Сряда, 14 Ноември 2018
Сряда, 07 Март 2018 10:36

Димитър Байрактаров пред BIG5: Със сделката "ЧЕЗ" се перат мръсни пари, БСП израства и може да удари шамар на кабинета със 121 депутати в следващия парламент

Сидеров, Симеонов и Каракачанов превърнаха думата "патриот" в мръсна за българите. За пръв път имаме държавен глава, който много стабилно следва нагласите на българския народ. Като че ли това е и единствената институция, която усеща пулса на хората, който е недоволен, гладен, беден, неудовлетворен и смачкан. БСП може да е алтернатива на сегашния кабинет. За 4 години имат двойно повече депутати. кой казва, че няма да вкарат 121 народни представители на следващия вот, коментира пред BIG5 бившият депутат от "Патриотичния фронт" Димитър Байрактаров. 

 

- Г-н Байрактаров, какво се случва в държавата и как стигнахме до тук, че токът ни да зависи от никому неизвестната доскоро Гинка Върбакова?

- Слава Богу, все още не сме стигнали до положението да се молим за тока си на една Гинка. Трезво мислещите хора обаче разбират, че такава възможност не е изключена, тъй като въпросното лице, от чисто икономическа гледна точка, едва ли е способно да обезпечи подобна сделка. При всички случаи има опасност да предизвика свръх задлъжнялост на вече придобитото дружество, което пък да се отрази вече и на нас - крайните потребители. На първо място са виновни управляващите, защото през цялото време, създавайки скандали, отвличаха вниманието на обществото от важните въпроси. Това управление е неспособно и абсолютно некадърно да провежда ефективна и качествена политика. Животът на хората не се е подобрил. Самото управление откровено прави опити да ни заблуждава с т.нар. статистика. Пресен пример е безработицата, която била 5%. Като експерт в тази област, мога да ви кажа, че това е абсолютна лъжа. Доказателство са безработните, които са регистрирани в бюрата по труда и получават обезщетения от НОИ. От друга страна – в НАП всеки безработен подава една декларация „Образец 7“. Това са десетки хиляди хора, които плащат по 20,40 лв. всеки месец, за да запазят здравните си права. Те практически обаче са безработни. Лъжите, които произвежда властта, няма как да не трупа критична маса, която в един момент със сигурност ще избухне.

- Възможно ли е и двамата премиери – българският и чешкият, да не са били наясно за сделката с Гинка Върбакова?

- В ЧЕЗ държавата Чехия е принципал, т.е. – практически собственик. Категорично не вярвам, че не са знаели. Допреди месеци бях народен представител и познавам структурите на управление перфектно. Категорично ви уверявам, че както чешкият, така и българският премиер са били много наясно какво и как се случва със сделката с ЧЕЗ. Различни са обаче мотивите на двамата. Чешкото дружество се стреми да избяга от България. През 2015 г. внесох една папка с документи в парламента, която показваше много притеснителни неща по отношение на работата на ЧЕЗ, което още тогава беше ясна индикация, че компанията ще търси начин да напусне българския пазар, защото няма инвестиционен климат. След като се продава такъв печеливш бизнес, защо няма стратегически големи инвеститори, които да го купят? Как така се появява изведнъж никому неизвестната Гинка, без да изпитвам каквито и да е отрицателни или положителни чувства към нея, тъй като най-малкото – не я познаваме. Не съм убеден, че тази жена притежава управленчески капацитет да купи подобен бизнес. Убеден съм, че двамата с вас имаме по-голям капацитет, но нямаме съответните банки зад гърба си. Чрез тази сделка се цели да се изперат мръсни пари и да се затвърдят властови позиции чрез притежание на структуроопределящо предприятие.

- Съществува ли сценарий, в който чехите запазват присъствието си на пазара, но не с ЧЕЗ, а чрез подставени лица?

