Понеделник, 21 Май 2018
Петък, 04 Май 2018 12:32

Велизар Енчев пред BIG5: Борисов потвърди страха си от Слави пред сервилни журналисти. Симеонов се гордее, че презира избирателите си

Виктор Николаев и Аделина Радева не ме изненадаха с нищо. Зададоха безлични въпроси, не задълбаха в доклада на Държавния департамент за смъртоносната медийна атмосфера в България, държаха се сервилно, като повечето водещи у нас. Вече не мога да си представя наш журналист да се държи така настъпателно, както го правят репортерите в Белия дом, както в Париж телевизионни водещи свободно и без страх разговарят с Макрон. Валери Симеонов не за първи път се гаври с народа. Преди години, когато бе във война със Сидеров, нарече избирателите на „Атака“ лумпени. По ирония на съдбата сега е в коалиция с водача на лумпените, коментира пред BIG5 журналистът Велизар Енчев. 

- Г-н Енчев, защо отмина като изпусната реплика констатацията на Валери Симеонов, че хората, които търкат билетчета имат олигофренска усмивка? Не носи ли именно той вина за отчаянието?

- Този човек не за първи път се гаври с народа. Преди години, когато бе във война със Сидеров, нарече избирателите на „Атака“ лумпени. По ирония на съдбата сега е в коалиция с водача на лумпените, който го осъди за тази обида. Всъщност вицето е един много последователен човек в отношенията си към хората - той презира избирателите си и не крие това, даже се гордее с поведение, от което нормалните политици се срамуват. Цинизъм е да наричаш олигофрени хиляди смазани от живота хора, наивно търкащи билетчета, защото късно са открили, че с честен труд е невъзможно да забогатееш. Понеже циникът никога не се срамува от себе си, така и нашият герой е ампутиран от чувството за срам. Той не е способен да осъзнае, а камо ли да се разкае, за собственото си морално падение. Така че моята задочна полемика с вицето по тишината е обречена. Такива цинични типове са победители по презумпция. Такива не само минават през трупове по пътя към богатството, но и мразят жертвите си.

- Бойко Борисов днес направи алюзия с хора като вас, които са журналисти и са станали политици. Предсказа на Виктор Николаев и на Аделина Радева премиерското кресло. За какво говори това? Те не му отговориха, но трябва ли да се чувстваме поласкани, или обидени, че ни предлагат кабинета на "Дондуков" 1?

- Всъщност днес той плахо призна, че се страхува от водещия на „Шоуто на Слави“, ако той реши да влезе в политиката. И не само от него. Борисов се бои от всяко ново лице в политиката, което е негов морален контрапункт. Неморалните не се страхуват от себеподобните. Виктор Николаев и Аделина Радева не ме изненадаха с нищо. Зададоха безлични въпроси, не задълбаха в доклада на Държавния департамент за смъртоносната медийна атмосфера в България, държаха се сервилно, като повечето водещи у нас. Вече не мога да си представя наш журналист да се държи така настъпателно, както го правят репортерите в Белия дом, както в Париж телевизионни водещи свободно и без страх разговарят с Макрон. Българската телевизионна журналистика е парализирана от страх от Борисов. Защото от него зависи всичко – и държавното финансиране на медиите, и хлябът на журналистите. Да не говоря за печатните издания, които отдавна са в краката му и вече издават книги за великия премиер, който винаги се завръща. Може ли сервилният репортер на „24 часа“, написал хвалебствена книга за Борисов, да е обективен в коментарите си за неговата политика? Може ли да се вярва на този вестник?

- Защо, след като не е съгласен със сделката между ЧЕЗ и Инерком, премиерът се страхува да я развали? Спомена за милиони, които плашат държавата. Това политически ход ли беше, или чисто прагматично поведение на правителството?

- Защото той стои зад сделката. В буквалния и в преносния смисъл. Кой ще повярва, че българското правителство е научило от чешката преса за купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова? Някой вярва ли, че премиерът не знае кой купува ЕРП, което има три милиона абонати? Вече втори месец, всяка сряда, от 10.00 часа, „Българската пролет“ има постоянен протестен пост пред Министерския съвет с един лозунг: „ЧЕЗ – НА НАРОДА, НЕ НА ШАЙКАТА! НЯМА ДА ПЛАЩАМЕ НА ГИНКА“. На последния протест се събраха над стотина граждани. БНТ и Би Ти Ви снимаха, взеха интервюта и…не излъчиха нищо. И знаете ли защо? Защото и в обществената, и в частната телевизия се уплашили от надписа на нашия транспарант. Уплашили се от думата „шайка“…

- Защо сме след африканските държави по свобода на словото?

- Защото ни управлява шайка!

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 04 Май 2018 12:32
  Радев разкри прегрешенията на Борисов, премиерът е с 10 неплатени акта в КАТ

  С 10 неплатени акта се е оказал премиерът Бойко Борисов според информационната система на КАТ. Това е станало ясно на оперативно заседание на Министерския съвет, на което вътрешният министър Валентин Радев е представил справка колко държавни служители и кои ведомства дължат пари за пътни глоби.

 • Петък, 04 Май 2018 12:32
  Правят "черно тото" за името на Плевнелиев-младши

  Във фейсбук започнаха импровизирани залози за името на детето, което чакат синоптичката Десислава Банова и бившия президент Росен Плевнелиев. Вчера той обяви, че чакат момченце. В социалната мрежа залагат, че жената до Плевнелиев, с когото споделиха, че били сродни души, е предложила да му направи подарък и да го кръсти Росен. Фенове на хазарта дори признават, че съвсем сериозно са си организирали бас и чакат да ги поканят на прощапулник. 

  Терминът на Банова е през септември. Бившият държавен глава коментира пред журналисти, че не я води по събития, защото вече имала коремче и си личало. Появиха се и шегувити коментари, че самият Плевнелиев износвал бебето като един Арнолд Шварценегер в комедията "Джуниър".

  Сред предложенията, които дават на младата двойка в интернет за име на наследника са Синоптик, Слънце, Вятър и дори Бойко, в чест на медиатора на ЕС. Появиха се дори информации, че Плевнелиев и синоптичката са тръгнали по ходжи, баячки и астролози, за да питат как да кръстят детето и да разберат нещо за бъдещето му.

 • Петък, 04 Май 2018 12:32
  Кольо Колев: Няма особено значение, че Слави изпревари президента във фейсбук, това не са избиратели

  Само за 10 месеца Слави Трифонов задмина президента Румен Радев по фенове в социалната мрежа на Facebook. Какво място му отрежда това виртуално влияние в реалната политическа сцена? Шоуменът има 150 000 "последователи", а президентът 100 000. 

Оставете коментар