Четвъртък, 26 Април 2018
Сряда, 11 Април 2018 11:08

Минчо Христов пред BIG5: Цената на тока може да падне с 40%. Правителството се уплаши от сделката на Гинка с ЧЕЗ и корупционния потенциал, който носи

Преди 12 години предложих в парламента пълна ревизия на големите приватизационни и концесионни сделки – Енергото, БТК, Кремиковци, Софийска вода, българското злато и т.н. Все още не е късно тези огромни активи да се върнат в патримониума на държавата, а престъпниците да влязат в затвора. Само така ще избегнем режима на тока, защото виждаме как чуждите собственици изсмукват огромни печалби и ги изнасят навън. Защо десетки хиляди разкрити крадци рецидивисти дори не са обвинявани от Прокуратурата, защото техните кражби били под 100 лева и се водили „маломерни“. Защо нашите баби и дядовци по селата спят с брадви под възглавницата и не знаят дали ше осъмнат след поредния рецидивистки набег? Тези проблеми са много лесно решими от парламента, с няколко елементарни поправки в Наказателния кодекс. Големият въпрос е защо депутатите гледат тавана и се ослушват, заяви пред BIG5 политологът Минчо Христов.

- Г-н Христов, какво се случва в държавата? Правителството заяви, че се отказва от сделката с ЧЕЗ. Какви са вероятните сценарии и има ли реална опасност да останем без ток?

- Да, има опасност от режим на тока, ако съмнителни фирми и политици продължават да придобиват стратегическите активи на държавата. Безпределната им алчност обаче може да им излезе солена. Само преди няколко седмици Гинка от Пазарджик беше приета лично от премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Въпросната Гинка даде пресконференция с двама министри – Горанов и Дончев, които заявиха, че държавата ще подкрепи сделката. Преди броени дни Горанов се отметна и каза, че държавата няма да участва. Това обръщане на 180 градуса показва, че някой сериозно се е уплашил от корупционния потенциал на сделката. Скандалното в тази сделка е, че цената е силно завишена – около 200 милиона лева. Това го заяви в парламента шефът на разузнаването. Второ – финансирането е меко казано съмнително – писма от банки, които вече се отрекоха официално – Булбанк и Българската банка за развитие, офшорни фирми и други странни субекти. Трето - в близкия антураж на Гинка се появи лице, разследвано за няколко убийства. Четвърто – главният прокурор потвърди, че съпругът на самата Гинка е разследван за кражби на ДДС. Странно е как министър Теменужка Петкова е близка семейна приятелка на Върбакови, след като семейството е разследвано за участие в организирана престъпна група. След казаното дотук едва ли ще се намери нормална финансова институция в света, която да финансира подобна корупционна схема. Според мен по-важното е обаче да бъде разследвана криминалната сделка на гражданина Симеон Кобурготски за приватизирането на ЕРП-етата. Те бяха подарени за 700 милиона евро, а само кабелите като скрап биха стрували много повече. Преди 12 години предложих в парламента пълна ревизия на големите приватизационни и концесионни сделки – Енергото, БТК, Кремиковци, Софийска вода, българското злато и т.н. Все още не е късно тези огромни активи да се върнат в патримониума на държавата, а престъпниците да влязат в затвора. Само така ще избегнем режима на тока, защото виждаме как чуждите собственици изсмукват огромни печалби и ги изнасят навън. Ремонтите и поддръжката на енергийната система са последната им грижа и това вече се усеща като често спиране на тока в много части на България.

- Цените на тока бяха обявени като причина за оставката на първото правителство на Бойко Борисов. Виждате ли предпоставки за нови избори?

- Ако съмнителните субекти около правитерството продължават да настояват да придобият ЧЕЗ, протестите за тока, които катурнаха първото правителство на Борисов, ще им се видят като детска игра. Най отговорно твърдя, че цените на тока могат да бъдат намалени незабавно с 30-40 %. Всяка година например всички потребители на ток надплащаме около милиард и половина лева в сметките си за ток на две „американски“ централи, на шепа фотоволтаици и заводски централи. Когато през 2008 година се гласуваше Законът за възобновяемите източници, който задължаваше държавата да изкупува 25 години ток от слънчевите централи, от трибуната на парламента обясних, че това е престъпление. Обясних на депутатите, че токът от Козлодуй струва 4 стотинки за киловат, а от слънчените централи – по 70 стотинки. Казах им, че това ще бръкне дълбоко в джоба на хората. Сега евтиният ток от Козлодуй го продават за 7-8 стотинки навън, а скъпият ток от американските и слънчевите централи по 70 стотинки го пробутват на нас потребителите. Затова казвам, че ако евтиният ток от Козлодуй се продава на българските граждани, цените ще спаднат драстично.

- Анализатори обясняват властта на ГЕРБ заради липсата на перспектива. Виждате ли хора или партии, които могат да детронират хегемонията на премиера?

- Това донякъде е така. Хората са силно разочаровани от ГЕРБ, но са и скептични към онези, които, когато бяха управляващи не направиха нищо за това животът на хората да стане по-добър. Навремето Станишев много се ядосваше, когато му казвах от трибуната на парламента, че трябва да се срамува, че двама независими депутати изпълняваме предизборните обещания на БСП чрез конкретни законопроекти. За ревизия на приватизацията и концесиите, за увеличение на пенсиите, за премахване на доплащането в болниците, за изтеглянето от Ирак. Дори и за „имотите“ на гражданина Кобурготски. Парадоксалното е, че ръководството на БСП тогава гласуваше против, макар че бяха обещали тези неща на своите избиратели. На въпроса ви –в момента не виждам партия, която да промени корумпираната и прогнила политическа система. Виждам обаче страшно много почтени хора, които са доказали с дела, че имат принципи и се борят за справедливост. Едва ли е толкова трудно тези хора да се обединят и заедно да изметат тази компрадорска олигархия, която толкова години ни лъже и граби. Аз лично бих помагал с каквото мога в тази насока.

- Как ще коментирате ситуацията с избягалите затворници? Управляващите твърдят, че подобни случаи е имало в цял свят. Ще свърши ли „работа” това оправдание пред електората?

- Слушах дебатите в парламента за бегълците от Софийския затвор. Особено забавно беше изказването на Даниел Кирилов – шеф на Правната комисия и явно достоен наследник на Искра Фидосова. Имало и други бягства – на граф Монте Кристо, влакът беглец, от Алкатраз, какво толкова. Всъщност щеше да е забавно, ако не бе толкова трагично. Големият проблем е защо над 1000 изпечени рецидивисти с влязла в сила присъда са на свобода и продължават да извършват престъпления? Защо хора с по 30-40-50 висящи дела са на свобода. Защо десетки хиляди разкрити крадци рецидивисти дори не са обвинявани от Прокуратурата, защото техните кражби били под 100 лева и се водили „маломерни“. Защо нашите баби и дядовци по селата спят с брадви под възглавницата и не знаят дали ше осъмнат след поредния рецидивистки набег? Тези проблеми са много лесно решими от парламента, с няколко елементарни поправки в Наказателния кодекс. Големият въпрос е защо депутатите гледат тавана и се ослушват. Бих им предложил незабавно в Наказателния кодекс да бъде записано, че за особено опасни престъпници на свобода държавата да дава парична награда за сведения, довели до залавянето им. Хора с висящи дела да са в ареста. За „маломерни“ кражби и грабежи – ефективни присъди. За престъпления срещу беззащитни възрастни хора и деца – особено тежки присъди. И последното – при самозащита, при защита на семейство, дом, имущество, чест – институт на неизбежна отбрана, който да гарантира правата на гражданите срещу рецидивистите. Не е трудно, дано има някой нормален депутат, който да внесе тези разумни предложения.

- Меглена Плугчиева констатира, че пускането на бежанци без документи е било голямата грешка на Европа. Поправима ли е тя? Ще ни спаси ли Шенген от подобни случаи, които виждаме в Германия, в Англия, Франция от около 3 години насам?

- Това не е грешка на Европа, а на Ангела Меркел и група либералстващи субекти, които са начело на ключови институции в Европейския съюз. Тяхната престъпна политика доведе до навлизането в Европа на близо 2 милиона бежанци. Те не са преобладаващо от Сирия, а са от Афганистан, Пакистан, Африка. Може би десетки хиляди са добре обучени ислямисти, които се спасяват от Сирия. Всичко това е следствие на престъпната политика на някои европейски и американски правителства, които подпалиха Ирак, Либия, Сирия. Много анализатори предупреждаваха, че това ще се случи, но високомерието и алчността на много европейски политици заглушиха тези мъдри предупреждения. Знаете, че Буш и Колин Пауъл се извиниха публично за лъжите относно иракските химически оръжия. Извини се и Тони Блеър. Най-яростния ястреб срещу режима на Кадафи - Никола Саркози преди дни беше арестуван и най-вероятно ще търка с години наровете на някой френски затвор. Вероятно и Меркел ще получи заслуженото за своята политика от немския народ. Колкото до Шенген, този Европейски съюз на самозабравилите се и корумпирани евробюрократи няма бъдеще. Ако съюза не се реформира като наистина демократичен съюз на нациите, а не на брюкселската олигархия, не виждам как ще оцелее.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 11 Април 2018 11:08
  Гинка пирува в Дубай с Котараците

  Гинка Върбакова е била специален гост на олигархичен рожден ден в Дубай. В ексклузивния селективен хотел Четирите сезона в компанията са били и представител на близкия до премиера кръг Котараците, както и крупни предприемачи. Енергийната специалистка се е появила със сина на също близката до премиера Мая Христова, чиято сграда е подслонила офиса на кандидатката за придобиване на ЧЕЗ. Заради директора на новорегистрираната в Чехия компания на Мая, разследван за 3 убийства Никола Молчан, който е бил в надарената от премиера като представител на България делегация на последните преговори за ЕРП-то в Прага – нещо, предизвикало скандал и там, и тук, съобщава "19 минути". 