- Този сценарий е малко вероятен. Едно е държавата да участва в бизнеса с подставени лица, друго е самата тя да има контрол над механизма. Подобен сценарий обаче не трябва да се изключва.

- Как ще коментирате поведението на Обединените патриоти, които коментират темата, но в същото време като че ли искат да се дистанцират от проблема и да го прехвърлят изцяло на ГЕРБ?

- Аз не съм съгласен с вас, защото тези, които излязоха с голите гърди на амбразурата, защитавайки Теменужка Петкова, бяха именно патриотите. Един от тях беше вицепремиерът Красимир Каракачанов, а другият – вечно крещящият Валери Симеонов. Лидерът на НФСБ написа нещо във Фейсбук и го пробута пред медиите, че видите ли, сделката с ЧЕЗ била уговорена, но не била незаконна. На тях им беше казано този път да не излизат и да не крещят, защото всяко подобно действие налива все повече критична маса. Самите патриоти разбират, че са мразени и неодобрявани, за да влияят на обществото. Председател на временната Комисия за изследване на енергийния сектор беше Валери Симеонов. Той, заедно с комисията, изготви един доклад, който с изключение на един член е подписан с особено мнение. В доклада, незнайно защо, се говори за американските централи и за какво ли още не, но за ЧЕЗ се говори с половин уста. Нима Валери Симеонов също не е знаел какво се случва с ЧЕЗ?

- Т.е., властта – премиер, вицепремиери и министри през цялото време са били информирани за сделката с ЧЕЗ?

- По мое мнение – да. Цялата държава, разбира се, не е знаела, а само определени хора и структуроопределящото предприятие ЧЕЗ.

- Клати ли се коалицията или стресовата ситуация с ЧЕЗ ще я обедини? Волен Сидеров например нарече комунист Цветан Цветанов, след което си стиснаха ръцете. Това поредният театър ли е или изпускане на нерви?

- Мога да ви припомня доста по-скандални скандирания. Една вечер Волен Сидеров с почти всички свои депутати скандираше в центъра на София „урви“ по адрес на Бойко Борисов. Умишлено пропускам първата буква, за да не звуча цинично. Сега същият този се прегръща с премиера, изказва адмирации към него, дори Борисов присъства на сватбата му. Става въпрос за цирк за наивници. Това е нивото на т.нар. „патриоти“ – много ниско, с липса на какъвто и да е капацитет, жажда за лично обогатяване. Затова съм се разделил с тях, защото не считам, че моето ниво е такова и тези хора трябва да олицетворяват патриотизма в България. Те омърсиха думата патриот. Зад нея народът вече вижда нещо мръсно и гадно. Т.нар. „патриоти“ са майстори на скандалите и на активните мероприятия. Мога да ви дам банален пример. Имаше казус за домашната ракия. Патриотите протестираха и бяха против това. В същото време поправката за унищожаването на домашната ракия внесе Красимир Каракачанов и група депутати от ВМРО. Лявата ръка прави движения, с които да обслужва едрите производители на алкохол, а дясната започна да прави движения, с които да обслужва интереса на дребните, да привлича гласове от периферията и от бедните. Става въпрос за цинизъм и за мръснишки подход. В момента се развихря още по-голям скандал, заради който може да изгубим наименованията на изконни български марки като киселото мляко, бялото саламурено сирене, лютеницата и на още над 100 продукта. На 9-и ноември 2017 г. този закон е внесен от Валери Симеонов Симеонов от Обединените патриоти, или както вече ги нарича част от народа – Обединени идиоти.

- Вие призовавате това правителство да си ходи. В същото време Ахмед Доган каза от сараите, че в момента няма друга алтернатива. Какво ще последва, ако в крайна сметка Бойко Борисов подаде оставката?

