Сряда, 21 Март 2018
Вторник, 06 Март 2018 11:02

Арман Бабикян пред BIG5: Борисов е страхлив човек, отново изплозва тактиката "аз съм жертва" за сделката с ЧЕЗ

Патриарх Кирил се държа нецивилизовано, Русия да не забравя кой й даде християнството и азбуката, преди да дойде Освобождението. Бойко Борисов е страхлив човек и обича да се крие, когато има проблеми. Така се опита да постъпи и с ЧЕЗ, но скандалът се оказа доста по-голям, отколкото си го представяше и самият той. Премиерът отново смени тактиката и се изкарва жертва на някакви "гадове", каза пред BIG5 политическият ПР експерт. 

 

- Г-н Бабикян, ще измести ли темата с убийството на Плъха в Пловдив скандалната сделка с ЧЕЗ?

- Всеки скандал рано или късно е изместен от друг. Дали темета за ЧЕЗ ще е все още на дневен ред зависи от българските медии, от политиците и от гражданите.

- Възможно ли е и двамата премиери - на България и на Чехия, ‚да не са знаели за продажбата на ЕРП?

Разбира се, че не е възможно. В случая Бойко Борисов каза, че не можел да говори за чешкия премиер. Той излъга, че не знаел за сделката с ЧЕЗ и е между две фирми в чужда държава. Грубо казано – държеше се като ни чул, ни видял. Два дни след това специалните службите обявиха, че са събирали информация за сделката години наред. Респективно означава, че тя е доставена надлежно до министър-председателя. Очевидно първите изказвания на Бойко Борисов са лъжа.

- Затова ли изчезна в един момент от политическото пространство и остави Делян Добрев да говорят по темата?

Бойко Борисов е страхлив човек и обича, когато има проблеми, да изчезва. Проблемът този път обаче се оказа изключително голям. Въпреки опитите си да пробута като говорители Делян Добрев и финансовия си министър Владислав Горанов, въпросите са насочени предимно към него.

- Стана ли ясно кои са „гадовете“ за премиера? Изпусна ли си нервите с тази реплика Борисов, или беше предварително подготвена и целенасочена?

- На въпроса кои са гадовете може да отговори само Бойко Борисов. Той отново говори за сваляне на правителството му чрез някакъв заговор и протести. Когато обаче подаваше оставка през 2011 г., интерпретира случая като героичен подвиг на подаване на оставка, за да не се стигне до сблъсъци. Излиза тогава, че гадовете са стотици хиляди хора, включително и коалиционните му партньори. Част от тях участваха в протестите срещу кабинета на ГЕРБ тогава. Или българските граждани са гадове, или част от коалиционните му партньори. Според мен това е типичният опит на Бойко Борисов да смени тактиката си и да се опита да се превърне в жертва, вместо да обясни какви са обстоятелствата около сделката с ЧЕЗ. Очевидно объркал се в собствените си лъжи, провидя заговор от някакви „гадини“, вместо да каже какво се случва със съдбата на 40% от гражданите на страната.

- Има действително заговор срещу правителството?

- Това е опит за внушение от страна на самия Бойко Борисов. Опозицията в момента няма ресурса да организира нещо подобно. Човек, който през ден говори различни неща, не буди никакво доверие. Очевидно става въпрос за страх, паника и недоумение какво да се прави по време на криза.

- Как си обяснявате бързите сдобрявания в коалицията? Волен Сидеров, например, нарече Цветан Цветанов комунист, след което си стиснаха ръцете?

- Когато един брак е по сметка, обикновено се решава, след като се задоволят сметките. Ще виждаме още подобни сюжети и в бъдеще.

- Защо се изненада и се огорчи руският патриарх Кирил от посрещането у нас? Не беше ли наясно, че идва в един от центровете на русофобията на Балканите?