 • Сряда, 11 Април 2018 11:08
  Фирма от кръга на Гинка спечели синята зона в Пазарджик

   

  Единственият кандидат в проведения общински конкурс за стопанисване на синята зона в Пазарджик се оказа фирма от кръга на Гинка и Славчо Върбакови. Петчленна комисия от общината отвори офертите по процедурата, след което лъсна името на семейството, съобщава 19min.bg. В края на февруари беше оповестено, че договорите за два от паркингите ще бъдат прекратени. Общинският съвет в Пазарджик реши всички места за паркиране да преминат към синята зона. Такова решение бе гласувано въпреки опасенията на съветници от опозицията, че така се облагодетелства бъдещият наемател и се накърнява общественият интерес. По-рано началникът на Паркинги и охрана Георги Шикерджиев заяви, че има няколко кандидати. Изненадващо на конкурса се явява само стопанистващата до момента паркинга на пазара в града фирма "Контур 7" ЕООД с управител и собственик Румен Трендафилов.
  Очаквано единственият кандидат се оказа и фавотит след продължилата едва 10 минути открита част на заседанието на специално избраната петчленна комисия.

  През следващите пет години зоната ще бъде стопанисвана от Румен Трендафилов, който има участие в още 7 фирми. Историята повтаря случилото се на конкурса за отдаване под наем на 6-те обществени паркинга в Пазарджик през 2016г. До сега паркоместата бяха ползвани от шест фирми също от кръга Върбакови. Трендафилов е свързан с дружество на семейството - Солар Къмпани, както и с Гео Корект ЕООД, което пък е на сестрата на Славчо Върбаков – Малина Върбакова.

  Освен това той се оказва и бивш бизнес съдружник с майката на Славчо Върбаков - Кръстанка Върбакова. Двамата са имали обща фирма - Сими груп ООД, която по-късно преминава у Малина Върбакова. Дружеството съществува и досега с регистрация в София. То е осъдено на две инстанции да заплати на строителната фирма Ивел-А от Пазарджик 6-цифрена сума, дължима за извършени строително-монтажни работи на кооперация, намираща се до кръговото при Минералната баня в Пазарджик. Сумата обаче не е изплатена и до момента.

  Прогнозната цена (разходи на изпълнителя за този период) е посочено 982 255 лв. без ДДС. На практика обаче тази сума е без значение, защото в проектодоговора е фиксиран гарантиран минимален месечен приход от дейността в размер на 25 000 лв. С други думи, събраното от изпълнителя над тази сума, му се превежда в рамките на всеки месец. Ако обаче приходите на избраника на Общината в рамките на даден месец са по-малки от 25 000 лв., той довнася разликата в общинската хазна. Това прави годишен приход за Община Пазарджик от 300 хил. лв. или за петте години от 1,5 млн. лв.

 • Сряда, 11 Април 2018 11:08
  Докато кипят парадни арести, Теменужка ни успокоява, че Гинка няма пари за тока, но с мъжа си били надеждно семейство

  "От "Инерком" казаха, че водят разговори с банки, но все още не могат да намерят пари за сделката с ЧЕЗ. Имат намерение да сключат сделката". Това призна пред БТВ енергийната министърка Теменужка Петкова, която съвсем "успокои" държавата.

  Докато службите тестват как работят момчетата от новите антикорупционни структури на терен, дали 20 души могат да арестуват 2 жени на столичен булевард, се оказва, че министърката, която отговаря за тока, не знае какво ще правим, като дойде Гинка. Дали ще плащаме по-висок ток, ще бъде ли качествен, има ли подобен капацитет "Инерком" и още куп въпроси, на които нямаме отговори.

  С недомлъвки Петкова обясни, опитвайки се да бъде убедителна, че познава Гинка Върбакова и семейството ѝ. Те били почтени хора, но и самата тя не била убедена, дали приятелката ѝ е способна с мъжа си да управлява електроенергията на половината държава. Теменужка Петкова прехвърли отговорността върху временната парламентарна комисия за "ЧЕЗ" и на КЕВР. Министърката отново условно преповтори, че е възможно индийска компания да купи тока ни, ако не стигнат парите на Гинка Върбакова, за да плати сделката. Поредните арести пък заприличаха на поредния скандал за 2 дни, с който се покриват важните проблеми, като тока на половин България, например, който още не е уреден. Чехите ни дадоха 9 месеца, изключително голям период, за да намерим пари, но дните си минават, а Гинка пари няма. 

Оставете коментар