Сряда, 18 Юли 2018
Сряда, 07 Март 2018 10:36

Димитър Байрактаров пред BIG5: Със сделката "ЧЕЗ" се перат мръсни пари, БСП израства и може да удари шамар на кабинета със 121 депутати в следващия парламент

Сидеров, Симеонов и Каракачанов превърнаха думата "патриот" в мръсна за българите. За пръв път имаме държавен глава, който много стабилно следва нагласите на българския народ. Като че ли това е и единствената институция, която усеща пулса на хората, който е недоволен, гладен, беден, неудовлетворен и смачкан. БСП може да е алтернатива на сегашния кабинет. За 4 години имат двойно повече депутати. кой казва, че няма да вкарат 121 народни представители на следващия вот, коментира пред BIG5 бившият депутат от "Патриотичния фронт" Димитър Байрактаров. 

 

- Г-н Байрактаров, какво се случва в държавата и как стигнахме до тук, че токът ни да зависи от никому неизвестната доскоро Гинка Върбакова?

- Слава Богу, все още не сме стигнали до положението да се молим за тока си на една Гинка. Трезво мислещите хора обаче разбират, че такава възможност не е изключена, тъй като въпросното лице, от чисто икономическа гледна точка, едва ли е способно да обезпечи подобна сделка. При всички случаи има опасност да предизвика свръх задлъжнялост на вече придобитото дружество, което пък да се отрази вече и на нас - крайните потребители. На първо място са виновни управляващите, защото през цялото време, създавайки скандали, отвличаха вниманието на обществото от важните въпроси. Това управление е неспособно и абсолютно некадърно да провежда ефективна и качествена политика. Животът на хората не се е подобрил. Самото управление откровено прави опити да ни заблуждава с т.нар. статистика. Пресен пример е безработицата, която била 5%. Като експерт в тази област, мога да ви кажа, че това е абсолютна лъжа. Доказателство са безработните, които са регистрирани в бюрата по труда и получават обезщетения от НОИ. От друга страна – в НАП всеки безработен подава една декларация „Образец 7“. Това са десетки хиляди хора, които плащат по 20,40 лв. всеки месец, за да запазят здравните си права. Те практически обаче са безработни. Лъжите, които произвежда властта, няма как да не трупа критична маса, която в един момент със сигурност ще избухне.

- Възможно ли е и двамата премиери – българският и чешкият, да не са били наясно за сделката с Гинка Върбакова?

- В ЧЕЗ държавата Чехия е принципал, т.е. – практически собственик. Категорично не вярвам, че не са знаели. Допреди месеци бях народен представител и познавам структурите на управление перфектно. Категорично ви уверявам, че както чешкият, така и българският премиер са били много наясно какво и как се случва със сделката с ЧЕЗ. Различни са обаче мотивите на двамата. Чешкото дружество се стреми да избяга от България. През 2015 г. внесох една папка с документи в парламента, която показваше много притеснителни неща по отношение на работата на ЧЕЗ, което още тогава беше ясна индикация, че компанията ще търси начин да напусне българския пазар, защото няма инвестиционен климат. След като се продава такъв печеливш бизнес, защо няма стратегически големи инвеститори, които да го купят? Как така се появява изведнъж никому неизвестната Гинка, без да изпитвам каквито и да е отрицателни или положителни чувства към нея, тъй като най-малкото – не я познаваме. Не съм убеден, че тази жена притежава управленчески капацитет да купи подобен бизнес. Убеден съм, че двамата с вас имаме по-голям капацитет, но нямаме съответните банки зад гърба си. Чрез тази сделка се цели да се изперат мръсни пари и да се затвърдят властови позиции чрез притежание на структуроопределящо предприятие.

- Съществува ли сценарий, в който чехите запазват присъствието си на пазара, но не с ЧЕЗ, а чрез подставени лица?

- Този сценарий е малко вероятен. Едно е държавата да участва в бизнеса с подставени лица, друго е самата тя да има контрол над механизма. Подобен сценарий обаче не трябва да се изключва.

- Как ще коментирате поведението на Обединените патриоти, които коментират темата, но в същото време като че ли искат да се дистанцират от проблема и да го прехвърлят изцяло на ГЕРБ?

- Аз не съм съгласен с вас, защото тези, които излязоха с голите гърди на амбразурата, защитавайки Теменужка Петкова, бяха именно патриотите. Един от тях беше вицепремиерът Красимир Каракачанов, а другият – вечно крещящият Валери Симеонов. Лидерът на НФСБ написа нещо във Фейсбук и го пробута пред медиите, че видите ли, сделката с ЧЕЗ била уговорена, но не била незаконна. На тях им беше казано този път да не излизат и да не крещят, защото всяко подобно действие налива все повече критична маса. Самите патриоти разбират, че са мразени и неодобрявани, за да влияят на обществото. Председател на временната Комисия за изследване на енергийния сектор беше Валери Симеонов. Той, заедно с комисията, изготви един доклад, който с изключение на един член е подписан с особено мнение. В доклада, незнайно защо, се говори за американските централи и за какво ли още не, но за ЧЕЗ се говори с половин уста. Нима Валери Симеонов също не е знаел какво се случва с ЧЕЗ?

