Понеделник, 21 Май 2018
Понеделник, 30 Април 2018 12:54

Румен Белчев от "Стършел" пред BIG5: Жал ми е, че изпихме водката на Тато! Гордея се, че Борисов има най-широкия гръб в ЕС и няма пърхот! Страната ни е като оперетата "Цигански барон"

В навечерието на Празника на труда управителят на вестник "Стършел" Румен Белчев разказа пред BIG5 за срещата си с Тодор Живков, докато е под домашен арест и от къде идва обичта на българите към почивните дни. Сатирикът коментира и присъствието ни в европейската карта, както и защо не можем да сме значима държава, с която да се съобразяват партньорите ни. Според сатирика страната ни е заприличала на оперетата "Цигански барон", в която е важно да вдигаме шум, за да не ни спрат кранчетата на еврофондовете.

 

- Г-н Белчев, говорим в навечерието на Първи май. Защо най-бедната страна в ЕС, с най-голяма безработица и празни джобове има толкова много празници?

- Българинът се е родил уморен и все гледа да си почине. Това е много стара истина. Сещам се за една карикатура във в. „Стършел“, в която бяха нарисувани двама сънародници, които надигаха шишета и си говореха, че като сме безделници, да не би да сме и без празници? Ние обичаме почивките, а всички правителства обичат нас. Като не могат да ни дадат друго, ни дават почивка, за да се порадваме на политиците. Става дума за микро корупция на макро ниво.

- Това ли цели и Валери Симеонов, който иска да върне цигарите в заведенията?

- Валери Симеонов е политикът, който най-после призна, че има депутати без съвест. Той каза, че търси съвестни хора в парламента, които да го подкрепят за връщането на цигарите в заведенията. След като констатира, че ги търси, означава следователно, че явно има и такива, на които им липсва съвестта. Той явно ги знае кои са. Ние подозирахме за подобни народни представители, но щом го казва вицепремиерът, явно вече е сигурно.

Бойко Борисов провери танковете във военен завод. И това ли е част от популизма? Много хора сравняват поведението му с Тодор Живков. Вие виждате ли прилика?

- Защо да даваме пример само с Тодор Живков. Да се върнем още по-назад във времето, когато другарят Хрушчов ходеше и питаше колхозниците „как сте как сте“, шегувайки се, а те му отговарят „добре сме, добре сме“, също с шега. Нека Бойко Борисов да ходи сред народа и да му се радва. Месец май идва, навън е зелено, цъфнали са люляците. Нека в Деня на труда да хапнем кебапчета, да пийнем биричка и да се порадваме на безделието.

- Защо имаме подобни празници, които се приемат само като почивни дни от повечето хора?

- 40 години свикнахме, че на тези празници си ходим на манифестации. В по-малките градове пристигаше цирк с въртележки, сергийки със захарен памук и стрелбища. Панаир. Това беше празникът. Сега, доколкото виждам, има някакво шествие „рок за труда“. Надявам се поне там да не участват стоте кабагайди, защото много ми омръзнаха да вървят отпред по митингите, а и рок с гайда… Остава ни да си купим наденичка и биричка, за да си празнуваме самосиндикално по домовете.

- Това ли е основният проблем на българина, че гледа да оправи своята къщичка, а не мисли за другите?

- Започва се от собствената си къщичка. Човек, който не може да си измие прозорците, няма право да говори, че другите не пазят чисто.

Имате снимка с Тодор Живков, която вие направил фотографът Зафер Галибов. Каква е историята на фотоса?

- Това е снимка, с която се гордея. Става въпрос за среща, когато той беше под домашен арест и никой не го търсеше и не ходеше при него. Тогава със Зафер отидохме, но ми е съвестно. Другарят Живков почерпи, а ние му изпихме водката.

- Защо го потърсихте? Вие сте работели във вестник на дисиденти, а отивате при противника?

