Сряда, 26 Септември 2018
Петък, 04 Май 2018 12:32

Велизар Енчев пред BIG5: Борисов потвърди страха си от Слави пред сервилни журналисти. Симеонов се гордее, че презира избирателите си

Виктор Николаев и Аделина Радева не ме изненадаха с нищо. Зададоха безлични въпроси, не задълбаха в доклада на Държавния департамент за смъртоносната медийна атмосфера в България, държаха се сервилно, като повечето водещи у нас. Вече не мога да си представя наш журналист да се държи така настъпателно, както го правят репортерите в Белия дом, както в Париж телевизионни водещи свободно и без страх разговарят с Макрон. Валери Симеонов не за първи път се гаври с народа. Преди години, когато бе във война със Сидеров, нарече избирателите на „Атака“ лумпени. По ирония на съдбата сега е в коалиция с водача на лумпените, коментира пред BIG5 журналистът Велизар Енчев. 

- Г-н Енчев, защо отмина като изпусната реплика констатацията на Валери Симеонов, че хората, които търкат билетчета имат олигофренска усмивка? Не носи ли именно той вина за отчаянието?

- Този човек не за първи път се гаври с народа. Преди години, когато бе във война със Сидеров, нарече избирателите на „Атака“ лумпени. По ирония на съдбата сега е в коалиция с водача на лумпените, който го осъди за тази обида. Всъщност вицето е един много последователен човек в отношенията си към хората - той презира избирателите си и не крие това, даже се гордее с поведение, от което нормалните политици се срамуват. Цинизъм е да наричаш олигофрени хиляди смазани от живота хора, наивно търкащи билетчета, защото късно са открили, че с честен труд е невъзможно да забогатееш. Понеже циникът никога не се срамува от себе си, така и нашият герой е ампутиран от чувството за срам. Той не е способен да осъзнае, а камо ли да се разкае, за собственото си морално падение. Така че моята задочна полемика с вицето по тишината е обречена. Такива цинични типове са победители по презумпция. Такива не само минават през трупове по пътя към богатството, но и мразят жертвите си.

- Бойко Борисов днес направи алюзия с хора като вас, които са журналисти и са станали политици. Предсказа на Виктор Николаев и на Аделина Радева премиерското кресло. За какво говори това? Те не му отговориха, но трябва ли да се чувстваме поласкани, или обидени, че ни предлагат кабинета на "Дондуков" 1?

- Всъщност днес той плахо призна, че се страхува от водещия на „Шоуто на Слави“, ако той реши да влезе в политиката. И не само от него. Борисов се бои от всяко ново лице в политиката, което е негов морален контрапункт. Неморалните не се страхуват от себеподобните. Виктор Николаев и Аделина Радева не ме изненадаха с нищо. Зададоха безлични въпроси, не задълбаха в доклада на Държавния департамент за смъртоносната медийна атмосфера в България, държаха се сервилно, като повечето водещи у нас. Вече не мога да си представя наш журналист да се държи така настъпателно, както го правят репортерите в Белия дом, както в Париж телевизионни водещи свободно и без страх разговарят с Макрон. Българската телевизионна журналистика е парализирана от страх от Борисов. Защото от него зависи всичко – и държавното финансиране на медиите, и хлябът на журналистите. Да не говоря за печатните издания, които отдавна са в краката му и вече издават книги за великия премиер, който винаги се завръща. Може ли сервилният репортер на „24 часа“, написал хвалебствена книга за Борисов, да е обективен в коментарите си за неговата политика? Може ли да се вярва на този вестник?

- Защо, след като не е съгласен със сделката между ЧЕЗ и Инерком, премиерът се страхува да я развали? Спомена за милиони, които плашат държавата. Това политически ход ли беше, или чисто прагматично поведение на правителството?

- Защото той стои зад сделката. В буквалния и в преносния смисъл. Кой ще повярва, че българското правителство е научило от чешката преса за купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова? Някой вярва ли, че премиерът не знае кой купува ЕРП, което има три милиона абонати? Вече втори месец, всяка сряда, от 10.00 часа, „Българската пролет“ има постоянен протестен пост пред Министерския съвет с един лозунг: „ЧЕЗ – НА НАРОДА, НЕ НА ШАЙКАТА! НЯМА ДА ПЛАЩАМЕ НА ГИНКА“. На последния протест се събраха над стотина граждани. БНТ и Би Ти Ви снимаха, взеха интервюта и…не излъчиха нищо. И знаете ли защо? Защото и в обществената, и в частната телевизия се уплашили от надписа на нашия транспарант. Уплашили се от думата „шайка“…

- Защо сме след африканските държави по свобода на словото?

