Сряда, 21 Март 2018
Понеделник, 05 Март 2018 08:11

Иван Абажер пред BIG5: България се страхува от ЕС, не иска да загуби парите си, затова се пишат фалшиви новини за Крим, където си живеем комфортно

Нито един българин за 23 години не ми е казал, че иска да се връща в Украйна или в България. Петро Порошенко е аргатин. Изпълнява това, което му заповядат финансовите структури, които стоят зад него. Руснаците разбират защо България подкрепя санкциите срещу федерацията, тя е част от ЕС. Това каза пред BIG5 Иван Абажер, който е председател на Българската автономна културна асоциация "Паисий Хилендарски" в Крим и е кримският представител в Обществената камара на Руската федерация.

- Г-н Абажер, как живеят българите в Крим, подложени ли са на натиск от руска страна?

- Новините, които се пишат в това отношение са абсолютен фейк. В Крим живеем много добре. Това, което се говори, че сме притеснявани от Русия по национален признак, го няма. Всичко, което се пропагандира в медиите, се прави от хора, които лъжат и ще отговарят пред Господ. Ние се чувстваме много комфортно в Крим и напълно подкрепяме решението на кримчаните да станат самостоятелна държава, а в последствие и част от Руската федерация. Оглавявам българското дружество на полуострова от 23 години и не съм чул нито един българин, който да е казал „Иване, искам да се върна в Украйна или в България“. Крим е една от най-безопасните точки на планетата, която се пази от Русия. Тя няма да позволи да се нарушат правата на хората, които живеят там.

- Кой има интерес тогава да се пропагандира, че полуостровът е окупиран от Русия?

- България е член на Европейския съюз. Т.е., който плаща, той поръчва и музиката. В случая Брюксел се явява сателит на САЩ и напълно разбираемо е да се търси подобна конфронтация на американците чрез ЕС и България. Ние разбираме всичко това. Географски аз живея в Крим, но духом съм с българите. Ние трябва да си вярваме повече един на друг, защото ако това изчезне, няма да я има и България.

- Украинският президент Петро Порошенко обаче казва, че Крим е украински и с всички сили се опитва да си върне територията. Как приемат българите там неговата политика?

- Петро Порошенко е един аргатин – каквото му кажат, това и прави. Той е възпитаван в българска среда. Порошенко е роден в Болград, където населението е чисто българско. В голяма част от действията му това си проличава. Украинският президент говори това, което искат финансовите и медийните структури, които стоят зад него. В същото време над парламента на Крим се развява руското знаме. Това е доказателство за това, чия територия е полуостровът. На мен ми е жал за Порошенко, която понякога се намира в пълна медийна манипулация и мъгла, и му се предоставя информация, която не е вярна.

- Вие сте в България, за да празнувате Трети март. Чества ли се Освобождението с тържества в Крим?

- Чества се не само в Крим. Това е празник и на Русия. Преди да тръгна за България, подготвихме едно помагало за средното образование, за да могат преподавателите с открити уроци да се запознаят с историята на България. Искаме те да знаят миналото още от Цар Борис, Кирил и Методий и Освобождението. Този учебник не е само за българите в Крим, а и за тези в Украйна, в Молдова, в Западна Европа, в Унгария…

- Какво е отношението на руснаците спрямо българите за това, че страната ни подкрепя санкциите срещу Русия?

- Руснаците и българите, които живеем там, разбираме на пълно, че България е част от Европейския съюз. Наясно сме, че с тази икономика страната ни не може да е самостоятелен играч в геополитически план. Разбираме, че Европейският съюз помага на България с пари. Бях на един концерт преди 3-и март в Народния театър „Иван Вазов“. За пореден път видях, че по отношение на православието и на културата българската и руската връзка е много дълбока и никой не може да я разруши.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 05 Март 2018 08:11
  Владимир Путин подписа и своя първи указ, той е за свикване на запасняци на военни сборове през 2018 година

  Указът на президента е публикуван на портала на Кремъл с дата 19 март 2018 година и влиза в сила от деня на подписването му. Готви ли се Русия за война?

  Още в първия ден след като стана ясно, че побеждава безапелационно на президентските избори, Владимир Путин подписа и своя първи указ. Той е за свикване на запасняци на военни сборове през 2018 година, предаде Дир.бг.

  Указът е публикуван на портала на Кремъл с дата 19 март 2018 година и влиза в сила от деня на подписването му.

  "Руските граждани, зачислени в запас на руската армия, се приканват на запасни сборове за срок от два месеца. Те ще бъдат призовани както в частите на армията, така и в органите на Федералната служба за безопасност", се казва в указа.

  Военните сборове ще се провеждат в срокове, съгласувани с органите на изпълнителната власт. За армията те ще се определят от министерството на отбраната.

  Новината идва на фона на все по-нарастващото напрежение между Москва и Запада заради скандала с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания. Лондон, САЩ, Германия и други западни страни открито обвиниха Кремъл, че е наредил операцията по убийството на Скрипал с бойното отровно вещество "Новичок".

 • Понеделник, 05 Март 2018 08:11
  Светлана Шаренкова: Владимир Путин протегна ръка към Западна Европа

  Изборите преминаха съвсем спокойно и нормално. Аз бях международен наблюдател в Санкт Петербург и обикалях 7-10 секции, като непрекъснато виждах как се покачва избирателната активност и хората чакат на опашки, за да гласуват. Това каза пред камерата на БТВ Светлана Шаренкова, председател на форум "България-Русия". Тя коментира последните президентски избори в Русия, които Владимир Путин спечели убедително. "Твърденията, че изборите в Русия са подправени са абсурдни. Изборите бяха организирани много добре. Предишните години имаше хаос, но бяха предприети промени в законите и на тези президентски избори нямаше никакви проблеми. Във всяка секция имаше 3 камери, които предаваха на живо и всеки можеше да гледа. Всеки кандидат имаше застпници в секциите. На тези избори имаше опозиция в Русия. Алексей Навални беше наясно, че няма да участва в тези избори. Той познава законодателството и знаеше, че като осъждан няма как да участва", категорична беше Шаренкова. "Най-малко Владимир Путин имаше интерес от скандала със Сергей Скрипал. Той обаче изигра мобилизираща роля. Великобритания трябва да докаже твърденията си, а не да хвърля празни обвинения. В Русия има много опозиционни медии и никай няма намерение да ги затваря. Има много опозиционни лидери, на които никой не забранява да говори. Не мога да разбера защо се говори за диктатура, когато хората избират Путин свободно. Аз не видях армия по улиците по време на изборите. Вечерта на изборите видях един много диалогичен Путин. Той протегна ръка на Запада и Великобритания", разкри още Шаренкова.

 • Понеделник, 05 Март 2018 08:11
  Румен Радев поздрави Владимир Путин, предложи разгръщане на взаимоотношенията между България и Русия

  Президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес до руския си колега Владимир Путин по повод победата на провелите се избори за президент на Руската федерация. 

  „Надявам се заедно да работим за разгръщането на съществуващия потенциал на двустранно взаимноизгодно сътрудничество в различни области, в интерес и за благото на нашите два народа“, се казва в писмото на българския държавен глава.

  В поздравителния си адрес до своя руски колега президентът Румен Радев отбелязва и вековната историческа и културна близост между българския и руския народ.

Оставете коментар