- Това е силно казано, защото работех в „Стършел“, който беше към ЦК на БКП и трудно можеше да се говори за дисиденти. Не бяхме съгласни с някои неща, но сме ги заявявали в рамките на закона. При Тодор Живков отидох на шега. Беше излязла книжката ми „Със светло пиво – към светло бъдеще. История на Бирената партия“. Като лидер на партията му пратих книжката и помолих за среща, на която да му задам няколко въпроса. Живков се забавляваше много с нашите простотии. След това интервюто не излезе в „Стършел“, а в „24 часа“, защото стана доста по-сериозно. В момента, в който извадих касетофона, ме помоли да го спра. През повечето време той ни задаваше въпроси, защото беше под домашен арест и получаваше информация само от телевизията и радиото. Беше му любопитно какво точно става в държавата според нас. Нямаше полезни напътствия - как да се управлява държавата, нито критики към хората, които го арестуваха. Живков много внимаваше, защото познаваше нашия вестник и знаеше, че всичко, което каже, може да бъде използвано срещу него.

- Много хора сравняват Бойко Борисов с Тато. Виждате ли подобна прилика и взимат ли ни сериозно нашите партньори в ЕС?

- Ние имаме лидера с най-широк гръб в Европа. Дори Берлускони го измери. Слава Богу, нямаше пърхот като френския президент Еманюел Макрон. Можем само де сме горди. Как може да гледат на страната ни сериозно, когато средната ни заплата е 400 евро, а в Швейцария е 4 000 евро, когато сме на трето място в света по смъртност и след 50 години може и да ни няма, едната половина от правителството ни отива в Крим да приветства руската окупация, а другата казва, че няма нищо общо? Ние сме като една оперета „Цигански барон“. Важното е да вдигаме шум и да казваме, че ни има, за да усвоим еврофондовете.

- Каква е съдбата на вестник "Стършел"?

- „Стършел“ е жив и се зъбим на тиранина, зъбим се срещу всяка тъпота, а в момента имаме много работа. Подготвяме нов сайт, който до края на май ще тръгне. Търсете ни в Starshel.bg.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 30 Април 2018 12:54
  Радев разкри прегрешенията на Борисов, премиерът е с 10 неплатени акта в КАТ

  С 10 неплатени акта се е оказал премиерът Бойко Борисов според информационната система на КАТ. Това е станало ясно на оперативно заседание на Министерския съвет, на което вътрешният министър Валентин Радев е представил справка колко държавни служители и кои ведомства дължат пари за пътни глоби.

 • Понеделник, 30 Април 2018 12:54
  Правят "черно тото" за името на Плевнелиев-младши

  Във фейсбук започнаха импровизирани залози за името на детето, което чакат синоптичката Десислава Банова и бившия президент Росен Плевнелиев. Вчера той обяви, че чакат момченце. В социалната мрежа залагат, че жената до Плевнелиев, с когото споделиха, че били сродни души, е предложила да му направи подарък и да го кръсти Росен. Фенове на хазарта дори признават, че съвсем сериозно са си организирали бас и чакат да ги поканят на прощапулник. 

  Терминът на Банова е през септември. Бившият държавен глава коментира пред журналисти, че не я води по събития, защото вече имала коремче и си личало. Появиха се и шегувити коментари, че самият Плевнелиев износвал бебето като един Арнолд Шварценегер в комедията "Джуниър".

  Сред предложенията, които дават на младата двойка в интернет за име на наследника са Синоптик, Слънце, Вятър и дори Бойко, в чест на медиатора на ЕС. Появиха се дори информации, че Плевнелиев и синоптичката са тръгнали по ходжи, баячки и астролози, за да питат как да кръстят детето и да разберат нещо за бъдещето му.

 • Понеделник, 30 Април 2018 12:54
  БСП: Борисов ревнува, че Путин покани Радев. Премиерът с комплимент към Кремъл: Русия ще прати изтребители, ако ни нападнат!

  Премиерът Бойко Борисов отново се загрижи за мира на Балканите. "Ако нещо се случи, Русия и Турция, както и САЩ, няма да се поколебаят да се намесят", казва той и добавя специално че, "Русия без колебание ще изпрати изтребителите". Зам.-председателят на БСП Деница Златева заяви, че премиерът ревнува от Румен Радев, защото не той, а президентът е поканен в Москва и ще се срещне с Владимир Путин. Ситуацията с политиката към Кремъл заприлича на детската игра "Бързи, смели, сръчни". 

Оставете коментар