Понеделник, 19 Ноември 2018
Вторник, 27 Февруари 2018 10:55

Мартин Димитров пред BIG5: Оставката на Теменужка Петкова е като приказката "Гузен негонен бяга"

Под повърхността на сделката с ЧЕЗ се крият много тайни, които не знаем, а трябва да бъдат разкрити. Свършат ли европарите, икономиката ни ще зацикли, ако няма реформи в съдебната система и не се преборим с корупцията. 

 

- Г-н Димитров, какво следва оттук нататък със скандалната сделка с ЧЕЗ?

- Проблемът е, че купувач на едно електроразпределително дружество може да е само компания с необходимия опит, която вече е управлявала разпределителни мрежи. За мен е изключително несериозно една компания, за която нямаме данни да е извършвала някога подобна дейност да управлява ЕРП, което е част от националната ни сигурност. Това не е добър купувач и има опасност да не се справи. Призовавам регулаторите да направят много сериозна проверка, кои са истинските собственици, от къде идват капиталите, какъв е опитът на тази компания. Ако нещата изглеждат така, както са и в момента, лично аз не бих одобрил сделката в никакъв случай.

- Всъщност това е истинският проблем, а не че Гинка Върбакова и Теменужка Петкова се познават от 20 години?

- Там ситуацията ми изглежда като гузен негонен бяга. Не мога да разбера каква е връзката. Самата оставка на Теменужка Петкова показва, че има много напрежение, а под повърхността - скрити неща, които ние не знаем. Тайните трябва да бъдат разкрити. ДАНС да направи своите проверки за тази сделка. Ако държиш разпределителната мрежа на 1/3 от България и на половината икономика, както е случаят с ЧЕЗ, това може да коства многомилионни загуби, ако не може да се гарантира ток с необходимото качество. Още по-страшният вариант е, ако евентуално тази разпределителна мрежа попадне в злонамерени ръце. Аз лично никога не бих одобрил, ако зависеше от мен подобна фирма без опит.

- Трябва ли ЕРП-та да минат отново в държавни ръце?

- Това не е решението, а голяма световна компания, която се е доказала в електроразпределението, да инвестира и да повиши качеството на услугата. В Европейския съюз големи частни компании правят големи инвестиции, продават ток с добро качество на ниски цени.

- Защо чешката фирма не иска повече да прави бизнес в България?

- Няма какво да се лъжем – инвестиционната среда в България рязко се влоши. Всичко започна с провалената съдебна реформа. Оттогава влошаването е драстично. Големите инвеститори започнаха да избягват страната ни, поради което няма свеж приток на капитали. В България има два източника на капитали – европейските фондове и парите, които българите, които работят в чужбина, пращат на своите родители. Другият сериозен проблем освен съдебната система е корупцията.

- Какво правим, след като свършат европейските пари?

- Рискът е икономиката да зацикли, растежът, който се генерира от европейската икономика, да изчезне. Ако няма свеж приток на капитали, които да се влагат в нова техника, например, води до зацикляне на икономиката.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 27 Февруари 2018 10:55
  Стратегическият инвеститор за „Белене” ще бъде избран до една година

  Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ “Белене” е готова. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова след заседанието на Министерски съвет, където представи детайлите по процедурата.

  Тя ще е от 9 етапа и инвеститорът ще бъде избран до една година след процедурата.

  Теменужка Петкова припомни, че проектът “Белене” ще бъде изпълнен изцяло на пазарен принцип без държавна гаранция, като се дава възможност на потенциални акционери да придобиват миноритарен дял. Теменужка обясни, че през европейски и български медии, ще бъде отправена покана към инвеститори, проявяващи интерес към изграждането на атомната електроцентрала. 

  Етапите включват заявление от страна на заинтересованите, разглеждането им и изготвяне на списък с кандидатите до които ще бъде изпратена обвързваща оферта.

  След това следва етапа с подписване на договор за конфиденциалност. После ще се разработи и представи информационен меморандум за проекта.

  След това е етапът, който ще бъдат изпратени покани до съответните потенциални стратегически инвеститори.

  “След предоставянето на оферта, тя ще бъде разгледана и ще се пристъпи към преговори между комисия, която ще бъде назначена в Министерството на енергетиката, и потенциалните инвеститори. И ако процедурата приключи успешно, то последният финален етап е подписване на споразумение между всички участници“, обясни Петкова.

  Енергийният министър уточни, че ако работата по всички етапи върви нормално е възможно след 1 година да има структурирана компания, която да търси проектно финансиране за реализацията на АЕЦ "Белене". Петкова ще запознае подробно и парламента с изработената процедура, където подробно ще бъде обсъждана.

  Напомняме, че по време на провелото се в Москва в края на миналия месец заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество Русия потвърди интереса си към проекта АЕЦ „Белене”.

  Енергийният министър Теменужка Петкова на среща с генералния директор на държавната корпорация за атомна енергия "Росатом" Алексей Лихачов информира за приетото през месец юни решение на Народното събрание, съгласно което до края на октомври трябва да бъде изготвена процедура за избор на стратегически инвеститор за проекта "Белене".

  По-рано и от Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) също потвърдиха инвестиционния си интерес към проекта АЕЦ "Белене". 

  Проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" би струвал между 8 и 10.5 млрд. евро, според доклада за проекта, изготвен от учени от БАН и енергийни експерти.

 • Вторник, 27 Февруари 2018 10:55
  Елена Йончева: Скандално е, че Гинка Върбакова и екипът й влизат в управлението на ЧЕЗ

  През 2009 г. по предложение на правителството в управлението на ЧЕЗ влиза Митко – Каратиста. Тогава на журналистически въпрос защо, говорителят на дружеството отговаря: „Български гражданин, който добре познава социалната и политическа среда в България“

  „Стана известно, че Гинка Върбакова и част от нейния екип влизат в управлението на "ЧЕЗ България". Това може да стане на извънредно общо събрание на "ЧЕЗ България", което се предвижда на 27 ноември. Това е скандално“, заяви говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева пред журналисти.

  Тя припомни, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала на Гинка Върбакова придобиването на ЧЕЗ.

  „Премиерът Бойко Борисов още в края на месец март ни уверяваше, че държавата е поискала да участва в сделката. Самата г-жа Върбакова каза: „Премиерът желае да има пълен контрол върху сделката“. За това питам Гинка Върбакова ли е държавата в този случай? Кой предложи на ЧЕЗ г-жа Гинка Върбакова, както и нейният екип? Бойко Борисов ли препоръча Гинка Върбакова и нейният екип да влязат в ръководството на ЧЕЗ?“, попита Йончева.

 • Вторник, 27 Февруари 2018 10:55
  Врътки: Гинка Върбакова влиза в надзора на ЧЕЗ, но под условие

  "Инерком" трябва да придобие 67 на сто от дружеството; чехите предлагат Върбакова и близки до нея хора да влязат в ръководството на българските дружества

  Чешката енергийна компания ЧЕЗ предприе странни маневри, предлагайки на кандидат-купувача на бизнеса си в България Гинка Върбакова да влязe в надзора на "ЧЕЗ Електро", снабдяващо с ток Западна България. За да стане това, обаче, има условие: "Инерком" на Връбкова да придобие 67 на сто от дружеството.

  Макар сделката за продажбата на българските дружества на ЧЕЗ да е блокирана от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), явно чехите и купувачът "Инерком България" продължават да действат според подписания през февруари предварителен договор за сделката, който се води тайна.

  На 27 ноември ще се проведе извънредно общо събрание на акционерите на "ЧЕЗ Електро България" и "ЧЕЗ Разпределение България", на което е предвидено да бъдат отстранени настоящите членове на надзорните съвети на дружествата и на тяхно място да влязат Гинка Върбакова и свързани с нея хора.

  Рокадата ще стане факт само под условие, че сделката бъде разрешена и фирмата на Върбакова "Инерком България" заплати договорената сума от около 320 млн. евро.

  Напомняме, че през август в групата на "Инерком" беше извършено преструктуриране, след като КЗК обяви, че соларните паркове в портфолиото й са проблем за придобиването на дружествата на ЧЕЗ в България. След тези промени КЗК отказа да образува ново производство по случая. Върбакова, обаче, може да използва отказа пред ЧЕЗ като забавяне не по нейна вина.

Оставете коментар