Четвъртък, 26 Април 2018
Събота, 31 Март 2018 06:39

Александър Маринов пред BIG5: ГЕРБ е народняшка партия, прилича на барбароните, които сменят формата си. Във всеки един момент може да има предсрочни избори заради деструктивната енергия в коалицията

В редиците на ГЕРБ няма достатъчно образовани и подготвени политици, които да се справят в подобна сложна ситуация. Не е лесно в такъв момент да се управлява България, но в крайна сметка жребият е изтеглен. Скандалът с ЧЕЗ не трябва да се подценява като фактор за бъдещето на властващите, защото тепърва следва неговата кулминация. ГЕРБ и Обединените патриоти искат да са в Министерския съвет, не бягат от него, но понякога е невъзможно да удържиш лавината от събития. Проблемът на БСП е, че не печели допълнителна подкрепа, а разчита да трупа проценти заради грешките на управляващите, каза пред BIG5 социологът проф. Александър Маринов.

 - Проф. Маринов, при едно от последните социологически изследвания БСП и ГЕРБ вече са с равни проценти. Ще продължи ли тази тенденция?

- Има едно сближаване на процентите. Това е съвсем обяснимо, защото по принцип тази коалиция, която управлява се амортизира по-бързо от всички проблеми, които поема като отговорност. Като прибавите и непрекъснатите скандали, които се случват, е ясно, че отношението към ГЕРБ като най-голяма партия ще се влошава. Има обаче нещо, което е не по-малко важно – БСП не печели допълнителна подкрепа. Социалистите печелят от това, че ГЕРБ губи. Социалистите трябва да се борят и да убедят обществото, че предлагат нещо по-качествено пред обществото от досегашните управляващи. За момента БСП не се справя с тази задача. В момента левите са обявили, че предлагат нова визия за страната, но нека да видим каква точно ще бъде тя. БСП приказва, но приказките не са достатъчни. Един от основните проблеми в България е, че са малко хората, които могат да тръгнат с чисто сърце след някого. Липсват ни водачи и лидери. Не може лидерите да си излъчват последователи. Те се появяват и се доказват.

- Кои са най-големите капани, които се отвориха пред управляващата коалиция?

- Проблемите в управляващата коалиция идват основно около нейния състав. Не трябва да забравяме, че преди да влязат във властта партиите от Обединените патриоти бяха доста ярки опоненти на ГЕРБ, докато сега им се налага да управляват заедно. Има и много предизвикателства и капани, свързани със ситуацията в Европа и в региона. ГЕРБ не разполага с такъв широк потенциал от опитни, образовани и подготвени политици. Трябва да прибавим и едно излишно самочувствие без покритие, което допълнително поражда непредизвикани грешки, както се казва на спортен език. Дразни се обществото, правят се непремерени изказвания, след това се дават изкупителни жертви, но това не е достатъчно. Трябва да сме справедливи и да признаем, че да се управлява България в този момент никак не е лесно и не е по силата на всеки. Както виждаме обаче, такъв жребий се е паднал на управляващите, които трябва да си вършат работата, но това засега не се получава.

- Сами по себе си пожарите се гасят и скандалите се овладяват. Възможно ли е обаче в един момент натрупването им да обърне колата на управляващата коалиция и в обозримо бъдеще да стигнем до предсрочни избори?

- Напълно възможно е във всеки един момент това да се случи, защото се акумулира деструктивна енергия и се пропуква фундаментът на управлението. Всяка една малка пукнатина сама по себе си може да не доведе до разпад, но се получава мрежа от различни събития. Не трябва да подценяваме скандала с ЧЕЗ, чиято кулминация тепърва предстои. Налице е комбинация от различия, които се манифестират доста остро и всичко се трупа. Затова именно смятам, че във всеки един момент може да се разпадне управлението. И то не защото от ГЕРБ и от Обединените патриоти не искат да управляват, напротив искат да са във властта. Понякога просто е невъзможно да удържиш лавината на събитията.

- Каква ще бъде реакцията на Европа, след като Бойко Борисов реши да не гони руски дипломати от България заради случая „Скрипал“?

