Събота, 23 Юни 2018
Събота, 03 Март 2018 19:08

Николай Бареков пред BIG5: Семейство Прокопиеви са "капо ди тути капи" на фалшивите новини в България

Според Бареков, Прокопиев управлява bTV и Нова телевизия, а фалшивите новини трябва спешно да бъдат криминализирани

- Г-н Бареков, по време на организираната от вас дискусия в европейския парламент на тема фалшиви новини, вие поискахте тяхното криминализиране. От изложението ви също така се разбра, че едва ли не семейство Галя и Иво Прокопиеви са "капо ди тути капи" на фалшивите новини у нас. Правилно ли съм ви разбрал и сериозно ли сте убеден, че това е точно така?

- Отговарям кратко. Да, за мен семейство Прокопиеви действително са "капо ди тути капи" на фалшивите новини у нас. Освен, че са собственици на малка медийна група, която се занимава изключително и само с това да защитава интересите на корпоративния им бизнес, те имат огромно влияние, както и механизми да контролират двете най-големи частни телевизии у нас. Аз към момента не разполагам с конкретни доказателства за това свое твърдение, но считам, че чрез журналистическите екипи на телевизиите те контролират bTV и Нова телевизия.

- Накратко, твърдите, че двете големи частни национални български телевизии са проводник на фалшиви новини в България, така ли? И ако хипотетично приемем тезата ви, тогава бихте ли обяснили, как и с какви механизми Прокопиеви биха могли да контролират тези две телевизии? Доколкото аз знам, те не са тяхна собственост.

- Контролират ги чрез различни фондации и организации. Една такава например е така нареченият Съюз на европейските журналисти. Мисля, че така се казваше. Доста общи мероприятия имат помежду си тези хора. Определени журналисти от въпросните две телевизии усвояват сериозни средства от подобни организации. Говоря за журналисти на сравнително високо управленско ниво, като шефове на новини, продуценти и водещи в тези медии. В bTV те са 3-4-ма човека. Те бяха толкова и в Нова телевизия, но някой изхвърчаха. Сарелска и Ани Цолова например. За мен това са хора, които освен, че прокарват корпоративни интереси, имат и някаква своя либерална-ценностна политика, която обаче само те си разбират, а обществото не.

- Друго да ви питам. Не мислите ли, че е най-малкото странно, че основен вносител на проектозакона за собствеността на медиите е не друг, а реално основният конкурент в медийния бизнес на Прокопиеви, Делян Пеевски?

- Да, има нещо такова. Според мен не е работа точно на Пеевски да пише този закон, но се радвам, че го направи. Най-малкото, никой подобен закон написан от крупен собственик на медии, какъвто е Делян Пеевски, не би бил толкова рестриктивен, колкото аз бих желал например. Аз си давам много ясна сметка, че с тези думи ще си навлека много неприятности на главата, но настоящия законопроект на Пеевски, не е достатъчно рестриктивен. В него ние единствено четем, че след налагането му ще станат ясни собствениците на медиите. Но там няма например криминализация на фалшивите новини, няма журналистически лобизъм, който също е крайно време да приемем.

- Не мислите ли, че така се посяга не нещо много свято - свободата на словото? Не мислите ли например, че подобна регулацията в света на медиите, би убила демокрацията в света на хората? Няма ли обществото ни да загуби една от най-ценните си придобивки за последните 30 години, свободата на словото?

- Да, така е. Ограничава. Още повече, че медиите трябва да бъдат най-свободното пространство, аз самият произлизам от медии и мисля така. В същото време обаче, ние трябва да измислим механизъм с който да се борим с фалшивите новини, както и да спрем навлизането на пари от криминални практики в медиите. Аз предпочитам да знам само 2 факта за някой или нещо, но те да са верни. Въобще, темата е доста сложна, но това не променя факта, че тя трябва да бъде разисквана и решена.

Интервю на Васил Петев

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 03 Март 2018 19:08
  Цензура: Режат кабели и махат кабелна мрежа на СКАТ в Бургас след предаване на Бареков и Байрактаров!

  След излъчването на предаването "Бареков и Байрактаров без цензура" в Бургас започна премахването на незаконна кабелна мрежа на СКАТ. От свои източници BNews разбра, че основната причина е изнесената информация за незаконни строежи на фирми, собственост на вицепремиера Валери Симеонов, съобщава сайтът Bnews.bg.

  Припомняме, че първият журналистически материал на Димитър Байрактаров в предаването завършва с надписите "следва продължение". На ГЕРБ вече им било писнало да си затварят очите за незаконните въздушни кабели на СКАТ и са започнали премахването им, което е било спряно през 2014 г. заради подкрепата на Патриотичния фронт за правителството на Борисов-2.

  Тези действия на община Бургас са и основание да се смята, че управляващата коалиция е пред разпад. Неадекватното поведение на Симеонов нанася сериозни вреди върху имиджа на ГЕРБ, а в същото време все повече започват да излизат факти за злоупотреба с власт от страна на Симеонов.

  Точно такъв пример бе излъчен в предаването на Бареков и Байрактаров, където се оказа, че фирма на Валери Симеонов не само, че не е премахнала незаконна пристройка на хотел, но дори е достроила незаконния строеж.

 • Събота, 03 Март 2018 19:08
 • Събота, 03 Март 2018 19:08
  Тома Томов: Трябва да се съсредоточим в себе си с нов политическия елит, който да е загрижен за народа

  Северна Македония не звучи добре, Борисов сгреши, като не се срещна с президента на западните ни съседи

Оставете коментар