Вторник, 18 Декември 2018
Петък, 04 Май 2018 12:32

Велизар Енчев пред BIG5: Борисов потвърди страха си от Слави пред сервилни журналисти. Симеонов се гордее, че презира избирателите си

Виктор Николаев и Аделина Радева не ме изненадаха с нищо. Зададоха безлични въпроси, не задълбаха в доклада на Държавния департамент за смъртоносната медийна атмосфера в България, държаха се сервилно, като повечето водещи у нас. Вече не мога да си представя наш журналист да се държи така настъпателно, както го правят репортерите в Белия дом, както в Париж телевизионни водещи свободно и без страх разговарят с Макрон. Валери Симеонов не за първи път се гаври с народа. Преди години, когато бе във война със Сидеров, нарече избирателите на „Атака“ лумпени. По ирония на съдбата сега е в коалиция с водача на лумпените, коментира пред BIG5 журналистът Велизар Енчев. 

- Г-н Енчев, защо отмина като изпусната реплика констатацията на Валери Симеонов, че хората, които търкат билетчета имат олигофренска усмивка? Не носи ли именно той вина за отчаянието?

- Този човек не за първи път се гаври с народа. Преди години, когато бе във война със Сидеров, нарече избирателите на „Атака“ лумпени. По ирония на съдбата сега е в коалиция с водача на лумпените, който го осъди за тази обида. Всъщност вицето е един много последователен човек в отношенията си към хората - той презира избирателите си и не крие това, даже се гордее с поведение, от което нормалните политици се срамуват. Цинизъм е да наричаш олигофрени хиляди смазани от живота хора, наивно търкащи билетчета, защото късно са открили, че с честен труд е невъзможно да забогатееш. Понеже циникът никога не се срамува от себе си, така и нашият герой е ампутиран от чувството за срам. Той не е способен да осъзнае, а камо ли да се разкае, за собственото си морално падение. Така че моята задочна полемика с вицето по тишината е обречена. Такива цинични типове са победители по презумпция. Такива не само минават през трупове по пътя към богатството, но и мразят жертвите си.

- Бойко Борисов днес направи алюзия с хора като вас, които са журналисти и са станали политици. Предсказа на Виктор Николаев и на Аделина Радева премиерското кресло. За какво говори това? Те не му отговориха, но трябва ли да се чувстваме поласкани, или обидени, че ни предлагат кабинета на "Дондуков" 1?

- Всъщност днес той плахо призна, че се страхува от водещия на „Шоуто на Слави“, ако той реши да влезе в политиката. И не само от него. Борисов се бои от всяко ново лице в политиката, което е негов морален контрапункт. Неморалните не се страхуват от себеподобните. Виктор Николаев и Аделина Радева не ме изненадаха с нищо. Зададоха безлични въпроси, не задълбаха в доклада на Държавния департамент за смъртоносната медийна атмосфера в България, държаха се сервилно, като повечето водещи у нас. Вече не мога да си представя наш журналист да се държи така настъпателно, както го правят репортерите в Белия дом, както в Париж телевизионни водещи свободно и без страх разговарят с Макрон. Българската телевизионна журналистика е парализирана от страх от Борисов. Защото от него зависи всичко – и държавното финансиране на медиите, и хлябът на журналистите. Да не говоря за печатните издания, които отдавна са в краката му и вече издават книги за великия премиер, който винаги се завръща. Може ли сервилният репортер на „24 часа“, написал хвалебствена книга за Борисов, да е обективен в коментарите си за неговата политика? Може ли да се вярва на този вестник?

- Защо, след като не е съгласен със сделката между ЧЕЗ и Инерком, премиерът се страхува да я развали? Спомена за милиони, които плашат държавата. Това политически ход ли беше, или чисто прагматично поведение на правителството?

- Защото той стои зад сделката. В буквалния и в преносния смисъл. Кой ще повярва, че българското правителство е научило от чешката преса за купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова? Някой вярва ли, че премиерът не знае кой купува ЕРП, което има три милиона абонати? Вече втори месец, всяка сряда, от 10.00 часа, „Българската пролет“ има постоянен протестен пост пред Министерския съвет с един лозунг: „ЧЕЗ – НА НАРОДА, НЕ НА ШАЙКАТА! НЯМА ДА ПЛАЩАМЕ НА ГИНКА“. На последния протест се събраха над стотина граждани. БНТ и Би Ти Ви снимаха, взеха интервюта и…не излъчиха нищо. И знаете ли защо? Защото и в обществената, и в частната телевизия се уплашили от надписа на нашия транспарант. Уплашили се от думата „шайка“…

- Защо сме след африканските държави по свобода на словото?

- Защото ни управлява шайка!

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 04 Май 2018 12:32
  БСП: Заради отношенията между Бойко Борисов и Сашо Дончев ще пострада националният ни интерес

  Корнелия Нинова: Призовавам Борисов както не е искал да се приватизира „Булгартрансгаз“ , така да спре и концесията на летище „София“

 • Петък, 04 Май 2018 12:32
  Борисов за глобата от ЕК: Няма кой да спре "зелените" 20 години. Навсякъде се приватизира, а в България – не

  Премиерът едва вчера чул, че Жирардели е собственик на „Юлен”.

  Трите търговски дружества ще платят глобата от печалба, а не хората. Това каза премиерът Бойко Борисов в коментар от Виена по повод наложената от Европейската комисия глоба в размер на 77 млн. евро на групата на БЕХ.

  В понеделник Европейската комисия наложи глоба на „Български енергиен холдинг”, неговото дъщерно дружество за доставка на газ „Булгаргаз“ и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура „Булгартрансгаз“ („групата БЕХ“) в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Енергийният министър обясни, че според ЕК трябва да има възможност българският оператор „Булгартрансгаз” да бъде приватизиран и да влезе чужд оператор.

  На въпрос как ще реагира България след санкцията, Борисов заяви, че страната ни реагира вече повече от две години в преговорите, които водим с ЕК.

 • Петък, 04 Май 2018 12:32
  Властта разрешава на КОНПИ да действа, пренебрегвайки съда

  Управляващите ще приемат поправка в променения вече текст на ГЕРБ, даваща възможност Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да прави проверки независимо от решението на съда. 

  Това каза снощи пред журналисти във Виена премиерът Бойко Борисов след срещата си с еврокомисаря Франс Тимерманс.

  "И го информирах за това тълкувателно решение по гражданската конфискация. В най-скоро време ще направим една поправка, в която ще има едно изречение, образно казано, в което се казва, че гражданската конфискация, или КОНПИ това, което е придобито по престъпен начин ще конфискува, а наказателното преследване си върви по другото направление. Голяма подкрепа от негова (на еврокомисар Франс Тимерманс – бел.ред.) страна – абсолютно това го удовлетворява", каза Бойко Борисов от форума на високо равнище "Европейски съюз – Африка".

  Министър-председателят участва в двудневния форум на високо равнище ЕС – Африка във Виена. Форумът под наслов "Сътрудничеството в дигиталната ера" ще бъде открит днес от канцлера на Австрия Себастиан Курц, от президента на Руанда и председател на Африканския съюз Пол Кагаме и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Особено внимание ще бъде обърнато на действията за засилване участието на жените в цифровата икономика и младите хора.

Оставете коментар