- Реакцията на Европа ще бъде различна. Страните нямат едно и също мнение. Великобритания натиска жестоко своите съюзници не само в Европейския съюз, от който е с единия крак навън, а и в НАТО. Някои волю неволю се огъват, а други – не. Страни като Австрия дори открито заявиха, че им е упражняван брутален натиск. Държави като България дават сигнали за солидарност, но не се поддават на натиска за експулсиране на руски дипломати и постъпват разумно. В крайна сметка ние преследваме на първо място своите национални интереси. Ако проследите реакцията на различните европейски страни, ще видите, че дори тези, които експулсираха руски дипломати, го направиха по различен начин. Някои го направиха с видимо недоволство и дадоха да си проличи, че са под натиск. От това ще зависи и съответната реакция на Кремъл, която ще е диференцирана, а не огледална към страните от Европейския съюз и НАТО. България постъпва разумна, тъй като по много причини имаме необходимост да сме максимално премерени в отношението си с Русия. Не само, защото сме председатели в момента на Европейския съвет. Най-важното обстоятелство е, че по-голямата част от българското общество настоява за добри отношения с Русия. Българското правителство не може да си позволи да игнорира тези нагласи. Едно е положението във Великобритания и прибалтийските страни, съвсем различно е у нас. В почти всички държави, които отказват да гонят дипломати има положителни обществени нагласи към Русия. Съвсем в реда на нещата е да се следва една умерена политическа линия в подобна ситуация.

- Какво е бъдещето на ДПС? Ще бъде ли пагубна тежката изолация на Ахмед Доган и на Мустафа Карадайъ, до която докараха партията?

- Партия ДПС очевидно си беше поставила за цел да разчисти проблемите си с Лютви Местан и ДОСТ. Мисля, че той вече почти е решен. Голямото предизвикателство пред ДПС е фактът, че се опитва да е едновременно опозиция и неявен партньор в управлението. Това ограничава простора за инициативи на формацията. Понякога партията е принудена да бъде пасивна, защото това, което биха могли да направят, няма да подхожда на един партньор или на опозиция на властта. От ДПС са доста пасивни и предпазливи, но според мен има и вътрешни причини в партията, които предстои да се развият. От друга страна, има въздържане от по-остри коментари по външно политическите теми, тъй като самото ДПС все още има доста сложни отношения с Турция. Голямата криза премина като че ли, но в никакъв случай партията не е сред фаворитите на турското ръководство.

- Ще има ли успех евентуален бъдещ проект между СДС и НФСБ на Валери Симеонов? Ще върне ли подобна екзотична коалиция десните на политическата карта?

- Не знам, дали наистина се подготвя подобен проект, но не е невъзможно да се случи. НФСБ се нанесе на „Раковски“ 134 и не е изключено хората на Валери Симеонов да са прихванали нещо от въздуха на „сините“. Подобна коалиция обаче би била един много неразумен ход от страна на Валери Симеонов. С всичките противоречия в Обединените патриоти, това е все пак една коалиция с някакъв облик. Ако Симеонов се отцепи от другите две формации, Валери Симеонов трябва да смени облика си, тъй като това, което остана от СДС, трудно може да го приеме. Ще се наложи лидерът на НФСБ да се откаже от част от образа си. В същото време виждаме, че България автентичната десница изчезна. ГЕРБ не е дясна формация, независимо, че членува в ЕНП. ГЕРБ е народняшка центристка партия, която е като барбароните и променя своята форма с оглед на ситуацията. Липсата на десница е проблем на една не много голяма част, но все пак част от българските избиратели, които нямат свое представителство. Всичко зависи от това, дали обществото ще се опита да измъчи нещо ново, или идеите ще си останат в досегашните структури. От това, което досега е съществувало в дясно, то трудно може да се прегрупира по начин, който да даде добавена политическа стойност. Тези неща са ясни, изпробвани са, натрупано е много голямо разочарование и недоверие. Междуличностните отношения в ръководствата на десните партии също са изключително влошени. Аз лично се съмнявам, че дори да се направи опит за обединение, ще ги последва достатъчен брой избиратели, тъй като те вече преживяха разочарованието от предишните избори. На тях десните се „изхитриха“ да се разцепят не на две, а на три. Ако имаше само два избора пред избирателите, вероятно едната фракция щеше да има някакъв шанс да влезе в парламента. Само с разместване на местата на събираемите едва ли ще се получи нов сбор. Това трябва да решат самите хора, които припознават себе си като десни. В крайна сметка обществото излъчва партията, а не обратното.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 31 Март 2018 06:39
  Цветанов скастри патриотите: Сидеров не е изразител на външната политика, с Радев спорът ми не е личен

  Волен Сидеров не е изразител на външната политика на правителството. Не приемаме посещението му за нормално, разграничаваме се от позицията му. Това коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод визитата на лидера на "Атака" в Крим. В следващите дни предстои заседание на коалиционния съвет, на който и този въпрос ще бъде поставен. Цветанов вече го е коментирал вчера на разговори с "Обединени патриоти" като е заявил, че това, което се е случило, не е здравословно за държавата и не е добре за управлението. От малкия коалиционен партньор са обяснили, че визитата на Сидеров и Явор Нотев е била в лично качество, двамата се срещнали с българската общност в Крим.