- От политическа гледна точка, вероятно Ахмед Доган е прав, защото няма алтернатива, която да провежда политика. Според мен обаче не трябва да си затваряме очите. В момента имаме едно управление, което по никакъв начин не провежда политика. За каква алтернатива можем да говорим на нещо, което само носи вреди, а те ще бъдат трудно отстраними? От тази гледна точка, вероятно е прав Ахмед Доган. Ще ви върна във времената, когато се говореше, че няма алтернатива на Иван Костов. Само за 2 месеца обаче лицето Симеон Сакскобургготски вкара 120 депутати в Народното събрание. И тази алтернатива управлява 8 години. По време на това управление страната ни стана член на НАТО и на Европейския съюз. Аз имам една своя теория, която е подкрепена от практиката – алтернатива винаги има. В България е малко по-трудно, защото народът ни е прекалено търпелив, но когато му писне, той много бързо ражда нови алтернативи. Считам, че в България не са малко честните хора, на които трябва да им се даде шанс.

- Може ли Слави Трифонов да се окаже новият месия, който като един Сакскобургготски ще спечели срещу сегашните партии?

- На всички трезво мислещи хора е ясно, че Слави Трифонов не е политик на първо място, но е доказан професионалист в своята област. Ако той иска да се занимава с политика, трябва да се заяви. Имал съм доблестта да му го кажа в очите, както и на неговите колеги. По какъв начин това ще стане, е негова работа. Досега обаче не са се заявили като алтернатива. Нека да не забравяме, че има една опозиционна партия, която се представлява от 80 народни представители. Не бива да подценяваме възможностите на БСП, която също може да бъде алтернатива. Кой е този, който е решил, че БСП не може да спечели нови парламентарни избори и да вкара 121 депутати? През 2014 г. социалистите имаха 38 народни представители, през 2017 г. те са 80. Това е почти над два пъти ръст. Какво им пречи да прибавят още 40 души? Пред очите ни расте една алтернатива. Казвам ви го в качеството си на журналист, а не като член на БСП, какъвто никога не съм бил.

- Каква ще бъде ролята на президента, ще бъде ли използван като важен коз от социалистите?

- Аз лично бих искал да поздравя президента Румен Радев. За пръв път имаме държавен глава, който много стабилно следва нагласите на българския народ. Като че ли това е и единствената институция, която усеща пулса на хората, който е недоволен, гладен, беден, неудовлетворен и смачкан, защото живее със заеми, които все по-трудно изплаща. Това не е добре, защото показва, че другите власти са се отдалечили от собствения си корен и са забравили, че произхожда от този народ, за когото трябва да работят. Превърнали са се в едни касти и на този процес трябва да бъде сложен край.

- Ще успее ли да постигне целта си Божидар Димитров с новото си движение „Боянски клуб - Кан Кубрат“ за трансформирането ни в президентска република?

- Всеки човек, който иска да обединява хората, има право да изразява своите виждания. В известен смисъл проф. Божидар Димитров е прав, защото може би парламентарната форма на управление се изчерпа и атрофира, както каза президентът Румен Радев. Виждаме, че чрез нея се заражда нова олигархична форма – парламентарни и партийни босове командват парада, а не депутите по съвест. Аз съм гласувал по съвест като народен представител, но ставах свидетел как на мои колеги в пленарната зала им диктува партиен вожд. Новата форма на управление на президентска република обаче минава през свикване на Велико народно събрание, промяна на Конституцията и е доста дълъг процес. Свикването на ВНС ще отнеме няколко месеца. Когато се събере, само то може да се разпусне – може да работи и 10 години, докато реши, че е променило Конституцията в името на обществения интерес.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 07 Март 2018 10:36
  Марешки си дава имунитета, но продължава да иска оставките на Симеонов и Каракачанов

   „Воля” ще продължи да крепи кворума

  Председателят на ПГ на „Воля” и шеф на партията Веселин Марешки е подал заявление за отказ от имунитета си като народен представител. Същото е направила и зам.-председателят на парламентарната група, Кръстина Таскова. Това съобщиха днес двамата на брифинг в Народното събрание.

  Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров поиска техния имунитет заради повдигнати и предявени обвинения за престъпления по чл. 213а, ал. 2 т. 4 вр. ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 НК (изнудване).

  По време на брифинга Марешки размахваше голям пластмасов кокал, приготвен специално, за да онагледи коалиционните партньори на ГЕРБ – ВМРО и НФСБ. Той призова за оставките на двамата вицепремиери Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. "Това ли правят - да гризкат кокала на властта и да не оставят нищо за българския народ", каза Марешки, размахвайки кокала пред журналистите.

  Депутатите от „Воля” няма да напуснат пленарната зала, но ще продължават да настояват за оставките на вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, съобщи още Марешки.

  Той заяви, че напускането на парламента и неявяването на работа е абдикация от отговорност и няма „да напълни джоба на българите. „Воля” не е била и никога няма да бъде политически рекетьор”, каза Марешки, с което гарантира кворума на управляващите.

 • Сряда, 07 Март 2018 10:36
  Борисов: Има тотална свобода на медиите – всеки подсъдим олигарх може да си направи сайт и да пише гадости за мен

  Премиерът за коледните надбавки на пенсионерите, за обсадата на МС, свободата на медиите, за президента и какво е наредил на Менда Стоянова Владислав Горанов за данъците

  Ще има коледни добавки за пенсионерите. Заделени са 51 милиона лева, заяви пред медиите премиерът Бойко Борисов преди днешното заседание на Министерски съвет. Парите са за близо 1 269 000 пенсионери.

  „Заради статистиката и данните – това, което с коалиционните партньори обещахме в рамките на третия ни мандат на управление, съвместно с Патриотите с днешната точка стават 200 900 000 лв. допълни средства върху пенсиите“, коментира Борисов, цитиран от „Фокус“.

  Премиерът допълни, че парите са събрани от приходните агенции от контрабанда. „А за кабинетите, които съм управлявал сега са 460 млн. допълнително за Коледа и Великден“, уточни Борисов.

  Той коментира и констатациите на доклада на ЕК, както и темата за свободата на медиите. "Знам, че има страни, в които 2-3-5 пъти в годината се правят карикатури за премиер, за президент – в България това е всеки ден", каза Бойко Борисов, който призова за дебат за медиите и свободата им.

  Той благодари на социалист №1 Тимерманс, че даде изключително висока оценка за България, за разлика "от други, които твърдят, че България е блато, посочи министър-председателят", визирайки президента Радев.

  "Искам да благодаря на г-н Тимерманс, защото той с такава страст защитаваше България и обясняваше, че ако продължаваме така, мониторинговият доклад ще отпадне. Той каза: "България отбелязва стабилен напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. Убеден съм, че ако това се запази трайно, механизмът за наблюдение на България може да отпадне до края на мандата на тази еврокомисия". Това ли искат протестите? Да отпадне борбата срещу корупцията и организираната престъпност? Това ли е блатото? Това са думи на социалдемократ номер 1. Г-н Тимерманс е кандидат за председател на ЕК и искам да му благодаря", заяви министър-председателят.

  "Ние много внимателно четем всяка една дума на нашите партньори. В доклада се говори за медиите и как някои медии нападат определени хора. Искам да се организира дебат по тази тема. Ще поканим еврокомисарите, които отговарят по тези теми. Ние трябва да търсим тези срещи и да покажем, че това не така.

  Борисов се оплака, че в Министерски съвет са под обсада от няколко седмици: „хората протестират, показват средни пръсти, наричат ни мърши. И някой да говори за цензуриране на медиите. Никой не цензурира медиите. В България всеки ден години наред се правят карикатури и този дебат трябва незабавно да го проведем. На кого какво е забранено? Олигарх си създал медия, за да защитава това, което е откраднал, после ние не можем да го пипнем ли?  Аз съм участвал в публични срещи на най-опозиционните медии всяка година и нито веднъж не съм отишъл в медия, която се предполага, че ни подкрепя. 

