Сряда, 18 Юли 2018
Вторник, 06 Март 2018 11:02

Арман Бабикян пред BIG5: Борисов е страхлив човек, отново изплозва тактиката "аз съм жертва" за сделката с ЧЕЗ

Патриарх Кирил се държа нецивилизовано, Русия да не забравя кой й даде християнството и азбуката, преди да дойде Освобождението. Бойко Борисов е страхлив човек и обича да се крие, когато има проблеми. Така се опита да постъпи и с ЧЕЗ, но скандалът се оказа доста по-голям, отколкото си го представяше и самият той. Премиерът отново смени тактиката и се изкарва жертва на някакви "гадове", каза пред BIG5 политическият ПР експерт. 

 

- Г-н Бабикян, ще измести ли темата с убийството на Плъха в Пловдив скандалната сделка с ЧЕЗ?

- Всеки скандал рано или късно е изместен от друг. Дали темета за ЧЕЗ ще е все още на дневен ред зависи от българските медии, от политиците и от гражданите.

- Възможно ли е и двамата премиери - на България и на Чехия, ‚да не са знаели за продажбата на ЕРП?

Разбира се, че не е възможно. В случая Бойко Борисов каза, че не можел да говори за чешкия премиер. Той излъга, че не знаел за сделката с ЧЕЗ и е между две фирми в чужда държава. Грубо казано – държеше се като ни чул, ни видял. Два дни след това специалните службите обявиха, че са събирали информация за сделката години наред. Респективно означава, че тя е доставена надлежно до министър-председателя. Очевидно първите изказвания на Бойко Борисов са лъжа.

- Затова ли изчезна в един момент от политическото пространство и остави Делян Добрев да говорят по темата?

Бойко Борисов е страхлив човек и обича, когато има проблеми, да изчезва. Проблемът този път обаче се оказа изключително голям. Въпреки опитите си да пробута като говорители Делян Добрев и финансовия си министър Владислав Горанов, въпросите са насочени предимно към него.

- Стана ли ясно кои са „гадовете“ за премиера? Изпусна ли си нервите с тази реплика Борисов, или беше предварително подготвена и целенасочена?

- На въпроса кои са гадовете може да отговори само Бойко Борисов. Той отново говори за сваляне на правителството му чрез някакъв заговор и протести. Когато обаче подаваше оставка през 2011 г., интерпретира случая като героичен подвиг на подаване на оставка, за да не се стигне до сблъсъци. Излиза тогава, че гадовете са стотици хиляди хора, включително и коалиционните му партньори. Част от тях участваха в протестите срещу кабинета на ГЕРБ тогава. Или българските граждани са гадове, или част от коалиционните му партньори. Според мен това е типичният опит на Бойко Борисов да смени тактиката си и да се опита да се превърне в жертва, вместо да обясни какви са обстоятелствата около сделката с ЧЕЗ. Очевидно объркал се в собствените си лъжи, провидя заговор от някакви „гадини“, вместо да каже какво се случва със съдбата на 40% от гражданите на страната.

- Има действително заговор срещу правителството?

- Това е опит за внушение от страна на самия Бойко Борисов. Опозицията в момента няма ресурса да организира нещо подобно. Човек, който през ден говори различни неща, не буди никакво доверие. Очевидно става въпрос за страх, паника и недоумение какво да се прави по време на криза.

- Как си обяснявате бързите сдобрявания в коалицията? Волен Сидеров, например, нарече Цветан Цветанов комунист, след което си стиснаха ръцете?

- Когато един брак е по сметка, обикновено се решава, след като се задоволят сметките. Ще виждаме още подобни сюжети и в бъдеще.

- Защо се изненада и се огорчи руският патриарх Кирил от посрещането у нас? Не беше ли наясно, че идва в един от центровете на русофобията на Балканите?

- Аз не съм убеден, че страната ни е център на русофобията на Балканите. Напротив, голяма част от населението на страната е настроено русофилско. Изказването на патриарх Кирил беше изключително грубо по отношение на домакинстващата страна, да не кажа непочтено. Никой нормален човек няма право да отправя морални критики към домакините си защо и как почитат жертвите си в рамките на една война между две империи, която се е оказала освободителна за България. Тези претенции са меко казано далеч от духовността и навява чувството за притискане на съвестта на народа ни по много непочтен начин. Представяте ли си български държавен глава или духовник да посети Русия и да претендира, че държавата ни не е достатъчно уважена като страна, която е дала писмеността на Русия? Или да заяви, че варварското население по тези земи е приело Християнството, благодарение на нашата държава? Най-нежният израз, който може да се употреби за руския патриарх, е нецивилизовано. Очевидно това е продължение на светската политика, която води Владимир Путин. Явно църквата във федерацията още не е свободна. Всички се надяваха Руската православна църква да представлява народа си, а не волята на изпълнителната власт.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 06 Март 2018 11:02
  Михаил Константинов пред BIG5: Докато не се смени начинът за избор на ръководство в ЕС, ще виждаме пияния Юнкер и деградиращата Европа

  Надявам се бившите социалистически държави да спасят ЕС от собствената му глупост. Потъването идва от там, че администрацията в Брюксел не носи отговорност пред никого. Ако премиер на някоя страна се появи в подобно състояние като Юнкер, ще бъде разкъсан от народа си. Доналд Тръмп беше прав със забележките си към Европа, която иска безплатно да им се охраняват границите. От срещата му с Путин няма да се реши нищо съществено. Американският президент е от хората, които днес говорят едно, а утре - друго. 

 • Вторник, 06 Март 2018 11:02
  СКАНДАЛ! Съветник от ГЕРБ се изгаври с протеста на животновъдите

  Цинизмът на Николай Малев потресе обществото във фейсбук

  Цинична гавра с мъката на хората, заради избиването на здравите им животни и с протестите на животновъдите си направи на стената си във фейсбук общинският съветник от ГЕРБ във Варна Николай Малев.

  Вижте какво написа Малев, може би без въобще да осъзнава трагедията на хората загубили животните си днес.

 • Вторник, 06 Март 2018 11:02
  Корнелия Нинова: След нашето председателство Европа никога не е била толкова разединена

  Оценяваме председателството като много добра форма и организация, но със слабо политическо съдържание. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание по време на дебатите по доклада за българското европредседателство.

  Искаме да благодарим на администрацията, макар и зад камерите направиха възможна добрата организация на председателството, каза Нинова. По думите й консенсус, конкурентоспособност и кохезия са били три ключови думи за европредседателството.

  Но според Нинова Европа сега е по-разделена от всякога по ключови въпроси, като например миграцията и бюджета.
  Европа се раздели на различни групи - Източна срещу Западна, периферия срещу центъра.

  Българският премиер и правителството не можаха да осигурят консенсуса на българските институции, каза Нинова.

  Европейската икономика получи сериозен удар в областта на конкурентоспособноста, каза Нинова. Търговската война и спорове между САЩ и Европа ще намали конкурентоспособността на европейската икономика, коментира Нинова.

  Председателството започна с шесторно убийство и завърши с убийството на затворник, 72 протеста бяха проведени в цялата страна, каза Корнелия Нинова.

  Като заключение Нинова заяви, че председателството е било еднопартийно мероприятие, което не е могло да мобилизира енергията на българския народ.

  Това председателство беше голяма възможност, но тя беше пропиляна, каза Нинова.

Оставете коментар