Неделя, 21 Юли 2019
Вторник, 27 Февруари 2018 10:55

Мартин Димитров пред BIG5: Оставката на Теменужка Петкова е като приказката "Гузен негонен бяга"

Под повърхността на сделката с ЧЕЗ се крият много тайни, които не знаем, а трябва да бъдат разкрити. Свършат ли европарите, икономиката ни ще зацикли, ако няма реформи в съдебната система и не се преборим с корупцията. 

 

- Г-н Димитров, какво следва оттук нататък със скандалната сделка с ЧЕЗ?

- Проблемът е, че купувач на едно електроразпределително дружество може да е само компания с необходимия опит, която вече е управлявала разпределителни мрежи. За мен е изключително несериозно една компания, за която нямаме данни да е извършвала някога подобна дейност да управлява ЕРП, което е част от националната ни сигурност. Това не е добър купувач и има опасност да не се справи. Призовавам регулаторите да направят много сериозна проверка, кои са истинските собственици, от къде идват капиталите, какъв е опитът на тази компания. Ако нещата изглеждат така, както са и в момента, лично аз не бих одобрил сделката в никакъв случай.

- Всъщност това е истинският проблем, а не че Гинка Върбакова и Теменужка Петкова се познават от 20 години?

- Там ситуацията ми изглежда като гузен негонен бяга. Не мога да разбера каква е връзката. Самата оставка на Теменужка Петкова показва, че има много напрежение, а под повърхността - скрити неща, които ние не знаем. Тайните трябва да бъдат разкрити. ДАНС да направи своите проверки за тази сделка. Ако държиш разпределителната мрежа на 1/3 от България и на половината икономика, както е случаят с ЧЕЗ, това може да коства многомилионни загуби, ако не може да се гарантира ток с необходимото качество. Още по-страшният вариант е, ако евентуално тази разпределителна мрежа попадне в злонамерени ръце. Аз лично никога не бих одобрил, ако зависеше от мен подобна фирма без опит.

- Трябва ли ЕРП-та да минат отново в държавни ръце?

- Това не е решението, а голяма световна компания, която се е доказала в електроразпределението, да инвестира и да повиши качеството на услугата. В Европейския съюз големи частни компании правят големи инвестиции, продават ток с добро качество на ниски цени.

- Защо чешката фирма не иска повече да прави бизнес в България?

- Няма какво да се лъжем – инвестиционната среда в България рязко се влоши. Всичко започна с провалената съдебна реформа. Оттогава влошаването е драстично. Големите инвеститори започнаха да избягват страната ни, поради което няма свеж приток на капитали. В България има два източника на капитали – европейските фондове и парите, които българите, които работят в чужбина, пращат на своите родители. Другият сериозен проблем освен съдебната система е корупцията.

- Какво правим, след като свършат европейските пари?

- Рискът е икономиката да зацикли, растежът, който се генерира от европейската икономика, да изчезне. Ако няма свеж приток на капитали, които да се влагат в нова техника, например, води до зацикляне на икономиката.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар