Понеделник, 22 Октомври 2018
Сряда, 25 Април 2018 10:49

Иво Инджев пред BIG5: Борисов ми се обади и обясни каква политика прави с Путин. Цветанов няма да попречи на Радев да отиде в Москва, за да го накажат втори път

Срещата между Тръмп и Макрон не е случайна, защото и двамата не са системни играчи в политиката. Американският президент търси партньори, за да покаже на ЕС, че не е искал да премине добрия тон. Великобритания със своя Брекзит вече не иозглежда толкова влиятелна за САЩ. Всеки конфликт в Запада е подарък за Владимир Путин, от когото Бойко Борисов се страхува по незнайни причини, коментира пред BIG5 журналистът Иво Инджев. 

- Г-н Инджев, какви знаци даде Доналд Тръмп на Европа при срещата си с Еманюел Макрон? Защо американският президент избра да се срещне с именно с френския си колега?

- Срещата никак не е случайна. Доналд Тръмп каза, че Франция е най-старата държава, която е приятел на САЩ. България не е единствената страна, която е придобила независимостта си с помощта на чужда сила. Нека не забравяме, че Франция се включва на страната на младата американска държава. Само че там няма такъв култ, какъвто у нас е наложен към Русия. Разбира се, не става въпрос само за исторически факти. И Макрон, и Тръмп са извън системни политически играчи. Във всеки случай, на американския президент много повече му се иска да прилича на своя френски колега, отколкото обратното. В Западна Европа Доналд Тръмп е крайно непопулярен. Двамата дойдоха от нищото, що се отнася до политическата им кариера. В същото време те живеят на различни планети, а между Франция и САЩ има много противоречия относно политиката, която трябва да се води. Общите им действия в Сирия може би послужиха като катализатор за „въздушния мост“ между двете държави.

- Защо обаче Тръмп не покани Великобритания или Германия, която е най-силният икономически член на ЕС?

- Великобритания със своя Брекзит не е толкова представителна след своя Брекзит. Доналд Тръмп очевидно търси и този ефект – да се срещне с държава от Европейския съюз. Франция винаги е била особен случай. През 1968 г. страната на Де Гол напусна НАТО. Едва ли в случая може да се търси подобна аналогия, макар че в предизборната си кампания Тръмп разкритикува състоянието на Северноатлантическия съюз и настоява за промени. Американският президент се опитва да си намери партньор и да възстанови онова, което разруши. Стратегическият съюз между Атлантика и Европа на практика е заплашен. Тръмп иска да покаже, че няма скъсване на връзката с ЕС. Американският президент търси опровержение за твърденията, че е стигнал твърде далеч в отношенията с Европа. Някои от нещата са основателни. Например, поиска от европейците да плащат повече за отбрана и че не е справедливо САЩ да плащат и да носят на гърба си останалите. Нещо сигурно трябва да се промени. Друг е въпросът как е поднесена информацията. Освен това, всяко скарване между Европа и САЩ е като подарък за Владимир Путин, което е деструктивно.

- На гости в Крим бяха Волен Сидеров и Явор Нотев. Защо премиерът и партньорите му са допуснали подобен ход, след като са знаели какви са тезите на „Атака“?

- Това е пордена стъпка и доказателство за това, че Русия си прави каквото си иска в България. Очевидно за премиера е по-важно какво мисли Москва, а не българите. Той би могъл да се противопостави на подобно посещение, но не го прави, за да не дразни Путин, както лично ми е казвал по телефона, за да ми съобщи за спирането на АЕЦ „Белене“. Тогава още го попитах защо не прави нищо за съветските паметници, но ми отговори, че не иска да дразни руския президент заради преговорите с природния газ. Като че ли подобни разговори са стигали някога до нещо по-важно… Тази политика „да не дразним Путин“ продължава. Пролича си и при случая със Скрипал. Бойко Борисов прави аналогия в свое интервю за случая с отровения агент с атентата в Сарафово. За броени часове останалите ни партньори заявиха, че става въпрос за участие на Хизбулла, докато Цветан Цветанов чак след половин година призна за вината на организацията с половин уста. Сега Борисов казва, че България била единствената страна, която обявила Хизбулла за виновници за атентата. Не можах да повярвам! Не знам какво иска да каже с това, но само доказва, че противоречи и със сегашната му позиция по случая „Скрипал“. Да кажеш, че си солидарен и си повикал посланика си от Москва, е на ръба на абсурда.

