Неделя, 23 Септември 2018
Вторник, 27 Февруари 2018 10:55

Мартин Димитров пред BIG5: Оставката на Теменужка Петкова е като приказката "Гузен негонен бяга"

Под повърхността на сделката с ЧЕЗ се крият много тайни, които не знаем, а трябва да бъдат разкрити. Свършат ли европарите, икономиката ни ще зацикли, ако няма реформи в съдебната система и не се преборим с корупцията. 

 

- Г-н Димитров, какво следва оттук нататък със скандалната сделка с ЧЕЗ?

- Проблемът е, че купувач на едно електроразпределително дружество може да е само компания с необходимия опит, която вече е управлявала разпределителни мрежи. За мен е изключително несериозно една компания, за която нямаме данни да е извършвала някога подобна дейност да управлява ЕРП, което е част от националната ни сигурност. Това не е добър купувач и има опасност да не се справи. Призовавам регулаторите да направят много сериозна проверка, кои са истинските собственици, от къде идват капиталите, какъв е опитът на тази компания. Ако нещата изглеждат така, както са и в момента, лично аз не бих одобрил сделката в никакъв случай.

- Всъщност това е истинският проблем, а не че Гинка Върбакова и Теменужка Петкова се познават от 20 години?

- Там ситуацията ми изглежда като гузен негонен бяга. Не мога да разбера каква е връзката. Самата оставка на Теменужка Петкова показва, че има много напрежение, а под повърхността - скрити неща, които ние не знаем. Тайните трябва да бъдат разкрити. ДАНС да направи своите проверки за тази сделка. Ако държиш разпределителната мрежа на 1/3 от България и на половината икономика, както е случаят с ЧЕЗ, това може да коства многомилионни загуби, ако не може да се гарантира ток с необходимото качество. Още по-страшният вариант е, ако евентуално тази разпределителна мрежа попадне в злонамерени ръце. Аз лично никога не бих одобрил, ако зависеше от мен подобна фирма без опит.

- Трябва ли ЕРП-та да минат отново в държавни ръце?

- Това не е решението, а голяма световна компания, която се е доказала в електроразпределението, да инвестира и да повиши качеството на услугата. В Европейския съюз големи частни компании правят големи инвестиции, продават ток с добро качество на ниски цени.

- Защо чешката фирма не иска повече да прави бизнес в България?

- Няма какво да се лъжем – инвестиционната среда в България рязко се влоши. Всичко започна с провалената съдебна реформа. Оттогава влошаването е драстично. Големите инвеститори започнаха да избягват страната ни, поради което няма свеж приток на капитали. В България има два източника на капитали – европейските фондове и парите, които българите, които работят в чужбина, пращат на своите родители. Другият сериозен проблем освен съдебната система е корупцията.

- Какво правим, след като свършат европейските пари?

- Рискът е икономиката да зацикли, растежът, който се генерира от европейската икономика, да изчезне. Ако няма свеж приток на капитали, които да се влагат в нова техника, например, води до зацикляне на икономиката.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 27 Февруари 2018 10:55
  Гинка вече няма фотоволтаици, отново е готова да купува ЧЕЗ

  "Инерком България" ЕАД заяви на КЗК, че в нейното портфолио вече няма фирми, притежаващи фотоволтаици. В групата на "Инерком" е извършено преструктуриране, в резултат на което дружествата-производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи, не са част от портфолиото ѝ, се казва в официално съобщение на дружеството.

  Планираната концентрация ще бъде осъществена въз основа на договора за покупка на акции, сключен на 23 февруари 2018 г. между "ЧЕЗ" а.с. и "ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс" БиВи от една страна, като Продавачи, и "Инерком България" ЕАД като купувач.

  От дружеството се надяват на бързо решение от страна на КЗК след отстраняването на установените от Комисията предпоставки за създаване на концентрация.

  На 19 юли Комисията за защита на конкуренцията забрани на "Инерком" да купи ЧЕЗ заради опасност сделката да заплаши конкуренцията на пазара. Проблем пред изкупуването се оказаха именно шестте фотоволтаични централи, които групата притежава, тъй като според комисията с осъществяването на планираната сделка ще има съществено предимство пред останалите производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи. Припомняме, че Гинка Върбакова стана основна героиня в държавата и като една от шефките на "Инерком" беше изпратена да преговаря с чешката фирма и да се среща с премиера и с ресорните министри. 

 • Вторник, 27 Февруари 2018 10:55
  Тайнствена българска енергийна делегация посети през уикенда Виена

  Хора от екипа на Теменужка Петкова са на път да предизвикат поредния скандал в държавата. Десет българи са отседнали в един от най-скъпите хотели в Европа. Зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов и екипът му не казват защо са били на тузарска командировка.

 • Вторник, 27 Февруари 2018 10:55
  Бившата зам.-шефка на КФН - новата Гинка и Пенка в новинарския поток

  Бившата зам.-председателка на КФН Ралица Агайн се превърна в новата медийна звезда, която получи своите минути слава. След като беше приета оставката ѝ, която сама подаде в парламента вчера и беше тема на дебати между управляващи и опозиция, буквално зае челното място в националните телевизии и напомни на драмите с Гинка Върбакова и кравата Пенка, които бяха в центъра на събитията. 

  Агайн е най-желаната гостенка, която днес обиколи БТВ и Нова ТВ, за да обясни, че в КФН няма проблеми, свършила си е работата по казуса със застрахователите от "Олимпик" и е действала героично и честно с оставката си в КФН. От управляващите също потвърдиха в парламента, че не е виновна, а е била подведена от кипърските власти. Въпреки опитите на опозицията да предупредят колегите си, че рискуват по този начин нови фалити на фирми, обичайно се стигна до мълчаливо гласуване на ГЕРБ и коалиционните им партньори, които набързо сложиха точка на дебата. „От трудни решения никога не съм бягала. Каквото съм преценила, че е необходимо, съм го направила“, заяви в сутрешния блок на Нова ТВ Ралица Агайн. 

  Дамата, която стана най-актуалната тема на новините, отново ще изчезне от хоризонта, както Гинка Върбакова и кравата Пенка, с които започваха новините. Тя ще е поредният бушон, който ще гръмне, за да се прикрият истинските виновници до следващия скандал. А хората само могат да разчитат на късмет да си получат парите от "Олимпик", както все още го правят ужилените от КТБ. 

  Васил Василев

Оставете коментар