Понеделник, 24 Септември 2018
Понеделник, 26 Март 2018 09:48

Писателят Христо Стоянов пред BIG5: Единствената полза за страната ни от срещата между ЕС и Турция са закърпените дупки край Евксиноград

Подобна среща не може да се счита за особен дипломатически успех. Турският президент идва с празна кошница. Дори Европейският съюз е скептичен от срещата с държавния глава във Варна. Ердоган отново ще ни плаши с мигрантите, а в замяна ще иска окончателно кюрдите да спрат да му се месят във вътрешната политика. Мирното поведение на Волен Сидеров е продиктувано от близките отношения между Москва и Анкара.

- Г-н Стоянов, какво очаквате зад фанфарите на срещата между ЕС и Турция?

- От срещата между ЕС и Турция реално не очаквам да произлезе нищо конкретно. Президентът на южните ни съседи Тайип Ердоган не идва с празна кошница, която иска да напълни. Той преследва своите интереси и очаква Европа да му клекне. Всички на тази среща гледат своите интереси, с изключение на България. Има нещо, което прави добро впечатление. Християнските народи на Балканите се консолидираха. За първи път от доста време насам нямаме конфликти с Македония, Сърбия и Гърция. Всички тези страни имат общ интерес – Европейският съюз.

- Това успех ли е за българската дипломация, както твърди правителството? Има ли значение, дали срещата е във Варна, или в Атина?

- Не, в крайна сметка Ердоган си идва със своята празна кошница и не може да броим срещата като някакво особено постижение. България дава просто своя територия за нея. Самият Европейски съюз е скептичен и не таи кой знае какви надежди. На практика турският президент пристига във Варна, за да изнудва Европа. В момента той е нападнал Сирия и вероятно ще се направят компромиси и в тази посока. Ердоган може би ще поиска отново кюрдите окончателно да не се месят във вътрешната му политика с единствената заплаха от негова страна – искате ли да отворя границите с за мигрантите? От гледна точка на това, дали срещата е във Варна, като човек, който живее в града, за мен има значение. Когато минах покрай Евксиноград, имаше кръпки по асфалта, а така добре се бяхме окопали с дупки…

- От опозицията призоваха Борисов да повдигне въпроса за обезщетението на тракийските българи. Подходящ ли е моментът за подобен дипломатически ход?

- Доколкото слушам г-н Ердоган, той говори за духовни граници на Турция, а не на България. Когато изказваш подобни тези, надали ще има какъвто и да е диалог за тракийските българи.

- При предишни посещения на Ердоган Волен Сидеров протестираше. Само участието му в управляващата коалиция ли го спира да излезе на площада срещу турския президент?

- Поведението на Волен Сидеров може би е продиктувано по-скоро от близките отношения на Тайип Ердоган с Русия, а не от близостта му с България. В отношенията между Москва и Анкара мисля, че Владимир Путин все още доминира. Той е единственият световен играч, който защитава християнския свят. И не го казвам като русофил, а като човек, който вижда накъде отиват нещата. В момента всички останали, които са на територията на Ислямска държава, просто си разиграват оръжията. Докато Путин успя наистина да спре набезите на Ислямска държава, останалите търсят келепир. Този път Бойко Борисов направи много успешен ход, когато отказа да експулсира руски дипломати. Напоследък премиерът проявява доста адекватна политика спрямо Кремъл.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 26 Март 2018 09:48
  Честит празник, а по-късно - и Независимост!

  Да. Малко странна честитка, нали... Ако наистина бяхме извоювали тази Независимост някога дали Захарий Стоянов и Стамболов щяха да пратят депеша до Султана с искане да се върнем отново в рамките на Отоманската империя, но като васална държава. Защо е било всичко това. Може би точно заради липсата на Независимост. Излизайки от Отоманската империя ние ставаме зависими не само от Русия, а и от Англия, Франция, Германия...

  Ние ставаме зависими на Великите сили и сме коматът хляб, мръвката месо, които те с ръмжене ръфат. И продължават да ръфат. На 62 години съм сега, а как ми се е искало през тези шестдесет и две години само миг Независимост. Независимост от СССР, от САЩ, от Англия, от Германия... Не познавам друга страна, която да празнува, да чества като Национален празник своя химера. Да, Независимостта е химерата на българина. Неосъществимата му мечта. Бях писал преди години, че българинът стои на този кръстопът на Балканите с цвете в ръка. И чака своя освободител. Всеки освободител обаче се оказва бъдещ завоевател и българинът търчи в градината за нов букет с цветя, защото иска да бъде освободен от предишния освободител. Българинът винаги мечтае за Независимост. Дотолкова е вглъбен в мечтата си, че забравя да я извоюва чак... Дотолкова е вглъбен...

  Христо Стоянов, фейсбук

 • Понеделник, 26 Март 2018 09:48
  Борисов нареди на министрите си да отстранят служители заради задържаните журналисти

  Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят временно или в отпуск всички държавни служители и експерти, които са споменати в журналистическо разследване на сайта "Биволъ" за нередности при усвояването на евросредства, докато текат проверките по случая, съобщи Banker.bg

  На 17. септември Софийска градска прокуратура възложи на Държавна агенция "Национална сигурност" извършването на проверка по повод публикация в сайта "Биволъ" – "ДжиПи Гейт": Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми".

  На 14. септември сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове по повод същата публикация е постъпил до главния прокурор от вицепремиера Томислав Дончев. Сигналът на Дончев е адресиран и до министъра на вътрешните работи, както и до председателя на КПКОНПИ, с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС". Сигналите от Томислав Дончев и от сайта "Биволь" са обединени. Предмет на проверка ще са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци.

  Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица. На ДАНС са възложени конкретни действия, свързани с изискване на документи, снемане на обяснения и проверка на твърдяните факти. В хода на проверката ще бъде осъществено и взаимодействие с КПКОНПИ.

  Именно заради въпросното разследване журналистът от "Биволъ" Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро бяха задържани за няколко часа от полицията през миналата седмица. Това се случи, след като от сайта подали сигнал до ГДБОП, че край Радомир са изгорени и предстои да бъдат унищожени още документи, свързани с усвояването на евросредства от въпросната фирма.

  В последната част от разследването, озаглавена "ДжиПиГейт: Kеш, офшорки, ДПС, руски олигарси и жената на Таки", се споменава името на Станислава Йотова, която в момента е шеф на отдел Обществени поръчки в Министерството на земеделието и храните. Йотова е и парламентарен сътрудник по еврофондовете на депутата от ДПС Имрен Исметова Мехмедова. Посочва се още Янаки Червеняков – експерт в Държавен Фонд Земеделие.

 • Понеделник, 26 Март 2018 09:48
  Борисов: Бъчварова стана баба и гледа внуче, не са гаджета с Желязков, а е мое решение за министър

  "Премиерът лично ми предложи поста министър на транспорта. Не беше лесно решение за мен, но който го познава, знае, че той е много убедителен". Това обяви пред БТВ избраният вчера за министър на транспорта Росен Желязков по повод новините около това, че е предложен от шефа на кабинета на Бойко Борисов – Румяна Бъчварова, с която се спряга, че е интимен партньор.

Оставете коментар