Понеделник, 21 Май 2018
Сряда, 25 Април 2018 10:49

Иво Инджев пред BIG5: Борисов ми се обади и обясни каква политика прави с Путин. Цветанов няма да попречи на Радев да отиде в Москва, за да го накажат втори път

Срещата между Тръмп и Макрон не е случайна, защото и двамата не са системни играчи в политиката. Американският президент търси партньори, за да покаже на ЕС, че не е искал да премине добрия тон. Великобритания със своя Брекзит вече не иозглежда толкова влиятелна за САЩ. Всеки конфликт в Запада е подарък за Владимир Путин, от когото Бойко Борисов се страхува по незнайни причини, коментира пред BIG5 журналистът Иво Инджев. 

- Г-н Инджев, какви знаци даде Доналд Тръмп на Европа при срещата си с Еманюел Макрон? Защо американският президент избра да се срещне с именно с френския си колега?

- Срещата никак не е случайна. Доналд Тръмп каза, че Франция е най-старата държава, която е приятел на САЩ. България не е единствената страна, която е придобила независимостта си с помощта на чужда сила. Нека не забравяме, че Франция се включва на страната на младата американска държава. Само че там няма такъв култ, какъвто у нас е наложен към Русия. Разбира се, не става въпрос само за исторически факти. И Макрон, и Тръмп са извън системни политически играчи. Във всеки случай, на американския президент много повече му се иска да прилича на своя френски колега, отколкото обратното. В Западна Европа Доналд Тръмп е крайно непопулярен. Двамата дойдоха от нищото, що се отнася до политическата им кариера. В същото време те живеят на различни планети, а между Франция и САЩ има много противоречия относно политиката, която трябва да се води. Общите им действия в Сирия може би послужиха като катализатор за „въздушния мост“ между двете държави.

- Защо обаче Тръмп не покани Великобритания или Германия, която е най-силният икономически член на ЕС?

- Великобритания със своя Брекзит не е толкова представителна след своя Брекзит. Доналд Тръмп очевидно търси и този ефект – да се срещне с държава от Европейския съюз. Франция винаги е била особен случай. През 1968 г. страната на Де Гол напусна НАТО. Едва ли в случая може да се търси подобна аналогия, макар че в предизборната си кампания Тръмп разкритикува състоянието на Северноатлантическия съюз и настоява за промени. Американският президент се опитва да си намери партньор и да възстанови онова, което разруши. Стратегическият съюз между Атлантика и Европа на практика е заплашен. Тръмп иска да покаже, че няма скъсване на връзката с ЕС. Американският президент търси опровержение за твърденията, че е стигнал твърде далеч в отношенията с Европа. Някои от нещата са основателни. Например, поиска от европейците да плащат повече за отбрана и че не е справедливо САЩ да плащат и да носят на гърба си останалите. Нещо сигурно трябва да се промени. Друг е въпросът как е поднесена информацията. Освен това, всяко скарване между Европа и САЩ е като подарък за Владимир Путин, което е деструктивно.

- На гости в Крим бяха Волен Сидеров и Явор Нотев. Защо премиерът и партньорите му са допуснали подобен ход, след като са знаели какви са тезите на „Атака“?

- Това е пордена стъпка и доказателство за това, че Русия си прави каквото си иска в България. Очевидно за премиера е по-важно какво мисли Москва, а не българите. Той би могъл да се противопостави на подобно посещение, но не го прави, за да не дразни Путин, както лично ми е казвал по телефона, за да ми съобщи за спирането на АЕЦ „Белене“. Тогава още го попитах защо не прави нищо за съветските паметници, но ми отговори, че не иска да дразни руския президент заради преговорите с природния газ. Като че ли подобни разговори са стигали някога до нещо по-важно… Тази политика „да не дразним Путин“ продължава. Пролича си и при случая със Скрипал. Бойко Борисов прави аналогия в свое интервю за случая с отровения агент с атентата в Сарафово. За броени часове останалите ни партньори заявиха, че става въпрос за участие на Хизбулла, докато Цветан Цветанов чак след половин година призна за вината на организацията с половин уста. Сега Борисов казва, че България била единствената страна, която обявила Хизбулла за виновници за атентата. Не можах да повярвам! Не знам какво иска да каже с това, но само доказва, че противоречи и със сегашната му позиция по случая „Скрипал“. Да кажеш, че си солидарен и си повикал посланика си от Москва, е на ръба на абсурда.

- До какво ще доведе подобна „разкрачена позиция“ на правителството?

- Това ще доведе до остлабване на позициите ни в Европейския съюз и в НАТО. За пореден път показваме, че членството ни е формално и искаме да използваме само плюсовете, но ако може – да не правим нищо и да не дразним владимир Путин, което е контрапродуктивно. Не трябва да се учудваме, ако Европа набере скорост и ние се окажем във втора класа на „оставачите“, където се намираме и днес. Като че ли нарочно се натискаме да сме там. Това е политиката на Владимир Путин, който иска да има конфликти и се меси в ЕС и НАТО.

- Каква полза има от целия сценарий Бойко Борисов?

- Той няма цел, а оцелява. Бойко Борисов, по неясни причини, които не знаем, се страхува от Владимир Путин и от реакциите в Москва. Припомням ви, че преди изборите премиерът се срещна с една неправителствена организация на русофилите на Николай Малинов. Хората забравят. Бойко Борисов заяви след президентските избори, че е поставил Цецка Цачева като кандидат, за да спечели Румен Радев, тъй като не било хубаво човек да има толкова много власт. Това не му струва нищо в политиката.

- Измислена ли е в такъв случай войната между президента и премиера?

- Между тях няма война. Що се отнася до Цветан Цветанов, неговото говорене за руската връзка на Румен Радев прилича на сериозно противопоставяне. Докато Бойко Борисов стои настрана и не се включва активно в спора. Не знаем и какъв ефект ще има всичко това, освен че Цветанов изпъква като някаква фигура без особено да може да влияе. Зам.-председателят на ГЕРБ казва своето мнение, което не пречи на Радев да ходи в Москва и да кани Владимир Путин в България, който като нищо ще дойде, въпреки конфликтите с ЕС.

- Каква ще е целта на визитата на Радев в Москва? Преди години имаше планове за големия шлем на Първанов, например, а днес не се казват съществени подробности?

- Лично аз четох, че президентът ни ще открива изложба. Не знам, дали не е на Светлин Русев. Оказва се, че българската политика спрямо Русия е много интересна и се ръководи от странни факти. Това е демонстрация. В момента, в който западните страни ще гонят дипломати, Румен Радев лично ще отиде в Рсуия. Скандалът с патриарх Кирил не само че не го е обидил, а отива да му се накарат втори път. В политиката, като ти натрият лично носа, да отидеш в същата държава, е политиката на „преклонената главица“.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 25 Април 2018 10:49
  Радев разкри прегрешенията на Борисов, премиерът е с 10 неплатени акта в КАТ

  С 10 неплатени акта се е оказал премиерът Бойко Борисов според информационната система на КАТ. Това е станало ясно на оперативно заседание на Министерския съвет, на което вътрешният министър Валентин Радев е представил справка колко държавни служители и кои ведомства дължат пари за пътни глоби.

 • Сряда, 25 Април 2018 10:49
  Радев и съпругата му пиха кафе до Кремъл, депутатите от делегацията се разходиха в Москва

  Президентът Румен Радев, който е на посещение в Москва, се разходи в руската столица след разговорите си с премиера на Русия Дмитрий Медведев. Той седна да пие кафе със съпругата си Десислава в центъра на Москва. Държавният глава пробва как правят италианско еспресо до Кремъл. Заведението, което избра президентската двойка се намира точно зад Кремъл, съобщава "Канал 3". 

  Депутатите от БСП Петър Кънев и от ГЕРБ Красимир Велчев, които са част от българската делегация, решиха да направят пешеходна разходка из руската столица.

  Радев призова българското правителство да използва положителния импулс от неговата визита в Русия за реализацията на проекти от взаимен интерес. „Тази среща е пробив, защото възобновява диалога между България и Русия на най-високо ниво след продължително прекъсване“, коментира Радев пред журналисти след срещата си с министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев. Срещата между двамата продължи два пъти повече от предвиденото и с нея започна работното посещение на българския президент в Русия, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

  „Визитата ми вече дава резултат. В последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия. Знаете, че вече има анонси за съживяването на проекта АЕЦ „Белене“, което предполага и руско участие“, посочи президентът. По думите на държавния глава, проведеното наскоро посещение на българския министър на енергетиката в Русия е похвално, но и недостатъчно.

  „На първо място, положителният импулс от тази визита, която правя с премиера Медведев и с президента Путин утре, трябва да бъде използван по най-добрия начин от българското правителство“, призова президентът. Румен Радев подчерта, че тези срещи отварят възможности за работа на министрите от двете държави. „Затова очаквам, и тук вече премиерът Медведев се ангажира, есента, най-вероятно септември, да се състои отлаганата от години 16-а сесия на Междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество. Там вече в конкретика всички проекти трябва да се разглеждат и съответно да се вземат решения по тях“, добави президентът.

 • Сряда, 25 Април 2018 10:49
  Владимир Путин търси обща кауза с Ангела Меркел срещу Доналд Тръмп

  Президентът на Русия Владимир Путин заяви на срещата си с канцлера на Германия Ангела Меркел, че ще застане срещу всякакви опити на президента на САЩ Доналд Тръмп да блокира руско-германския проект за газов тръбопровод, пише The Moscow Times, цитиран от Фокус.

  Берлин и Москва са в конфликт откакто Русия анексира Кримския полуостров преди четири години, но споделят общ интерес в проекта за тръбопровода Северен поток 2, който ще позволи на Русия да изнася повече природен газ към Северна Европа.

  Официален представител на правителството на САЩ заяви през тази седмица, че Вашингтон има своите опасения относно проекта и компаниите свързани с руски тръбопроводни проекти бяха поставени пред по-голям риск да бъдат ударени от американски санкции.

  „Доналд не е само президентът на САЩ, той е също добър и труден търговец“, заяви Путин на пресконференция заедно с Ангела Меркел.„Той подпомага интересите на своите бизнеси, за да подсигури продажбата на втечнен природен газ на европейския пазар“, допълни руският президент.

  „Разбирам американския президент. Той защитава интересите на своите бизнеси, той иска да прокара своя продукт на европейския пазар. Но от нас зависи как ще изградим отношенията с нашите партньори. Зависи и от нашите партньори в Европа. Вярваме, че тръбопроводът е ползотворен за нас и ще се борим за него“, завърши Путин.

  Ангела Меркел също намекна за напрежение между Берлин и администрацията на Доналд Тръмп.

  „Северен поток 2 е важен за Владимир Путин най-вече като символ на независимостта на Германия от САЩ“, коментира политическият анализатор Владимир Фролов пред The Moscow Times.

  „Предизвикателството пред Путин ще бъде как да използва разрива между Европа и разрушителните политики на Тръмп в САЩ, за да извлече значими отстъпки от Европа в замяна на предоставянето на солидарност в спасяването на ядреното споразумение с Иран и подриването на американските санкции“, допълни Фролов.

Оставете коментар