Петък, 21 Септември 2018
Понеделник, 05 Март 2018 08:11

Иван Абажер пред BIG5: България се страхува от ЕС, не иска да загуби парите си, затова се пишат фалшиви новини за Крим, където си живеем комфортно

Нито един българин за 23 години не ми е казал, че иска да се връща в Украйна или в България. Петро Порошенко е аргатин. Изпълнява това, което му заповядат финансовите структури, които стоят зад него. Руснаците разбират защо България подкрепя санкциите срещу федерацията, тя е част от ЕС. Това каза пред BIG5 Иван Абажер, който е председател на Българската автономна културна асоциация "Паисий Хилендарски" в Крим и е кримският представител в Обществената камара на Руската федерация.

- Г-н Абажер, как живеят българите в Крим, подложени ли са на натиск от руска страна?

- Новините, които се пишат в това отношение са абсолютен фейк. В Крим живеем много добре. Това, което се говори, че сме притеснявани от Русия по национален признак, го няма. Всичко, което се пропагандира в медиите, се прави от хора, които лъжат и ще отговарят пред Господ. Ние се чувстваме много комфортно в Крим и напълно подкрепяме решението на кримчаните да станат самостоятелна държава, а в последствие и част от Руската федерация. Оглавявам българското дружество на полуострова от 23 години и не съм чул нито един българин, който да е казал „Иване, искам да се върна в Украйна или в България“. Крим е една от най-безопасните точки на планетата, която се пази от Русия. Тя няма да позволи да се нарушат правата на хората, които живеят там.

- Кой има интерес тогава да се пропагандира, че полуостровът е окупиран от Русия?

- България е член на Европейския съюз. Т.е., който плаща, той поръчва и музиката. В случая Брюксел се явява сателит на САЩ и напълно разбираемо е да се търси подобна конфронтация на американците чрез ЕС и България. Ние разбираме всичко това. Географски аз живея в Крим, но духом съм с българите. Ние трябва да си вярваме повече един на друг, защото ако това изчезне, няма да я има и България.

- Украинският президент Петро Порошенко обаче казва, че Крим е украински и с всички сили се опитва да си върне територията. Как приемат българите там неговата политика?

- Петро Порошенко е един аргатин – каквото му кажат, това и прави. Той е възпитаван в българска среда. Порошенко е роден в Болград, където населението е чисто българско. В голяма част от действията му това си проличава. Украинският президент говори това, което искат финансовите и медийните структури, които стоят зад него. В същото време над парламента на Крим се развява руското знаме. Това е доказателство за това, чия територия е полуостровът. На мен ми е жал за Порошенко, която понякога се намира в пълна медийна манипулация и мъгла, и му се предоставя информация, която не е вярна.

- Вие сте в България, за да празнувате Трети март. Чества ли се Освобождението с тържества в Крим?

- Чества се не само в Крим. Това е празник и на Русия. Преди да тръгна за България, подготвихме едно помагало за средното образование, за да могат преподавателите с открити уроци да се запознаят с историята на България. Искаме те да знаят миналото още от Цар Борис, Кирил и Методий и Освобождението. Този учебник не е само за българите в Крим, а и за тези в Украйна, в Молдова, в Западна Европа, в Унгария…

- Какво е отношението на руснаците спрямо българите за това, че страната ни подкрепя санкциите срещу Русия?

- Руснаците и българите, които живеем там, разбираме на пълно, че България е част от Европейския съюз. Наясно сме, че с тази икономика страната ни не може да е самостоятелен играч в геополитически план. Разбираме, че Европейският съюз помага на България с пари. Бях на един концерт преди 3-и март в Народния театър „Иван Вазов“. За пореден път видях, че по отношение на православието и на културата българската и руската връзка е много дълбока и никой не може да я разруши.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 05 Март 2018 08:11
  Путин покани лидера на Северна Корея в Москва

  Руският президент Владимир Путин е изпратил покана на севернокорейския вожд Ким Чен-ун да посети Русия, съобщи външнополитическият съветник на Кремъл Юрий Ушаков, цитиран от "Ройтерс". Той добави, че засега не са обсъждани подробни планове за среща между двамата държавни ръководители.

  Преди дни Ким Чен-ун потвърди готовността си да посети Русия и обяви, че "иска мир". Това става, докато КНДР провежда преговори със САЩ относно изпълнението на ангажиментите, поети по време на срещата между Ким Чен-Ун и Доналд Тръмп на срещата в Сингапур през юни. Преди няколко седмици Путин изрази готовност да се срещне с Ким в "най-близко време".

 • Понеделник, 05 Март 2018 08:11
  Русия спря вноса на свинско от България

  Руските санитарни власти наложиха временно ограничение на вноса на живи свине и продукти със съдържание на свинско месо от цялата територия на България, предаде РИА Новости.

  Причината са констатираните у нас случаи на африканска чума по свинете. В резултат се спира вносът на живи прасета, свинско трупно месо, свинско и продукти, съдържащи свинско месо, свински ембриони и сперма от нерези.

  Изключение ще се прави за продуктите, обработени по технология, гарантираща унищожаването на вируса - готови продукти от свинско месо; готови продукти, съдържащи свинско или животински суровини от свинско месо; суровини от животински произход от свинско месо, предназначени за производство на фуражи за непродуктивни животни и за животни с ценна кожа.

 • Понеделник, 05 Март 2018 08:11
  Почина Йосиф Кобзон (Видео)

  Руският естраден певец и депутат от думата Йосиф Кобзон почина на 80-годишна възраст. Това е съобщил за "Интерфакс" помощник на съпругата му, предадоха руските медии.  Кобзон, който бе диагностициран с рак през 2005 г., е в болница от края на миналия месец. Докторите казаха при постъпването му, че състоянието му е стабилно, но тежко.

  През 2015 г. Кобзон влезе в списък със санкционирани от Евросъюза руснаци заради кризата в Украйна. Последните му изяви разбуниха духове в България. Две от трите му изпълнения в страната през 2014 г. бяха по покана на политически партии, като в първия случай "Атака" бе сред организаторите, а във втория в Стара Загора - главният организатор.

  Кобзон обаче бе един от най-известните съветски изпълнители. Роден на 11 септември 1937 г., на територията на днешна Украйна, той се прочува през 60-те г., след като негови изпълнения започват да звучат по радиото.

  Като ученик Кобзон се увлича по бокса и е шампион на Украйна сред юношите, но музиката не му е безразлична - твърди, че е изпълнявал два пъти пред Йосиф Сталин. Кариерата му на изпълнител започва малко по-късно, след като в армията, където в ансамбъла на Закавказкия военен окръг за пръв път посещава уроци по пеене.

  Вижте една от емблематичните песни, които Кобзон обичаше да изпълява

Оставете коментар