- Т.е., властта – премиер, вицепремиери и министри през цялото време са били информирани за сделката с ЧЕЗ?

- По мое мнение – да. Цялата държава, разбира се, не е знаела, а само определени хора и структуроопределящото предприятие ЧЕЗ.

- Клати ли се коалицията или стресовата ситуация с ЧЕЗ ще я обедини? Волен Сидеров например нарече комунист Цветан Цветанов, след което си стиснаха ръцете. Това поредният театър ли е или изпускане на нерви?

- Мога да ви припомня доста по-скандални скандирания. Една вечер Волен Сидеров с почти всички свои депутати скандираше в центъра на София „урви“ по адрес на Бойко Борисов. Умишлено пропускам първата буква, за да не звуча цинично. Сега същият този се прегръща с премиера, изказва адмирации към него, дори Борисов присъства на сватбата му. Става въпрос за цирк за наивници. Това е нивото на т.нар. „патриоти“ – много ниско, с липса на какъвто и да е капацитет, жажда за лично обогатяване. Затова съм се разделил с тях, защото не считам, че моето ниво е такова и тези хора трябва да олицетворяват патриотизма в България. Те омърсиха думата патриот. Зад нея народът вече вижда нещо мръсно и гадно. Т.нар. „патриоти“ са майстори на скандалите и на активните мероприятия. Мога да ви дам банален пример. Имаше казус за домашната ракия. Патриотите протестираха и бяха против това. В същото време поправката за унищожаването на домашната ракия внесе Красимир Каракачанов и група депутати от ВМРО. Лявата ръка прави движения, с които да обслужва едрите производители на алкохол, а дясната започна да прави движения, с които да обслужва интереса на дребните, да привлича гласове от периферията и от бедните. Става въпрос за цинизъм и за мръснишки подход. В момента се развихря още по-голям скандал, заради който може да изгубим наименованията на изконни български марки като киселото мляко, бялото саламурено сирене, лютеницата и на още над 100 продукта. На 9-и ноември 2017 г. този закон е внесен от Валери Симеонов Симеонов от Обединените патриоти, или както вече ги нарича част от народа – Обединени идиоти.

- Вие призовавате това правителство да си ходи. В същото време Ахмед Доган каза от сараите, че в момента няма друга алтернатива. Какво ще последва, ако в крайна сметка Бойко Борисов подаде оставката?

- От политическа гледна точка, вероятно Ахмед Доган е прав, защото няма алтернатива, която да провежда политика. Според мен обаче не трябва да си затваряме очите. В момента имаме едно управление, което по никакъв начин не провежда политика. За каква алтернатива можем да говорим на нещо, което само носи вреди, а те ще бъдат трудно отстраними? От тази гледна точка, вероятно е прав Ахмед Доган. Ще ви върна във времената, когато се говореше, че няма алтернатива на Иван Костов. Само за 2 месеца обаче лицето Симеон Сакскобургготски вкара 120 депутати в Народното събрание. И тази алтернатива управлява 8 години. По време на това управление страната ни стана член на НАТО и на Европейския съюз. Аз имам една своя теория, която е подкрепена от практиката – алтернатива винаги има. В България е малко по-трудно, защото народът ни е прекалено търпелив, но когато му писне, той много бързо ражда нови алтернативи. Считам, че в България не са малко честните хора, на които трябва да им се даде шанс.

- Може ли Слави Трифонов да се окаже новият месия, който като един Сакскобургготски ще спечели срещу сегашните партии?

- На всички трезво мислещи хора е ясно, че Слави Трифонов не е политик на първо място, но е доказан професионалист в своята област. Ако той иска да се занимава с политика, трябва да се заяви. Имал съм доблестта да му го кажа в очите, както и на неговите колеги. По какъв начин това ще стане, е негова работа. Досега обаче не са се заявили като алтернатива. Нека да не забравяме, че има една опозиционна партия, която се представлява от 80 народни представители. Не бива да подценяваме възможностите на БСП, която също може да бъде алтернатива. Кой е този, който е решил, че БСП не може да спечели нови парламентарни избори и да вкара 121 депутати? През 2014 г. социалистите имаха 38 народни представители, през 2017 г. те са 80. Това е почти над два пъти ръст. Какво им пречи да прибавят още 40 души? Пред очите ни расте една алтернатива. Казвам ви го в качеството си на журналист, а не като член на БСП, какъвто никога не съм бил.

- Каква ще бъде ролята на президента, ще бъде ли използван като важен коз от социалистите?

- Аз лично бих искал да поздравя президента Румен Радев. За пръв път имаме държавен глава, който много стабилно следва нагласите на българския народ. Като че ли това е и единствената институция, която усеща пулса на хората, който е недоволен, гладен, беден, неудовлетворен и смачкан, защото живее със заеми, които все по-трудно изплаща. Това не е добре, защото показва, че другите власти са се отдалечили от собствения си корен и са забравили, че произхожда от този народ, за когото трябва да работят. Превърнали са се в едни касти и на този процес трябва да бъде сложен край.

