Неделя, 16 Декември 2018
Сряда, 28 Февруари 2018 11:00

Георги Божинов пред BIG5: ЕРП-та бяха договорени преди Симеон да спечели изборите, народът не послуша Цвятко Цветков, защото беше опиянен от 800-те дни на НДСВ

Две седмици преди Сакскобургготски да спечели изборите е имало среща между негови бъдещи министри и банкери, на която са уговаряли външния дълг и ЕРП-та. Ако и днес народът ни не реагира в случая с ЧЕЗ, не заслужава да живее по-добре, каза пред BIG5 бившият депутат от БСП.

 

"Щом собственикът иска да продава, но насреща няма надежден купувач, какво трябва да се направи в този момент, когато се засягат интересите на толкова много хора и на страната? Държавата се явява като купувач и поема отговорността за надеждното решаване на тези изключително отговорни задачи. Точно 14 дни преди Симеон Сакскобургготски да спечели изборите през 2001 г. като началник на предизборния център на БСП получих информация от покойния вече Цвятко Цветков", заяви пред BIG5 бившият депутат от БСП Георги Божинов.

"Цветков беше истински разузнавач, който е работил за страната си. Информацията беше следната: кое е мястото, кои са участниците и какви са договореностите, които са изключително важни за съдбата на България. Първата договореност, на която са присъствали двама бъдещи министри в кабинета на НДСВ и ДПС, представители на банки и организатори на срещата, на която е договорено в какъв срок, ако спечели НДСВ изборите, ще има обратно изкупуване от страната на българската държава на външния дълг. Била е договорена и цената, която след това се потвърди. Втората договореност е била кои ще бъдат купувачите на електроразпределителните дружества. Възникнал е един въпрос. Тъй като един от купувачите е държавно дружество, а по закон държавното се купува само от частно дружество, е поет вторият ангажимент за срока, в който ще бъде променен законът, за да може да се осъществи сделката. Този факт също се потвърди. От сделката с външния дълг страната ни загуби 200 млн. евро, а от втората с ЕРП-та - още повече. Ние сме разполагали с такава информационна система и разузнаване, за разлика от този момент, в който всички се вайкат и се тюхкат на кого е задължение, дали преди или след сделката трябва да се правят проверки. Тези факти показват, че нещата се влошават, а договореностите срещу държавния интерес продължават. Това винаги ще е така и ще продължава, защото частният, груповият и корпоративният интерес гони и постига своите цели. Нашата държава трябва да отговори адекватно и ясно да дефинира своите интереси чрез партиите, правителството и службите. В момента обаче има едно празноговорене и не мога да не бъда притеснен като човек, който само отстрани наблюдава събитията", каза още Божинов.

"Цвятко Цветков не можеше да достави информацията на правителството тогава, като един бивш главен секретар, но я даде на партията си. Въпросът пред мен беше, дали да оглася две седмици преди изборите фактите, с които разполагахме. Георги Първанов го нямаше в този момент. Аз бях свикал национално съвещание в НДК и взех решение да обявим, че има подобен сценарий. Представихме публично информацията, но българският народ беше опиянен от думите на Симеон Сакскобургготски, че ще го оправи за 800 дни и не чу това, което му казах. Ако българският народ, не говоря за правителство и за партии, не каже „не, този път няма да ни изиграете“, той даже не заслужава да живее по-добре. Радвам се, че виждам хора, които се интересуват и няма да оставят този път така нещата“, коментира Георги Божинов. 

Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар