Събота, 18 Август 2018
Понеделник, 30 Април 2018 12:54

Румен Белчев от "Стършел" пред BIG5: Жал ми е, че изпихме водката на Тато! Гордея се, че Борисов има най-широкия гръб в ЕС и няма пърхот! Страната ни е като оперетата "Цигански барон"

В навечерието на Празника на труда управителят на вестник "Стършел" Румен Белчев разказа пред BIG5 за срещата си с Тодор Живков, докато е под домашен арест и от къде идва обичта на българите към почивните дни. Сатирикът коментира и присъствието ни в европейската карта, както и защо не можем да сме значима държава, с която да се съобразяват партньорите ни. Според сатирика страната ни е заприличала на оперетата "Цигански барон", в която е важно да вдигаме шум, за да не ни спрат кранчетата на еврофондовете.

 

- Г-н Белчев, говорим в навечерието на Първи май. Защо най-бедната страна в ЕС, с най-голяма безработица и празни джобове има толкова много празници?

- Българинът се е родил уморен и все гледа да си почине. Това е много стара истина. Сещам се за една карикатура във в. „Стършел“, в която бяха нарисувани двама сънародници, които надигаха шишета и си говореха, че като сме безделници, да не би да сме и без празници? Ние обичаме почивките, а всички правителства обичат нас. Като не могат да ни дадат друго, ни дават почивка, за да се порадваме на политиците. Става дума за микро корупция на макро ниво.

- Това ли цели и Валери Симеонов, който иска да върне цигарите в заведенията?

- Валери Симеонов е политикът, който най-после призна, че има депутати без съвест. Той каза, че търси съвестни хора в парламента, които да го подкрепят за връщането на цигарите в заведенията. След като констатира, че ги търси, означава следователно, че явно има и такива, на които им липсва съвестта. Той явно ги знае кои са. Ние подозирахме за подобни народни представители, но щом го казва вицепремиерът, явно вече е сигурно.

Бойко Борисов провери танковете във военен завод. И това ли е част от популизма? Много хора сравняват поведението му с Тодор Живков. Вие виждате ли прилика?

- Защо да даваме пример само с Тодор Живков. Да се върнем още по-назад във времето, когато другарят Хрушчов ходеше и питаше колхозниците „как сте как сте“, шегувайки се, а те му отговарят „добре сме, добре сме“, също с шега. Нека Бойко Борисов да ходи сред народа и да му се радва. Месец май идва, навън е зелено, цъфнали са люляците. Нека в Деня на труда да хапнем кебапчета, да пийнем биричка и да се порадваме на безделието.

- Защо имаме подобни празници, които се приемат само като почивни дни от повечето хора?

- 40 години свикнахме, че на тези празници си ходим на манифестации. В по-малките градове пристигаше цирк с въртележки, сергийки със захарен памук и стрелбища. Панаир. Това беше празникът. Сега, доколкото виждам, има някакво шествие „рок за труда“. Надявам се поне там да не участват стоте кабагайди, защото много ми омръзнаха да вървят отпред по митингите, а и рок с гайда… Остава ни да си купим наденичка и биричка, за да си празнуваме самосиндикално по домовете.

- Това ли е основният проблем на българина, че гледа да оправи своята къщичка, а не мисли за другите?

- Започва се от собствената си къщичка. Човек, който не може да си измие прозорците, няма право да говори, че другите не пазят чисто.

Имате снимка с Тодор Живков, която вие направил фотографът Зафер Галибов. Каква е историята на фотоса?

- Това е снимка, с която се гордея. Става въпрос за среща, когато той беше под домашен арест и никой не го търсеше и не ходеше при него. Тогава със Зафер отидохме, но ми е съвестно. Другарят Живков почерпи, а ние му изпихме водката.

- Защо го потърсихте? Вие сте работели във вестник на дисиденти, а отивате при противника?

- Това е силно казано, защото работех в „Стършел“, който беше към ЦК на БКП и трудно можеше да се говори за дисиденти. Не бяхме съгласни с някои неща, но сме ги заявявали в рамките на закона. При Тодор Живков отидох на шега. Беше излязла книжката ми „Със светло пиво – към светло бъдеще. История на Бирената партия“. Като лидер на партията му пратих книжката и помолих за среща, на която да му задам няколко въпроса. Живков се забавляваше много с нашите простотии. След това интервюто не излезе в „Стършел“, а в „24 часа“, защото стана доста по-сериозно. В момента, в който извадих касетофона, ме помоли да го спра. През повечето време той ни задаваше въпроси, защото беше под домашен арест и получаваше информация само от телевизията и радиото. Беше му любопитно какво точно става в държавата според нас. Нямаше полезни напътствия - как да се управлява държавата, нито критики към хората, които го арестуваха. Живков много внимаваше, защото познаваше нашия вестник и знаеше, че всичко, което каже, може да бъде използвано срещу него.

- Много хора сравняват Бойко Борисов с Тато. Виждате ли подобна прилика и взимат ли ни сериозно нашите партньори в ЕС?

- Ние имаме лидера с най-широк гръб в Европа. Дори Берлускони го измери. Слава Богу, нямаше пърхот като френския президент Еманюел Макрон. Можем само де сме горди. Как може да гледат на страната ни сериозно, когато средната ни заплата е 400 евро, а в Швейцария е 4 000 евро, когато сме на трето място в света по смъртност и след 50 години може и да ни няма, едната половина от правителството ни отива в Крим да приветства руската окупация, а другата казва, че няма нищо общо? Ние сме като една оперета „Цигански барон“. Важното е да вдигаме шум и да казваме, че ни има, за да усвоим еврофондовете.

- Каква е съдбата на вестник "Стършел"?

- „Стършел“ е жив и се зъбим на тиранина, зъбим се срещу всяка тъпота, а в момента имаме много работа. Подготвяме нов сайт, който до края на май ще тръгне. Търсете ни в Starshel.bg.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 30 Април 2018 12:54
  Нинова прекъсва ваканцията на депутатите, извика Борисов и Горанов в НС на извънредно заседание

  Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска на извънредна пресконференция прекратяване на ваканцията на парламента и заседание още следващата седмица. На него тя настоя да присъстват премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов. 

  Социалистите искат обяснения по въпросите, свързани със скандалното изчезване на Търговския регистър, на сайта на правосъдното министерство и за проблема с винетките около аферата "Олимпик". Нинова обясни, че властта трябва да каже по какъв начин могат да се решат проблемите с Търговския регистър, какви ще бъдат санкциите и по какъв начин ще бъдат компенсирани пострадалите от застрахователната компания. По думите на Крум Зарков е задача на правителството да помогне за обезщетенията, които трябва да получат от Кипър засегнатите от фалиралите застрахователи. Кирил Добрев допълни, че вече България е страната на ГЕРБ и поиска оставката на вътрешния министър Валентин Радев. Той посочи, че отдавна там се правят непрозрачни поръчки, за които вина носи самият началник на МВР. 

 • Понеделник, 30 Април 2018 12:54
  След Търговския регистър изчезна и сайтът на правосъдното министерство, Борисов привика Цецка Цачева

  Сайтът на Министерството на правосъдието временно не работи поради технически причини. Очаква се отново да заработи след 13:00 часа, а от ведомството обясниха пред 24 часа, че проблемът е незначителен. 

  В същото време Бойко Борисов е извикал спешно правосъдния министър Цецка Цачева. Най-вероятно двамата ще обсъдят създалата се кризисна ситуация около изчезването на Търговския регистър и евентуалната оставка на шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Вчера тя заяви, че е готова да напусне, но първо искала да оправи регистъра. Премиерът също каза, че докато не се разреши проблема, няма да пипа Даскалова от поста ѝ. Тази сутрин Цецка Цачева също каза пред БТВ, че заради проблемите, които се появиха някой трябва да поеме отговорност, но също не се ангажира категорично, дали ще бъде сменена Даскалова. 

 • Понеделник, 30 Април 2018 12:54
  Държавата дава 5 млн. лв. за проект на каката на Борисов

  С 5 млн. лв. в следващите 2 години трябва да бъде въведена в България бързата и надеждна NAT технология за тестване на дарената кръв. За изработването на модел и въвеждането на тестовете, за което от години се бори д-р Красимира Иванова, сестра на премиера Бойко Борисов, е предвидена специална научна програма. За нея през тази година са отделени 3 млн. лева, а за следващата още 2 млн. лв.

  В проекта ще участват националният кръвен център, медицинските университети в София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен, центърът по заразни болести, медицинският факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Само за втората половина на тази година е предвидено да бъдат направени по 700 изследвания на кръвни проби за ХИВ 1 и 2, хепатит В и С и сифилис. За следващата година трябва да бъдат направени по 1500 такива изследвания за всеки от вирусите. Това ще се случи в Националния кръвен център, но в периода до 2022 г. трябва да бъде закупена апаратура и за останалите кръвни центрове в страната.

  “Този метод е от жизненоважно значение за хората, на които се прелива кръв, и предотвратява всички болести, предавани по кръвен път, като хепатит В, за който има ваксина, и хепатит С, за който ваксина няма и който се обостря до хроничен и до цироза. Кръв се прелива и на бебета, и то все по-често заради раждането на все повече недоносени деца. В момента кръвопреливането не дава никаква сигурност за качеството на кръвта - дали тя е 100% проверена за трансмисивните болести”, обясни през април 2018 г. д-р Красимира Иванова в интервю за “24 часа”. Тя е шеф на отделението по неонатология в Първа АГ болница “Св. София” в столицата.

Оставете коментар