Сряда, 23 Май 2018
Сряда, 07 Март 2018 10:36

Димитър Байрактаров пред BIG5: Със сделката "ЧЕЗ" се перат мръсни пари, БСП израства и може да удари шамар на кабинета със 121 депутати в следващия парламент

Сидеров, Симеонов и Каракачанов превърнаха думата "патриот" в мръсна за българите. За пръв път имаме държавен глава, който много стабилно следва нагласите на българския народ. Като че ли това е и единствената институция, която усеща пулса на хората, който е недоволен, гладен, беден, неудовлетворен и смачкан. БСП може да е алтернатива на сегашния кабинет. За 4 години имат двойно повече депутати. кой казва, че няма да вкарат 121 народни представители на следващия вот, коментира пред BIG5 бившият депутат от "Патриотичния фронт" Димитър Байрактаров. 

 

- Г-н Байрактаров, какво се случва в държавата и как стигнахме до тук, че токът ни да зависи от никому неизвестната доскоро Гинка Върбакова?

- Слава Богу, все още не сме стигнали до положението да се молим за тока си на една Гинка. Трезво мислещите хора обаче разбират, че такава възможност не е изключена, тъй като въпросното лице, от чисто икономическа гледна точка, едва ли е способно да обезпечи подобна сделка. При всички случаи има опасност да предизвика свръх задлъжнялост на вече придобитото дружество, което пък да се отрази вече и на нас - крайните потребители. На първо място са виновни управляващите, защото през цялото време, създавайки скандали, отвличаха вниманието на обществото от важните въпроси. Това управление е неспособно и абсолютно некадърно да провежда ефективна и качествена политика. Животът на хората не се е подобрил. Самото управление откровено прави опити да ни заблуждава с т.нар. статистика. Пресен пример е безработицата, която била 5%. Като експерт в тази област, мога да ви кажа, че това е абсолютна лъжа. Доказателство са безработните, които са регистрирани в бюрата по труда и получават обезщетения от НОИ. От друга страна – в НАП всеки безработен подава една декларация „Образец 7“. Това са десетки хиляди хора, които плащат по 20,40 лв. всеки месец, за да запазят здравните си права. Те практически обаче са безработни. Лъжите, които произвежда властта, няма как да не трупа критична маса, която в един момент със сигурност ще избухне.

- Възможно ли е и двамата премиери – българският и чешкият, да не са били наясно за сделката с Гинка Върбакова?

- В ЧЕЗ държавата Чехия е принципал, т.е. – практически собственик. Категорично не вярвам, че не са знаели. Допреди месеци бях народен представител и познавам структурите на управление перфектно. Категорично ви уверявам, че както чешкият, така и българският премиер са били много наясно какво и как се случва със сделката с ЧЕЗ. Различни са обаче мотивите на двамата. Чешкото дружество се стреми да избяга от България. През 2015 г. внесох една папка с документи в парламента, която показваше много притеснителни неща по отношение на работата на ЧЕЗ, което още тогава беше ясна индикация, че компанията ще търси начин да напусне българския пазар, защото няма инвестиционен климат. След като се продава такъв печеливш бизнес, защо няма стратегически големи инвеститори, които да го купят? Как така се появява изведнъж никому неизвестната Гинка, без да изпитвам каквито и да е отрицателни или положителни чувства към нея, тъй като най-малкото – не я познаваме. Не съм убеден, че тази жена притежава управленчески капацитет да купи подобен бизнес. Убеден съм, че двамата с вас имаме по-голям капацитет, но нямаме съответните банки зад гърба си. Чрез тази сделка се цели да се изперат мръсни пари и да се затвърдят властови позиции чрез притежание на структуроопределящо предприятие.

- Съществува ли сценарий, в който чехите запазват присъствието си на пазара, но не с ЧЕЗ, а чрез подставени лица?

- Този сценарий е малко вероятен. Едно е държавата да участва в бизнеса с подставени лица, друго е самата тя да има контрол над механизма. Подобен сценарий обаче не трябва да се изключва.

- Как ще коментирате поведението на Обединените патриоти, които коментират темата, но в същото време като че ли искат да се дистанцират от проблема и да го прехвърлят изцяло на ГЕРБ?

- Аз не съм съгласен с вас, защото тези, които излязоха с голите гърди на амбразурата, защитавайки Теменужка Петкова, бяха именно патриотите. Един от тях беше вицепремиерът Красимир Каракачанов, а другият – вечно крещящият Валери Симеонов. Лидерът на НФСБ написа нещо във Фейсбук и го пробута пред медиите, че видите ли, сделката с ЧЕЗ била уговорена, но не била незаконна. На тях им беше казано този път да не излизат и да не крещят, защото всяко подобно действие налива все повече критична маса. Самите патриоти разбират, че са мразени и неодобрявани, за да влияят на обществото. Председател на временната Комисия за изследване на енергийния сектор беше Валери Симеонов. Той, заедно с комисията, изготви един доклад, който с изключение на един член е подписан с особено мнение. В доклада, незнайно защо, се говори за американските централи и за какво ли още не, но за ЧЕЗ се говори с половин уста. Нима Валери Симеонов също не е знаел какво се случва с ЧЕЗ?

- Т.е., властта – премиер, вицепремиери и министри през цялото време са били информирани за сделката с ЧЕЗ?

- По мое мнение – да. Цялата държава, разбира се, не е знаела, а само определени хора и структуроопределящото предприятие ЧЕЗ.

- Клати ли се коалицията или стресовата ситуация с ЧЕЗ ще я обедини? Волен Сидеров например нарече комунист Цветан Цветанов, след което си стиснаха ръцете. Това поредният театър ли е или изпускане на нерви?

- Мога да ви припомня доста по-скандални скандирания. Една вечер Волен Сидеров с почти всички свои депутати скандираше в центъра на София „урви“ по адрес на Бойко Борисов. Умишлено пропускам първата буква, за да не звуча цинично. Сега същият този се прегръща с премиера, изказва адмирации към него, дори Борисов присъства на сватбата му. Става въпрос за цирк за наивници. Това е нивото на т.нар. „патриоти“ – много ниско, с липса на какъвто и да е капацитет, жажда за лично обогатяване. Затова съм се разделил с тях, защото не считам, че моето ниво е такова и тези хора трябва да олицетворяват патриотизма в България. Те омърсиха думата патриот. Зад нея народът вече вижда нещо мръсно и гадно. Т.нар. „патриоти“ са майстори на скандалите и на активните мероприятия. Мога да ви дам банален пример. Имаше казус за домашната ракия. Патриотите протестираха и бяха против това. В същото време поправката за унищожаването на домашната ракия внесе Красимир Каракачанов и група депутати от ВМРО. Лявата ръка прави движения, с които да обслужва едрите производители на алкохол, а дясната започна да прави движения, с които да обслужва интереса на дребните, да привлича гласове от периферията и от бедните. Става въпрос за цинизъм и за мръснишки подход. В момента се развихря още по-голям скандал, заради който може да изгубим наименованията на изконни български марки като киселото мляко, бялото саламурено сирене, лютеницата и на още над 100 продукта. На 9-и ноември 2017 г. този закон е внесен от Валери Симеонов Симеонов от Обединените патриоти, или както вече ги нарича част от народа – Обединени идиоти.

- Вие призовавате това правителство да си ходи. В същото време Ахмед Доган каза от сараите, че в момента няма друга алтернатива. Какво ще последва, ако в крайна сметка Бойко Борисов подаде оставката?

- От политическа гледна точка, вероятно Ахмед Доган е прав, защото няма алтернатива, която да провежда политика. Според мен обаче не трябва да си затваряме очите. В момента имаме едно управление, което по никакъв начин не провежда политика. За каква алтернатива можем да говорим на нещо, което само носи вреди, а те ще бъдат трудно отстраними? От тази гледна точка, вероятно е прав Ахмед Доган. Ще ви върна във времената, когато се говореше, че няма алтернатива на Иван Костов. Само за 2 месеца обаче лицето Симеон Сакскобургготски вкара 120 депутати в Народното събрание. И тази алтернатива управлява 8 години. По време на това управление страната ни стана член на НАТО и на Европейския съюз. Аз имам една своя теория, която е подкрепена от практиката – алтернатива винаги има. В България е малко по-трудно, защото народът ни е прекалено търпелив, но когато му писне, той много бързо ражда нови алтернативи. Считам, че в България не са малко честните хора, на които трябва да им се даде шанс.

- Може ли Слави Трифонов да се окаже новият месия, който като един Сакскобургготски ще спечели срещу сегашните партии?

- На всички трезво мислещи хора е ясно, че Слави Трифонов не е политик на първо място, но е доказан професионалист в своята област. Ако той иска да се занимава с политика, трябва да се заяви. Имал съм доблестта да му го кажа в очите, както и на неговите колеги. По какъв начин това ще стане, е негова работа. Досега обаче не са се заявили като алтернатива. Нека да не забравяме, че има една опозиционна партия, която се представлява от 80 народни представители. Не бива да подценяваме възможностите на БСП, която също може да бъде алтернатива. Кой е този, който е решил, че БСП не може да спечели нови парламентарни избори и да вкара 121 депутати? През 2014 г. социалистите имаха 38 народни представители, през 2017 г. те са 80. Това е почти над два пъти ръст. Какво им пречи да прибавят още 40 души? Пред очите ни расте една алтернатива. Казвам ви го в качеството си на журналист, а не като член на БСП, какъвто никога не съм бил.

- Каква ще бъде ролята на президента, ще бъде ли използван като важен коз от социалистите?

- Аз лично бих искал да поздравя президента Румен Радев. За пръв път имаме държавен глава, който много стабилно следва нагласите на българския народ. Като че ли това е и единствената институция, която усеща пулса на хората, който е недоволен, гладен, беден, неудовлетворен и смачкан, защото живее със заеми, които все по-трудно изплаща. Това не е добре, защото показва, че другите власти са се отдалечили от собствения си корен и са забравили, че произхожда от този народ, за когото трябва да работят. Превърнали са се в едни касти и на този процес трябва да бъде сложен край.

- Ще успее ли да постигне целта си Божидар Димитров с новото си движение „Боянски клуб - Кан Кубрат“ за трансформирането ни в президентска република?

- Всеки човек, който иска да обединява хората, има право да изразява своите виждания. В известен смисъл проф. Божидар Димитров е прав, защото може би парламентарната форма на управление се изчерпа и атрофира, както каза президентът Румен Радев. Виждаме, че чрез нея се заражда нова олигархична форма – парламентарни и партийни босове командват парада, а не депутите по съвест. Аз съм гласувал по съвест като народен представител, но ставах свидетел как на мои колеги в пленарната зала им диктува партиен вожд. Новата форма на управление на президентска република обаче минава през свикване на Велико народно събрание, промяна на Конституцията и е доста дълъг процес. Свикването на ВНС ще отнеме няколко месеца. Когато се събере, само то може да се разпусне – може да работи и 10 години, докато реши, че е променило Конституцията в името на обществения интерес.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 07 Март 2018 10:36
  Русия, прости, ти знаеш защо и как, срамувам се от ветропоказателното политическо говорене

  Аз не съм възпитан с любов към СССР. Напротив, западното влияние беше предпочитано от моето поколение. Но днес ми се свива сърцето и с ясно съзнание искам да помоля, да се покая и да бъда простен за това, което сториха политиците, моите, през последните десет години с Русия. Няма в душата ми плам и горест, създадена от идеологическа принадлежност. Може би затова се срамувам от ветропоказателното политическо говорене последните 70 години в моята държава.

  Аз съм част от една огромна група българи, които не биха искали да са пламенни комунисти, но пък и не биха искали да са отрицатели на миналото, поклонници на всеки силен или комсомолци на историческата палачинка. У нас няма да бъда разбран правилно. Но у нас никой не е пророк, ако не е влюбен в поредния Голям брат.

  50 години ние славехме наведени СССР. След това ние отвърнахме очи, без да изправяме гръб - за дни се ориентирахме и със същите лозунги, със същата несвяст и зловещо подлизурство ославословихме капитализма и САЩ.

  Аз бях изненадан. Но още по-страшно стана наскоро, когато всяка дума за Русия, каквато и да е - беше жигосвана като предателство. Точно както не беше преди. И точно както беше преди.

