Събота, 20 Октомври 2018
Четвъртък, 05 Април 2018 09:15

Методи Андреев пред BIG5: Къде е каналът за посредничеството "Борисов" на срещата между Ердоган и Путин? Премиерът спазва програмирания преход, в който сме подчинени на Кремъл

Великобритания няма да даде оперативни данни по „Скрипал“ на министър-председател на държава, която не я искат в Шенген. Досието на Юлия Кръстева нямаше как да излезе по време на комисията, на която бях председател. Конституционният съд, в който имаше 5 агенти, направи така, че да не ги осветлим. Премиери, министри и главни прокурори са част от „петата колона“, но не може да се докаже, защото оригиналните документи са в Русия, заяви пред BIG5 бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев.

- Г-н Андреев, трябва ли Комисията по досиетата да бъде трансформирана в институт?

- Красимир Янков от БСП ясно каза, че иска тази страница от българската история да бъде затворена. Това е абсолютно грешното мислене, защото един институт за национална памет прави още по-лесно достъпни данните и падат абсолютно всякакви ограничения за досиетата, които съществуват дори и по сегашния закон. Тогава ще може да се чете информация дори и за починали лица в архива. На този етап това няма как да се случи и не трябва да се пипа законът от този парламент, защото на практика е пропутински. Има една малка група около Цветан Цветанов, което обаче не означава мнозинство на ГЕРБ в Народното събрание. В предишния парламент направихме така, че Комисията по досиетата да продължи да работи и да бъде доста по-трудно тя да бъде съдена. Тогаваха дадохме изключително сериозен инструментариум на председателя Евтим Костадинов. Не знам обаче поради каква причина той все още не се възползва от него. Или има липса на политическа подкрепа, или е налице някакво притеснение от влошаващата се ситуация в България. Комисията например може да обявява и лица, които не са назначени на определени длъжности, а само са кандидатствали за тях. Т.е., могат да бъдат разкрити имена на хора, които само са подали документи или са поискали класифицирана информация. Това е т.нар. индиректна лустрация. Каква е идеята на всичко това? Ако един човек кандидатства за директор или за депутат, след това е осветлен и казва, че такива са били времената, че са го притискали да става агент и пр. А в момента той няма да е сигурен, че ще бъде назначен на сладка заплата.

- Кои са подводните камъни, които пречат на комисията?

- Подводни камъни имаше при разкриването на досието „Гоце“ на бившия президент Георги Първанов. Тогава имаше документи от предишната комисия „Бонев“. Там обаче я нямаше разписката за пари, които е получил Първанов. Когато го проверяваха за президент при първия мандат, тази разписка не съществуваше. Някои хора задават въпроса защо не е бил оповестен още 2001 г.? Тогава имаше решение номер 10 на Конституционния съд от 1997 г. Според него, за да бъде оповестен един човек като агент, трябва да има безспорни доказателства като собственоръчно написани материали, разписки за получени пари или декларация за принадлежност към Държавна сигурност. Тогава в състава на Конституционния съд имаше петима агенти, сред които и сегашният депутат Георги Марков. Т.е., решението беше взето във видим конфликт на интереси от лицата, които представляват КС. Това обяснява многото неоповестени лица, за които е имало данни, картони и първични документи. Затова не беше оповестен и Гоце, защото при него нямаше нищо налице, но имаше протокол за вербовка, който според тогавашния закон не е безспорно доказателство. В него ясно е написано, че при първата среща с Първанов е поискано от него да напише доклад за това, с какво се занимават неговите колеги, а после да бъде предаден в Шесто управление на Държавна сигурност. Подобен доклад липсва. Същият е примерът с Юлия Кръстева. Ако ние я бяхме проверявали по стария закон, нямаше да можем да я обявим, защото в нейното досие няма собственоръчно написани данни или разписка за получени пари. Това не означава обаче, че тя не е била агент на ДС. Трябва да кажем обаче, че трябва да се разделят моралните и професионалните качества на човека. Кръстева е изключителен ерудит. Според мен тя е била сътрудник, защото в документите ѝ пише „с регулярност“. Т.е., тя не се е срещала със случайни французи на приеми, а става въпрос за една поредица от добре регламентирани срещи. Юлия Кръстева е знаела къде и при кого отива.

- Възможно ли е да са прочиствани досиета след закриването на комисията, на която бяхте председател?

- Симеон Сакскобургготски чрез своя вътрешен министър Георги Петканов започна една много сериозна кампания за закриване на комисията. Всичко това беше един жест на бившия премиер към хората, които го подкрепиха и го качиха на власт. Тогава беше гласуван закон за класифицираната информация и беше създадена комисията на Цвета Маркова, която наследи нашия архив, който дълго време стоя заключен. По едно време бяха възложили на Цвета Маркова да прави някакви проверки. Стигна се до скандалната история с Румен Петков, който тогава провокира темата. Европейският съюз обаче заяви, че ще станем държава членка само ако променим закона за досиетата. Тези, които гласуваха срещу комисията от НДСВ, ДПС и БСП, след това се наложи да променят вота си и да приемат закон, който стана много по-радикален. Има една група хора от 4-5 000 души например, които принадлежат към оперативната група „Възраждане“. За тях всички данни и документи в България са унищожени или са изнесени в Русия. Именно това е т.нар. „пета колона“ от агенти, които работят в интерес на Кремъл. За тях Цвятко Цветков говореше, че са особено ценни. За тях знам много – били са министър-председатели, министри, членове на върховни съдилища, главни прокурори и т.н., но не мога да ги спомена, защото нямам оригинални документи. Това показва само едно – целият преход, включително и това, което се прави днес, е резултат на една изключително добре смазана машина. Тя е програмирана така, че България в един момент отново да се върне в сферата на влияние на Русия. Виждате как това се случва – българският премиер застава в поза „партер“. За себе си се чувствам унизен от поведението му, не знам дали той се чувства омерзен. Случаят „Скрипал“ не означава, че трябва да се караме с Русия, а да покажем съпричастност. Един гъвкав политик винаги може да го направи. Турция свали цял руски самолет, но сега не пречи на Ердоган и Путин да си говорят. Къде е на тази среща главният канал Бойко Борисов? Защо го няма в Турция, кой ще води протокола и ще отстоява позициите на Европейския съюз? Нали вече е канал за посредничество?

- Много от осветлените агенти използват оправданието, че са работили в полза на държавата и че не са имали избор, защото такава е била системата?

- Цветан Цветанов прави всичко възможно като политик да продължи работата на Комисията по досиетата. В същото време Бойко Борисов опорочава всичко това. За премиера не е притеснително да покани за депутат своя приятел Георги Марков, който е работил за ДС. Сигурно е добър професионалист, не съм юрист и не мога да го оценя. Трябва да има някаква хигиена. И аз имам приятели, които са били сътрудници на ДС. Има разлика обаче, защото става въпрос за народен представител, който заема публична длъжност. Не става дума само за Георги Марков. Погледнете цялата държавна администрация, която бъка от агенти. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов дори е работил за ДС. Борисов казва, че са му го предложили коалиционните партньори. Когато се прави един подобен съюз, винаги може да се постави условието в кабинета да не влизат хора, които са работили за Държавна сигурност. Ценностната система на Бойко Борисов е на консуматор, който взима повече и повече власт. Стремежът му е да се печелят обществени поръчки. От една страна той поддържа политиката за лустрация на агентите, а в същото време ги предлага за кметове и ги назначава в администрацията. За премиера е важно, че има свой авторитет и е стиснал за гърлото някого. Авторитетът на Бойко Борисов обаче е доста повехнал, олющен и несериозен.

- Защо от Великобритания не дават оперативна информация по случая „Скрипал“?

- Бойко Борисов е бил главен секретар и много добре знае каква е стойността на оперативните данни. Сега той иска от службите във Великобритания доказателства за това, че Русия стои зад случая „Скрипал“. Как може да му ги дадат, след като представлява ненадеждна държава, която не е желана в Шенгенското пространство? Борисов не може да иска подобна информация. Достатъчно е, че има данни от Тереза Мей. Случаят с отровения Скрипал е била последната капчица, която е преляла чашата на търпението във Великобритания. Само подривната дейност на Москва, случаят с Крим, намесата в изборите и кибер атаките са достатъчни, за да си кажат от Западна Европа: „стига толкова“. Това, което прави Западът, не е да се скара с Русия. Когато се караш на едно дете, не го биеш, а му дръпваш ухото, за да го предупредиш. България спокойно можеше да намери добър и авторитетен тон, с който да не се кара с никого в случая. Изпадаме в смешни ситуации. Бойко Методиев Борисов е виновен за зависимостта ни от Русия. Нека ви припомня случая с Росен Плевнелиев и неговата теза за Москва? Товага Русия каза ли ни нещо за позицията?

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 05 Април 2018 09:15
  Г-н Борисов, този път с извинение няма да спасите положението

  Г-н Борисов, този път с извинение няма да спасите положението. Достатъчно си играхте с мъката на тези хора.

  Първо плакахте от тъжната история на една майка, която след това поиска лично да ѝ се извините за унизителното Ви отношение към нея и избяга от Вашите сълзи чак в Холандия.

  После се извинявахте за Вашите думи - "да ми се махнат от главата".

  Уволнихте си министъра на труда, за да си измиете ръцете, не Ви мина номерът и го върнахте.

  Сега казвате “език мой, враг мой”. Хайде стига с този театър.

  Всичко, което правите в последните месеци с хората с увреждания, не е грешка на езика, то е недопустимо отношение към болни, слаби и нещастни българи.

  Единственият адекватен отговор е оставката на Валери Симеонов. Ако не му я поискате, значи сте съгласен с него.

  Корнелия Нинова, фейсбук

 • Четвъртък, 05 Април 2018 09:15
  Борисов се извини заради думите на Валери Симеонов за майките на деца с увреждания

  „Аз мога и като премиер, и като човек да се извиня. Не съм адвокат на г-н Симеонов, но той е имал предвид друго. Нека да излезе и обясни какво е имал предвид и крайно време е всеки да си мери думите."

  "Когато майките дойдоха при мен, аз се отнесох с цялото уважение и се отпуснаха 150 милиона, спазихме сроковете, сега в сряда ще влязат двата закона и другия петък ще бъдат гласувани. Извинявам се от името на правителството за думите на Валери Симеонов, защото нещастията на хората не бива да бъдат използвани".

  Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел по повод обидните думи на Симеонов, който нарече майките на деца с увреждания "група кресливи жени, които спекулираха с децата си". 

  "Мога само да се извиня от името на правителството за това, което Валери Симеонов е казал по адрес на майките на деца с увреждания. Такъв език е недопустим и се разграничавам от него. Крайно време е всеки да си мери думите. Това касае както опозицията, така и хората в управляващата коалиция. С майките постигнахме споразумение, дадохме си срокове, законопроектът мина на Министерски съвет, предстои обсъждане и се надявам да бъде гласувано до идния петък. Всичко, за което сме се разбрали, ще бъде изпълнено", каза премиерът.

  "Моят ангажимент, който съм поел, ви моля до другия петък да изчакате да се случи в пълния му обем. Има една приказка "Език мой, враг мой". Не може на гърба на тези хора едни да си крадат политика, като БСП, например. Стотици милиони има разлика от отделяните през годините от тях пари за тези хора и отделяните от настоящото правителство. Когато майките застават до БСП, трябва да кажем, че навремето Нинова не направи нищо като член на социалната комисия. Какво са направили БСП за тях през десетилетията, кой създаде системата, ние ли?", попита Борисов. 

  Бойко Борисов изреди платеното от правителството, подчертавайки, че по време на управлението на БСП не е било така: "През тези 10 години платихме и парите за централите и парите за КТБ, а щяхме да ги дадем за тези хора. С какви очи го правят това БСП?”

  „Аз мога и като премиер, и като човек да се извиня. Не съм адвокат на г-н Симеонов, но той е имал предвид друго. Нека да излезе и обясни какво е имал предвид и крайно време е всеки да си мери думите", категоричен бе премиерът. 

  Той напомни, че със 150 милиона ще се увеличава сумата за майките на деца с увреждания. „Нека всички видят как е било преди по времето на БСП и как е сега", направи още веднъж паралел с БСП Борисов. 

  По повод днешния дебат по вота на недоверие Борисов отговори, че това е демокрация. „Това е демокрацията. Аз не знам партия, която да е управлявала десетилетия да говори за качеството на здравеопазването. Мигар всички не знаем какво беше здравеопазването по тяхно време? Ако намери човек връзки до аптеката на Правителствена болница може да си купи хапче, иначе аналгин, аспирин. В парламента достатъчно са се обиждали, достатъчно гадости са си наговорили, за да им смеят хората, аз няма да се включа в тази тема“, заяви премиерът.

  „Действително се смениха много министри в тази сфера. Иска ми се на базата на огромните пари, които се изсипват в здравеопазването да се направи система, която действително да стигне до пациента, съответно лекарите, медицинските сестри, санитарите да са добри“, коментира той и обърна внимание, че в България има прекрасни лекари, които са спасили десетки хора, но има и друг тип, срещу които трябва да се борим. 

  Борисов разказа и за снощната официална вечеря на участниците в срещата на върха Азия – Европа. Той отбелява, че двустранните срещи се случили по бърз и лесен начин. И всички имали възможност да се видят с колегите си от Азия и да поставят максимално много теми за обсъждане.

  На въпрос какво са консумирали на вечерята, Борисов отговори: "От Царя съм научил едно нещо, от този "Университет" – на такива форуми да не ям и да не пия. Той ходеше с една чаша и слушаше всички какво говорят, какво им е мнението".

 • Четвъртък, 05 Април 2018 09:15
  Край на хегемонията на САЩ. Западните медии коментират речта на Путин във "Валдай"

  Руските потребители на социалните мрежи вчера активно обсъждаха изявлението на президента Владимир Путин по време на заседанието на дискусионния клуб "Валдай". Мнозинството от тях отбелязват фразата на президента, че в случай на ядрена атака, руските военни ще успеят да нанесат ответен ядрен удар: "Ние ще отидем в рая, а те (агресорите, бел. ред.) просто ще издъхнат", отбеляза президентът. Именно тази фраза беше многократно цитирана в социалните мрежи и беше интерпретирана като проява на агресия. Обаче западните медии обръщат внимание на други аспекти от изявленията на Путин, пише аналитичният руски сайт  "Актуальные коментарии".

  Американският Financial Times отбелязва, че в речта си Путин е обявил края на хегемонията на САЩ: "Руският лидер обръща гръб на лошите отношения със Запада и подчертава разширяващите се източни връзки", отбелязват авторите на статията. 

  Изданието цитира и друга фраза на Путин: "Създаването на атмосфера на напрегнатост и истерия не е нашият път... Никому не създаваме проблеми. Надявам се, ще може да установим диалог", казва Путин. 

  Отбелязват се и енергийните проекти на Русия с Египет, както и разширяването на сътрудничеството между Русия и Китай. Financial Times обръщат внимание и на думите на Путин, че новото въоръжение, което той представи по-рано, ще постъпи в армията до броени месеци.

  "Русия е една от най-големите ядрени държави. И вие знаете, аз вече говорих публично, че в отговор на строителството на ПРО от страна на САЩ ние усъвършенстваме своите ударни комплекси. При това някои от тях вече имаме на въоръжение, други ще влязат в строя до броени месеци. Имам предвид системата "Авангард“. С абсолютна точност може да се каже, че ние далеч сме изпреварили нашите, така да ги наречем, партньори и конкуренти в тази сфера", отбеляза президентът. 

  "Путин приветства залеза на световното господство на САЩ. С това заглавие излезе публикация в Huffpost. В изданието се обръща внимание на думите на президента за новото въоръжение и наближаващия разпад на „империята” на САЩ: "Що се отнася до САЩ, той каза, че "империите често си мислят, че могат да си позволят да правят малки грешки ... понеже са много силни. Но когато броят на тези грешки продължава да расте, той достига нива, които те не могат да издържат. Една държава може да придобие чувство за безнаказаност, че може да прави каквото си иска. Това е резултат от монопола на едпополюсния свят... За щастие, този монопол вече изчезва...", отбелязва изданието. 

  По темата за ответен ядрен удар Huffpost съобщава, че Русия не възнамерява първа да употреби ядрено оръжие: "Путин заяви, че ядреното оръжие на Русия ще бъде използвано само за възмездие против удара на противника", се казва в статията. 

  В Sky News също интерпретират думите на Путин за ответния ядрен удар като заявление за ненападение: "Агресорът трябва да знае, че възмездието е неизбежно", каза той (бел. ред. – Путин) на международния политически форум в Сочи, отбелязва изданието.

  Интересно е как различно се интерпретират думите на Путин от либералната общественост в Русия и от чуждестранните медии. Западните издания обръщат внимание на други аспекти от речта на Путин, а думите за ответния ядрен удар се възприемат не като акт на агресия. Опозиционните лидери в Русия са не по-малко заинтересовани от изостряне на обстановката и затова интерпретират думите на президента като "поредния опит за разпалване на война", отбелязва «Актуальные комментарии».

  източник: "Актуальные коментарии", превод и редакция: BIG.bg

Оставете коментар