Понеделник, 18 Март 2019
Сряда, 21 Март 2018 10:32

Петър Иванов пред BIG5: Шизофреници измислиха несъществуващото "срутище". Премиерът облъчва нацията с правоговорни грешки

"Във всяка втора дума премиерът допуска езикови грешки. Употребата на "ходиме" и "четеме" прави ненужно третото спрежение на глаголите. След като имаме "срутище", спокойно можем да си добавяме окончания и да си измисляме думи като закусваще. В института за български език на БАН работят 300 души, които не реагират на поредните глупости, които се говорят", коментира пред BIG5 акад. Петър Иванов. 

 - Акад. Иванов, след последните порои се появи нова дума в българския език - "срутище". Съществува ли подобно наименование, което срутване на земни маси според Уикипедия?

- В официалните речници на българския език не съществуват думите „срутище“, „ваканцуване“, „заедност“ и т.н. Уикипедия не е критерий. Там може да си измислите дума, която да обясните като четка за лъскане на обувки. Хората, които си измислят нови думи, са прости и страдат от шизофрения. Когато си правих ремонтна в дома, майсторите имаха свой речник. Това обаче не трябва да се отнася за журналистите. В речника има думата „срутина“ и „срутване“. В момента закусвам и съвсем спокойно мога да си измисля в Уикипедия думата „закусваще“, т.е. нещо, което ям сутринта. Не може в същото време всяка втора дума на премиера да е правоговорна грешка. Бойко Борисов обърква цялата нация и трето спрежение на глаголите вече не съществува. „Ходиме, четеме“ и всякакво друго мекане са в езика на човека, който управлява държавата. Що се отнася до думата „срутище“… Господ ни я налага, защото в държавата всичко е срутено. Явно тя е най-точната дума, която описва страната ни. Подобна дума няма дори и според БАН. Не може Ахмед Доган да си измисля думи като „заедност“. Това означава, че всеки може да си слага окончания, където си иска и да си твори нов език. Тогава нека да въведем и „приятелност“, например.

- Имаше идея българските депутати да научат български език. Какво се случи с това предложението?

- Депутатите преди да влязат в парламента мислят първо как да се краде. В Народното събрание влизат предимно прости хора, които не могат да пишат. Питам се защо системата ги избира? Къде им е общата култура? В същото време имат претенции, че са начетени и имат обща култура. 50-60 души в парламента имат лека форма на шизофрения, някои са и в по-тежка фаза. В БАН работят 300 души в Института по български език. Той е подобен на този, който изследва океаните с една пробита лодка. През 2008 г. правителството на Сергей Станишев прие закон, с който академиците получават върху всички останали доходи и по една депутатска заплата. В същото време не виждам какви открития са направени? Владко Живков е там, както и дъщерята на Добри Джуров. Синът на Гриша Филипов Лъчезар се занимава с космоса. Беше открил, че на Венера има маргаритки. Тези хора не ходят на работа, но си получават заплатите. Беше изледвана Ванга и Царичината дупка. С това ли трябва да се занимава БАН? Това са хора, за които трябва да се обадиш на 112, за да бъдат прибрани с линейка и с усмирителна риза. Някои от тях управляват и държавата.

- В сайта на правителството обаче думата „срутище“ се използва?

- Това не означава, че подобна дума съществува, защото само се чете Уикипедия. Може би думата да съществува в някои технически пособия (речници). В Закона за защита при бедствия дори няма подобен термин, а пише "земетресения, наводнения, движения на маси (свлачища, кално-каменни порои, лавини), бури, градушки, големи снежни натрупвания, замръзвания, суши, горски пожари, масови заболявания от епидемичен и епизоотичен характер, нашествия на вредители и други подобни, причинени от природни сили".

Интервю на Васил Василев

Оставете коментар