Сряда, 21 Март 2018
Вторник, 27 Февруари 2018 10:55

Мартин Димитров пред BIG5: Оставката на Теменужка Петкова е като приказката "Гузен негонен бяга"

Под повърхността на сделката с ЧЕЗ се крият много тайни, които не знаем, а трябва да бъдат разкрити. Свършат ли европарите, икономиката ни ще зацикли, ако няма реформи в съдебната система и не се преборим с корупцията. 

 

- Г-н Димитров, какво следва оттук нататък със скандалната сделка с ЧЕЗ?

- Проблемът е, че купувач на едно електроразпределително дружество може да е само компания с необходимия опит, която вече е управлявала разпределителни мрежи. За мен е изключително несериозно една компания, за която нямаме данни да е извършвала някога подобна дейност да управлява ЕРП, което е част от националната ни сигурност. Това не е добър купувач и има опасност да не се справи. Призовавам регулаторите да направят много сериозна проверка, кои са истинските собственици, от къде идват капиталите, какъв е опитът на тази компания. Ако нещата изглеждат така, както са и в момента, лично аз не бих одобрил сделката в никакъв случай.

- Всъщност това е истинският проблем, а не че Гинка Върбакова и Теменужка Петкова се познават от 20 години?

- Там ситуацията ми изглежда като гузен негонен бяга. Не мога да разбера каква е връзката. Самата оставка на Теменужка Петкова показва, че има много напрежение, а под повърхността - скрити неща, които ние не знаем. Тайните трябва да бъдат разкрити. ДАНС да направи своите проверки за тази сделка. Ако държиш разпределителната мрежа на 1/3 от България и на половината икономика, както е случаят с ЧЕЗ, това може да коства многомилионни загуби, ако не може да се гарантира ток с необходимото качество. Още по-страшният вариант е, ако евентуално тази разпределителна мрежа попадне в злонамерени ръце. Аз лично никога не бих одобрил, ако зависеше от мен подобна фирма без опит.

- Трябва ли ЕРП-та да минат отново в държавни ръце?

- Това не е решението, а голяма световна компания, която се е доказала в електроразпределението, да инвестира и да повиши качеството на услугата. В Европейския съюз големи частни компании правят големи инвестиции, продават ток с добро качество на ниски цени.

- Защо чешката фирма не иска повече да прави бизнес в България?

- Няма какво да се лъжем – инвестиционната среда в България рязко се влоши. Всичко започна с провалената съдебна реформа. Оттогава влошаването е драстично. Големите инвеститори започнаха да избягват страната ни, поради което няма свеж приток на капитали. В България има два източника на капитали – европейските фондове и парите, които българите, които работят в чужбина, пращат на своите родители. Другият сериозен проблем освен съдебната система е корупцията.

- Какво правим, след като свършат европейските пари?

- Рискът е икономиката да зацикли, растежът, който се генерира от европейската икономика, да изчезне. Ако няма свеж приток на капитали, които да се влагат в нова техника, например, води до зацикляне на икономиката.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 27 Февруари 2018 10:55
  Милен Велчев чист, не знаел нищо за срещи с банкери преди сделката с ЧЕЗ

  Бившият финансов министър Милен Велчев заяви, че не е участвал с Николай Василев на предварителни срещи с банкери и посредници за сделката с ЧЕЗ. Както BIG5 писа, двамата бивши министри са водили подобни разговори две седмици преди да спечели изборите НДСВ през 2001 г. На тях са били договорени параметрите за продажбата на ЕРП-та. Още тогава покойният Цвятко Цветков изважда информацията, която остава незабележима в пространството около еуфорията покрай завръщането на Симеон Сакскобургготски и обещанията му да оправи държавата за 800 дни.

 • Вторник, 27 Февруари 2018 10:55
  Фирмата на Гинка не е дала най-много пари за сделката с ЧЕЗ

  Инерком не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ в България. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури – Score Trade и Global Victory Trust. Това става ясно от ново разследване на чешки медии.

 • Вторник, 27 Февруари 2018 10:55
  БСП: Нападат пунктовете за подписката ни срещу сделката с ЧЕЗ

  Вчера са били нападнати доброволци на Националната гражданска инициатива „Държавата да отмени сделката за ЧЕЗ“. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Инцидентът е станал около 16.40 часа, на пункта на Инициативата пред метростанция „Западен парк“ в София. Били са унищожени нагледните материали и е направен опит да бъде скъсана и самата подписка. Нападателият е упражнил вербална и физическа агресия спрямо доброволците Екатерина Д. и Божидар Г. Само бързата намеса на граждани, които са повикали полиция, е предотвратила саморазправата с доброволците и унищожаването на подписката. Сигнал за случая е подаден в 9-о Раййонно управление-СДВР. Подобен инцидент се е случил и предишния ден на пунката на Гражданската инициатива „Държавата да отмени сделката за ЧЕЗ“ пред метростанция „Люлин“. БСП осъжда подобна агресия, която цели да се осуети провеждането на една гражданска инициатива. Това е недопустимо и партията категорично ще се противопостави на посегателствата върху доброволците. Призоваваме МВР да влезе във функциите си и да осигури спокойното провеждане на подписката.

Оставете коментар