Неделя, 20 Януари 2019
Сряда, 25 Април 2018 10:49

Иво Инджев пред BIG5: Борисов ми се обади и обясни каква политика прави с Путин. Цветанов няма да попречи на Радев да отиде в Москва, за да го накажат втори път

Срещата между Тръмп и Макрон не е случайна, защото и двамата не са системни играчи в политиката. Американският президент търси партньори, за да покаже на ЕС, че не е искал да премине добрия тон. Великобритания със своя Брекзит вече не иозглежда толкова влиятелна за САЩ. Всеки конфликт в Запада е подарък за Владимир Путин, от когото Бойко Борисов се страхува по незнайни причини, коментира пред BIG5 журналистът Иво Инджев. 

- Г-н Инджев, какви знаци даде Доналд Тръмп на Европа при срещата си с Еманюел Макрон? Защо американският президент избра да се срещне с именно с френския си колега?

- Срещата никак не е случайна. Доналд Тръмп каза, че Франция е най-старата държава, която е приятел на САЩ. България не е единствената страна, която е придобила независимостта си с помощта на чужда сила. Нека не забравяме, че Франция се включва на страната на младата американска държава. Само че там няма такъв култ, какъвто у нас е наложен към Русия. Разбира се, не става въпрос само за исторически факти. И Макрон, и Тръмп са извън системни политически играчи. Във всеки случай, на американския президент много повече му се иска да прилича на своя френски колега, отколкото обратното. В Западна Европа Доналд Тръмп е крайно непопулярен. Двамата дойдоха от нищото, що се отнася до политическата им кариера. В същото време те живеят на различни планети, а между Франция и САЩ има много противоречия относно политиката, която трябва да се води. Общите им действия в Сирия може би послужиха като катализатор за „въздушния мост“ между двете държави.

- Защо обаче Тръмп не покани Великобритания или Германия, която е най-силният икономически член на ЕС?

- Великобритания със своя Брекзит не е толкова представителна след своя Брекзит. Доналд Тръмп очевидно търси и този ефект – да се срещне с държава от Европейския съюз. Франция винаги е била особен случай. През 1968 г. страната на Де Гол напусна НАТО. Едва ли в случая може да се търси подобна аналогия, макар че в предизборната си кампания Тръмп разкритикува състоянието на Северноатлантическия съюз и настоява за промени. Американският президент се опитва да си намери партньор и да възстанови онова, което разруши. Стратегическият съюз между Атлантика и Европа на практика е заплашен. Тръмп иска да покаже, че няма скъсване на връзката с ЕС. Американският президент търси опровержение за твърденията, че е стигнал твърде далеч в отношенията с Европа. Някои от нещата са основателни. Например, поиска от европейците да плащат повече за отбрана и че не е справедливо САЩ да плащат и да носят на гърба си останалите. Нещо сигурно трябва да се промени. Друг е въпросът как е поднесена информацията. Освен това, всяко скарване между Европа и САЩ е като подарък за Владимир Путин, което е деструктивно.

- На гости в Крим бяха Волен Сидеров и Явор Нотев. Защо премиерът и партньорите му са допуснали подобен ход, след като са знаели какви са тезите на „Атака“?

- Това е пордена стъпка и доказателство за това, че Русия си прави каквото си иска в България. Очевидно за премиера е по-важно какво мисли Москва, а не българите. Той би могъл да се противопостави на подобно посещение, но не го прави, за да не дразни Путин, както лично ми е казвал по телефона, за да ми съобщи за спирането на АЕЦ „Белене“. Тогава още го попитах защо не прави нищо за съветските паметници, но ми отговори, че не иска да дразни руския президент заради преговорите с природния газ. Като че ли подобни разговори са стигали някога до нещо по-важно… Тази политика „да не дразним Путин“ продължава. Пролича си и при случая със Скрипал. Бойко Борисов прави аналогия в свое интервю за случая с отровения агент с атентата в Сарафово. За броени часове останалите ни партньори заявиха, че става въпрос за участие на Хизбулла, докато Цветан Цветанов чак след половин година призна за вината на организацията с половин уста. Сега Борисов казва, че България била единствената страна, която обявила Хизбулла за виновници за атентата. Не можах да повярвам! Не знам какво иска да каже с това, но само доказва, че противоречи и със сегашната му позиция по случая „Скрипал“. Да кажеш, че си солидарен и си повикал посланика си от Москва, е на ръба на абсурда.

- До какво ще доведе подобна „разкрачена позиция“ на правителството?

- Това ще доведе до остлабване на позициите ни в Европейския съюз и в НАТО. За пореден път показваме, че членството ни е формално и искаме да използваме само плюсовете, но ако може – да не правим нищо и да не дразним владимир Путин, което е контрапродуктивно. Не трябва да се учудваме, ако Европа набере скорост и ние се окажем във втора класа на „оставачите“, където се намираме и днес. Като че ли нарочно се натискаме да сме там. Това е политиката на Владимир Путин, който иска да има конфликти и се меси в ЕС и НАТО.

- Каква полза има от целия сценарий Бойко Борисов?

- Той няма цел, а оцелява. Бойко Борисов, по неясни причини, които не знаем, се страхува от Владимир Путин и от реакциите в Москва. Припомням ви, че преди изборите премиерът се срещна с една неправителствена организация на русофилите на Николай Малинов. Хората забравят. Бойко Борисов заяви след президентските избори, че е поставил Цецка Цачева като кандидат, за да спечели Румен Радев, тъй като не било хубаво човек да има толкова много власт. Това не му струва нищо в политиката.

- Измислена ли е в такъв случай войната между президента и премиера?

- Между тях няма война. Що се отнася до Цветан Цветанов, неговото говорене за руската връзка на Румен Радев прилича на сериозно противопоставяне. Докато Бойко Борисов стои настрана и не се включва активно в спора. Не знаем и какъв ефект ще има всичко това, освен че Цветанов изпъква като някаква фигура без особено да може да влияе. Зам.-председателят на ГЕРБ казва своето мнение, което не пречи на Радев да ходи в Москва и да кани Владимир Путин в България, който като нищо ще дойде, въпреки конфликтите с ЕС.

- Каква ще е целта на визитата на Радев в Москва? Преди години имаше планове за големия шлем на Първанов, например, а днес не се казват съществени подробности?

- Лично аз четох, че президентът ни ще открива изложба. Не знам, дали не е на Светлин Русев. Оказва се, че българската политика спрямо Русия е много интересна и се ръководи от странни факти. Това е демонстрация. В момента, в който западните страни ще гонят дипломати, Румен Радев лично ще отиде в Рсуия. Скандалът с патриарх Кирил не само че не го е обидил, а отива да му се накарат втори път. В политиката, като ти натрият лично носа, да отидеш в същата държава, е политиката на „преклонената главица“.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 25 Април 2018 10:49
  Борисов стяга редиците на ГЕРБ за изборите и се накара на актива! Цветанов: ГЕРБ е №1 и се стреми само към победи! Нашите опоненти ще представят фалшиви новини, защото нямат нашите успехи!

  Управляващата партия провежда Националната предизборна среща в НДК. В нея участват близо 2000 души, народни представители, министри, евродепутати, членове на областните и общинските ръководства, кметове и общински съветници. Бойко Борисов предупреди първия ешелон на партията: Ако не ви светне червена лампичка, аз ще ви светна синя!

  Заместник-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на управляващата партия Цветан Цветанов откри националната предизборна среща на партията в НДК, акцентирайки в словото си повече на местните избори наесен, отколкото на европейските в края на май.

  "Започваме подготовка за европейските избори, но основният акцент е подготовката ни за местните избори. Убеден съм, че европейските избори и победата, която ще постигнем на тях, ще ни дадат тласък за местния вот", каза Цветанов.

  „ГЕРБ е №1 и се стреми само към победи! Нашите опоненти ще представят фалшиви новини, защото нямат нашите успехи! За ГЕРБ втори в предизборна надпревара не трябва да чува никого, за ГЕРБ няма второ място. ГЕРБ е единна и силна, защото имаме признат лидер като премиера Бойко Борисов”, заяви убедено Цветанов.

 • Сряда, 25 Април 2018 10:49
  Провал на срещата Помпейо-Борисов в Давос

  На Световния икономически форум няма да присъстват Доналд Тръмп, Тереза Мей и Еманюел Макрон

 • Сряда, 25 Април 2018 10:49
  Още не е ясно дали „Турски поток“ ще мине през България и Сърбия

  Въпреки всички заявки за трасето на газопровода „Турски поток“ все още не е ясно как ще премине то по пътя си към Австрия, заяви пред БНР анализаторът Димитър Бечев от Университета на Северна Каролина. 

Оставете коментар