- До какво ще доведе подобна „разкрачена позиция“ на правителството?

- Това ще доведе до остлабване на позициите ни в Европейския съюз и в НАТО. За пореден път показваме, че членството ни е формално и искаме да използваме само плюсовете, но ако може – да не правим нищо и да не дразним владимир Путин, което е контрапродуктивно. Не трябва да се учудваме, ако Европа набере скорост и ние се окажем във втора класа на „оставачите“, където се намираме и днес. Като че ли нарочно се натискаме да сме там. Това е политиката на Владимир Путин, който иска да има конфликти и се меси в ЕС и НАТО.

- Каква полза има от целия сценарий Бойко Борисов?

- Той няма цел, а оцелява. Бойко Борисов, по неясни причини, които не знаем, се страхува от Владимир Путин и от реакциите в Москва. Припомням ви, че преди изборите премиерът се срещна с една неправителствена организация на русофилите на Николай Малинов. Хората забравят. Бойко Борисов заяви след президентските избори, че е поставил Цецка Цачева като кандидат, за да спечели Румен Радев, тъй като не било хубаво човек да има толкова много власт. Това не му струва нищо в политиката.

- Измислена ли е в такъв случай войната между президента и премиера?

- Между тях няма война. Що се отнася до Цветан Цветанов, неговото говорене за руската връзка на Румен Радев прилича на сериозно противопоставяне. Докато Бойко Борисов стои настрана и не се включва активно в спора. Не знаем и какъв ефект ще има всичко това, освен че Цветанов изпъква като някаква фигура без особено да може да влияе. Зам.-председателят на ГЕРБ казва своето мнение, което не пречи на Радев да ходи в Москва и да кани Владимир Путин в България, който като нищо ще дойде, въпреки конфликтите с ЕС.

- Каква ще е целта на визитата на Радев в Москва? Преди години имаше планове за големия шлем на Първанов, например, а днес не се казват съществени подробности?

- Лично аз четох, че президентът ни ще открива изложба. Не знам, дали не е на Светлин Русев. Оказва се, че българската политика спрямо Русия е много интересна и се ръководи от странни факти. Това е демонстрация. В момента, в който западните страни ще гонят дипломати, Румен Радев лично ще отиде в Рсуия. Скандалът с патриарх Кирил не само че не го е обидил, а отива да му се накарат втори път. В политиката, като ти натрият лично носа, да отидеш в същата държава, е политиката на „преклонената главица“.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 25 Април 2018 10:49
  Борисов е на официално посещение в Обединените арабски емирства

  В понеделник премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация ще заминат за Египет

  Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Настоящото посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Обединените арабски емирства е първа визита на това равнище в историята на двустранните отношения. То се явява продължение на усилията за по-нататъшно активизиране на двустранното сътрудничество, след като в началото на тази година България и ОАЕ откриха свои посолства в Абу Даби и София, посочват от пресслужбата на Министерския съвет.

  В рамките на визитата премиерът Борисов ще се срещне с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, както и с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум.

  По време на разговорите ще бъде обсъдено развитието на политическия диалог между двете държави и засилване на ефективното взаимодействие в стратегически важни области като икономиката и инвестициите, отбраната и сигурността, борбата с тероризма, иновациите и технологиите.

  В понеделник, 22 октомври, премиерът Бойко Борисов с водената от него делегация ще замине за Египет, където ще се срещне с президента на Република Египет Абдел Фатах Ас Сиси. В продължение на разговорите им в Кайро по време на 73-та сесия на Общото събрание на ООН, двамата ще обсъдят активизиране на двустранните отношения и задълбочаване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес.

  В делегацията, ръководена от премиера Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов.

 • Сряда, 25 Април 2018 10:49
  САЩ се отказват от сключения преди 30 години договор с Русия за ликвидиране на ракети

  Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли страната от сключения с Русия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Той заяви, че Русия е нарушила споразумението, но не съобщи подробности. Тръмп добави, че САЩ ще се откажат от споразумението и ще разработят нови оръжия със среден и малък обсег, освен ако Русия и Китай не предложат сключването на нов договор.

  От своя страна външното министерство на Русия заяви, че страната винаги строго е спазвала клаузите по договора. По думите на дипломат номер едно на Русия - Сергей Лавров, Москва има редица въпроси към американските си колеги по изпълнението на заложеното в документа.

  Сключеният през 1987 г. договор сложи край на кризата, започнала през 80-те години на миналия век с разполагането на ракетите СС-20, насочени срещу западните столици. С него се забранява на Вашингтон и Москва да притежават, произвеждат или изпробват изстрелвани от земята крилати ракети с обхват от 500 до 5500 километра.

  Днес в Русия пристига американският съветник по национална сигурност Джон Болтън. Очаква се договорът да бъде една от темите, които той ще обсъди с колегата си Николай Патрушев и външния министър Сергей Лавров.

  Руският сенатор Алексей Пушков написа в социалната мрежа „Туитър“, че този ход на САЩ е "вторият мощен удар срещу цялата система на стратегическа стабилност в света", като първата е оттеглянето на Вашингтон от Договора за борба с балистичните ракети от 2001 година". "И отново инициаторът на разпадането на споразумението е САЩ", пише Пушков.

 • Сряда, 25 Април 2018 10:49
  Президентът призова за засилване на инвестиционното сътрудничество между България и Китай

  Обсъдено бе създаването на Глобален център за сътрудничество в София, който да проучва европейското законодателство и да оценява риска при осъществяването на инвестиционни проекти от Китай в Европейския съюз, в сътрудничество със страните от Инициативата „16+1“

  Партньорството в икономиката и инвестиционното сътрудничество между България и Китай имат голям потенциал за развитие и в краткосрочен план двете държави следва да предприемат конкретни стъпки за неговото реализиране. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на заместник-председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин, които проведоха среща на „Дондуков“ 2.

  Цао Дзиенмин е на посещение в България за участие в Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата „16+1", която се провежда в София и във водената от него делегация са включени представители на 15 водещи в своето развитие китайски провинции.

  Създаването на Глобален център за сътрудничество в София, който да проучва европейското законодателство и да оценява риска при осъществяването на инвестиционни проекти от Китай в Европейския съюз, в сътрудничество със страните от Инициативата „16+1“, също беше обсъдено на срещата.

  Идеята на българския президент за създаването на този център, изразена на срещата с министър-председателя Ли Къцян у нас през юли т.г., се оценява високо от китайското държавно ръководство и ще продължат консултациите за неговото осъществяване, увери Цао Дзиенмин. По думите на президента Радев със създаването на центъра ще бъдат насърчени и сътрудничеството в сферата на науката и образованието между България и Китай.

  Държавният глава подчерта също така, че страната ни може да предложи най-добрите условия за инвеститорите в Югоизточна Европа и призова за увеличаване на инвестициите от Китай в страната ни в областта на науката и образованието, информационните технологии и селското стопанство.

  „Гражданите очакват конкретни резултати от нашето сътрудничество“, заяви държавният глава и отново открои значението, което ще има откриването на пряка въздушна линия между България и Китай за увеличаване на контактите между бизнеса и стимулиране на туризма. За България Китай е важен партньор и ние високо ценим историята, културата и традициите на вашия народ. Именно те са най-важната основа, на която се развиват нашите отношения и отличният политически диалог на всички нива”, подчерта държавният глава Румен Радев.

  Президентът изрази и принципната и последователна позиция на страната ни в подкрепа на политиката за „единен Китай“. „Вие насочвате сериозни усилия към развитието на двустранните отношения с Китай и нашата страна високо го оценява. В областите на търговията, инвестициите и селското стопанство са постигнати много конкретни резултати, а през миналата година стокообменът ни има ръст от 30%“, отбеляза още по време на срещата заместник-председателят на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Оставете коментар