  Не зная какво се случи. Знам само, че нацията ми страда и се гърчи от срам заради обръщането на гръб към тези, които са слята, неразделна част от моята история, кръв и култура.
  Мисля, че добрият тон и сърцето дължат едно извинение и поиск на опрощение към Русия. Е, никога няма да е късно. Защото ние май не сме братя. Ние сме по-скоро блуден син.
  Искаме да ни простите лекотата, с която ви забравихме. Вашата култура, мощ, достойнство, заслуги. С тях забравихме и нашия интерес.
  Да ни простите свалянето на знамената и безпринципната им замяна с други знамена. Да ни простите самоохулването и самопремълчаването като един Левчев, преди четял стихове на Лужники, днес омълчан от забрава.

  Искаме да ни простите несвойствената за нас възхита към новото социално инженерство, сякаш по инерция от комунизма. Простете нашата безпринципност и безгръбначност, нашия инстинкт за оцеляване и адаптация към всяка нова епоха.
  Да ни простите, че редица ваши служители, служители на бившия съветски режим просто смениха ведомостта и със същия устрем и жар започнаха да работят за новия Голям брат.
  Простете малодушието им, простете политическото гешефтарство, то за повечето българи е непонятно и грозно.

  Да ни простите трябва, че дълго време имахме за президент една марионетка, която така обичаше да знае откъде духа вятърът, че дори се ожени тези дни за синоптик.
  Да ни простите трябва, че проиграхме на няколко пъти нашия собствен икономически интерес, че непрестанно се волеизявяват необосновани анти-руски и руско-омразни групи, сякаш винаги са съществували, а не е така.
  Да си простим и самите ние, че сложихме руснаците в черно-бяла схема, а малцинство, наскоро създадено субективно, руши всеки разговор за руския и българския интерес.

  Но това изреждане може да продължи дълго и е твърде официално. С риск да кажа неприемливото, да изпадна в непонятна дисидентщина, иска ми се Русия да разбере и да прости.
  Не е въпрос главата на Русия да прости. Руснаците ми се ще да разберат и да простят. Трудно е, знам, но така ми се ще да бъда разбран. И наистина опростен.
  Простичко - Русия, прости, ти знаеш защо и как, кой и колко обича. Другото е игра на времето, игра на спомени и временна липса на резон.

  Мартин Карбовски

 • Сряда, 07 Март 2018 10:36
  Куриоз: Спряха телевизиите в Сочи по време на срещата между Путин и Радев, жителите няма да видят и Борисов

  В Сочи временно прекратиха излъчването на телевизионни канали и радиостанции. Ограничението важи за следващите 10 дни. Според Интерфакс, това е необходимо за проектирането на местната телевизионна кула заради предстоящото Световно първенство по футбол. Заради ремонта, жителите в Сочи няма да могат да гледат телевизия или да слушат радио от девет сутринта до шест вечерта. По това време специалистите ще инсталират специална техника на 180-метровата телевизионна кула. 

  Очевидно, хората не са успели да видят президента си Владимир Путин, който днес именно в Сочи се срещна с Румен Радев. Предстои среща между руския държавен глава и Бойко Борисов на 30-и май, която жителите в района отново няма да видят или чуят. Остава им единствено да отидат и да видят на живо историческите събития или да си пуснат компютъра. Все още не се знае къде точно ще гостува на Владимир Путин премиерът ни. Той го покани, за да обсъдят бъдещи енергийни проекти. По-рано днес Румен Радев заяви, че подкрепя партньорство с федерацията за АЕЦ "Белене" и за проект "Български поток".

  Сочи е един от градовете, в които ще се проведат мачове от Световното първенство през 2018 г. Срещите в рамките на мундиала ще се проведат от 14 юни до 15 юли в 11 града в Русия.

 • Сряда, 07 Март 2018 10:36
  Радев към Путин: България и Русия имат много общи интереси в търговията, целта ми е да възстановя политическия диалог между двете страни

  "Нашите отношения са по-особени, те не се основават само на чисто политическите и икономически интереси, а на дълбоките исторически духовни, културни и езикови връзки между нашите народи". Това заяви българският президент Румен Радев в началото на срещата си с руския държавен глава Владимир Путин в Сочи. Путин чака Бойко Борисов до няколко дни в Русия.

Оставете коментар