  Имаме коалиционно споразумение и управленска програма, съгласувана, одобрена и изпълняваме четиригодишния си управленски мандат, подобни детайли в тези споразумения няма, но в коалиционното споразумение и програмата има много ясни сигнали и послания за безалтернативност на евроатлантическата ортиентация, членството в ЕС и НАТО, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ. Отношенията си с президента Румен Радев Цветанов определи като принципно политически, а не лични. Нормален диалог с Румен Радев може да имаме по всяко време, когато е по теми, по които имаме единомислие, добави той.

 • Събота, 31 Март 2018 06:39
  БСП поиска от ГЕРБ да се извини за скандалната европейска конференция на младежи в НДК

  Депутатът от БСП Весела Лечева поиска от ГЕРБ да се извини за скандалната конференция на младежите от Европейския съюз, която организирахме в НДК. В парламента бившият спортен шеф прочете декларация от името на цялата група на БСП за България:

  „Тази конференция разруши работата на поколения преди нас, унищожи труда на няколко генерации младежи и показа пълно пренебрежение към младите хора изобщо. Тази конференция беше учебникарски пример за това какво не е включване на младите хора в Европа“. Това са думи не на ваш политически противник, не на БСП, а горчивата истина, изречена от Луис Алварадо, президент на Европейския младежки форум. Поводът - организираната от вас и провалена Европейска младежка конференция, която се проведе в София в рамките на Европредседателството.

  Очевадно е, че с тази организация правителството се провали. Такива публични оценки не се дават често. Не го казваме със злорадство, защото петното не е само за управляващите, а за България.

  В България си познаваме министрите. Знаем колко народни средства се харчат за организиране на аплодисменти, за усмихнати снимки, за медийни ефекти. Знаем и стила на премиера, който съветва младите хора да станат овчари, когато се дискутира безработицата, или да садят картофи, когато става дума за препитание. На тази злополучна конференция министър-председателят посъветва младите хора в Европа да се размножават.

  От какви позиции правителството дава подобни, извън всякакъв разум, съвети? Може би от факта, че демографската криза в страната ни придобива застрашителни размери? Може би поради факта, че България бавно, но всеки ден изчезва. Всяка година над 15 000 млади хора напускат България и само малцина се завръщат.

  Не си ли давате сметка, че опростачването на политиката и на обществения живот е една от основните причини ние да се лишаваме от децата си?

  Не си ли давате сметка, че младежите искат да се говори с тях, а не вие да им говорите? Те искат диалог, а вие им отговаряте с фрази, взети от чалготеките. И чакате клакьорите да аплодират остроумието ви.

  Не си ли давате сметка, че младите хора у нас не виждат възможност за професионална реализация със знанията, с образованието, с качествата си? Те прекрасно виждат, че за да успеят, трябва да принадлежат към партийно-роднинския кръг на управлаващите.

  Не си ли давате сметка, че не всички искат подобно бъдеще?

  Не си ли давате сметка, че тази конференция бе поредната пропусната възможност властимащите да поговорят открито с българските младежи и да представят и сравнят проблемите им в европейския контекст.

  Има алтернатива и ние ви я предлагаме всеки ден:

  По-ниски лихви за студентските кредити. Отхвърлихте го, загрижени повече за печалбите на банките, а не за младите българи.

  Предложихме семейно подоходно облагане – в помощ на работещите млади хора с деца. Отхвърлихте го.

  Културен чек за българската култура, изкуство, творчество и образование. Вие го отхвърлихте.

  Четири пъти, включително и днес, не приемате нашето предложение за разглеждане на изменения и допълнения в Закона за младежта.

  Ето защо ви казваме: Има алтернатива. Но трябва воля! Политическа воля за това!

  Ясно е, че въпреки този организационен гаф и провал министър Лиляна Павлова и министър Красен Кралев няма да си подадат оставките. Излишно е да споменаваме европейската практика за поемане на отговорност. Но днес дължите едно голямо извинение - на младите хора!

 • Събота, 31 Март 2018 06:39
  Иво Инджев пред BIG5: Борисов ми се обади и обясни каква политика прави с Путин. Цветанов няма да попречи на Радев да отиде в Москва, за да го накажат втори път

  Срещата между Тръмп и Макрон не е случайна, защото и двамата не са системни играчи в политиката. Американският президент търси партньори, за да покаже на ЕС, че не е искал да премине добрия тон. Великобритания със своя Брекзит вече не иозглежда толкова влиятелна за САЩ. Всеки конфликт в Запада е подарък за Владимир Путин, от когото Бойко Борисов се страхува по незнайни причини, коментира пред BIG5 журналистът Иво Инджев. 

Оставете коментар