Сряда, 21 Март 2018
Събота, 03 Март 2018 19:08

Николай Бареков пред BIG5: Семейство Прокопиеви са "капо ди тути капи" на фалшивите новини в България

Според Бареков, Прокопиев управлява bTV и Нова телевизия, а фалшивите новини трябва спешно да бъдат криминализирани

- Г-н Бареков, по време на организираната от вас дискусия в европейския парламент на тема фалшиви новини, вие поискахте тяхното криминализиране. От изложението ви също така се разбра, че едва ли не семейство Галя и Иво Прокопиеви са "капо ди тути капи" на фалшивите новини у нас. Правилно ли съм ви разбрал и сериозно ли сте убеден, че това е точно така?

- Отговарям кратко. Да, за мен семейство Прокопиеви действително са "капо ди тути капи" на фалшивите новини у нас. Освен, че са собственици на малка медийна група, която се занимава изключително и само с това да защитава интересите на корпоративния им бизнес, те имат огромно влияние, както и механизми да контролират двете най-големи частни телевизии у нас. Аз към момента не разполагам с конкретни доказателства за това свое твърдение, но считам, че чрез журналистическите екипи на телевизиите те контролират bTV и Нова телевизия.

- Накратко, твърдите, че двете големи частни национални български телевизии са проводник на фалшиви новини в България, така ли? И ако хипотетично приемем тезата ви, тогава бихте ли обяснили, как и с какви механизми Прокопиеви биха могли да контролират тези две телевизии? Доколкото аз знам, те не са тяхна собственост.

- Контролират ги чрез различни фондации и организации. Една такава например е така нареченият Съюз на европейските журналисти. Мисля, че така се казваше. Доста общи мероприятия имат помежду си тези хора. Определени журналисти от въпросните две телевизии усвояват сериозни средства от подобни организации. Говоря за журналисти на сравнително високо управленско ниво, като шефове на новини, продуценти и водещи в тези медии. В bTV те са 3-4-ма човека. Те бяха толкова и в Нова телевизия, но някой изхвърчаха. Сарелска и Ани Цолова например. За мен това са хора, които освен, че прокарват корпоративни интереси, имат и някаква своя либерална-ценностна политика, която обаче само те си разбират, а обществото не.

- Друго да ви питам. Не мислите ли, че е най-малкото странно, че основен вносител на проектозакона за собствеността на медиите е не друг, а реално основният конкурент в медийния бизнес на Прокопиеви, Делян Пеевски?

- Да, има нещо такова. Според мен не е работа точно на Пеевски да пише този закон, но се радвам, че го направи. Най-малкото, никой подобен закон написан от крупен собственик на медии, какъвто е Делян Пеевски, не би бил толкова рестриктивен, колкото аз бих желал например. Аз си давам много ясна сметка, че с тези думи ще си навлека много неприятности на главата, но настоящия законопроект на Пеевски, не е достатъчно рестриктивен. В него ние единствено четем, че след налагането му ще станат ясни собствениците на медиите. Но там няма например криминализация на фалшивите новини, няма журналистически лобизъм, който също е крайно време да приемем.

- Не мислите ли, че така се посяга не нещо много свято - свободата на словото? Не мислите ли например, че подобна регулацията в света на медиите, би убила демокрацията в света на хората? Няма ли обществото ни да загуби една от най-ценните си придобивки за последните 30 години, свободата на словото?

- Да, така е. Ограничава. Още повече, че медиите трябва да бъдат най-свободното пространство, аз самият произлизам от медии и мисля така. В същото време обаче, ние трябва да измислим механизъм с който да се борим с фалшивите новини, както и да спрем навлизането на пари от криминални практики в медиите. Аз предпочитам да знам само 2 факта за някой или нещо, но те да са верни. Въобще, темата е доста сложна, но това не променя факта, че тя трябва да бъде разисквана и решена.

Интервю на Васил Петев

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 03 Март 2018 19:08
  Отношенията между България и Русия като внезапно пораснал пубертет и внезапно оглупял родител

  В отношенията между България и Русия има нещо от караниците между внезапно пораснал пубертет и внезапно оглупял родител – непрекъснати сръдни, клетви, тряскане на вратите. Гледна точка на проф. Ивайло Дичев.

  Защо тази метафора ли? Ами защото в 21 век суверенни държави продължават да се изясняват кой какво на кого дължи и дали достатъчно е благодарен. Нямам предвид само просташкия жест на руския патриарх, който си позволи да се кара, че не му се благодари достатъчно – православие и славянство са инструменти на руската имперска политика, това за никого не е изненада. Въпросът е в ирационалното разрастване на благодарността към Русия точно в сърцевината на българската идентичност. Мислехме, че с края на комунизма това ще се поуспокои, но се излъгахме: просто благодарността премина в режим на скандал. 

  Не съм русофоб, израснал съм с руска литература и музика, нямам никакво съмнение, че влиянието на тази велика страна е много важно за това, което сме. Но само то ли ни е формирало? Хайде да почнем да благодарим на гърците, приемници на Византия, задето са ни християнизирали, та даже императорът Михаил ІІІ дал името си на кръщелника си княз Борис! Или да целуваме до края на живота си ръка на Белгия, от която сме взели Търновската конституция, лъва и мотото „Обединението прави силата“. В историята нещата се помнят, изучават, ако щете използват се за хвърляне на мостове между народите – но да авторизираш дадено събитие и да претендираш за дивидент е просто идеология.

  Ще кажете Руско-турската война е историческо събитие, много по-важно от някакво си лъвче. Работата е там, че в историята има различни важни събития и при добро желание винаги ще се намери друг случай, когато Москва е действала против нашия интерес. Вземете размяната на черкези срещу българи, вземете позицията ѝ по време на Съединението и „отзоваването“ на нещастния Батенберг. Демагозите по определение опростяват историята до формулата „черно робство - героично освобождение - идваме на власт ние“.

  Да сведем Руско-турската война до славянски алтруизъм е наивно. От друга страна голяма е била народната подкрепа за войната, представяна като освобождение на поробени братя (впрочем голямо е и разочарованието, когато руският мужик вижда, че братята-роби в европейска Турция живеят далеч по-добре и са по-свободни от него). Обръщам внимание на това, че историческият процес е сложно и противоречиво нещо и когато абсолютизираме един негов момент изпадаме в синдрома благодарност, който ни разрушава отвътре. Кои сте вие? Ами ние сме тези, които руският император създаде. Какво е характерно за вас? Ами че сме благодарни.

  През 1807 Наполеон изтласква Прусия и създава Варшавското Херцогство; има и бюст на великия французин, а по всякакъв повод биват припомняни топлите връзки между двата народа. Но как си представяте гордите поляци да възприемат за национален празник подписването на Тилзидския мирен договор между Наполеон и руския император? Или друго. Французите - вечно благодарни на германците, задето едно тяхно племе франки са създали държавата им - развяват немски знамена по Шанз-Елизе. Руснаците – вечно задължени на шведите, лутерански пастор отива да протестира в Москва, защо не е почетен като скандинавец цар Рюрик…

  Непокорството като провинение

  Желязната хватка на благодарността се затяга периодически около шията на България; основна роля играят, разбира се, местните елити, където „русофил“ е политическа категория, колкото и печално да изглежда това отстрани. По съветско време благодарността беше повдигната на квадрат като „двойно освобождение“, а национален празник стана денят, в който съветските войски окупират страната. Благодарни пионери седяхме с автомати пред паметници и произнасяхме клетви. Сега трета серия – православието ще ни спасява от застрашителната Европа, където бродят джендъри и тровят децата ни с лоши храни.

  Ако сме приели, че тази страна е създадена от Русия, всяко непокорство започва да звучи не просто като политическо решение, а като морално провинение. Като се включи и църквата няма спасение и на оня свят! Дето казал Тарас Булба на сина си предател, тръгнал с католиците: „Аз съм те родил, аз ще те и убия“.

  А  Кирилицата?

  Но и нашите не са съвсем абдали. Срещу смазващия дар на свободата, за който трябва да сме благодарни от детската градина до старческия дом, ние отдавна сме измислили предварителния контра-дар на кирилицата (майстор на това жиу-жицу е още дядо Вазов!). Схващате ли номера? Всъщност нищо не дължим на Русия, защото предварително ние сме я обдарили с християнство и тя единствено е изплатила задълженията си по кредита хиляда години по-късно. Братушките обаче периодически отказват да благодарят за кирилицата, което, например при последното изказване на Путин, буди у нас още по-яростни изблици и обвинения в черна неблагодарност. И сръднята няма край.

  Да оставим имперската пропаганда и се вгледаме в нашите собствени, глупави комплекси. Наместо да използваме някакви моменти от историята, които ни сближават с други народи, тръгваме на радикализация: Русия е в сърцевината на българското, верността към Русия е върховен дълг на всеки патриот, националният ни празник няма да е свързан с нас, а с благодарността към Русия… Което, разбира се, поражда гняв, антируски настроения и подигравки.

  В цялата работа има нещо сбъркано. Един уважаващ себе си народ не благодари на конкретен геополитически актьор, а се обръща към ценности, които отиват отвъд историческата случка. Но какво да правим, искаме си робството, искаме си благодарността.

  Ивайло Дичев, Дойче Веле

  Заглавието е на редакцията

 • Събота, 03 Март 2018 19:08
  Светът е голям и „Инерком“ дебне отвсякъде – от „Капитал“ до „Пик“

  Няма нужда от сериозни разследвания кой стои зад PR-а на Гинка Върбакова и „Инерком“ – достатъчно е редакциите на „Капитал“, „Пик“, „24 часа“, „Инвестор“ и много други просто да посетят собствените си маркетингови отдели и да попитат колегите си…

  „Кой прави PR-а на „Инерком“ и Гинка Върбакова“, попита „Капитал“ на 7 март, а материалът предизвика политически скандал заради съдържащата се в него теза, че връзките с обществеността на нашумялата компания, купувач на бизнеса на ЧЕЗ в България, са поверени на съпругата на Сергей Станишев Моника Йосифова.

  По ирония на съдбата, ден по-късно се оказа, че едва ли има нужда колегите от „Капитал“ да правят огромно разследване кой се грижи за публичния образ на „Инерком“ и станалата пословична Гинка Върбакова. Достатъчно е просто да се разходят до офиса на собствения си маркетингов отдел, който се грижи за рекламите в изданието.

  През последните дни „Инерком“ е предприела масирана онлайн рекламна атака с банери, които куриозно обединяват иначе съперничещи си медийни групи и противоположни по публичен образ и претенции издания.

  Така рекламата на „Инерком“ в момента грее както на страниците на „Капитал“, така например и на страниците на ПИК.

  Банерът на компанията на Гинка Върбакова може да ни отведе до сайта ѝ както ако сме читатели на „Инвестор“, така и ако обичаме да се информираме от „24 часа“.

  Важно уточнение е, че въпросните реклами не достигат до потребителите през Google Ads, което често предизвиква куриозни случаи поради специфичния начин за таргетиране, който зависи от профила на съответния потребител. В случая става дума за договорени, платени и публикувани реклами на компанията „Инерком“ във въпросните издания, а не на работата на автоматичните алгоритми на Google.

  Случаят много напомня на този отпреди години, когато в хартиеното издание „Капитал“ рекламираше „Lafka“ на Делян Пеевски, докато изданията от групата на „Икономедия“ участваха в кампанията за бойкот на веригата павилиони.

  И ако целта на „Капитал“, „Пик“ и компания е ясна, то не е ясно как PR екипът на „Инерком“ си представя възвращаемостта на вложените за рекламата сериозни средства, тъй като към момента сайтът им съдържа оскъдна информация. Освен въпроса дали подобна стратегия е особено добре премислена, сериозни са основанията да смятаме, че тя е и доста закъсняла.

  Baricada.org

 • Събота, 03 Март 2018 19:08
  Николай Бареков: Връщането на Борисов през 2013 г. струва на страната ни 40 млрд. лв. и нови 3 дупки в колана на Каракачанов

  Сега да си го кажем по-просто. Връщането на ГЕРБ на власт след бунтовете 2013 година с активното съдействие на Джордж Сорос и Иво Прокопиев струва на народа минимум 40 милиарда за има-няма 3 години. 25 000 000 000 нови дългове, теглени 2015, 2016 година. Над 15 000 000 000 от профукани и ограбени еврофондове и различни обществени поръчки.

  Само "безплатното" саниране глътна 4 милиарда. С тези пари всички българи щяха да взимат 500 лева гарантиран базов доход, а минималните пенсии щяха да са 300 лева без никакъв проблем. Децата щяха да имат чисто нови таблети от най-скъпата серия, всички над 40 годишни щяха да имат нови зъби, ВВС да лети на F16 и такива ми ти работи....вместо това имате Бойко Борисов -3 фаза, Гинка и нови три дупки на колана на Каракачанов...

  Николай Бареков, Фейсбук

Оставете коментар