Вторник, 26 Март 2019
Петък, 04 Май 2018 12:32

Велизар Енчев пред BIG5: Борисов потвърди страха си от Слави пред сервилни журналисти. Симеонов се гордее, че презира избирателите си

Виктор Николаев и Аделина Радева не ме изненадаха с нищо. Зададоха безлични въпроси, не задълбаха в доклада на Държавния департамент за смъртоносната медийна атмосфера в България, държаха се сервилно, като повечето водещи у нас. Вече не мога да си представя наш журналист да се държи така настъпателно, както го правят репортерите в Белия дом, както в Париж телевизионни водещи свободно и без страх разговарят с Макрон. Валери Симеонов не за първи път се гаври с народа. Преди години, когато бе във война със Сидеров, нарече избирателите на „Атака“ лумпени. По ирония на съдбата сега е в коалиция с водача на лумпените, коментира пред BIG5 журналистът Велизар Енчев. 

- Г-н Енчев, защо отмина като изпусната реплика констатацията на Валери Симеонов, че хората, които търкат билетчета имат олигофренска усмивка? Не носи ли именно той вина за отчаянието?

- Този човек не за първи път се гаври с народа. Преди години, когато бе във война със Сидеров, нарече избирателите на „Атака“ лумпени. По ирония на съдбата сега е в коалиция с водача на лумпените, който го осъди за тази обида. Всъщност вицето е един много последователен човек в отношенията си към хората - той презира избирателите си и не крие това, даже се гордее с поведение, от което нормалните политици се срамуват. Цинизъм е да наричаш олигофрени хиляди смазани от живота хора, наивно търкащи билетчета, защото късно са открили, че с честен труд е невъзможно да забогатееш. Понеже циникът никога не се срамува от себе си, така и нашият герой е ампутиран от чувството за срам. Той не е способен да осъзнае, а камо ли да се разкае, за собственото си морално падение. Така че моята задочна полемика с вицето по тишината е обречена. Такива цинични типове са победители по презумпция. Такива не само минават през трупове по пътя към богатството, но и мразят жертвите си.

- Бойко Борисов днес направи алюзия с хора като вас, които са журналисти и са станали политици. Предсказа на Виктор Николаев и на Аделина Радева премиерското кресло. За какво говори това? Те не му отговориха, но трябва ли да се чувстваме поласкани, или обидени, че ни предлагат кабинета на "Дондуков" 1?

- Всъщност днес той плахо призна, че се страхува от водещия на „Шоуто на Слави“, ако той реши да влезе в политиката. И не само от него. Борисов се бои от всяко ново лице в политиката, което е негов морален контрапункт. Неморалните не се страхуват от себеподобните. Виктор Николаев и Аделина Радева не ме изненадаха с нищо. Зададоха безлични въпроси, не задълбаха в доклада на Държавния департамент за смъртоносната медийна атмосфера в България, държаха се сервилно, като повечето водещи у нас. Вече не мога да си представя наш журналист да се държи така настъпателно, както го правят репортерите в Белия дом, както в Париж телевизионни водещи свободно и без страх разговарят с Макрон. Българската телевизионна журналистика е парализирана от страх от Борисов. Защото от него зависи всичко – и държавното финансиране на медиите, и хлябът на журналистите. Да не говоря за печатните издания, които отдавна са в краката му и вече издават книги за великия премиер, който винаги се завръща. Може ли сервилният репортер на „24 часа“, написал хвалебствена книга за Борисов, да е обективен в коментарите си за неговата политика? Може ли да се вярва на този вестник?

- Защо, след като не е съгласен със сделката между ЧЕЗ и Инерком, премиерът се страхува да я развали? Спомена за милиони, които плашат държавата. Това политически ход ли беше, или чисто прагматично поведение на правителството?

- Защото той стои зад сделката. В буквалния и в преносния смисъл. Кой ще повярва, че българското правителство е научило от чешката преса за купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова? Някой вярва ли, че премиерът не знае кой купува ЕРП, което има три милиона абонати? Вече втори месец, всяка сряда, от 10.00 часа, „Българската пролет“ има постоянен протестен пост пред Министерския съвет с един лозунг: „ЧЕЗ – НА НАРОДА, НЕ НА ШАЙКАТА! НЯМА ДА ПЛАЩАМЕ НА ГИНКА“. На последния протест се събраха над стотина граждани. БНТ и Би Ти Ви снимаха, взеха интервюта и…не излъчиха нищо. И знаете ли защо? Защото и в обществената, и в частната телевизия се уплашили от надписа на нашия транспарант. Уплашили се от думата „шайка“…

- Защо сме след африканските държави по свобода на словото?

- Защото ни управлява шайка!

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 04 Май 2018 12:32
  Последна "инжекция живот" за ГЕРБ, ако Борисов махне Цветанов, смята Андрей Райчев

  ,Това образувало се вътрешногерберско напрежение е "много по-сериозна фаза на заболяването'', коментира социологът

 • Петък, 04 Май 2018 12:32
  Беновска зове Борисов да закове този, който му сервирал гурме-то с апартаментите

  Водещата с пламенно обръщение към премиера: Г-н Борисов, ще проанализирате кой Ви сервира „гурме“-то с апартаментите на Цветанов и Цачева? И да го заковете? Това е въпросът на Илиана Беновска в днешното издание на „Беновска пита”

 • Петък, 04 Май 2018 12:32
  БСП поиска оставката на Цветан Цветанов

  Елена Йончева: Борисов е загрижен от къде идват атаките, а не за корупцията.

  "Настояваме не само за оставката на Цветан Цветанов, но и за неговото напускане на българската политика, защото  проблемът с апартаментите на властта не е само в това, че закупени на цени няколко пъти по-ниски от пазарните". Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на левицата за евроизборите Елена Йончева на пресконференция в централата на БСП. Тя припомни, че преди няколко дни Българската стопанска камара излезе с информация, че 42% от приетите закони минават през "задния вход", т.е. те обслужват частни интереси, частни фирми. Тя посочи, че  през януари 2017 г. ГЕРБ  са вкарали лобистки промени в ЗУТ, които дават възможност на една фирма, вместо да построи 8 етажен блок, да построи 35 етажен. „Поправката „Артекс“ на ЗУТ е внесена от депутати от ГЕРБ. Тя е гласувана от всички депутати от управляващата партия. Тези, които са я внесли  са знаели за какво е. Става дума за лобистки закон, който внесен за конкретна фирма", каза още народният представител.

Оставете коментар