Вторник, 18 Септември 2018
Вторник, 06 Март 2018 11:02

Арман Бабикян пред BIG5: Борисов е страхлив човек, отново изплозва тактиката "аз съм жертва" за сделката с ЧЕЗ

Патриарх Кирил се държа нецивилизовано, Русия да не забравя кой й даде християнството и азбуката, преди да дойде Освобождението. Бойко Борисов е страхлив човек и обича да се крие, когато има проблеми. Така се опита да постъпи и с ЧЕЗ, но скандалът се оказа доста по-голям, отколкото си го представяше и самият той. Премиерът отново смени тактиката и се изкарва жертва на някакви "гадове", каза пред BIG5 политическият ПР експерт. 

 

- Г-н Бабикян, ще измести ли темата с убийството на Плъха в Пловдив скандалната сделка с ЧЕЗ?

- Всеки скандал рано или късно е изместен от друг. Дали темета за ЧЕЗ ще е все още на дневен ред зависи от българските медии, от политиците и от гражданите.

- Възможно ли е и двамата премиери - на България и на Чехия, ‚да не са знаели за продажбата на ЕРП?

Разбира се, че не е възможно. В случая Бойко Борисов каза, че не можел да говори за чешкия премиер. Той излъга, че не знаел за сделката с ЧЕЗ и е между две фирми в чужда държава. Грубо казано – държеше се като ни чул, ни видял. Два дни след това специалните службите обявиха, че са събирали информация за сделката години наред. Респективно означава, че тя е доставена надлежно до министър-председателя. Очевидно първите изказвания на Бойко Борисов са лъжа.

- Затова ли изчезна в един момент от политическото пространство и остави Делян Добрев да говорят по темата?

Бойко Борисов е страхлив човек и обича, когато има проблеми, да изчезва. Проблемът този път обаче се оказа изключително голям. Въпреки опитите си да пробута като говорители Делян Добрев и финансовия си министър Владислав Горанов, въпросите са насочени предимно към него.

- Стана ли ясно кои са „гадовете“ за премиера? Изпусна ли си нервите с тази реплика Борисов, или беше предварително подготвена и целенасочена?

- На въпроса кои са гадовете може да отговори само Бойко Борисов. Той отново говори за сваляне на правителството му чрез някакъв заговор и протести. Когато обаче подаваше оставка през 2011 г., интерпретира случая като героичен подвиг на подаване на оставка, за да не се стигне до сблъсъци. Излиза тогава, че гадовете са стотици хиляди хора, включително и коалиционните му партньори. Част от тях участваха в протестите срещу кабинета на ГЕРБ тогава. Или българските граждани са гадове, или част от коалиционните му партньори. Според мен това е типичният опит на Бойко Борисов да смени тактиката си и да се опита да се превърне в жертва, вместо да обясни какви са обстоятелствата около сделката с ЧЕЗ. Очевидно объркал се в собствените си лъжи, провидя заговор от някакви „гадини“, вместо да каже какво се случва със съдбата на 40% от гражданите на страната.

- Има действително заговор срещу правителството?

- Това е опит за внушение от страна на самия Бойко Борисов. Опозицията в момента няма ресурса да организира нещо подобно. Човек, който през ден говори различни неща, не буди никакво доверие. Очевидно става въпрос за страх, паника и недоумение какво да се прави по време на криза.

- Как си обяснявате бързите сдобрявания в коалицията? Волен Сидеров, например, нарече Цветан Цветанов комунист, след което си стиснаха ръцете?

- Когато един брак е по сметка, обикновено се решава, след като се задоволят сметките. Ще виждаме още подобни сюжети и в бъдеще.

- Защо се изненада и се огорчи руският патриарх Кирил от посрещането у нас? Не беше ли наясно, че идва в един от центровете на русофобията на Балканите?

- Аз не съм убеден, че страната ни е център на русофобията на Балканите. Напротив, голяма част от населението на страната е настроено русофилско. Изказването на патриарх Кирил беше изключително грубо по отношение на домакинстващата страна, да не кажа непочтено. Никой нормален човек няма право да отправя морални критики към домакините си защо и как почитат жертвите си в рамките на една война между две империи, която се е оказала освободителна за България. Тези претенции са меко казано далеч от духовността и навява чувството за притискане на съвестта на народа ни по много непочтен начин. Представяте ли си български държавен глава или духовник да посети Русия и да претендира, че държавата ни не е достатъчно уважена като страна, която е дала писмеността на Русия? Или да заяви, че варварското население по тези земи е приело Християнството, благодарение на нашата държава? Най-нежният израз, който може да се употреби за руския патриарх, е нецивилизовано. Очевидно това е продължение на светската политика, която води Владимир Путин. Явно църквата във федерацията още не е свободна. Всички се надяваха Руската православна църква да представлява народа си, а не волята на изпълнителната власт.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 06 Март 2018 11:02
  Амбицията на Борисов била да станем финансов рай за инвестиции

  „Финансовата стабилност е нещо, което се оценява след време. Преди два месеца ние намалихме външния дълг на България. В първата двойка на Европа сме. Поколенията след нас имат 25% външен дълг. БВП расте и то трайно“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на бизнес-закуската на Американската търговска камара.

  Темата на срещата е „Трансатлантическите отношения между България и САЩ в контекста на глобалните икономически промени“.

  „Аз се радвам, когато се откриват заводи, производства. Това е полезно за България. В сферата на земеделието и на ИТ сектора нещата се развиват изключително добре“, обясни премиерът. Той напомни е, че безработицата в момента е на най-ниските си нива. „В момента тя е под 5%. И сега дори трудно намираме работници“, добави Борисов.

  „22 години България е във валутен борд. Ние сме се научили да живеем в него, 2 лева=1 евро. 10% е плоският данък. В България има най – добрите условия за правене на бизнес“, напомни премиерът.

  Борисов не пропусна и да коментира темата Западни Балкани. „Тя беше сложена от България на масата“, напомни той и добави: „Това е най – сложната тема. В Западните Балкани имаме 4 – 5 стратегически играча“.

 • Вторник, 06 Март 2018 11:02
  Провал: Борисов „открива“ училище, децата отиват в друга сграда за първия учебен ден

  Бойко Борисов отиде да инспектира училище, негов кмет и верен директор го убедиха, че днес първият учебен ден ще започне нормално. Оказа се обаче, че децата трябва да учат на километър по-далече, заради ремонти. 

 • Вторник, 06 Март 2018 11:02
  Антон Кутев: Борисов бяга от проблемите си, като прехвърля всичко към по-ниските слоеве

  "Кабинетът упорито се разпада, а Бойко Борисов се опитва да го задържи с всички сили и средства, което не знам дали му е необходимо чак толкова", заяви пред БТВ депутатът от БСП Антон Кутев. Поводът за коментара му беше отложеното гласуване на трите министерски оставки и отказът на номинирания за транспортен министър Александър Манолев да заеме поста.

  „Борисов панически се опитва да избяга от всички проблеми, които му излизат, като прехвърля всичко върху по-ниските слоеве. Важното е той да е „в бяло”, върхът да стои чист. Единствените, които не се сменят, са двамата вицепремиери, защото ако махне някой от тях, се разпада коалицията”, заяви Антон Кутев.

  „Борисов е безскрупулен, когато трябва да се сменят хора. Той винаги е знаел, че той е носителят на властта. Това играе през цялото време – цялата държава трябва да каже: „Докато не опре до Борисов, проблемът няма да се реши”, което означава, че всички, които пречат на тази теза, трябва да бъдат махани веднага, за да не нарушават този начин на мислене. Това му е играта от 10 години”, посочи зам.-шефът на ПГ на БСП.

  Според него няма българин, който да се съмнява, че правителството няма да изкара мандата си. „Лично аз не смятам, че тази година е възможно да се разпадне правителството, но съм сигурен, че ще стане следващата”, отбеляза Кутев.

  Той коментира и неподписания от президента Румен Радев указ за освобождаването на Младен Маринов, което се превърна в пречка за промените в кабинета. „Това е бил елегантен начин от страна на президента да им каже, че той участва в политическата система със своите функции и да не го използват само като пощенска кутия в дадени моменти”, смята Кутев.

Оставете коментар