Четвъртък, 26 Април 2018
Понеделник, 26 Март 2018 09:48

Писателят Христо Стоянов пред BIG5: Единствената полза за страната ни от срещата между ЕС и Турция са закърпените дупки край Евксиноград

Подобна среща не може да се счита за особен дипломатически успех. Турският президент идва с празна кошница. Дори Европейският съюз е скептичен от срещата с държавния глава във Варна. Ердоган отново ще ни плаши с мигрантите, а в замяна ще иска окончателно кюрдите да спрат да му се месят във вътрешната политика. Мирното поведение на Волен Сидеров е продиктувано от близките отношения между Москва и Анкара.

- Г-н Стоянов, какво очаквате зад фанфарите на срещата между ЕС и Турция?

- От срещата между ЕС и Турция реално не очаквам да произлезе нищо конкретно. Президентът на южните ни съседи Тайип Ердоган не идва с празна кошница, която иска да напълни. Той преследва своите интереси и очаква Европа да му клекне. Всички на тази среща гледат своите интереси, с изключение на България. Има нещо, което прави добро впечатление. Християнските народи на Балканите се консолидираха. За първи път от доста време насам нямаме конфликти с Македония, Сърбия и Гърция. Всички тези страни имат общ интерес – Европейският съюз.

- Това успех ли е за българската дипломация, както твърди правителството? Има ли значение, дали срещата е във Варна, или в Атина?

- Не, в крайна сметка Ердоган си идва със своята празна кошница и не може да броим срещата като някакво особено постижение. България дава просто своя територия за нея. Самият Европейски съюз е скептичен и не таи кой знае какви надежди. На практика турският президент пристига във Варна, за да изнудва Европа. В момента той е нападнал Сирия и вероятно ще се направят компромиси и в тази посока. Ердоган може би ще поиска отново кюрдите окончателно да не се месят във вътрешната му политика с единствената заплаха от негова страна – искате ли да отворя границите с за мигрантите? От гледна точка на това, дали срещата е във Варна, като човек, който живее в града, за мен има значение. Когато минах покрай Евксиноград, имаше кръпки по асфалта, а така добре се бяхме окопали с дупки…

- От опозицията призоваха Борисов да повдигне въпроса за обезщетението на тракийските българи. Подходящ ли е моментът за подобен дипломатически ход?

- Доколкото слушам г-н Ердоган, той говори за духовни граници на Турция, а не на България. Когато изказваш подобни тези, надали ще има какъвто и да е диалог за тракийските българи.

- При предишни посещения на Ердоган Волен Сидеров протестираше. Само участието му в управляващата коалиция ли го спира да излезе на площада срещу турския президент?

- Поведението на Волен Сидеров може би е продиктувано по-скоро от близките отношения на Тайип Ердоган с Русия, а не от близостта му с България. В отношенията между Москва и Анкара мисля, че Владимир Путин все още доминира. Той е единственият световен играч, който защитава християнския свят. И не го казвам като русофил, а като човек, който вижда накъде отиват нещата. В момента всички останали, които са на територията на Ислямска държава, просто си разиграват оръжията. Докато Путин успя наистина да спре набезите на Ислямска държава, останалите търсят келепир. Този път Бойко Борисов направи много успешен ход, когато отказа да експулсира руски дипломати. Напоследък премиерът проявява доста адекватна политика спрямо Кремъл.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 26 Март 2018 09:48
  БСП поиска от ГЕРБ да се извини за скандалната европейска конференция на младежи в НДК

  Депутатът от БСП Весела Лечева поиска от ГЕРБ да се извини за скандалната конференция на младежите от Европейския съюз, която организирахме в НДК. В парламента бившият спортен шеф прочете декларация от името на цялата група на БСП за България:

  „Тази конференция разруши работата на поколения преди нас, унищожи труда на няколко генерации младежи и показа пълно пренебрежение към младите хора изобщо. Тази конференция беше учебникарски пример за това какво не е включване на младите хора в Европа“. Това са думи не на ваш политически противник, не на БСП, а горчивата истина, изречена от Луис Алварадо, президент на Европейския младежки форум. Поводът - организираната от вас и провалена Европейска младежка конференция, която се проведе в София в рамките на Европредседателството.

  Очевадно е, че с тази организация правителството се провали. Такива публични оценки не се дават често. Не го казваме със злорадство, защото петното не е само за управляващите, а за България.

  В България си познаваме министрите. Знаем колко народни средства се харчат за организиране на аплодисменти, за усмихнати снимки, за медийни ефекти. Знаем и стила на премиера, който съветва младите хора да станат овчари, когато се дискутира безработицата, или да садят картофи, когато става дума за препитание. На тази злополучна конференция министър-председателят посъветва младите хора в Европа да се размножават.

  От какви позиции правителството дава подобни, извън всякакъв разум, съвети? Може би от факта, че демографската криза в страната ни придобива застрашителни размери? Може би поради факта, че България бавно, но всеки ден изчезва. Всяка година над 15 000 млади хора напускат България и само малцина се завръщат.

  Не си ли давате сметка, че опростачването на политиката и на обществения живот е една от основните причини ние да се лишаваме от децата си?

  Не си ли давате сметка, че младежите искат да се говори с тях, а не вие да им говорите? Те искат диалог, а вие им отговаряте с фрази, взети от чалготеките. И чакате клакьорите да аплодират остроумието ви.

  Не си ли давате сметка, че младите хора у нас не виждат възможност за професионална реализация със знанията, с образованието, с качествата си? Те прекрасно виждат, че за да успеят, трябва да принадлежат към партийно-роднинския кръг на управлаващите.

  Не си ли давате сметка, че не всички искат подобно бъдеще?

  Не си ли давате сметка, че тази конференция бе поредната пропусната възможност властимащите да поговорят открито с българските младежи и да представят и сравнят проблемите им в европейския контекст.

  Има алтернатива и ние ви я предлагаме всеки ден:

  По-ниски лихви за студентските кредити. Отхвърлихте го, загрижени повече за печалбите на банките, а не за младите българи.

  Предложихме семейно подоходно облагане – в помощ на работещите млади хора с деца. Отхвърлихте го.

  Културен чек за българската култура, изкуство, творчество и образование. Вие го отхвърлихте.

  Четири пъти, включително и днес, не приемате нашето предложение за разглеждане на изменения и допълнения в Закона за младежта.

  Ето защо ви казваме: Има алтернатива. Но трябва воля! Политическа воля за това!

  Ясно е, че въпреки този организационен гаф и провал министър Лиляна Павлова и министър Красен Кралев няма да си подадат оставките. Излишно е да споменаваме европейската практика за поемане на отговорност. Но днес дължите едно голямо извинение - на младите хора!

 • Понеделник, 26 Март 2018 09:48
  Иво Инджев пред BIG5: Борисов ми се обади и обясни каква политика прави с Путин. Цветанов няма да попречи на Радев да отиде в Москва, за да го накажат втори път

  Срещата между Тръмп и Макрон не е случайна, защото и двамата не са системни играчи в политиката. Американският президент търси партньори, за да покаже на ЕС, че не е искал да премине добрия тон. Великобритания със своя Брекзит вече не иозглежда толкова влиятелна за САЩ. Всеки конфликт в Запада е подарък за Владимир Путин, от когото Бойко Борисов се страхува по незнайни причини, коментира пред BIG5 журналистът Иво Инджев. 

 • Понеделник, 26 Март 2018 09:48
  Кънчо Стойчев: Ако Борисов тръгне срещу Русия, ще загуби половината си избиратели. Скандалът между президента и ГЕРБ е ялов, има една кокошка, която кудкудяка, но не се знае какво снася

  Обърне ли се срещу Русия премиерът Бойко Борисов, ще загуби половината от избирателите си. Трябва да се прави разлика между хората, които гласуват, и партийните ръководители. Става въпрос за кудкудякане на една кокошка, която не се знае какви яйца е снесла, коментира поведението на Цветан Цветанов социологът Кънчо Стойчев. 

Оставете коментар