Понеделник, 18 Март 2019
Понеделник, 26 Март 2018 09:48

Писателят Христо Стоянов пред BIG5: Единствената полза за страната ни от срещата между ЕС и Турция са закърпените дупки край Евксиноград

Подобна среща не може да се счита за особен дипломатически успех. Турският президент идва с празна кошница. Дори Европейският съюз е скептичен от срещата с държавния глава във Варна. Ердоган отново ще ни плаши с мигрантите, а в замяна ще иска окончателно кюрдите да спрат да му се месят във вътрешната политика. Мирното поведение на Волен Сидеров е продиктувано от близките отношения между Москва и Анкара.

- Г-н Стоянов, какво очаквате зад фанфарите на срещата между ЕС и Турция?

- От срещата между ЕС и Турция реално не очаквам да произлезе нищо конкретно. Президентът на южните ни съседи Тайип Ердоган не идва с празна кошница, която иска да напълни. Той преследва своите интереси и очаква Европа да му клекне. Всички на тази среща гледат своите интереси, с изключение на България. Има нещо, което прави добро впечатление. Християнските народи на Балканите се консолидираха. За първи път от доста време насам нямаме конфликти с Македония, Сърбия и Гърция. Всички тези страни имат общ интерес – Европейският съюз.

- Това успех ли е за българската дипломация, както твърди правителството? Има ли значение, дали срещата е във Варна, или в Атина?

- Не, в крайна сметка Ердоган си идва със своята празна кошница и не може да броим срещата като някакво особено постижение. България дава просто своя територия за нея. Самият Европейски съюз е скептичен и не таи кой знае какви надежди. На практика турският президент пристига във Варна, за да изнудва Европа. В момента той е нападнал Сирия и вероятно ще се направят компромиси и в тази посока. Ердоган може би ще поиска отново кюрдите окончателно да не се месят във вътрешната му политика с единствената заплаха от негова страна – искате ли да отворя границите с за мигрантите? От гледна точка на това, дали срещата е във Варна, като човек, който живее в града, за мен има значение. Когато минах покрай Евксиноград, имаше кръпки по асфалта, а така добре се бяхме окопали с дупки…

- От опозицията призоваха Борисов да повдигне въпроса за обезщетението на тракийските българи. Подходящ ли е моментът за подобен дипломатически ход?

- Доколкото слушам г-н Ердоган, той говори за духовни граници на Турция, а не на България. Когато изказваш подобни тези, надали ще има какъвто и да е диалог за тракийските българи.

- При предишни посещения на Ердоган Волен Сидеров протестираше. Само участието му в управляващата коалиция ли го спира да излезе на площада срещу турския президент?

- Поведението на Волен Сидеров може би е продиктувано по-скоро от близките отношения на Тайип Ердоган с Русия, а не от близостта му с България. В отношенията между Москва и Анкара мисля, че Владимир Путин все още доминира. Той е единственият световен играч, който защитава християнския свят. И не го казвам като русофил, а като човек, който вижда накъде отиват нещата. В момента всички останали, които са на територията на Ислямска държава, просто си разиграват оръжията. Докато Путин успя наистина да спре набезите на Ислямска държава, останалите търсят келепир. Този път Бойко Борисов направи много успешен ход, когато отказа да експулсира руски дипломати. Напоследък премиерът проявява доста адекватна политика спрямо Кремъл.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар