Понеделник, 23 Септември 2019
Четвъртък, 05 Април 2018 05:25

Анатолий Макаров: "Скрипал" е най-ясният пример за безскрупулната война, която западните служби водят срещу Русия

Що се отнася до самата история със случая „Скрипал“, ще ви кажа веднага, че това е наистина геополитическа провокация на Великобритания срещу Русия с цел колкото може по-силно да вбие клин между Русия и Запада. Бих искал да задам един въпрос: какъв интерес имаше Русия в навечерието на президентските избори и в навечерието на Световното първенство по футбол, което ще се проведе през лятото, да прави такова убийство на своя гражданин, бивш шпионин, по-късно станал английски разузнавач, да го убива в Лондон, заяви пред "Фокус" Анатолий Макаров, посланик на Русия в България.

- Ваше Превъзходителство, след вълната на изгонените 150 руски дипломати от 28 държави и от мисиите в ООН и НАТО как се чувства Русия? В изолация ли е?

- Русия не се чувства в изолация, тя никога не се е поддавала на провокации и никой няма да ни накара да се откажем от своите принципи. Не се чувстваме в изолация, това е очевидно. 

- А защо Русия не се чувства в изолация?

- Първо, да започнем от това, че когато казахте за 150 дипломати, които ще напуснат териториите на държави, където са работили, и ще се завърнат в Русия, бих искал да напомня за такова понятие като принцип на реципрочност, който е определен от Международната конвенция за дипломатическите отношения от 1961-ва година. Според този принцип Русия ще отговори със същите действия и също ще експулсира 150 дипломати от страните, които са експулсирали наши руски дипломати. Това е първо, за да разберете, за какво става дума. При нас всичко се изгражда върху принципа на взаимност, това е нормална международна дипломатическа практика.

Що се отнася до самата история със случая „Скрипал“, ще ви кажа веднага, че това е наистина геополитическа провокация на Великобритания срещу Русия с цел колкото може по-силно да вбие клин между Русия и Запада. Бих искал да задам един въпрос: какъв интерес имаше Русия в навечерието на президентските избори и в навечерието на Световното първенство по футбол, което ще се проведе през лятото, да прави такова убийство на своя гражданин, бивш шпионин, по-късно станал английски разузнавач, да го убива в Лондон? Нямахме никакви причини за това. Ние сами го пуснахме този човек и той е живял в Англия през последните няколко години. Така че какъв смисъл имаше да правим това в навечерието на изборите за президент, които се проведоха през март, както знаете, и преди Мондиал? Някой беше заинтересован от това. Помислете, кой? Ние не сме заинтересовани. Не ни беше необходимо да създаваме такъв фон за себе си. Кой имаше интерес от това изборите да се провеждат в толкова сложна ситуация, която сега се разпалва от Запада, и на кого трябваше Световното първенство да преминава през такава ситуация, когато Великобритания заявява, че е готова да се откаже от участие в шампионата и призовава това да направят и други страни.

- Кой печели от това?

- Никой не печели от това – нито Русия, нито Запада. Изобщо не разбирам, защо така се държи Великобритания. В цивилизованото общество съществува такова понятие, като презумпция на невинност. Сигурен съм, и вие го знаете. Ние винаги с голямо уважение се отнасяхме към дипломатическата и юридическа школа на Нейно Величество Кралицата. Сега обаче виждам, че няма такъв принцип. Изобщо неразбираема и странна за мен е такава форма на солидарност, като извиването на ръцете на своите съюзници в НАТО и Европейския съюз – т.е. това, което виждаме сега.

- А Вие с какво си го обяснявате?

- Обяснявам си го, първо, с това, че трябва да има причини. Едната от тях, според мен, едната от причините на тази провокация е фактът, че Великобритания умишлено иска да отвлече вниманието на обществеността – на Европейския съюз, на своята – от тези проблеми, с които тя се сблъска при излизане от Евросъюза. Сега, както знаете, там върви подготовка към Брекзит, Великобритания напуска ЕС, напуска не с тези условия, която тя би искала да има. Така че има желание да се отвлече вниманието, да се намери враг. И най-оптимален за тях враг е Русия. Смятам, че това е само провокация.

- А с какво си обяснявате, че се възобнови напрежението с НАТО и Европейския съюз?

- Задачата беше да се създаде общ анти руски фронт. Аз така го разбирам. Великобритания я постави пред себе си. И затова въз основа на евроатлантическата солидарност, както те я наричат, започнаха да събират под знамената си тези, които са готови да се присъединят към тях. Смятам, че поне позицията на България като една от страните, които не се присъединиха към тази акция, показва, че ръководство на България заема претеглено, конструктивно становище. И първо, както аз го виждам, то се ръководи от своите национални интереси. Спомням си, как министър-председателят Бойко Борисов каза, че най-важното е да се разбере, наистина ли това се е случило. Ако то се е случило – това е един въпрос. Обаче ако го не е – защо тогава да се създава неразбираема солидарност. Според мен това е правилно решение. Виждам, че то беше подкрепено и от редица други страни. Затова мисля, че това е сериозна основа за по-нататъшното ни взаимодействие. Това решение на правителството на България показа, че България уважава своите отношения с Русия, познава руско-българските отношения и фундаментът, върху който се основават. Смятам, че това е конструктивно решение.

- Как то ще се отрази на българо-руските отношения?

- Засега не мога да кажа това, но ще се отрази положително. Ако България беше се присъединила към тези страни, които експулсираха руски дипломати само въз основа на това, че вярват в британското „много вероятно“, че Русия е била виновна, тогава щеше да имаме съвсем друга история. Сега България и като председател на Европейския съюз може да играе различни роли. Кой знае, Бойко Борисов е казвал и за това, че би могъл да застане като посредник между Русия и ЕС. Засега не съм получавал официални предложения или въпроси, но сега ръцете на Бойко Борисов не са свързани от подобни решения. Така че ще видим.

- Как оценявате такава идея?

- Всяка идея, насочена за диалог, оценявам само положително. Защото е важно да има диалог и да няма мълчание. Сега имаме шанс за добър диалог. Но първоначално трябва да разберем, от коя позиция ще се изказва Бойко Борисов – като председател на Кабинета на министрите на България или като лице на Европейския съюз. Това самият той трябва да разбере. Но кой знае – никога не казвайте никога. Всичко е възможно. Ще видим. Поне основа за това има.

- Какви сценарии могат да се развият от тази ситуация?

- Първо, трябва да ви повторя, че неведнъж сме се обръщали към правителството на Великобритания, за да ни допуснат до намиращото се в болница семейство Скрипал. Сергей Скрипал е гражданин на Русия и, доколкото разбирам, е получил британското поданство. Дъщеря му Юлия е гражданка на Русия. Знам, че дипломат от Русия, страната, която той представлява, има право да ги посети. Но не ни пускат. Това е първото. Разбирате, че това не е допустимо. Второ – обърнахме се към правителството на Великобритания с молба да ни кажат какво става там, какви основания имат, за да казват, че Русия уж е виновна в това „много вероятно“. Обяснете ни, в какво сме били виновни? Не ни допускат до никакви въпроси. Нещо повече – включиха в този процес Франция. С какво основание това го направиха – също не знам. Така че нека да видим. На 4 април по наша инициатива се свиква специална сесия на Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага. Така че ще поставим тези въпроси пред нея, пред англичаните и французите, пред техническия секретариат. Нека да ни кажат, какви действия се предприемат, защото ние смятаме, че те не трябва да преминават без Русия. Става дума за Русия и не може да се допуска някой да ни обвинява, а ние да не знаем, в какво сме виновни. Това е първото, в което трябва да внесем яснота. Готови сме за тази работа. Ще видим, какви стъпки ще предприеме Великобритания спрямо нас, която сега нищо не иска да прави с нас, не иска да има никакви отношения по този въпрос. Ще видим резултатите на заседанието, може би ще разберем нещо.

- Смятате ли, че това е тема, която би могла по някакъв начин да бъде решена на срещата Путин-Тръмп?

- Нямам никаква официална информация по този сюжет. Знам само това, което се говори в медиите. Това е от сферата на предположенията. Разбира се, бих искал в тези въпроси между САЩ и Русия, между Русия и САЩ да се намери позитивно решение. Говорим за позитивен диалог, за мирен диалог. Ние достатъчно сме изпатили след Втората световна война. Искаме нормално мирно развитие. Искаме нашите отношения да бъдат сериозни, да се основават върху доверие и взаимно уважение, да бъдат взаимно изгодни. Това е най-важният принцип, върху който изграждаме отношенията си.

- Ваше Превъзходителство, ако все пак обаче не се тръгне по този коловоз на взаимния диалог, каква ще бъде реакцията? Каква би била реакцията на Русия?

- Каква ще бъде реакцията на Русия? Нека да дочакаме. Разбирате ли – не сме роботи, не можем да пресметнем варианти. Нека да видим, каква ще е ситуацията, и тогава да говорим. Много се надявам, че няма да има такава ситуация, когато нямаме диалог. Това не е възможно, диалогът е необходим. Затова нека да го търсим. Не знам, защо мислите, че страните от Европейския съюз не искат диалог. Мисля, че те го искат. Това личи и от случая с дипломатите – не всички страни ги експулсираха, в това число и България. Диалогът е необходим. Така че няма да говорим, какво ще се случи по-нататък. Ще видим. Всичко се решава постепенно. Нека да минем сегашния етап, той е много лош. Трябва да намерим нови перспективи, нови отношения.

- А как?

- Не знам, как. Сега Великобритания инициира тази провокация. Така я завъртя, че ще видим, какво ще бъде по-нататък. Не виждам основания да ни обвиняват в това, което не сме правили. Това не е нормално. „Много вероятно“ - не го харесвам, и никой не го харесва, в Русия също. Така че нека да изхождаме от взаимното уважение, от партньорските отношения. Имаме доста общи въпроси, които да решаваме, в това число и международния тероризъм.

- На каква война сме свидетели – на дипломатическа или студена?

- Каква война наблюдаваме? Знаете ли, напоследък все по-често се говори за Студена война. Студената война, класическата, която имахме след Втората световна война, завърши през 90-те. Сега, според мене, е странно да наричаме това, което се случва, класическа Студена война. Днес спецслужбите, които се занимават с тази война, се държат безцеремонно и безскрупулно. Преди това все пак, през годините на класическата Студена война, имахме приличия и правила за държане. Сега ги нямаме. И това, което наблюдаваме в случая „Скрипал“, е най-ясен пример за безскрупулната война, която западните спецслужби водят срещу Русия. Това е.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар