Неделя, 16 Декември 2018
Събота, 03 Февруари 2018 06:55

Иво Инджев пред BIG5: Кабинетът ни разиграва като маймуни на каишка, Борисов пръв ще скочи от потъващата лодка, като намери алтернатива на патриотите

Премиерът не е първият с три мандата в историята. Преди него е Кимон Георгиев, който е същият въжеиграч и е съгласен да се коалира с когото и да е, само да е във властта. Браковете по сметка не издържат 4 години, така ще стане и с коалицията на ГЕРБ и патриотите. Прокуратурата слугува на Владимир Путин и внимава да не го обиди, ако включи в обвинителния акт за атентата в Сарафово Хизбуллах, коментира пред BIG5 журналистът Иво Инджев.

- Г-н Инджев, израелският вестник „Джерузалем поуст“ написа, че Хизбуллах е замесена в атентата в Сарафово. Какво означава това за българските власти?

- Това означава, че има сериозно разминаване между българските власти. Цветан Цветанов призна от Брюксел, че организацията на Хизбуллах е замесена в атентата в Сарафово. Николай Младенов, който беше външен министър, призна, че е имало оказан натиск Хизбуллах да не бъде споменавана в този контекст. Цветлин Йовчев, който беше председател на ДАНС, каза, че има роля на Хизбуллах. Дотук изброих три имена, които бяха важни фактори през 2013 г. Да не говорим, че Европейският съюз в своя резолюция пише, че Хизбуллах е съпричастна към атентата в Сарафово. В същото време прокуряатурата години по-късно повдига смехотворно обвинение, в което дори не споменава думата „тероризъм“. Като четем обвинението, може спокойно да си представим как някъде е избухнала газова бутилка. Съответно израелският ветсник повдига именно тези въпроси.

- Защо у нас се избягва да се говори за връзката на Хизбуллах с терористичния акт на летището?

- Въпросният израелски вестник „Джерузалем поуст“ ме потърси, защото видя, че очевидно съм глас в пустиня. Бях сред първите, които написаха за връзката на Хизбуллах с атентата в Сарафово. Не защото имам някаква вътрешна информация, а защото се позовах на това, което казваха американски и израелски разузнавачи. По-късно към тях се присъединиха и британците. По-скоро бих бил склонен да вярвам на тези три държави. Русия, разбира се, казва, че организацията няма нищо общо с атентата. Аз обаче бях в Бейрут, когато избухна камион с американски войници и Хизбуллах триумфираше през 1983 г. Целият свят разбра, че този атентат прогони четирите натовски държави, които имаха надеждата да въведат мир в Ливан. Медиите у нас обаче говореха, напълно в тона на официалната власт, отричаха участието на Хизбуллах в Сарафово. Сега „изведнъж“ стана възможно организацията да има връзка с терористичния акт, след като Европейският съюз взе отношение. Българската прокуратура не включва в своя обвинителен акт Хизбуллах. Израелският вестник е озадачен именно за това, защо обвинението ни е в разрез с вече официалната позиция на Европа?

- Кой има интерес от подобна дезинформация?

- Аз съм политически коментатор и не претендирам да съм запознат с юридическата материя. Знам обаче отлично, че България води политиката „да не дразним Путин“. Не трябва да забравяме за триъгълника Техеран-Дамаск-Москва. Българската прокуратура в същото време прие главния прокурор на Русия Юрий Чайка като държавен глава - с всички почести. Беше подписано и споразумение български прокурори да се обучават в Русия. Как човек може да очаква тогава, че българската прокуратура няма да е внимателна? Израелците обаче няма да се съгласят с това. Те няма да следват типично българския манталитет за снишаване, докато премине бурята. Макар че вече трети ден публикацията на „Джерузалем поуст“ все едно не съществува за българските медии. Обикновено, когато се напишенещо положително за България от влиятелни световни медии, има резонанс у нас.

- Изданието обръща внимание на партия „Атака“ и припомня, че името на формацията идва от нацисткия вестник на Гьобелс „Der Angriff”. Има ли в България крайно десни формации, които са с фашистки настроения?

- Изданието пише, че ни управляват три крайно десни партии, които не харесват Израел и не искат да се конфронтират с Хизбуллах. Колегите се спират върху партия „Атака“, която е взела името си от нацисткия вестник на Йозеф Гьобелс. Това за мен има допълнителен аспект. На 7-и февруари аз съм подсъдим по дело, което е заведено от Илиян Тодоров. Един човек, който за нахлуването си в НАТФИЗ и за други подобни изтъпления беше награден от премиера Бойко Борисов с поста на областен управител на София. Сега той ме съди за 60 000 лв., защото съм наранил душата му, когато съм го нарекъл „антисемит“. Виждаме в същото време как един израелски вестник нарича партията, в която членува – наследница на нацистката традиция.

- Валери Симеонов нарече глупотевини лъвчеатата от Разград, с които се занимава премиерът Борисов, а за Красимир Каракачанов каза, че е истерясал, за да иска референдум за гей браковете. Има ли проблем коалицията или това е поредният скандал, който отшумява за няколко дни?

- Това тяхното „напред-назад“ ми е омръзнало. Те ни разиграват като маймуни на каишка. Приказват разни неща, след това излизат и казват, че всичко е ок и нямат проблеми. Пускат по телевизионните предавания своите фронтмени и фронтуомъни, които да опровергават думите им. Моята прогноза е, че тази коалиция няма как да оцелее 4 години. Говорим за брак по сметка, в който при първа възможност и алтернатива за Бойко Борисов или за коалиционните му партньори, ще се възползват и ще поискат „развод“. Обединените патриоти много добре си дават сметка, че с тази коалиция те не печелят позиции пред своите симпатизанти. Колкото и да са привързани към дадени партии, хората помнят какви ги приказваха неотдавна Валери Симеонов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов по адрес на Бойко Борисов. Рано или късно, това в един момент в политиката играта на въже се наказва. И от ГЕРБ, и от Обединените патриоти са доволни, че са във властта, но Бойко Борисов неведнъж е показвал, че обича да скача от потъващата лодка, за да се спаси и да се върне на сал с издути от вятъра на промените платна. Един път стомната за вода, втори път, а на третия знаем какво следва… Упражнението да скачаш и да се качваш на власт в един момент изморява и не може да продължава вечно. Андрей Райчев похвали Бойко Борисов, че бил единственият премиер, който имал три мандата. Който е чел историята, знае, че Кимон Георгиев е първият министър-председател, който е бил три пъти на власт. Били са други времена, но приликата е във въжеиграчеството – да бъдеш с когото и да е, само и само да си на власт.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар