Понеделник, 22 Октомври 2018
Понеделник, 30 Април 2018 12:54

Румен Белчев от "Стършел" пред BIG5: Жал ми е, че изпихме водката на Тато! Гордея се, че Борисов има най-широкия гръб в ЕС и няма пърхот! Страната ни е като оперетата "Цигански барон"

В навечерието на Празника на труда управителят на вестник "Стършел" Румен Белчев разказа пред BIG5 за срещата си с Тодор Живков, докато е под домашен арест и от къде идва обичта на българите към почивните дни. Сатирикът коментира и присъствието ни в европейската карта, както и защо не можем да сме значима държава, с която да се съобразяват партньорите ни. Според сатирика страната ни е заприличала на оперетата "Цигански барон", в която е важно да вдигаме шум, за да не ни спрат кранчетата на еврофондовете.

 

- Г-н Белчев, говорим в навечерието на Първи май. Защо най-бедната страна в ЕС, с най-голяма безработица и празни джобове има толкова много празници?

- Българинът се е родил уморен и все гледа да си почине. Това е много стара истина. Сещам се за една карикатура във в. „Стършел“, в която бяха нарисувани двама сънародници, които надигаха шишета и си говореха, че като сме безделници, да не би да сме и без празници? Ние обичаме почивките, а всички правителства обичат нас. Като не могат да ни дадат друго, ни дават почивка, за да се порадваме на политиците. Става дума за микро корупция на макро ниво.

- Това ли цели и Валери Симеонов, който иска да върне цигарите в заведенията?

- Валери Симеонов е политикът, който най-после призна, че има депутати без съвест. Той каза, че търси съвестни хора в парламента, които да го подкрепят за връщането на цигарите в заведенията. След като констатира, че ги търси, означава следователно, че явно има и такива, на които им липсва съвестта. Той явно ги знае кои са. Ние подозирахме за подобни народни представители, но щом го казва вицепремиерът, явно вече е сигурно.

Бойко Борисов провери танковете във военен завод. И това ли е част от популизма? Много хора сравняват поведението му с Тодор Живков. Вие виждате ли прилика?

- Защо да даваме пример само с Тодор Живков. Да се върнем още по-назад във времето, когато другарят Хрушчов ходеше и питаше колхозниците „как сте как сте“, шегувайки се, а те му отговарят „добре сме, добре сме“, също с шега. Нека Бойко Борисов да ходи сред народа и да му се радва. Месец май идва, навън е зелено, цъфнали са люляците. Нека в Деня на труда да хапнем кебапчета, да пийнем биричка и да се порадваме на безделието.

- Защо имаме подобни празници, които се приемат само като почивни дни от повечето хора?

- 40 години свикнахме, че на тези празници си ходим на манифестации. В по-малките градове пристигаше цирк с въртележки, сергийки със захарен памук и стрелбища. Панаир. Това беше празникът. Сега, доколкото виждам, има някакво шествие „рок за труда“. Надявам се поне там да не участват стоте кабагайди, защото много ми омръзнаха да вървят отпред по митингите, а и рок с гайда… Остава ни да си купим наденичка и биричка, за да си празнуваме самосиндикално по домовете.

- Това ли е основният проблем на българина, че гледа да оправи своята къщичка, а не мисли за другите?

- Започва се от собствената си къщичка. Човек, който не може да си измие прозорците, няма право да говори, че другите не пазят чисто.

Имате снимка с Тодор Живков, която вие направил фотографът Зафер Галибов. Каква е историята на фотоса?

- Това е снимка, с която се гордея. Става въпрос за среща, когато той беше под домашен арест и никой не го търсеше и не ходеше при него. Тогава със Зафер отидохме, но ми е съвестно. Другарят Живков почерпи, а ние му изпихме водката.

- Защо го потърсихте? Вие сте работели във вестник на дисиденти, а отивате при противника?

- Това е силно казано, защото работех в „Стършел“, който беше към ЦК на БКП и трудно можеше да се говори за дисиденти. Не бяхме съгласни с някои неща, но сме ги заявявали в рамките на закона. При Тодор Живков отидох на шега. Беше излязла книжката ми „Със светло пиво – към светло бъдеще. История на Бирената партия“. Като лидер на партията му пратих книжката и помолих за среща, на която да му задам няколко въпроса. Живков се забавляваше много с нашите простотии. След това интервюто не излезе в „Стършел“, а в „24 часа“, защото стана доста по-сериозно. В момента, в който извадих касетофона, ме помоли да го спра. През повечето време той ни задаваше въпроси, защото беше под домашен арест и получаваше информация само от телевизията и радиото. Беше му любопитно какво точно става в държавата според нас. Нямаше полезни напътствия - как да се управлява държавата, нито критики към хората, които го арестуваха. Живков много внимаваше, защото познаваше нашия вестник и знаеше, че всичко, което каже, може да бъде използвано срещу него.

- Много хора сравняват Бойко Борисов с Тато. Виждате ли подобна прилика и взимат ли ни сериозно нашите партньори в ЕС?

- Ние имаме лидера с най-широк гръб в Европа. Дори Берлускони го измери. Слава Богу, нямаше пърхот като френския президент Еманюел Макрон. Можем само де сме горди. Как може да гледат на страната ни сериозно, когато средната ни заплата е 400 евро, а в Швейцария е 4 000 евро, когато сме на трето място в света по смъртност и след 50 години може и да ни няма, едната половина от правителството ни отива в Крим да приветства руската окупация, а другата казва, че няма нищо общо? Ние сме като една оперета „Цигански барон“. Важното е да вдигаме шум и да казваме, че ни има, за да усвоим еврофондовете.

- Каква е съдбата на вестник "Стършел"?

- „Стършел“ е жив и се зъбим на тиранина, зъбим се срещу всяка тъпота, а в момента имаме много работа. Подготвяме нов сайт, който до края на май ще тръгне. Търсете ни в Starshel.bg.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 30 Април 2018 12:54
  Борисов е на официално посещение в Обединените арабски емирства

  В понеделник премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация ще заминат за Египет

  Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Настоящото посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Обединените арабски емирства е първа визита на това равнище в историята на двустранните отношения. То се явява продължение на усилията за по-нататъшно активизиране на двустранното сътрудничество, след като в началото на тази година България и ОАЕ откриха свои посолства в Абу Даби и София, посочват от пресслужбата на Министерския съвет.

  В рамките на визитата премиерът Борисов ще се срещне с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, както и с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум.

  По време на разговорите ще бъде обсъдено развитието на политическия диалог между двете държави и засилване на ефективното взаимодействие в стратегически важни области като икономиката и инвестициите, отбраната и сигурността, борбата с тероризма, иновациите и технологиите.

  В понеделник, 22 октомври, премиерът Бойко Борисов с водената от него делегация ще замине за Египет, където ще се срещне с президента на Република Египет Абдел Фатах Ас Сиси. В продължение на разговорите им в Кайро по време на 73-та сесия на Общото събрание на ООН, двамата ще обсъдят активизиране на двустранните отношения и задълбочаване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес.

  В делегацията, ръководена от премиера Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов.

 • Понеделник, 30 Април 2018 12:54
  Корнелия Нинова: „Стабилност” е най-неподходящата дума за правителството – Бойко Борисов изпусна контрола върху кабинета

  Лидерът на БСП проведе и среща с протестиращи тютюнопроизводители, които се оплакаха от фирмите, които им извиват ръцете и изкупуват тютюна на ниски цени, при това не го плащат.

  „Стабилност” е най-неподходящата дума за правителството – Бойко Борисов изпусна контрола върху кабинета. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за радио "Фокус" във връзка с напрежението между патриотите и стабилността на кабинета.

  „Всяка седмица те раждат скандали напоследък. Макар и да са по различни поводи, тези скандали, винаги имат нещо общо. Винаги са за постове и за пари. Последните са за това кой да сложи главен секретар на МВР, преди това бяха за влиянието в туризма и раздаването на концесиите на плажовете, т.е. те не са за политики, а са за постове, пари, влияние и това ги обединява като емблема“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

  Тя обърна внимание, че новото е, че премиерът Борисов е изпуснал контрола върху правителството си. „По-рано ги събираше, опитваше се да успокоява ситуацията и излизаха в крайна сметка с някакво решение. Сега вече няколко пъти отлагат коалиционния си съвет, защото знаят, че няма да могат да постигнат съгласие. По-интересното е, че последното изказване на премиера беше: „Патриотите си имат свои правила, аз не искам да ги коментирам“.

  Разбира се, понеже не може да се справи със ситуацията, бяга от нея, но ако корупцията и лобизмът, в които те се обвиняват взаимно всяка седмица и директно и открито са правила за г-н Борисов, за нас е престъпление“, подчерта Нинова. По думите ѝ трябва да се търси отговорност за тях. Тя изрази съмнения, че някои от министрите взаимно един на друг са си изпращали сигнали до главния прокурор за разследвания.

  „Ситуацията е нестабилна. За съжаление, тази нестабилност се отразява на цялата държава и на живота на хората. Затова и поискахме вот на недоверие и оставката на кабинета“, посочи още лидерът на БСП.

  По-рано днес Корнелия Нинова проведе среща в Гоце Делчев с протестиращи тютюнопроизводители. Пред нея те поставиха въпроса за готвеното от правителството увеличение от 340 на 560 лв. за самоосигуряващите се тютюнопроизводители. Нинова ги увери, че “БСП за България”, както и миналата година, няма да подкрепи това предложение на правителството, съобщиха от пресцентъра на левицата. 