- Защото ни управлява шайка!

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 04 Май 2018 12:32
  Борисов нареди на министрите си да отстранят служители заради задържаните журналисти

  Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят временно или в отпуск всички държавни служители и експерти, които са споменати в журналистическо разследване на сайта "Биволъ" за нередности при усвояването на евросредства, докато текат проверките по случая, съобщи Banker.bg

  На 17. септември Софийска градска прокуратура възложи на Държавна агенция "Национална сигурност" извършването на проверка по повод публикация в сайта "Биволъ" – "ДжиПи Гейт": Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми".

  На 14. септември сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове по повод същата публикация е постъпил до главния прокурор от вицепремиера Томислав Дончев. Сигналът на Дончев е адресиран и до министъра на вътрешните работи, както и до председателя на КПКОНПИ, с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС". Сигналите от Томислав Дончев и от сайта "Биволь" са обединени. Предмет на проверка ще са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци.

  Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица. На ДАНС са възложени конкретни действия, свързани с изискване на документи, снемане на обяснения и проверка на твърдяните факти. В хода на проверката ще бъде осъществено и взаимодействие с КПКОНПИ.

  Именно заради въпросното разследване журналистът от "Биволъ" Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро бяха задържани за няколко часа от полицията през миналата седмица. Това се случи, след като от сайта подали сигнал до ГДБОП, че край Радомир са изгорени и предстои да бъдат унищожени още документи, свързани с усвояването на евросредства от въпросната фирма.

  В последната част от разследването, озаглавена "ДжиПиГейт: Kеш, офшорки, ДПС, руски олигарси и жената на Таки", се споменава името на Станислава Йотова, която в момента е шеф на отдел Обществени поръчки в Министерството на земеделието и храните. Йотова е и парламентарен сътрудник по еврофондовете на депутата от ДПС Имрен Исметова Мехмедова. Посочва се още Янаки Червеняков – експерт в Държавен Фонд Земеделие.

 • Петък, 04 Май 2018 12:32
  Борисов: Бъчварова стана баба и гледа внуче, не са гаджета с Желязков, а е мое решение за министър

  "Премиерът лично ми предложи поста министър на транспорта. Не беше лесно решение за мен, но който го познава, знае, че той е много убедителен". Това обяви пред БТВ избраният вчера за министър на транспорта Росен Желязков по повод новините около това, че е предложен от шефа на кабинета на Бойко Борисов – Румяна Бъчварова, с която се спряга, че е интимен партньор.

 • Петък, 04 Май 2018 12:32
  Нинова: Борисов отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата...

  "И какво стана сега? Сутринта патриотите се похвалиха, че правителството взело единодушно решение България да подкрепи Унгария и г-н Орбан. Борисов обаче отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата". Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

  Коментарът ѝ е във връзка с изявлението на премиера Борисов от Залцбург, в което той изненадващо подчертава, че "решението на Министерския съвет да бъде изготвена позиция срещу предложението на ЕП за започване на процедура за отнемане на гласа на Унгария, няма правна стойност, а позицията ще бъде изготвена за "някой ден", ако се стигне до такова решение".

  Ето целият пост на Корнелия Нинова във Фейсбук:

  "И какво стана сега?

  Сутринта патриотите се похвалиха, че правителството взело единодушно решение България да подкрепи Унгария и г-н Орбан.

  Борисов обаче отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата. Браво, господин премиер. Последователен сте.

  Не за пръв път правите една външна политика вътре за електората, а друга - навън пред началниците.

  А коалиционните ви партньори са за украса.

  Горките патриоти. С какъв възторг обявиха днес защитата си за Виктор Орбан.

  А сега? Мислех, че това правителство не може вече да ме изненада с нищо. Но успя.

  То ще е първото, което официално и то пред Европейски партньори е делегитимирало институцията Министерски съвет с думите на премиер: “решението на Правителството няма правна стойност”. То е за "някой ден".

  Източник: "Епицентър"

  снимка: фейсбук профил на Бойко Борисов

Оставете коментар