Петък, 21 Септември 2018
Петък, 23 Февруари 2018 09:03

Иво Инджов пред BIG5: Отдава се прекалено голямо значение на Доган, Борисов и Радев дължат обяснение за Пеевски

Най-опасни са фалшивите новини, които идват от големите медии. Прекалео много надценяваме явлението "фейкнюз". БСП получава шанс да отиграе случая с оставката на Валери Жаблянов, която чисто юридически не трябваше да бъде гласувана. Социалистите не трябваше да намесват Народния съд в Луковмарш. Пиарите на премиера да четат по-внимателно, за да не го поставят в ситуации, в които дезинформира хората, заяви пред BIG5 eкспертът по политически комуникации Иво Инджов.

- Г-н Инджов, каква е тенденцията при създаването на фалшиви новини? Повече ли са хората, които вярват на подобни информации или вече се научихме да четем по-внимателно?

- Влиянието на фалшивите новини се засилва и точно затова се използва терминът „фейкнюз“. Това е една фалшива новина, но в условията на вирусно разпространение в интернет. Подобни "информации" винаги са съществували. В момента се създават целенасочено с помощта на т.нар. ботове, тролове и други механизми. Цели се да се повлияе на определена група хора. В същото време проблемът с фалшивите новини не трябва да се надценява и да се хиперболизира. Медиите трябва да си изградят механизъм срещу подобни "информации". Има доста по-сериозни проблеми в медиите – не само в България, но и в други по-развити демокрации. Един от важните въпроси е дали ще оцелеят традиционните медии заради заплахата от интернет, има ли политическо и икономическо влияние върху тях, спазват ли се етичните и професионални стандарти.

- Наскоро писахте за фалшива новина, която е публикувана от германския вестник „Билд“. Преднамерена ли е публикацията, или колегите са попаднали в капана на дезинформационния поток?

- „Билд“ е най-големият булеварден вестник в Германия и вторият по разпространение в Европа. В него се твърди, че Кевин Кюнерт, който е лидер на младежките социалдемократи, които провеждат мащабна кампания срещу голямата коалиция, е контактувал с руски източник „Юри“. Той му бил обещавал подкрепа в социалните мрежи срещу голямата коалиция. Това се оказа партенка, която е една умишлена провокация на германското сатирично списание „Титаник“, което е подало подвеждащата информация на „Билд“, а от там са се предоверили. Тук са много важни идеологическите и политическите настройки на самата редакция. Когато журналистите са много настървени по дадена тема и имат предварително формирани предубеждения, много по-лесно попадат в клопката на фалшивите новини. В случая се хиперболизира руската заплаха и троловете на Путин, които влияят на изборите. Освен в САЩ, в Германия също имаше такива опасения. В случая редакцията на „Билд“ е традиционно настроена срещу социалдемократите и води кампания срещу голямата коалиция. Журалистите не трябва да се предоверяват на това, което четат в социалните мрежи. Трябва да има по-сериозна проверка на фактите и на източниците, което е в същината на журналистическия занаят.


- Какъв е процентът на дезинформацията, която получаваме в България?

- Не е правена детайлна проверка и проучване. Моите лични наблюдения показват, че има една група от измислени сайтове, които произвеждат фалшиви новини. Те са насочени срещу Европейския съюз, срещу либералната демокрация, замесват руски политици, на които приписват несъществуващи изказвания по отношение на България, спекулират със страховете на хората. Със сигурност подобни сайтове имат някакво влияние. По-големият проблем за мен са подвеждащите новини и стряскащите заглавия в по-големите и утвърдени медии, в които подобни информации имат манипулиращ характер, без да са изцяло фалшиви. Т.е. новини, които съдържат елемент на дезинформация, която може да обърка публиката. Един такъв дебат, свързан с дезинформацията, с преиначаването на фактите около Истанбулската конвенция, например обаче не се получи.


- Бойко Борисов нападна съветника на Румен Радев – Иво Христов. Стана ли и самият премиер жертва на фалшивите новини?

- Българските политици масово започнаха да използват термина „фалшиви новини“, за да обиждат противниците си в производството на подобни информации. Заради тази инфлация на термина не може проблемът да бъде разглеждан в необходимата му дълбочина. Борисов не е жертва на фалшива новина, а е направил погрешно твърдение. Най-вероятно е бил подведен, но това е един вид дезинформация, след който тръгна голям скандал и изостри противопоставянето между институциите. Политиците трябва също да работят много внимателно с фактите с помощта на пиарите и съветниците си. Те трябва да имат същата отговорност към информацията, която цитират, както и самите журналисти.

- Има ли скандал между институциите, или говорим за междуличностна война?

- В ядрото си скандалът изглежда на пръв поглед между две личности, но в същината си е противопоставяне между президентската институция и управляващото мнозинство. Румен Радев зададе остри въпроси, които се базират на информация от критичните медии от 2-3 години насам. Може би обаче президентът разполага и с информация от службите, за да зададе въпроси, свързани с отношенията между Бойко Борисов и Делян Пеевски. На практика Румен Радев е основната опозиция, макар че тя има определени рамки. В същото време стои по-тежко от основната опозиция БСП. Тя също демонстрира своя характер, но по определени теми, а по други предпочита да си мълчи.

- Управляващото мнозинство успя да свали Валери Жаблянов като зам.-председател в НС. Трябваше ли депутатите да гласуват оставката му?

- Според мен тази оставка не трябваше да бъде искана. Трябваше да се проведе дебат, защото остана впечатлението, че тя е отмъщение за Димитър Главчев. Оставката на Валери Жаблянов дава възможност на БСП да отиграе ситуацията. Чисто в юридически план нямаше основание той да напусне поста. Той беше разкрит като автор на декларация, която обаче беше насочена към министър-председателя. Писмото е на Изпълнителното бюро на БСП и не ангажира парламентарната институция. Друг е въпросът как беше изтълкувано. Беше направен прекалено голям опит да се оневини Народният съд. Такъв трибунал и съд е трябвало да има. Въпросът е, че покрай виновниците за националната катастрофа са станали жертви и много невинни хора. БСП не трябваше в позицията си за Луковмарш, разглеждано от гледна точка на пиара и на комуникационния мениджмънт да се занимава с Народния съд.

- Депутатът Йордан Цонев заяви, че с Ахмед Доган са пили кафе, на което Сокола се е пошегувал как речта му на Коледа била подарък не само за Бойко Борисов, а и за Румен Радев. Какви планове се кроят в сараите?

- Очевидно се цели да се внуши че речите на почетния председател на ДПС са насочени към цялата държава. Това обаче даде повод на Бойко Борисов да се поинтересува за отношенията между ДПС и президента. Не трябва да се отдава такова голямо значение на фактори, които са извън политиката, макар че те имат своята тежест в политическия живот.

- Каква е ролята на Делян Пеевски, който беше подхвърлен като горещ картоф между премиера и президента?

- Делян Пеевски се опитва да се представи като жертва. Той е обект на много публикации, някои от които не отговарят на истината, но в същото време е в позицията на депутат, който не присъства в НС. Делян Пеевски внася важни законопроекти, които скандализират. По този начин дава повод да бъде използвано името му. Президентът Радев трябва да говори по-ясно за Делян Пеевски. Бойко Борисов също дължи по-голяма яснота пред хората.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 23 Февруари 2018 09:03
  Нинова: Борисов отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата...

  "И какво стана сега? Сутринта патриотите се похвалиха, че правителството взело единодушно решение България да подкрепи Унгария и г-н Орбан. Борисов обаче отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата". Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

  Коментарът ѝ е във връзка с изявлението на премиера Борисов от Залцбург, в което той изненадващо подчертава, че "решението на Министерския съвет да бъде изготвена позиция срещу предложението на ЕП за започване на процедура за отнемане на гласа на Унгария, няма правна стойност, а позицията ще бъде изготвена за "някой ден", ако се стигне до такова решение".