- Ще успее ли да постигне целта си Божидар Димитров с новото си движение „Боянски клуб - Кан Кубрат“ за трансформирането ни в президентска република?

- Всеки човек, който иска да обединява хората, има право да изразява своите виждания. В известен смисъл проф. Божидар Димитров е прав, защото може би парламентарната форма на управление се изчерпа и атрофира, както каза президентът Румен Радев. Виждаме, че чрез нея се заражда нова олигархична форма – парламентарни и партийни босове командват парада, а не депутите по съвест. Аз съм гласувал по съвест като народен представител, но ставах свидетел как на мои колеги в пленарната зала им диктува партиен вожд. Новата форма на управление на президентска република обаче минава през свикване на Велико народно събрание, промяна на Конституцията и е доста дълъг процес. Свикването на ВНС ще отнеме няколко месеца. Когато се събере, само то може да се разпусне – може да работи и 10 години, докато реши, че е променило Конституцията в името на обществения интерес.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 07 Март 2018 10:36
  Байрактаров внесе открито писмо до президента в защита на животновъдите от Странджа

  Димитър Байрактаров изпълни ангажимента си и публикува в личния си Фейсбук профил писмото, което е внесъл до Румен Радев, в защита на онеправданите животновъди в Странджанско.

  Припомняме ви, че стотици граждани се отзоваха на призива на журналиста Димитър Байрактаров за подкрепа на животновъдите от Странджа.

  Публикувам текста на откритото писмо, което днес внесох до Президента. Писмото е подписано от 276 истински милеещи за България българи, поясни водещият от предаването „Бареков и Байрактаров без цензура“, което се излъчва всяка събота по ТВ Евроком.

  „Този наш документ вече дава резултат. Незабавно след като го внесох Президента изрази своята позиция. Искам да споделя, че двудневния протест, който организирахме е дал сериозен отзвук в Европа. Няколко международни организации се свързаха с мен, за да им предоставя повече информация за случващото се. Отговорих им, че България страда от тежка форма на политическа корупция, и това е болест, с която трябва се да справим ние сами- като народ. Искам да благодаря на Людмил Недев, другия еднокрак българин, който беше с него и трите майки на деца с увреждания, с които започнахме протеста в събота следобед пред парламента, както и на всички останали, които се присъединиха към нас. Обединени можем да правим велики дела!"

 • Сряда, 07 Март 2018 10:36
  Румен Радев поиска отговори от правителството за кризата с чумата

  В ръцете на правителството са всички инструменти за овладяване на кризата

  В ръцете на правителството са всички инструменти за овладяване на кризата.

  Това се посочва в изявление на президента Румен Радев по повод кризата с разпространението на чума по дребните преживни животни и напрежението, което възникна в обществото във връзка с масовото унищожаване на животни в Странджа.

  "За съжаление, гневът на пострадалите стопани и на хора в цялата страна е вече налице. Властите дължат отговор защо животновъдите не бяха информирани детайлно и предварително, за да бъдат убедени в предприетите мерки, както и в гарантирането на интересите им", заявява президентът Радев и отправя следните въпроси:

  Защо не бяха предприети превантивни мерки: налагане на карантина, наблюдение?

  Защо се пренебрегва ваксинирането?

  "За пореден път се поставя въпросът за надеждността на оградата по границата. Очаквам адекватно компенсиране на материалните щети от болестта. Възстановяването на качеството на стадата и психологическата травма от унищожаването на животните изискват време. То трябва да бъде използвано от правителството за подкрепа на засегнатите стопани, за да възстановят поминъка си и най-вече за разумни действия за предотвратяване на подобни кризи в бъдеще", заключава в изявлението си президентът.

 • Сряда, 07 Март 2018 10:36
  Корнелия Нинова: След нашето председателство Европа никога не е била толкова разединена

  Оценяваме председателството като много добра форма и организация, но със слабо политическо съдържание. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание по време на дебатите по доклада за българското европредседателство.

  Искаме да благодарим на администрацията, макар и зад камерите направиха възможна добрата организация на председателството, каза Нинова. По думите й консенсус, конкурентоспособност и кохезия са били три ключови думи за европредседателството.

  Но според Нинова Европа сега е по-разделена от всякога по ключови въпроси, като например миграцията и бюджета.
  Европа се раздели на различни групи - Източна срещу Западна, периферия срещу центъра.

  Българският премиер и правителството не можаха да осигурят консенсуса на българските институции, каза Нинова.

  Европейската икономика получи сериозен удар в областта на конкурентоспособноста, каза Нинова. Търговската война и спорове между САЩ и Европа ще намали конкурентоспособността на европейската икономика, коментира Нинова.

  Председателството започна с шесторно убийство и завърши с убийството на затворник, 72 протеста бяха проведени в цялата страна, каза Корнелия Нинова.

  Като заключение Нинова заяви, че председателството е било еднопартийно мероприятие, което не е могло да мобилизира енергията на българския народ.

  Това председателство беше голяма възможност, но тя беше пропиляна, каза Нинова.

Оставете коментар