Четвъртък, 13 Декември 2018
Понеделник, 05 Март 2018 08:11

Иван Абажер пред BIG5: България се страхува от ЕС, не иска да загуби парите си, затова се пишат фалшиви новини за Крим, където си живеем комфортно

Нито един българин за 23 години не ми е казал, че иска да се връща в Украйна или в България. Петро Порошенко е аргатин. Изпълнява това, което му заповядат финансовите структури, които стоят зад него. Руснаците разбират защо България подкрепя санкциите срещу федерацията, тя е част от ЕС. Това каза пред BIG5 Иван Абажер, който е председател на Българската автономна културна асоциация "Паисий Хилендарски" в Крим и е кримският представител в Обществената камара на Руската федерация.

- Г-н Абажер, как живеят българите в Крим, подложени ли са на натиск от руска страна?

- Новините, които се пишат в това отношение са абсолютен фейк. В Крим живеем много добре. Това, което се говори, че сме притеснявани от Русия по национален признак, го няма. Всичко, което се пропагандира в медиите, се прави от хора, които лъжат и ще отговарят пред Господ. Ние се чувстваме много комфортно в Крим и напълно подкрепяме решението на кримчаните да станат самостоятелна държава, а в последствие и част от Руската федерация. Оглавявам българското дружество на полуострова от 23 години и не съм чул нито един българин, който да е казал „Иване, искам да се върна в Украйна или в България“. Крим е една от най-безопасните точки на планетата, която се пази от Русия. Тя няма да позволи да се нарушат правата на хората, които живеят там.

- Кой има интерес тогава да се пропагандира, че полуостровът е окупиран от Русия?

- България е член на Европейския съюз. Т.е., който плаща, той поръчва и музиката. В случая Брюксел се явява сателит на САЩ и напълно разбираемо е да се търси подобна конфронтация на американците чрез ЕС и България. Ние разбираме всичко това. Географски аз живея в Крим, но духом съм с българите. Ние трябва да си вярваме повече един на друг, защото ако това изчезне, няма да я има и България.

- Украинският президент Петро Порошенко обаче казва, че Крим е украински и с всички сили се опитва да си върне територията. Как приемат българите там неговата политика?

- Петро Порошенко е един аргатин – каквото му кажат, това и прави. Той е възпитаван в българска среда. Порошенко е роден в Болград, където населението е чисто българско. В голяма част от действията му това си проличава. Украинският президент говори това, което искат финансовите и медийните структури, които стоят зад него. В същото време над парламента на Крим се развява руското знаме. Това е доказателство за това, чия територия е полуостровът. На мен ми е жал за Порошенко, която понякога се намира в пълна медийна манипулация и мъгла, и му се предоставя информация, която не е вярна.

- Вие сте в България, за да празнувате Трети март. Чества ли се Освобождението с тържества в Крим?

- Чества се не само в Крим. Това е празник и на Русия. Преди да тръгна за България, подготвихме едно помагало за средното образование, за да могат преподавателите с открити уроци да се запознаят с историята на България. Искаме те да знаят миналото още от Цар Борис, Кирил и Методий и Освобождението. Този учебник не е само за българите в Крим, а и за тези в Украйна, в Молдова, в Западна Европа, в Унгария…

- Какво е отношението на руснаците спрямо българите за това, че страната ни подкрепя санкциите срещу Русия?

- Руснаците и българите, които живеем там, разбираме на пълно, че България е част от Европейския съюз. Наясно сме, че с тази икономика страната ни не може да е самостоятелен играч в геополитически план. Разбираме, че Европейският съюз помага на България с пари. Бях на един концерт преди 3-и март в Народния театър „Иван Вазов“. За пореден път видях, че по отношение на православието и на културата българската и руската връзка е много дълбока и никой не може да я разруши.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар