Петък, 21 Септември 2018
Събота, 03 Март 2018 19:08

Николай Бареков пред BIG5: Семейство Прокопиеви са "капо ди тути капи" на фалшивите новини в България

Според Бареков, Прокопиев управлява bTV и Нова телевизия, а фалшивите новини трябва спешно да бъдат криминализирани

- Г-н Бареков, по време на организираната от вас дискусия в европейския парламент на тема фалшиви новини, вие поискахте тяхното криминализиране. От изложението ви също така се разбра, че едва ли не семейство Галя и Иво Прокопиеви са "капо ди тути капи" на фалшивите новини у нас. Правилно ли съм ви разбрал и сериозно ли сте убеден, че това е точно така?

- Отговарям кратко. Да, за мен семейство Прокопиеви действително са "капо ди тути капи" на фалшивите новини у нас. Освен, че са собственици на малка медийна група, която се занимава изключително и само с това да защитава интересите на корпоративния им бизнес, те имат огромно влияние, както и механизми да контролират двете най-големи частни телевизии у нас. Аз към момента не разполагам с конкретни доказателства за това свое твърдение, но считам, че чрез журналистическите екипи на телевизиите те контролират bTV и Нова телевизия.

- Накратко, твърдите, че двете големи частни национални български телевизии са проводник на фалшиви новини в България, така ли? И ако хипотетично приемем тезата ви, тогава бихте ли обяснили, как и с какви механизми Прокопиеви биха могли да контролират тези две телевизии? Доколкото аз знам, те не са тяхна собственост.

- Контролират ги чрез различни фондации и организации. Една такава например е така нареченият Съюз на европейските журналисти. Мисля, че така се казваше. Доста общи мероприятия имат помежду си тези хора. Определени журналисти от въпросните две телевизии усвояват сериозни средства от подобни организации. Говоря за журналисти на сравнително високо управленско ниво, като шефове на новини, продуценти и водещи в тези медии. В bTV те са 3-4-ма човека. Те бяха толкова и в Нова телевизия, но някой изхвърчаха. Сарелска и Ани Цолова например. За мен това са хора, които освен, че прокарват корпоративни интереси, имат и някаква своя либерална-ценностна политика, която обаче само те си разбират, а обществото не.

- Друго да ви питам. Не мислите ли, че е най-малкото странно, че основен вносител на проектозакона за собствеността на медиите е не друг, а реално основният конкурент в медийния бизнес на Прокопиеви, Делян Пеевски?

- Да, има нещо такова. Според мен не е работа точно на Пеевски да пише този закон, но се радвам, че го направи. Най-малкото, никой подобен закон написан от крупен собственик на медии, какъвто е Делян Пеевски, не би бил толкова рестриктивен, колкото аз бих желал например. Аз си давам много ясна сметка, че с тези думи ще си навлека много неприятности на главата, но настоящия законопроект на Пеевски, не е достатъчно рестриктивен. В него ние единствено четем, че след налагането му ще станат ясни собствениците на медиите. Но там няма например криминализация на фалшивите новини, няма журналистически лобизъм, който също е крайно време да приемем.

- Не мислите ли, че така се посяга не нещо много свято - свободата на словото? Не мислите ли например, че подобна регулацията в света на медиите, би убила демокрацията в света на хората? Няма ли обществото ни да загуби една от най-ценните си придобивки за последните 30 години, свободата на словото?

- Да, така е. Ограничава. Още повече, че медиите трябва да бъдат най-свободното пространство, аз самият произлизам от медии и мисля така. В същото време обаче, ние трябва да измислим механизъм с който да се борим с фалшивите новини, както и да спрем навлизането на пари от криминални практики в медиите. Аз предпочитам да знам само 2 факта за някой или нещо, но те да са верни. Въобще, темата е доста сложна, но това не променя факта, че тя трябва да бъде разисквана и решена.

Интервю на Васил Петев

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 03 Март 2018 19:08
  "Каолин" купи ултра скъп имот на ул. "Оборище" за милиони левове

  Сделката мина през небеизвестния бивш собственик на "Парк Бар" Пепи Гърка. Предприятието "Каолин" ЕАД на Иво Прокопиев вече се помещава на една от най-тузарските улици в центъра на София. Дружеството си е купило къщата, в която е живял ген.-майор Стефан Славчев, създал тежката ни артилерия. През 2013 г. имотът струва 5 млн. лв., а днес цената му може да е скочила дори двойно.

 • Събота, 03 Март 2018 19:08
  Бареков за Хекимян: Навремето вместо да учи занаята, той задяваше операторите в нюзрума

  Публикуваме думите на евродепутата без редакторска намеса:

  "Антоне бре, Хекимяне, мила моя наследницо, не е Цвета Караянчева първият “мъж” у държавата ни. Техничарка, кърджалийка, ама....Радев е, бре. Президентиот.

  Навремето, вместо да крадеш занаята, ти задяваше операторите в нюзрума на БТВ.

  Правило едно за “водещия” - преди да ти поднесе Ани Тодорова сценария, вземи, че прочети Конституцията. Тънка книжка, проста работа, ама написана от сравнително по-умни хора от мен и от теб, моме."

  Николай Бареков, фейсбук

 • Събота, 03 Март 2018 19:08
  Гърция - България - 10:0

  1. Ципрас смачка администрацията. Борисов я разду до небесата.

  2. Ципрас унищожи фалшивите социални помощи. Борисов ги превърна в държавна политика.

  3. Ципрас премахна безумните придобивки на чиновниците. Борисов им създаде нови.

  4. Ципрас продаде скъпо Северна Македония на Скопие. Борисов подари на Скопие история с основания за териториални претенции.

  5. Гърция тепърва ще печели от Северна Македония. България тепърва ще губи от нея.

  6. Гърците разбират, че могат да живеят добре, ако произвеждат. Българите разбират, че могат да живеят добре, ако крадат.

  7. Там магазините преливат от гръцки стоки. У нас и солта е внос.

  8. Там се привличат инвеститори, които съблюдават националните интереси. У нас се привличат тези, които изкупуват националните интереси.

  9. Там не се виждат катаджии, но се вижда, че има държава. У нас не е така.

  10. Там децата на българки говорят на майките си на гръцки. У нас - майките на българчета говорят на децата си на английски.

  Васил Василев, фейсбук

Оставете коментар