Четвъртък, 26 Април 2018
Неделя, 25 Март 2018 11:27

Стефан Софиянски пред BIG5: Борисов и Симеонов нямаше да са в политиката, ако не беше преходът, по който плюят. ВМРО е лоялният партньор на СДС, а не НФСБ

Преди да прави коалиция с Валери Симеонов, Божидар Лукарски да събере старите седесари. Аз не бих се включил и няма да подкрепя коалиция, ако основната ѝ кауза е да спираме музиката в курортите. ВМРО е стратегически партньор на СДС, каракачанов не е заставал срещу "десницата", коментира бившият служебен премиер на СДС Стефан Софиянски. 

- Г-н Софиянски, като човек, който беше основна фигура в СДС, как ще коментирате идеята на Божидар Лукарски за коалиция с НФСБ на Валери Симеонов? Вие бихте ли участвали в подобен проект и ще погребе ли този ход окончателно СДС?

- Съюзът на демократичните сили не бива да се погребва. Разумното е да се обединят на първо време всички седесари. Независимо, че съм член на ССД, аз също се смятам за седесар. В различни периоди ние също сме били заедно с патриотите. Като зам.-председател на партията, бях първият човек, който покани лидера на ВМРО. Тогава отговарях за коалиционната политика. Първите депутати на Красимир Каракачанов влязоха в парламента през Съюза на демократичните сили. Като един стратегически партньор, може да се говори с ВМРО, защото винаги са били коректни и не са заставали срещу СДС. За съжаление, много хора от Обединените патриоти обаче имат остра позиция. Те са на власт, защото има демокрация, която постигнахме, но в същото време застават срещу всичко. От тук идват различията ни.

- Изгорени ли са мостовете в десницата и защо лидерът на „сините“ не подаде ръка на партии като „Да, България“ или ДСБ“, например, а се насочи към патриотите?

- „Да, България“ заема повече либерални, отколкото десни позиции. Освен това, там се губи идеологията. Не може смяната на главния прокурор да бъде основната идея на една партия. Обединението не бива да бъде на основата на патриотизъм или на ляво и дясно, а около това, да имаме по-съвременна форма на управление. Откакто сме членове в Европейския съюз, не само, че не догонваме останалите страни, а изоставаме от тях. Едно ново обединение трябва да се стреми към построяването на нова държава, която да отговаря на изискванията на ЕС. Нужни са ни нови правила и Конституция. Трябва да се обединяваме около идеи и принципи. Дясното изостана в обществения живот именно заради тази липса и е логично хората да се разочароват. Ние трябва да показваме пътя, а не да следваме чуждия. Какво значи да се обединим с патриотите? Ако е на основа да намалим шума в дискотеките, аз не бих се присъединил. В момента виждаме, че няма синхрон дори между институциите. Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев се подритват под масата, но не това е пътят към европейската държава, която искаме. Отделните власти трябва да си помагат, а не взаимно да се противопоставят. Сега областните са в конфликт с кметовете, кметовете се карат с партиите, а президентът – с министър-председателя. Някъде институциите ни са лошо подредени и работят по некачествени правила.

- По времето на кабинета „Костов“ също имаше подобни конфликти между премиера и президента Петър Стоянов. Липсата на синхрон между властите ли пречи на развитието в страната?

- Имаше го и този момент и това е част от прехода. Конфликтът между Иван Костов и Петър Стоянов също се дължеше поради липсата на ясни правила. Към онзи момент законът си е изиграл ролята. Но ни трябва нова Конституция, която да регламентира отношенията във формата на управление. Ако се обединим около тези неща, има смисъл, а не механичните коалиции за влизане в парламента. Видяхме те до какви резултати водят в Реформаторския блок. Няколко хора, които преди няколко месеца са се обвинявали във всички грехове, успяват да влязат за малко в Народното събрание, но не оцеляват.

- Коя беше причината СДС да бъде докарана до подобна ситуация и липса на доверие?

- След нас дойдоха хора, които не можаха да формулират ясни идеи пред обществото. Когато преодоляхме прехода, на власт дойде Бойко Борисов, който през 1997 г. беше от другата страна на барикада, а не при хората, които искаха демокрация. Къде щеше да бъде днес Бойко Борисов, ако не бяхме постигнали този преход, за който ни обвинява? Ако не го бяхме направили този преход, премиерът днес още щеше да е охранител. Сега обаче преходът е виновен! На власт се появиха хора, които не само не правят крачка напред в ЕС или замразяват страната ни, а я отдалечават от останалите развити държави. В крайна сметка се получи така, че революцията изяде децата си.

- Говорите за Борисов като ляв премиер. Как си обяснявате, че дясно мислещите хора го разпознаха и продължават да гласуват за ГЕРБ?

- Става въпрос за конюнктура, която, имам самочувствието, нито аз, нито ССД сме допуснали. Не става въпрос за това, дали Лукарски Софиянски и Христо Иванов ще се прегърнем, а да застанат зад една обща идея. Тази идея липсва и това е проблемът – че не можем да я формулираме.

- В какви отношенията сте с Божидар Лукарски? Разговаряхте ли с него за идеите, които споделяте?

- С Божидар Лукарски сме в нормални добри отношения. Видяхме се последно на годишнината от създаването на СДС, но жалкото е, че липсват конкретните стъпки. Позициите ни се сближават сега, защото ние винаги сме били твърда опозиция, докато СДС участва в лявото управление на Бойко Борисов. В момента се търси разграничение, което по-нататък може да се окаже стъпка за следващи действия. Аз съм редови член на ССД и нямам някаква длъжност, но колегите ми водят разговори около една обща идеология.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар