Събота, 23 Юни 2018
Сряда, 28 Февруари 2018 11:00

Георги Божинов пред BIG5: ЕРП-та бяха договорени преди Симеон да спечели изборите, народът не послуша Цвятко Цветков, защото беше опиянен от 800-те дни на НДСВ

Две седмици преди Сакскобургготски да спечели изборите е имало среща между негови бъдещи министри и банкери, на която са уговаряли външния дълг и ЕРП-та. Ако и днес народът ни не реагира в случая с ЧЕЗ, не заслужава да живее по-добре, каза пред BIG5 бившият депутат от БСП.

 

"Щом собственикът иска да продава, но насреща няма надежден купувач, какво трябва да се направи в този момент, когато се засягат интересите на толкова много хора и на страната? Държавата се явява като купувач и поема отговорността за надеждното решаване на тези изключително отговорни задачи. Точно 14 дни преди Симеон Сакскобургготски да спечели изборите през 2001 г. като началник на предизборния център на БСП получих информация от покойния вече Цвятко Цветков", заяви пред BIG5 бившият депутат от БСП Георги Божинов.

"Цветков беше истински разузнавач, който е работил за страната си. Информацията беше следната: кое е мястото, кои са участниците и какви са договореностите, които са изключително важни за съдбата на България. Първата договореност, на която са присъствали двама бъдещи министри в кабинета на НДСВ и ДПС, представители на банки и организатори на срещата, на която е договорено в какъв срок, ако спечели НДСВ изборите, ще има обратно изкупуване от страната на българската държава на външния дълг. Била е договорена и цената, която след това се потвърди. Втората договореност е била кои ще бъдат купувачите на електроразпределителните дружества. Възникнал е един въпрос. Тъй като един от купувачите е държавно дружество, а по закон държавното се купува само от частно дружество, е поет вторият ангажимент за срока, в който ще бъде променен законът, за да може да се осъществи сделката. Този факт също се потвърди. От сделката с външния дълг страната ни загуби 200 млн. евро, а от втората с ЕРП-та - още повече. Ние сме разполагали с такава информационна система и разузнаване, за разлика от този момент, в който всички се вайкат и се тюхкат на кого е задължение, дали преди или след сделката трябва да се правят проверки. Тези факти показват, че нещата се влошават, а договореностите срещу държавния интерес продължават. Това винаги ще е така и ще продължава, защото частният, груповият и корпоративният интерес гони и постига своите цели. Нашата държава трябва да отговори адекватно и ясно да дефинира своите интереси чрез партиите, правителството и службите. В момента обаче има едно празноговорене и не мога да не бъда притеснен като човек, който само отстрани наблюдава събитията", каза още Божинов.

"Цвятко Цветков не можеше да достави информацията на правителството тогава, като един бивш главен секретар, но я даде на партията си. Въпросът пред мен беше, дали да оглася две седмици преди изборите фактите, с които разполагахме. Георги Първанов го нямаше в този момент. Аз бях свикал национално съвещание в НДК и взех решение да обявим, че има подобен сценарий. Представихме публично информацията, но българският народ беше опиянен от думите на Симеон Сакскобургготски, че ще го оправи за 800 дни и не чу това, което му казах. Ако българският народ, не говоря за правителство и за партии, не каже „не, този път няма да ни изиграете“, той даже не заслужава да живее по-добре. Радвам се, че виждам хора, които се интересуват и няма да оставят този път така нещата“, коментира Георги Божинов. 

Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 28 Февруари 2018 11:00
  БСП към управляващите: Раздайте на затворниците чифт обувки от Балкантурист

  БСП изригна след бягството на затворника Борис Иванов.

  Престъпникът се „отклонил“ от присъдата си, като хукнал да бяга по време на работен процес. В началото на днешния парламентарен ден депутатът от левицата Иван Ченчев настоя в залата да се явят министърът на правосъдието Цецка Цачева и министърът на вътрешните работи Валентин Радев, за да дадат повече информация по случая.

  Народният представител се почуди на термина „отклонил“, като попита престъпникът да не е турист.

  „Дайте му едни обувки „Балкантурист“ и да се разхожда“, посочи депутатът. Ченчев посочи, че от април досега петима души са се „отклонили“ от правосъдието. „Почваме да си мислим, че управляващото мнозинство е време да се отклони“, заяви той.

 • Сряда, 28 Февруари 2018 11:00
  Елена Йончева: Всеки вот на недоверие срещу шайката от ГЕРБ е закъснял

  "Всеки вот на недоверие към кабинета Борисов, е закъснял. Това е начин да поставим проблемите, за да може българският избирател да знае какво се случва в държавата". Това заяви пред БТВ депутатът от БСП Елена Йончева. 

  "Ние нямаме друг изход, освен вот на недоверие. Един бивш депутат на ГЕРБ нарече партията преди да влезе в парламента "шайка", което значи престъпна група", припомни журналистката.

  "Полицията няма самочуствие, няма достойнство. Заплатите им са ниски. Хората бягат от системата, защото един охранител на мутра взима 2 500 лева. С какво самочувствие ще работи полицаят? Какъв е изходът, специалистите трябва да кажат", каза още Йончева.

  "У нас има най-ниските заплати, най-ниските пенсии, хората едвам оцеляват. България пропада, хората не издържат вече. Мечтата на всеки човек е да се махне от България", посочи депутатът от БСП.

 • Сряда, 28 Февруари 2018 11:00
  БСП: МВР се е превърнала в почти фалирала охранителна фирма, липсва доверие в самата държава

  "Липсва доверие в самата държава. Искаме държавата да ни да е наред и затова трябва да започнем от Конституцията, законите и наредбите”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски пред Нова телевизия. Той беше един от хората, които внесоха вота на недоверие срещу правителството на тема „Сигурност”. „МВР се е превърнало в една почти фалирала охранителна фирма”, коментира депутатът.

  Свиленски подчерта, че депутатите трябва да спазват поне Конституцията. „В нея, в чл. 105, ал. 2, ясно е написано, че общественият ред и сигурност е ангажимент на правителството. Това правителство не си изпълнява основния ангажимент по Конституция. Задаваме парламентарни въпроси към министър-председателя, те ни се връщат с аргумента, че той не е компетентен по тази тема. Когато не си компетентен по вътрешните работи, по транспорт, по здравеопазване, когато не си компетентен по седем-осем основни сфери за обществото – за какво си министър председател тогава? И самото правителство е некомпетентно”, заяви депутатът от левицата.

  „Нееднократно правихме срещи с различни сдружения, за да може да стане ясно и на депутатите, и на министрите, че проблемите на хората с увреждания не може да се подминават”, обясни Георги Свиленски. По думите му тези хора очакват проблемите им да бъдат решени от политиците, очакват политики. „Ако тръгнем да решаваме проблемите им, били сме популисти, ако стоим безучастно – не ни пукало. Аз съм готов да бъда обвинен, че съм популист, ако проблемите на хората бъдат решени”, заяви той.

  „При гласуванията за бюджета не беше прието нито едно от предложенията ни”, припомни депутатът. Става въпрос за 15-те милиона за учените от БАН, 1,5 милиона за Храм-паметника „Александър Невски” и Зографския манастир, 100 милиона за полицаите, 40 милиона за съдебната система.

  „В рамките на няколко седмици, след това обаче, премиерът Борисов взе решение да ги изпълни”, обясни Свиленски. Според него в случая не става въпрос да се отпуснат 100 млн. лв. за протестиращите например, за да си тръгнат, или пък да се внесе закон, с който да се изнасат дейности от МВР, за да се даде на концесия охранителната дейност.

Оставете коментар