Събота, 18 Август 2018
Четвъртък, 26 Април 2018 10:29

Павлина Радкова от "Родители на деца с увреждания" пред BIG5: Караянчева да ни очаква голи в парламента, няма да храня повече маймуни, Борисов да спре да плаче над чужди гробове!

Следващия път хората с увреждания и децата няма да дойдат с тениски, а голи в парламента, защото със законите си ни докараха до това положение! Това заяви пред BIG5 Павлина Радкова от "Родители на деца с увреждания" по повод исказването на парламентарния председател Цвета Караянчева. Тя заяви пред БТВ, че охранителите от НСО не са пуснали в парламента хора с увреждания, защото били облечени с тениски.  

 

- Г-жо Радкова, как ще коментирате изказването на председателя на парламента Цвета Караянчева, която заяви, че хората с увреждания не са били пуснати миналата седмица заради облеклото си?

- Всяко нещо, което правят управляващите за хората с увреждания, само влошава нещата. Най-лошото е, че се натрапва в обществото колко много работа се върши. Ние настояваме за закон за личната помощ, тъй като в момента се извършват козметични промени, от които нямаме нужда. Ние не искаме оставки, а хората от администрацията да си свършат работата. Аз върша своята, вие – вашата, а те работят, за да пречат на хората в неравностойно положение.

- Ще искате ли оставката на Цвета Караянчева за констатациите ѝ, че не пускат парламента хора с увреждания заради облеклото?

- Ако г-жа Караянчева е запозната с колко средства разполагаме, накрая може да се окаже, че ще ходим голи до парламента. Доколкото знам, до момента се обмислят някакви улеснения за хората с увреждания и тяхната интеграция. В списъка са включени вертикализатор и инвалидни колички за децата, сякаш на възрастните не трябват.

- Колко пари са нужни за вашите искания?

- Никой не ги е изчислил, защото не се знае колко са хората с увреждания и няма как това да се случи на този етап. Обществото даде 1 млн. лева за регистър, от което се получи едно „нищо“ и все едно го няма. Искахме да се посочи какви са нашите нужди. Имаше проект, в който са назначени хора, които да ме учат как да се грижа за детето си, което е на 20 години. „Курсът“ е тридневен. Как точно ще стане това? Тези служители ще получат пари, които са нужни за други цели. Освен това, включен е и мониторинг за 500 000 лв., за да се проследи как си вършат работата. Има закони в нормалните държави, които държави, но ние явно сме по-умни, за да харчим пари за глупости. Не съм изненадана. Наскоро зам.-кметицата Албена Атанасова прояви наглост. На кръгла маса в столична община бяхме събрани за излъчване на филма за дома в Могилино. Тогава тя ме попита в коя програма участвам? Отговорих, че не мога да се впиша в критериите, защото търсят човек под 25 г. с три езика. Тя ме попита какви потребности имам? Възмути се как можело да искам часове за обличане и хранене на сина си? Всички настръхнаха. Отговорих ѝ, че дъщеря ми е на 9 години и може да върши всичко това сама. Очаквам всякакви безумия и нищо не ме изненадва. Каквото и да направим, никога не си представям, че ще им изпълним условията. Изход няма, но и ние няма да се откажем. Нека да плаче г-н Борисов. Има обаче една поговорка – работата не иска молитва, а мотика. Г-н премиер, вършете всички работата си, не искаме много!

- Помагат ли ви от кампанията „Българската Коледа“?

- Не е нормално дядото с 200 лв. пенсия да плаща пари, а в същото време президентите да издевателстват за 3 дни над обикновения човек. Защо трябва да работим на принципа „дайте да дадем“. Това е такава мизерия, че няма накъде! Жълтите стотинки се харчат по предназначение, както ние сме ползвали със сина ми. Дават му 500 лева, а за болниците се харчат стотици хиляди. В същото време, ако отидете, ви искат да си доплатите. Защо? Нали сме си внесли здравните осигуровки? Моята лична лекарка ме е видяла в средата на 2016 г., за да ми даде медицинско за работа. Стискаме си палци взаимно, защото накрая държавата ще рухне. Не се издържа! Краси, която отиде в Холандия и за която плака премиерът, е права. Аз също искам да се махна от България при всеки удобен момент. Спирам да хрантутя разни маймуни! Борисов да спре да плаче на чужд гроб, а да свършат работата, за която са избрани!

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 26 Април 2018 10:29
  Нинова прекъсва ваканцията на депутатите, извика Борисов и Горанов в НС на извънредно заседание

  Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска на извънредна пресконференция прекратяване на ваканцията на парламента и заседание още следващата седмица. На него тя настоя да присъстват премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов. 

  Социалистите искат обяснения по въпросите, свързани със скандалното изчезване на Търговския регистър, на сайта на правосъдното министерство и за проблема с винетките около аферата "Олимпик". Нинова обясни, че властта трябва да каже по какъв начин могат да се решат проблемите с Търговския регистър, какви ще бъдат санкциите и по какъв начин ще бъдат компенсирани пострадалите от застрахователната компания. По думите на Крум Зарков е задача на правителството да помогне за обезщетенията, които трябва да получат от Кипър засегнатите от фалиралите застрахователи. Кирил Добрев допълни, че вече България е страната на ГЕРБ и поиска оставката на вътрешния министър Валентин Радев. Той посочи, че отдавна там се правят непрозрачни поръчки, за които вина носи самият началник на МВР. 

 • Четвъртък, 26 Април 2018 10:29
  След Търговския регистър изчезна и сайтът на правосъдното министерство, Борисов привика Цецка Цачева

  Сайтът на Министерството на правосъдието временно не работи поради технически причини. Очаква се отново да заработи след 13:00 часа, а от ведомството обясниха пред 24 часа, че проблемът е незначителен. 

  В същото време Бойко Борисов е извикал спешно правосъдния министър Цецка Цачева. Най-вероятно двамата ще обсъдят създалата се кризисна ситуация около изчезването на Търговския регистър и евентуалната оставка на шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Вчера тя заяви, че е готова да напусне, но първо искала да оправи регистъра. Премиерът също каза, че докато не се разреши проблема, няма да пипа Даскалова от поста ѝ. Тази сутрин Цецка Цачева също каза пред БТВ, че заради проблемите, които се появиха някой трябва да поеме отговорност, но също не се ангажира категорично, дали ще бъде сменена Даскалова. 

 • Четвъртък, 26 Април 2018 10:29
  Хора с увреждания плашат правителството с протест, ако изпълнява само исканията на майките

  Хора с увреждания се заканиха да излязат на протест през септември, ако правителството продължи да се съобразява само с исканията, които предлагат протестиращите майки. Това предупреди Веска Събева, която е член на национално представителните организации на хората с увреждания.

  "Няма да продължим да работим под диктата на протестиращите майки и госпожа Мая Манолова за създаването на едни закони, които касаят много малка група хора с трайни увреждания", каза Събева. Тя бе категорична, че в страната има над 750 хил. хора с увреждания, чиито права трябва да бъдат защитени. Според нея финансовата подкрепа трябва да бъде по-висока, а освен това имало неточности и при индивидуалната оценка, разписана в Закона за хората с увреждания.

   

Оставете коментар