  В България има тотална свобода на медиите. Всеки подсъдим олигарх може да си направи сайт и да пише гадости за мен и министрите.

  Няма едно нещо, което да е скрито и покрито в България. Искам и вие да кажете дали някой ви цензурира", обърна се Борисов към присъстващите журналисти.

  "Чух, че президентът Румен Радев каза, че има политическо вмешателство при един от конституционните съдии. Искам да му припомня, че с решение на кабинета Атанас Семов беше определен за генерален адвокат в Европейския съюз, който да представлява България, но не го одобриха. Това ли е политическо вмешателство?

  Вчера събрах ПГ на ГЕРБ, за да обсъдим последните теми от седмицата. Казах им да върнат данъка за старите коли, но скочиха кметовете. Ние трябва да започнем стъпките за промяна, защото можем да станем гробище за дизелови автомобили. Това беше идеята Менда Стоянова да се срещне с президента, който ни критикува, за да му се обясни какво точно предлагаме.

  Тези проблеми трябва да се дебатират. Виждате – безумно голям трафик и коли на над 20 години. Какво можем да направим още за горивата, за да изсветлим и там нещата. Наредил съм на финансовия министър да направи така, че на бензиностанцията, като заредиш, да знаеш как се формира цената. Колко е акциза, колко е печалбата.

  Извинявам се, ако не съм бил разбран от президента. Просто исках от ПГ на ГЕРБ да се срещнат с него и да потърсят подкрепа по значими общодържавни теми.

  Интересно как Корнелия Нинова се срещна с него и му представи "Визия за България". Покани го на пленум. Значи за БСП може, но ние като правителство не можем да се срещнем с президента", разкри Бойко Борисов.

  "Разговарям с ПГ на ГЕРБ не като премиер, а като председател на партията, която съм създал и ако някой си мисли, че някой може да има самостоятелен живот извън групата - не може! Вчера ги събрах за данъка на старите коли - да го върнат. Но кметовете се възпротивиха, защото всичко пада върху тях", коментира още Борисов по темата за данъците на старите коли. 

  Това което можем да направим за горивата, е да ги изсветлим, и съм възложил на Горанов да направят промени в наредба 18 да има в касовия бон разбита цената и да се види всичко кое колко струва”, заяви Борисов. 

 • Сряда, 07 Март 2018 10:36
  Горанов - най-циничната и нагла извадка на правителството

  Горанов е най-циничната и най-наглата представителна извадка на днешното управление, както биха казали социолозите.

  Този индивид наистина не е в състояние дори за миг да осъзнае какво означават за един пенсионер с 200-300 лева месечен доход тия 2-3 кутии цигари, с които ще вдигне данъка на старите коли.

  Аз не знам дали Горанов е живял в епохата на соца, но помня, че по времето на соца в почти всяко българско село имаше медицински пункт, аптека, акушерка, зъболекар и селата комуникираха с окръжните и общински центрове с по 4-5 автобуса дневно, а това компенсираше десетгодишното чакане, за да си купиш лада или москвич.

  Сега всеки може да си купи стара или нова кола за час-два, ако има пари, но медицинските пунктове, аптеките, зъболекарите и акушерките отдавна ги няма по селата и за да стигнеш до тях в града, трябва да си намериш транспорт, защото и автобусите, и влаковете отдавна ги няма.

  Колкото и мизерно да е било всичко това, но го имаше.

  А Горанов, тази най-цинична и най-нагла извадка на правителството на трижди премиера Борисов, навремето заяви, че депутатската заплата не му стига, за да си изхранва децата и напусна събранието, за да стане министър. И сега е министър отново. 

  Много бих искал да видя Горанов в качеството му на жител на едно село, без кола и без пари да си плати данъците, а той самият да има нужда от медицинска помощ, въпреки че не съм злобен и недобронамерен човек.

  Любомир Кольовски, фейсбук

Оставете коментар