- Аз не съм убеден, че страната ни е център на русофобията на Балканите. Напротив, голяма част от населението на страната е настроено русофилско. Изказването на патриарх Кирил беше изключително грубо по отношение на домакинстващата страна, да не кажа непочтено. Никой нормален човек няма право да отправя морални критики към домакините си защо и как почитат жертвите си в рамките на една война между две империи, която се е оказала освободителна за България. Тези претенции са меко казано далеч от духовността и навява чувството за притискане на съвестта на народа ни по много непочтен начин. Представяте ли си български държавен глава или духовник да посети Русия и да претендира, че държавата ни не е достатъчно уважена като страна, която е дала писмеността на Русия? Или да заяви, че варварското население по тези земи е приело Християнството, благодарение на нашата държава? Най-нежният израз, който може да се употреби за руския патриарх, е нецивилизовано. Очевидно това е продължение на светската политика, която води Владимир Путин. Явно църквата във федерацията още не е свободна. Всички се надяваха Руската православна църква да представлява народа си, а не волята на изпълнителната власт.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 06 Март 2018 11:02
  Валери Симеонов: Борисов робува на протестите, една шепа хора ни правят на маймуни

  „Не виждам защо да се извинявам на руския патриарх Кирил, когато казах истината. За мен, за Волен Сидеров и за Красимир Каракачанов интересите на България са над всичко. Имаме различни виждания и хора. Сидеров е богослов и е обвързан повече с религията. Явно аз съм по-грешен от него“. Това заяви пред БТВ вицепремиерът Валери Симеонов.

  „Трябва да успокоя сънародниците ни. Всичко е наред в коалицията на Обединените патриоти. Не мога да коментирам Бойко Борисов. Той е лидер на голямата партия в управленията. Има ли сме разговор по този въпрос и е изключително притеснен за нашите отношения. Проблемите в нашите отношения няма да се отразят върху управлението. С ВМРО сме имали също постоянно проблеми. Ако моите партньори в Обединени патриоти поискат оттеглянето ми като вицепремиер, ще го направя на секундата“, каза още Симеонов.

  „Хората могат да протестират срещу каквото пожелаят. Умишлено се въздържахме да коментираме случая с доктора в Пловдив, защото се оказа, че случаят е друг. Питайте коалиционните ми партньори, аз отговарям за моята партия. Невинаги протестите трябва да се фаворизират и да се определя политиката на държавата. В това отношение се разминаваме с Бойко Борисов. Не трябва да се робува на протестите. Не приемам една шепа хора да ни разиграват и да ни правят на маймуни“, коментира вицепремиерът по повод стачките срещу втория лифт в Банско. 

 • Вторник, 06 Март 2018 11:02
  Милен Велчев чист, не знаел нищо за срещи с банкери преди сделката с ЧЕЗ

  Бившият финансов министър Милен Велчев заяви, че не е участвал с Николай Василев на предварителни срещи с банкери и посредници за сделката с ЧЕЗ. Както BIG5 писа, двамата бивши министри са водили подобни разговори две седмици преди да спечели изборите НДСВ през 2001 г. На тях са били договорени параметрите за продажбата на ЕРП-та. Още тогава покойният Цвятко Цветков изважда информацията, която остава незабележима в пространството около еуфорията покрай завръщането на Симеон Сакскобургготски и обещанията му да оправи държавата за 800 дни.

 • Вторник, 06 Март 2018 11:02
  Премиерът промени дневния ред, остави европредседателството на втори план

  Премиерът Бойко Борисов смени дневния ред на правителството. След като през последните месеци се беше увлякъл да решава проблемите на Западна Европа и на Европейския съюз, министър-председателят се усети, че хората не се вълнуват от каузите му. Борисов събра извънредно министрите си, за да им постави задачи. Премиерът напоследък беше оставил държавата в ръцете на вижепремиерите си и беше започнал да изпуска положението, след като Обединените патриоти започнаха да се карат помежду си. Самият Борисов трябваше да влиза в ролята на възпитателка на родителска среща, за да припомни на коалиционните си партньори, че Министерският съвет не е детска градина.

Оставете коментар