  “Цялата им данъчна и осигурителна политика е удар върху най-бедните и слабите. Въвеждат данък върху старите коли. Кой ще го плаща - най бедните хора, които не могат да си позволят нова кола. Натоварват вас с нови осигуровки - пак бедните. Докато бях депутат от Благоевград, знаете че бях с вас по нивите, на мнозина от вас съм била в домовете, познавам семействата ви и знам с какъв къртовски труд си изкарвате прехраната”, заяви Корнелия Нинова. 

  Тютюнопроизводителите се оплакаха от фирмите, които им извиват ръцете и изкупуват тютюна на ниски цени. Отгоре на това не го плащат. 

  “А вие сте принудени да напускате страната и да ходите да берете тютюн в Гърция”, заяви Корнелия Нинова. Тя пое ангажимент проблемите на тютюнопроизводителите да бъдат поставени за решаване от трибуната на парламента.

 • Понеделник, 30 Април 2018 12:54
  Борисов пред срещата "16+1": Живеем в много тревожен свят. Предстои ни още много работа

  "Санкциите срещу държавите са прътът в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса и страните, където има такива", каза Борисов.

  Започна Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата „16+1“.

  Встъпителната реч бе на министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова. Чрез домакинството на срещите под мотото „Глобално мислене, действия на местно ниво“ отбелязваме 2018 като година на сътрудничество между местната власт и бизнес на инициативата "16+1", каза Павлова.

  „Добре дошли в София, добре дошли на четвъртата среща на местните лидери и на асоциацията на областните управители на страните от Централна и Източна Европа и Китай "16+1“, каза Павлова. Тя посочи, че важни теми за сътрудничество с Китай са такива като енергетика, туризъм и други.

  Павлова уточни, че днешните срещи се организират от Министерство на Българското председателство, Столична община, НСОРБ и други. „Наши партньори от китайски страна са секретариатът за сътрудничество "16+1" и други“, допълни Павлова. 

  След нея премиерът Бойко Борисов даде старт на форума. "Благодаря на китайската страна,  ще имаме още много поводи за срещи и разговори. Пожелавам успех на форума днес. Отношенията между Китай и България никога не са били толкова добри", каза министър - председателят ни.

  "Санкциите срещу държавите са прътът в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса и страните, където има такива", каза Борисов.

  „В Брюксел на срещата на върха ЕС – Азия, бяха очертани огромните възможности, които има нашия пазар във всяко едно отношение. В същото време сме в условията на санкции от САЩ към Китай, към Русия, от ЕС към Русия и на вчерашната среща в Брюксел наред с оптимизма, имаше и много песимизъм, защото ако приемем, че свободният пазар, конкурентоспособността са движещите сили за един успешен бизнес и сътрудничество санкциите са точно пръта в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса и страните където има такива“, каза Борисов.

  По думите му излизането на САЩ от споразумението за климатичните промени също не е еднозначен акт и за съжаление природата всеки ден ни напомня, че промените в климата са факт.

  „Това, което днес е в Испания, наводнения, суши, земетресения, цунамита и това е също една причина за миграционната вълна, която върви в света. Така че светът като цяло трябва да положи огромни усилия. Новата епоха – цифровизацията, която върви във всички посоки, във всички области и сфери, води след себе си необходимостта от съответната киберзащита, борба срещу киберпрестъпленията", каза премиерът.

  Той обясни, че два дни е бил с китайския премиер в Брюксел. „Така ни бяха поставили, че с канцлера Меркел, него и аз бяхме в една група. Имахме възможност по всички тези теми да си спомним и това, което в София на срещата правихме. Той остана на среща с краля на Белгия и от негово име помоли да ви поздравя на днешния форум на местните власти“, допълни  Борисов.

  "Когато междуправителствените отношения са добри, инвестиционните намерения и подготовката за тези инвестиции зависят пряко от местнтата власт", заяви премиерът.

  „30 града мисля, че има побратимени с китайски общини и наши, само не ме карайте да ги изброя всичките. Ще се затрудня. Това е похвално, защото местните власти са моторите и най-лесно, когато междуправителствените отношения са добри, инвестиционните намерения, терените, подготовката им, възможността след това тези инвестиции да се развиват пряко зависи от местната власт“, каза премиерът.

  „Живеем в много тревожен свят. Напрежението, витаещо в Брюксел и желанието на всички от Европа и Азия беше да се постигнат за в бъдеще по-добри резултати, но много труд, много работа още предстои на всички и тук не бива да пропускаме върховенството на закона, правата на човека, свободата на медиите“, допълни още Бойко Борисов.

Оставете коментар