Събота, 18 Август 2018
Сряда, 25 Април 2018 10:49

Иво Инджев пред BIG5: Борисов ми се обади и обясни каква политика прави с Путин. Цветанов няма да попречи на Радев да отиде в Москва, за да го накажат втори път

Срещата между Тръмп и Макрон не е случайна, защото и двамата не са системни играчи в политиката. Американският президент търси партньори, за да покаже на ЕС, че не е искал да премине добрия тон. Великобритания със своя Брекзит вече не иозглежда толкова влиятелна за САЩ. Всеки конфликт в Запада е подарък за Владимир Путин, от когото Бойко Борисов се страхува по незнайни причини, коментира пред BIG5 журналистът Иво Инджев. 

- Г-н Инджев, какви знаци даде Доналд Тръмп на Европа при срещата си с Еманюел Макрон? Защо американският президент избра да се срещне с именно с френския си колега?

- Срещата никак не е случайна. Доналд Тръмп каза, че Франция е най-старата държава, която е приятел на САЩ. България не е единствената страна, която е придобила независимостта си с помощта на чужда сила. Нека не забравяме, че Франция се включва на страната на младата американска държава. Само че там няма такъв култ, какъвто у нас е наложен към Русия. Разбира се, не става въпрос само за исторически факти. И Макрон, и Тръмп са извън системни политически играчи. Във всеки случай, на американския президент много повече му се иска да прилича на своя френски колега, отколкото обратното. В Западна Европа Доналд Тръмп е крайно непопулярен. Двамата дойдоха от нищото, що се отнася до политическата им кариера. В същото време те живеят на различни планети, а между Франция и САЩ има много противоречия относно политиката, която трябва да се води. Общите им действия в Сирия може би послужиха като катализатор за „въздушния мост“ между двете държави.

- Защо обаче Тръмп не покани Великобритания или Германия, която е най-силният икономически член на ЕС?

- Великобритания със своя Брекзит не е толкова представителна след своя Брекзит. Доналд Тръмп очевидно търси и този ефект – да се срещне с държава от Европейския съюз. Франция винаги е била особен случай. През 1968 г. страната на Де Гол напусна НАТО. Едва ли в случая може да се търси подобна аналогия, макар че в предизборната си кампания Тръмп разкритикува състоянието на Северноатлантическия съюз и настоява за промени. Американският президент се опитва да си намери партньор и да възстанови онова, което разруши. Стратегическият съюз между Атлантика и Европа на практика е заплашен. Тръмп иска да покаже, че няма скъсване на връзката с ЕС. Американският президент търси опровержение за твърденията, че е стигнал твърде далеч в отношенията с Европа. Някои от нещата са основателни. Например, поиска от европейците да плащат повече за отбрана и че не е справедливо САЩ да плащат и да носят на гърба си останалите. Нещо сигурно трябва да се промени. Друг е въпросът как е поднесена информацията. Освен това, всяко скарване между Европа и САЩ е като подарък за Владимир Путин, което е деструктивно.

- На гости в Крим бяха Волен Сидеров и Явор Нотев. Защо премиерът и партньорите му са допуснали подобен ход, след като са знаели какви са тезите на „Атака“?

- Това е пордена стъпка и доказателство за това, че Русия си прави каквото си иска в България. Очевидно за премиера е по-важно какво мисли Москва, а не българите. Той би могъл да се противопостави на подобно посещение, но не го прави, за да не дразни Путин, както лично ми е казвал по телефона, за да ми съобщи за спирането на АЕЦ „Белене“. Тогава още го попитах защо не прави нищо за съветските паметници, но ми отговори, че не иска да дразни руския президент заради преговорите с природния газ. Като че ли подобни разговори са стигали някога до нещо по-важно… Тази политика „да не дразним Путин“ продължава. Пролича си и при случая със Скрипал. Бойко Борисов прави аналогия в свое интервю за случая с отровения агент с атентата в Сарафово. За броени часове останалите ни партньори заявиха, че става въпрос за участие на Хизбулла, докато Цветан Цветанов чак след половин година призна за вината на организацията с половин уста. Сега Борисов казва, че България била единствената страна, която обявила Хизбулла за виновници за атентата. Не можах да повярвам! Не знам какво иска да каже с това, но само доказва, че противоречи и със сегашната му позиция по случая „Скрипал“. Да кажеш, че си солидарен и си повикал посланика си от Москва, е на ръба на абсурда.

- До какво ще доведе подобна „разкрачена позиция“ на правителството?

- Това ще доведе до остлабване на позициите ни в Европейския съюз и в НАТО. За пореден път показваме, че членството ни е формално и искаме да използваме само плюсовете, но ако може – да не правим нищо и да не дразним владимир Путин, което е контрапродуктивно. Не трябва да се учудваме, ако Европа набере скорост и ние се окажем във втора класа на „оставачите“, където се намираме и днес. Като че ли нарочно се натискаме да сме там. Това е политиката на Владимир Путин, който иска да има конфликти и се меси в ЕС и НАТО.

- Каква полза има от целия сценарий Бойко Борисов?

- Той няма цел, а оцелява. Бойко Борисов, по неясни причини, които не знаем, се страхува от Владимир Путин и от реакциите в Москва. Припомням ви, че преди изборите премиерът се срещна с една неправителствена организация на русофилите на Николай Малинов. Хората забравят. Бойко Борисов заяви след президентските избори, че е поставил Цецка Цачева като кандидат, за да спечели Румен Радев, тъй като не било хубаво човек да има толкова много власт. Това не му струва нищо в политиката.

- Измислена ли е в такъв случай войната между президента и премиера?

- Между тях няма война. Що се отнася до Цветан Цветанов, неговото говорене за руската връзка на Румен Радев прилича на сериозно противопоставяне. Докато Бойко Борисов стои настрана и не се включва активно в спора. Не знаем и какъв ефект ще има всичко това, освен че Цветанов изпъква като някаква фигура без особено да може да влияе. Зам.-председателят на ГЕРБ казва своето мнение, което не пречи на Радев да ходи в Москва и да кани Владимир Путин в България, който като нищо ще дойде, въпреки конфликтите с ЕС.

- Каква ще е целта на визитата на Радев в Москва? Преди години имаше планове за големия шлем на Първанов, например, а днес не се казват съществени подробности?

- Лично аз четох, че президентът ни ще открива изложба. Не знам, дали не е на Светлин Русев. Оказва се, че българската политика спрямо Русия е много интересна и се ръководи от странни факти. Това е демонстрация. В момента, в който западните страни ще гонят дипломати, Румен Радев лично ще отиде в Рсуия. Скандалът с патриарх Кирил не само че не го е обидил, а отива да му се накарат втори път. В политиката, като ти натрият лично носа, да отидеш в същата държава, е политиката на „преклонената главица“.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 25 Април 2018 10:49
  Цветанов, Симеонов и биячът на Сидеров купонясват в Жеравна, хотелиери питат къде са шумомерите на вицепремиера?

  За 9-та поредна година дясната ръка на Бойко Борисов Цветан Цветанов присъства на откриването на Международния фестивал на фолклорната носия в местността „Добромерица“ край Жеравна. "Тази вечер на събитието ме придружиха съпругата ми Деси, народният представител и областен координатор на ГЕРБ – Сливен Десислава Танева, областният управител Чавдар Божурски, кметът на община Котел Коста Каранашев, кметове на общини и кметства от страната. По време на събитието споделих, че атмосферата е уникална и зареждаща, а с всяка следваща година младите хора с народни носии се увеличават. Хората, които са част от този фестивал, се връщат 150 години назад и създават невероятно усещане". Това написа във фейсбука си Цветанов, който пусна и снимки, на които осве изброените скъпи гости са и вицепремиерът Валери Симеонов и съпартиецът му Валентин Касабов, който се сби с Волен Сидеров в парламента. 

  Организаторите на събитието предупредиха собствениците на шатрите да не вдигат много шум заради присъствието на Валери Симеонов. Вицепремиерът обаче явно е зарязал акциите си и му е отпуснал края в компанията на коалиционните си партньори. Поне от сводките на МВР няма информация за подадени сигнали за силна музика на купона. Собственици на заведения по Българското Черноморие започнаха да се шегуват на гърба на Симеонов, че от 2019 г., ако правителството оцелее, ще започнат да пускат само гайди или пък ще преместят бизнеса си в Жеравна. Сериозен остава въпросът обаче защо нямаше замерване на шума от купона в планината, където очевидно е по-тихо отколкото до морето. 

   

 • Сряда, 25 Април 2018 10:49
  Нинова прекъсва ваканцията на депутатите, извика Борисов и Горанов в НС на извънредно заседание

  Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска на извънредна пресконференция прекратяване на ваканцията на парламента и заседание още следващата седмица. На него тя настоя да присъстват премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов. 

  Социалистите искат обяснения по въпросите, свързани със скандалното изчезване на Търговския регистър, на сайта на правосъдното министерство и за проблема с винетките около аферата "Олимпик". Нинова обясни, че властта трябва да каже по какъв начин могат да се решат проблемите с Търговския регистър, какви ще бъдат санкциите и по какъв начин ще бъдат компенсирани пострадалите от застрахователната компания. По думите на Крум Зарков е задача на правителството да помогне за обезщетенията, които трябва да получат от Кипър засегнатите от фалиралите застрахователи. Кирил Добрев допълни, че вече България е страната на ГЕРБ и поиска оставката на вътрешния министър Валентин Радев. Той посочи, че отдавна там се правят непрозрачни поръчки, за които вина носи самият началник на МВР. 

 • Сряда, 25 Април 2018 10:49
  След Търговския регистър изчезна и сайтът на правосъдното министерство, Борисов привика Цецка Цачева

  Сайтът на Министерството на правосъдието временно не работи поради технически причини. Очаква се отново да заработи след 13:00 часа, а от ведомството обясниха пред 24 часа, че проблемът е незначителен. 

  В същото време Бойко Борисов е извикал спешно правосъдния министър Цецка Цачева. Най-вероятно двамата ще обсъдят създалата се кризисна ситуация около изчезването на Търговския регистър и евентуалната оставка на шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Вчера тя заяви, че е готова да напусне, но първо искала да оправи регистъра. Премиерът също каза, че докато не се разреши проблема, няма да пипа Даскалова от поста ѝ. Тази сутрин Цецка Цачева също каза пред БТВ, че заради проблемите, които се появиха някой трябва да поеме отговорност, но също не се ангажира категорично, дали ще бъде сменена Даскалова. 

Оставете коментар