Събота, 23 Юни 2018
Вторник, 27 Февруари 2018 10:55

Мартин Димитров пред BIG5: Оставката на Теменужка Петкова е като приказката "Гузен негонен бяга"

Под повърхността на сделката с ЧЕЗ се крият много тайни, които не знаем, а трябва да бъдат разкрити. Свършат ли европарите, икономиката ни ще зацикли, ако няма реформи в съдебната система и не се преборим с корупцията. 

 

- Г-н Димитров, какво следва оттук нататък със скандалната сделка с ЧЕЗ?

- Проблемът е, че купувач на едно електроразпределително дружество може да е само компания с необходимия опит, която вече е управлявала разпределителни мрежи. За мен е изключително несериозно една компания, за която нямаме данни да е извършвала някога подобна дейност да управлява ЕРП, което е част от националната ни сигурност. Това не е добър купувач и има опасност да не се справи. Призовавам регулаторите да направят много сериозна проверка, кои са истинските собственици, от къде идват капиталите, какъв е опитът на тази компания. Ако нещата изглеждат така, както са и в момента, лично аз не бих одобрил сделката в никакъв случай.

- Всъщност това е истинският проблем, а не че Гинка Върбакова и Теменужка Петкова се познават от 20 години?

- Там ситуацията ми изглежда като гузен негонен бяга. Не мога да разбера каква е връзката. Самата оставка на Теменужка Петкова показва, че има много напрежение, а под повърхността - скрити неща, които ние не знаем. Тайните трябва да бъдат разкрити. ДАНС да направи своите проверки за тази сделка. Ако държиш разпределителната мрежа на 1/3 от България и на половината икономика, както е случаят с ЧЕЗ, това може да коства многомилионни загуби, ако не може да се гарантира ток с необходимото качество. Още по-страшният вариант е, ако евентуално тази разпределителна мрежа попадне в злонамерени ръце. Аз лично никога не бих одобрил, ако зависеше от мен подобна фирма без опит.

- Трябва ли ЕРП-та да минат отново в държавни ръце?

- Това не е решението, а голяма световна компания, която се е доказала в електроразпределението, да инвестира и да повиши качеството на услугата. В Европейския съюз големи частни компании правят големи инвестиции, продават ток с добро качество на ниски цени.

- Защо чешката фирма не иска повече да прави бизнес в България?

- Няма какво да се лъжем – инвестиционната среда в България рязко се влоши. Всичко започна с провалената съдебна реформа. Оттогава влошаването е драстично. Големите инвеститори започнаха да избягват страната ни, поради което няма свеж приток на капитали. В България има два източника на капитали – европейските фондове и парите, които българите, които работят в чужбина, пращат на своите родители. Другият сериозен проблем освен съдебната система е корупцията.

- Какво правим, след като свършат европейските пари?

- Рискът е икономиката да зацикли, растежът, който се генерира от европейската икономика, да изчезне. Ако няма свеж приток на капитали, които да се влагат в нова техника, например, води до зацикляне на икономиката.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 27 Февруари 2018 10:55
  Илиян Василев: Гинка легитимира парите на топ политици и на организираната престъпност със схема за пране на пари

  Каква е логиката българските банки да участват с парите на български вложители през кредити, обезпечени с пари от офшорна класическа схема на пране да финансират сделка, при която истинските собственици остават зад кадър, а посредникът - фасадата Инерком, печели комисионни.

 • Вторник, 27 Февруари 2018 10:55
  Виваком, ЧЕЗ и топлофикация върнаха елитния кв. "Лозенец" в каменната ера

  Пороят над София е най-малкият проблем на жителите в столичния квартал. Дори при Тодор Живков отстраняваха по-бързо авариите. Кисели диспечърки се карат на клиентите, които имат само ток и студена вода. 

 • Вторник, 27 Февруари 2018 10:55
  Георги Котев пред BIG5: АЕЦ "Белене" няма да има, днес се гласува кражба на още 3,5 млрд. лв. от държавата. Да осъдят виновните, за да си върнем поне част от парите!

  Атомният експерт Георги Котев коментира пред BIG5 днешното решение евентуално да се строи АЕЦ "Белене", което бе прието в парламента. Според физика, това не може да се случи, защото всичко, което е гласувано в парламента, е единствено с цел да се крадат пари. По думите му, дори железата от Живково време няма кой да ни купи, както и реакторите за 3 млрд. лева. Според него единственото решение е да се осъдят виновните, като Румен Овчаров и Теменужка Петкова, за да си върнем поне част от парите, които платихме за реакторите. Котев също препоръчва да не харчим пари за почивки през лятото, защото ни предстои да платим още 3,5 млрд. лева за несъществуващия АЕЦ. По негови думи, Теменужка Петкова манипулативно е съобщила, че се е срещала с влиятелен китаец по въпроси свързани с енергетиката. Китаецът всъщност не бил нищо повече от "китайската Гинка". 

Оставете коментар