Сряда, 21 Март 2018
Сряда, 28 Февруари 2018 11:00

Георги Божинов пред BIG5: ЕРП-та бяха договорени преди Симеон да спечели изборите, народът не послуша Цвятко Цветков, защото беше опиянен от 800-те дни на НДСВ

Две седмици преди Сакскобургготски да спечели изборите е имало среща между негови бъдещи министри и банкери, на която са уговаряли външния дълг и ЕРП-та. Ако и днес народът ни не реагира в случая с ЧЕЗ, не заслужава да живее по-добре, каза пред BIG5 бившият депутат от БСП.

 

"Щом собственикът иска да продава, но насреща няма надежден купувач, какво трябва да се направи в този момент, когато се засягат интересите на толкова много хора и на страната? Държавата се явява като купувач и поема отговорността за надеждното решаване на тези изключително отговорни задачи. Точно 14 дни преди Симеон Сакскобургготски да спечели изборите през 2001 г. като началник на предизборния център на БСП получих информация от покойния вече Цвятко Цветков", заяви пред BIG5 бившият депутат от БСП Георги Божинов.

"Цветков беше истински разузнавач, който е работил за страната си. Информацията беше следната: кое е мястото, кои са участниците и какви са договореностите, които са изключително важни за съдбата на България. Първата договореност, на която са присъствали двама бъдещи министри в кабинета на НДСВ и ДПС, представители на банки и организатори на срещата, на която е договорено в какъв срок, ако спечели НДСВ изборите, ще има обратно изкупуване от страната на българската държава на външния дълг. Била е договорена и цената, която след това се потвърди. Втората договореност е била кои ще бъдат купувачите на електроразпределителните дружества. Възникнал е един въпрос. Тъй като един от купувачите е държавно дружество, а по закон държавното се купува само от частно дружество, е поет вторият ангажимент за срока, в който ще бъде променен законът, за да може да се осъществи сделката. Този факт също се потвърди. От сделката с външния дълг страната ни загуби 200 млн. евро, а от втората с ЕРП-та - още повече. Ние сме разполагали с такава информационна система и разузнаване, за разлика от този момент, в който всички се вайкат и се тюхкат на кого е задължение, дали преди или след сделката трябва да се правят проверки. Тези факти показват, че нещата се влошават, а договореностите срещу държавния интерес продължават. Това винаги ще е така и ще продължава, защото частният, груповият и корпоративният интерес гони и постига своите цели. Нашата държава трябва да отговори адекватно и ясно да дефинира своите интереси чрез партиите, правителството и службите. В момента обаче има едно празноговорене и не мога да не бъда притеснен като човек, който само отстрани наблюдава събитията", каза още Божинов.

"Цвятко Цветков не можеше да достави информацията на правителството тогава, като един бивш главен секретар, но я даде на партията си. Въпросът пред мен беше, дали да оглася две седмици преди изборите фактите, с които разполагахме. Георги Първанов го нямаше в този момент. Аз бях свикал национално съвещание в НДК и взех решение да обявим, че има подобен сценарий. Представихме публично информацията, но българският народ беше опиянен от думите на Симеон Сакскобургготски, че ще го оправи за 800 дни и не чу това, което му казах. Ако българският народ, не говоря за правителство и за партии, не каже „не, този път няма да ни изиграете“, той даже не заслужава да живее по-добре. Радвам се, че виждам хора, които се интересуват и няма да оставят този път така нещата“, коментира Георги Божинов. 

Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 28 Февруари 2018 11:00
  Жорж Ганчев: Бойко Борисов започна да се ревнува сам

  Преди да стане кмет на София настоящият премиер ме е молил да кажа някоя добра дума в медиите за него. 

