Понеделник, 22 Октомври 2018
Петък, 27 Април 2018 14:00

Кольо Парамов пред BIG5: Никой няма да ни чака до 2025 г. за еврозоната. Сменим ли валутата си, ще бъдат ударени олигарсите, които спечелиха 25 млрд. за 15 години

Масово хората отиват да работят в чужбина. Липсва ни качествна работна ръка. Валутният борд в условията на дефлация изолира всички сектори в икономиката. Докато ние се пазим от еврозоната, Гърция с планирана политика успя да си спечели 105 млрд. евро, които ѝ бяха отпуснати като подарък от ЕС, коментира пред BIG5 финансовият анализатор. 

- Г-н Парамов, ще успее ли страната ни да влезе в еврозоната до 2025 г., до какво ще доведе подобно закъснение?

- Много интересни мнения чухме във вчерашната голяма среща на европейски експерти и учени. Те застъпиха и двете тези – „за“ и „против“ влизането на страната ни в еврозоната. Чуха се мнения, че трябва да запазим лева като стабилизираща валута, както казва и „бащата на валутния борд“ Стив Ханке. Той обаче трябва да признае, че валутният борд от 8 години насам е кух и ражда само тотална беднотия и стагнация у нас, а от 2008 г. насам води и до дефлация. Тя се развихри в следствие на неумението на икономистите и на оценките им. Те не разбраха, че валутният борд в дефлационен режим изолира всичко по отношение на голямата национална политика. Получава се едно тотално „изсичане“ на кадри, блокиране на общата икономика и довеждане до неразбиране по отношение на тенденциите в отделните отрасли. В България липсва качествена работна ръка, която отиде предимно в Западна Европа. В момента много трудно могат да се намерят заварчици, например, както и строители, с които бяхме известни навремето. На какво разчитат българските бизнесмени, след като нямат подготвени кадри, за да развият структурите си в бъдеще, а в същото време имаме и тежка взаимна задлъжнялост в българския бизнес?

- Защо обаче Сергей Станишев каза, че ще ни трябват поне още 7 години, за да приемем еврото?

- Искам да кажа малко по-силни думи за Сергей Станишев, но те представят намесата в историята на фамилията му в политиката. Помня времето, когато Дмитрий Станишев през 1975 г. ми обясняваше как само чрез перфектния тероризъм ще ликвидираме капитализма. Половин век след това синът му планува страната ни да приеме европейската валута през 2025 г. Той не разбира, че през 2025 г. светът ще бъде коренно различен и никой няма да ни чака 7 години. Днес Северна и Южна Корея, които до вчера се мразеха, подписаха основен договор и се прегръщат. В същото време през 2018 г. ние обясняваме как през 2025 г. ще приемем еврото… Кой дотогава ще ни чака с три пъти по-голяма обвързаност, с липса на развитие в банковата система по различен начин, с частни елементарни заеми с лихви от 18%? Има голяма диспропорция при тези хора и си правят експерименти с 6,5 млн. души в България.

- Еврокомисарят по финансите Пиер Московиси също не изяви особено желание да ни приемат в еврозоната и действа предпазливо. Иска ли самият ЕС да станем част от нея?

- Слушайки еврокомисаря Пиер Московиси, неговия въздържателен тон и искането му да не се обвързваме с никакви срокове и перспективни планове за влизането ни в еврозоната, означава, че на нас се гледа като на не толкова сериозни кандидати. Постоянно се прави сравнителен план с Гърция. Според Московиси, Атина не е била толкова подготвена и са допуснати някакви си грешки. Напротив, Гърция беше много добре подготвена и имаше план. Южните ни съседи успяха да вземат цели 104 млрд. евро от ЕС, които им бяха подарени за развиване на икономиката и стандарта на живот. Не може да приемем, че всичко това е случайно. Гръцките правителства успяха много умело да докажат и да си вземат това, което им трябваше. Ние това не можем да го направим, но поне трябва да се възползваме да сторим нещо елементарно и да влезем в еврозоната, за да може икономиката ни да работи на 2-3 пъти по-ниски лихви, с гарантирано участие на европейски инвеститори, които ще са сигурни, че парите им ще се възстановяват пак в евро, а не да слушат Станишев. 50 години фамилията му ни вкарва в утопии и мечти.

- Ваши колеги предупреждават, че цените ще станат двойни, а заплатите ще останат същите, ако влезем в еврозоната. Съществува ли подобна опасност?

- Няма такава елементарна сметка, защото не може да се наруши равновесието на пазара с подобни прости сметки. При блокираната банкова система, която имаме, няма как тези фантазии да се случат. Приемането на еврото е удар по олигархията, която през последните 15 години натрупа 25 млрд. евро. За какви двойни цени говорят, когато народът няма никакви средства и бяга в западните страни? Кой ще харчи, ако цените се повишат двойно?

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 27 Април 2018 14:00
  Борисов прецаквал Станишев с контрабандни цигари

  "Разпространението на контрабандни цигари у нас за първи път падна под 5%". Това отчете властта по време на представянето на резултатите от второто тримесечие на 2018 г. за незаконната търговия. Най-разпространените марки контрабандни късове са били "Марлборо" и любимите на Сергей Станишев "Карелия". Оказва се, че от години бившият премиер е бил прецакан да пуши понякога нелегални цигари заради немърливостта на МВР. 

  За това тримесечие контрабандата в страната е 4,5%, в сравнение с първото, когато е почти 6%. Има градове, в които контрабандните цигари растат. В Хасково те са 15,3%, във Велико Търново – 13,3%, в Плевен – 10,7% и Перник – 10%. „Стотиците милиони и милиарди, които се събраха в бюджета са факт”, каза премиерът Бойко Борисов по време на представяне на резултатите. 

  „Не ме учудва, че вече сме под 10%. Мисля, че в следващите месеци ще ги задържим. Когато парите са вътре в бюджета, дори и най-добрите анализатори и критици не могат да не го отчетат. Това е директен удар срещу корупцията, защото тези пари десетилетия наред замърсяваха политическата среда”, коментира още Борисов.

 • Петък, 27 Април 2018 14:00
  Кольо Парамов пред BIG5: Програмно правителство – вървим към фундаментална промяна!

  "Без крачка назад! Досегашни политици ни водят към гражданска война! Първата задача, която ще стартира програмното правителство, е да подобри работата и условията в затворите в страната. Нека досегашните да си починат малко! Тази луда игра по лъжа, по комфортабилност и натрапване на замени на пари, валути и офшори угнети до безкрай държавата", коментира пред BIG5 финансистът и бивш главен ревизор на БНБ Кольо Парамов.

 • Петък, 27 Април 2018 14:00
  Кольо Парамов пред BIG5: Ликвидацията на олигархията в България – първа и непосредствена задача!

  И докато Пиночет не е допуснал разкола на Чили, днес в България ние сме в неговия епицентър. Разколът в България е в дневния ред като онова в стремителното начало на Третата българска държава. И никаква нова визия не би се осъществила в страната, след като главните юзди за управлението на държавата са в олигархията. Нова визия за България с тази ултра нагла олигархия е невъзможна. Парите и ценностната система на новата българска олигархия – наглост, бруталност, крадливост са завладели изцяло управленската система на държавата.

Оставете коментар