Сряда, 23 Май 2018
Вторник, 06 Март 2018 11:02

Арман Бабикян пред BIG5: Борисов е страхлив човек, отново изплозва тактиката "аз съм жертва" за сделката с ЧЕЗ

Патриарх Кирил се държа нецивилизовано, Русия да не забравя кой й даде християнството и азбуката, преди да дойде Освобождението. Бойко Борисов е страхлив човек и обича да се крие, когато има проблеми. Така се опита да постъпи и с ЧЕЗ, но скандалът се оказа доста по-голям, отколкото си го представяше и самият той. Премиерът отново смени тактиката и се изкарва жертва на някакви "гадове", каза пред BIG5 политическият ПР експерт. 

 

- Г-н Бабикян, ще измести ли темата с убийството на Плъха в Пловдив скандалната сделка с ЧЕЗ?

- Всеки скандал рано или късно е изместен от друг. Дали темета за ЧЕЗ ще е все още на дневен ред зависи от българските медии, от политиците и от гражданите.

- Възможно ли е и двамата премиери - на България и на Чехия, ‚да не са знаели за продажбата на ЕРП?

Разбира се, че не е възможно. В случая Бойко Борисов каза, че не можел да говори за чешкия премиер. Той излъга, че не знаел за сделката с ЧЕЗ и е между две фирми в чужда държава. Грубо казано – държеше се като ни чул, ни видял. Два дни след това специалните службите обявиха, че са събирали информация за сделката години наред. Респективно означава, че тя е доставена надлежно до министър-председателя. Очевидно първите изказвания на Бойко Борисов са лъжа.

- Затова ли изчезна в един момент от политическото пространство и остави Делян Добрев да говорят по темата?

Бойко Борисов е страхлив човек и обича, когато има проблеми, да изчезва. Проблемът този път обаче се оказа изключително голям. Въпреки опитите си да пробута като говорители Делян Добрев и финансовия си министър Владислав Горанов, въпросите са насочени предимно към него.

- Стана ли ясно кои са „гадовете“ за премиера? Изпусна ли си нервите с тази реплика Борисов, или беше предварително подготвена и целенасочена?

- На въпроса кои са гадовете може да отговори само Бойко Борисов. Той отново говори за сваляне на правителството му чрез някакъв заговор и протести. Когато обаче подаваше оставка през 2011 г., интерпретира случая като героичен подвиг на подаване на оставка, за да не се стигне до сблъсъци. Излиза тогава, че гадовете са стотици хиляди хора, включително и коалиционните му партньори. Част от тях участваха в протестите срещу кабинета на ГЕРБ тогава. Или българските граждани са гадове, или част от коалиционните му партньори. Според мен това е типичният опит на Бойко Борисов да смени тактиката си и да се опита да се превърне в жертва, вместо да обясни какви са обстоятелствата около сделката с ЧЕЗ. Очевидно объркал се в собствените си лъжи, провидя заговор от някакви „гадини“, вместо да каже какво се случва със съдбата на 40% от гражданите на страната.

- Има действително заговор срещу правителството?

- Това е опит за внушение от страна на самия Бойко Борисов. Опозицията в момента няма ресурса да организира нещо подобно. Човек, който през ден говори различни неща, не буди никакво доверие. Очевидно става въпрос за страх, паника и недоумение какво да се прави по време на криза.

- Как си обяснявате бързите сдобрявания в коалицията? Волен Сидеров, например, нарече Цветан Цветанов комунист, след което си стиснаха ръцете?

- Когато един брак е по сметка, обикновено се решава, след като се задоволят сметките. Ще виждаме още подобни сюжети и в бъдеще.

- Защо се изненада и се огорчи руският патриарх Кирил от посрещането у нас? Не беше ли наясно, че идва в един от центровете на русофобията на Балканите?

- Аз не съм убеден, че страната ни е център на русофобията на Балканите. Напротив, голяма част от населението на страната е настроено русофилско. Изказването на патриарх Кирил беше изключително грубо по отношение на домакинстващата страна, да не кажа непочтено. Никой нормален човек няма право да отправя морални критики към домакините си защо и как почитат жертвите си в рамките на една война между две империи, която се е оказала освободителна за България. Тези претенции са меко казано далеч от духовността и навява чувството за притискане на съвестта на народа ни по много непочтен начин. Представяте ли си български държавен глава или духовник да посети Русия и да претендира, че държавата ни не е достатъчно уважена като страна, която е дала писмеността на Русия? Или да заяви, че варварското население по тези земи е приело Християнството, благодарение на нашата държава? Най-нежният израз, който може да се употреби за руския патриарх, е нецивилизовано. Очевидно това е продължение на светската политика, която води Владимир Путин. Явно църквата във федерацията още не е свободна. Всички се надяваха Руската православна църква да представлява народа си, а не волята на изпълнителната власт.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 06 Март 2018 11:02
  Бойко Борисов: Ако няма да правим АЕЦ "Белене", да построим поне специален музей за реакторите. Те не са краставици и домати, а стока за милиарди

  Относно АЕЦ „Белене“ - какви ли не теории чух. Става въпрос за следното – в момента имаме стока и площадка, в която българския данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лв. Това каза в началото на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов.

 • Вторник, 06 Март 2018 11:02
  Куриоз: Спряха телевизиите в Сочи по време на срещата между Путин и Радев, жителите няма да видят и Борисов

  В Сочи временно прекратиха излъчването на телевизионни канали и радиостанции. Ограничението важи за следващите 10 дни. Според Интерфакс, това е необходимо за проектирането на местната телевизионна кула заради предстоящото Световно първенство по футбол. Заради ремонта, жителите в Сочи няма да могат да гледат телевизия или да слушат радио от девет сутринта до шест вечерта. По това време специалистите ще инсталират специална техника на 180-метровата телевизионна кула. 

  Очевидно, хората не са успели да видят президента си Владимир Путин, който днес именно в Сочи се срещна с Румен Радев. Предстои среща между руския държавен глава и Бойко Борисов на 30-и май, която жителите в района отново няма да видят или чуят. Остава им единствено да отидат и да видят на живо историческите събития или да си пуснат компютъра. Все още не се знае къде точно ще гостува на Владимир Путин премиерът ни. Той го покани, за да обсъдят бъдещи енергийни проекти. По-рано днес Румен Радев заяви, че подкрепя партньорство с федерацията за АЕЦ "Белене" и за проект "Български поток".

  Сочи е един от градовете, в които ще се проведат мачове от Световното първенство през 2018 г. Срещите в рамките на мундиала ще се проведат от 14 юни до 15 юли в 11 града в Русия.

 • Вторник, 06 Март 2018 11:02
  Радев към Путин: България и Русия имат много общи интереси в търговията, целта ми е да възстановя политическия диалог между двете страни

  "Нашите отношения са по-особени, те не се основават само на чисто политическите и икономически интереси, а на дълбоките исторически духовни, културни и езикови връзки между нашите народи". Това заяви българският президент Румен Радев в началото на срещата си с руския държавен глава Владимир Путин в Сочи. Путин чака Бойко Борисов до няколко дни в Русия.

Оставете коментар