 • Сряда, 28 Февруари 2018 11:00
  БСП: Нападат пунктовете за подписката ни срещу сделката с ЧЕЗ

  Вчера са били нападнати доброволци на Националната гражданска инициатива „Държавата да отмени сделката за ЧЕЗ“. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Инцидентът е станал около 16.40 часа, на пункта на Инициативата пред метростанция „Западен парк“ в София. Били са унищожени нагледните материали и е направен опит да бъде скъсана и самата подписка. Нападателият е упражнил вербална и физическа агресия спрямо доброволците Екатерина Д. и Божидар Г. Само бързата намеса на граждани, които са повикали полиция, е предотвратила саморазправата с доброволците и унищожаването на подписката. Сигнал за случая е подаден в 9-о Раййонно управление-СДВР. Подобен инцидент се е случил и предишния ден на пунката на Гражданската инициатива „Държавата да отмени сделката за ЧЕЗ“ пред метростанция „Люлин“. БСП осъжда подобна агресия, която цели да се осуети провеждането на една гражданска инициатива. Това е недопустимо и партията категорично ще се противопостави на посегателствата върху доброволците. Призоваваме МВР да влезе във функциите си и да осигури спокойното провеждане на подписката.

 • Сряда, 28 Февруари 2018 11:00
  Драгомир Стойнев: Управляващите няма с какво да атакуват опозицията, затова вадят стари случаи

  „Тъй като няма как да бъде атакувана опозицията, а грешките на управляващите са ден след ден, се вади случай от 2016 г. Да оставим институциите да си свършат работата. Ако кметът на Провадия наистина е виновен, ще се понесе последствията. Това може да го каже не компрометираният Антон Тодоров, а институциите“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев пред журналисти в парламента. Според него на Антон Тодоров явно не му върви предаването в една телевизия и идва в парламента да говори неща, които са известни от преди две години. Стойнев обясни, че през 2016 г. има констатирани нарушения на АДФИ. „Докладите са изпратени в прокуратурата и е нейна работа да прецени дали има нарушения или не. Парламентът трябва да се занимава със законодателство, а не да разнася клюки“, коментира народният представител. По неговите думи е неприемливо с подобен род изказвания от страна на управляващите да се подменя дневният ред. „Проблемите и скандалите в страната са много- „Хасковогейт“, „Суджукгейт“, арестуван кмет в Септември от ГЕРБ, скандали по време на председателството, ЧЕЗ. Тъй като ГЕРБ с политика не могат да се занимават, бяха казали, че по списък ще започнат кметовете на БСП. Ние не се притесняваме от това и ще защитим всеки кмет-социалист. Но този, който не спазва закона, прави нарушения или се облагодетелства по някакъв начин, трябва да си понесе тежестта на закона и последствията“, категоричен е Стойнев. Той припомни, че БСП ясно е заявила, че се бори с паралелната държава.

  „Власт се клати от скандали, а всички скандали в държавата са провокирани от ГЕРБ. Това, че те не могат да начертаят пътя, по който да изкарат страната от тази икономическа, социална и духовна криза, в която се намираме, е техен проблем. Ние сме за предсрочни избори, защото виждаме, че те не могат да се справят“, каза още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ . По неговите думи и най-големият успех на управляващите – председателството, е само в главите им. „Приоритетите се оказаха провал – никой не ни иска в Шенген, в чакалнята на Еврозоната, защото сме корумпирана страна. Уж щяхме да се грижим за Западните Балкани, а г-н Юнкер удари на всички по един звучен шамар - можело да мислим за това евентуално след 2025 г. Цяло поколение вече чака да види светлината в тунела“, допълни Стойнев. Според него това правителство е неспособно да продължи работа. „Виждаме какво става и в самата коалиция. БСП ли е виновна, че патриотите не се разбират, нападат се един друг, а после се извиняват пред медиите?“, попита той.

  Драгомир Стойнев подчерта, че Радев е президент, с който можем да се гордеем. „Той ще бъде един от най-успешните президенти. Неговата работа е да казва на управляващите къде са им грешките, както и да обединява българските граждани“, каза още той.

Оставете коментар