  Ето целият пост на Корнелия Нинова във Фейсбук:

  "И какво стана сега?

  Сутринта патриотите се похвалиха, че правителството взело единодушно решение България да подкрепи Унгария и г-н Орбан.

  Борисов обаче отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата. Браво, господин премиер. Последователен сте.

  Не за пръв път правите една външна политика вътре за електората, а друга - навън пред началниците.

  А коалиционните ви партньори са за украса.

  Горките патриоти. С какъв възторг обявиха днес защитата си за Виктор Орбан.

  А сега? Мислех, че това правителство не може вече да ме изненада с нищо. Но успя.

  То ще е първото, което официално и то пред Европейски партньори е делегитимирало институцията Министерски съвет с думите на премиер: “решението на Правителството няма правна стойност”. То е за "някой ден".

  Източник: "Епицентър"

  снимка: фейсбук профил на Бойко Борисов

 • Петък, 23 Февруари 2018 09:03
  Георги Свиленски: Чудите се как да сложите колани на правостоящите в градския транспорт, поне съм се къпал и съм чист, за да говоря

  "Не се занимавате с важните въпроси! Миналата седмица решихте правостоящите в градския транспорт на София да слагат колани. Фандъкова, жената се чуди какво да направи. Какви са тези циркове? Било мъжко поведение, че се подава оставка. Да, но не след една седмица, като е искана от премиера Бойко Борисов, а на следващия ден". 

  Това заяви в парламента Георги Свиленски от БСП по време на дебатите за оставките в кабинета. Той попита новите министри какво ще правят с вечния хаос в БДЖ, с концесията на летище "София", за Български пощи, потърси отговор и за ТОЛ системата. "Да дойде някой експерт и да обясни на гражданите за какво се харчат 180 млн. лева за тази система. Един министър се замисли, че всъщност не бил виновен за трагедията край Своге и оставката не била май поемане на отговорност. Какво е тогава отговорност? Да стане от министър зам.-министър ли? Коя оставка беше приета? На Теменужка Петкова, на Бисер Петков, на Делян Добрев ли? Така ли се прави? Да готвите Нанков за зам.-министър? Ако, г-н Борисов, бяхте ни предложили всички оставки на кабинета, БСП щеше да ви подкрепи", заяви Свиленски.

  По повод "скандала" със СПА процедурите, депутатът подчерта, че е ходил на басейн и поне се е къпал, за да е чист, за да говори.  

 • Петък, 23 Февруари 2018 09:03
  Борисов прецаквал Станишев с контрабандни цигари

  "Разпространението на контрабандни цигари у нас за първи път падна под 5%". Това отчете властта по време на представянето на резултатите от второто тримесечие на 2018 г. за незаконната търговия. Най-разпространените марки контрабандни късове са били "Марлборо" и любимите на Сергей Станишев "Карелия". Оказва се, че от години бившият премиер е бил прецакан да пуши понякога нелегални цигари заради немърливостта на МВР. 

  За това тримесечие контрабандата в страната е 4,5%, в сравнение с първото, когато е почти 6%. Има градове, в които контрабандните цигари растат. В Хасково те са 15,3%, във Велико Търново – 13,3%, в Плевен – 10,7% и Перник – 10%. „Стотиците милиони и милиарди, които се събраха в бюджета са факт”, каза премиерът Бойко Борисов по време на представяне на резултатите. 

  „Не ме учудва, че вече сме под 10%. Мисля, че в следващите месеци ще ги задържим. Когато парите са вътре в бюджета, дори и най-добрите анализатори и критици не могат да не го отчетат. Това е директен удар срещу корупцията, защото тези пари десетилетия наред замърсяваха политическата среда”, коментира още Борисов.

Оставете коментар