Петък, 22 Февруари 2019
Понеделник, 07 Май 2018 12:09

Васко Кръпката пред BIG5: С Бойко народът залитна към мутрясване, чалгарясване и момичета, които се обличат като проститутки в шести клас! Не познавам Волен и не знам какво е Гери Никол

Не искам да виждам волен Сидеров на барабани. Ако има музикален талант, може да му помогне в политиката. Моето ниво е доста по-високо, затова не гледам Слави и не ме вълнува какво говори по мой адрес. Той прави посттекезесарско шоу. Отварям си клуб за блус, за да спра чалгата в София, каза пред BIG5 блусарят. 

 

- Васко, ти си барабанист. Появи се музикално изпълнение на Волен Сидеров с Гери Никол. Какво цели лидерът на „Атака“ с подобни прояви?

- Нямам никаква представа и този човек не ме интересува. Не искам и да знам какво е Гери Никол. Ако може да свири Волен Сидеров, може и музиката да помага понякога на политиците. Проблемът е, когато политиците „помагат“ на музиката. Аз лично нямам нужда от тях. Те често са имали нужда от мен, но не съжалявам за това.

- Защо „синята идея“ беше тотално разбита? В момента например СДС отново си търси поредния лидер?

- Нямам представа какво се случва в СДС, но за мен „синята идея“ винаги е била свързана със свободните избори, пътуване по света и музиката. Тя се осъществи в много аспекти. Това, че хората се отдадоха на преспивачите, не е проблем на „синята идея“. Васил Левски е създал организация със светлата идея за освобождението на страната ни от Османската империя. След това са го предали и дори не знаем къде са го погребали след бесилото. Това не хвърля сянка върху идеите му. Дори тогава те са превърнати в нещо корпоративно и дори днес не се изненадвам от съдбата на СДС. Гледам да съм от другата страна и се надявам да не са предали „синята идея“. Това са хората на концертите ми, приятелите ми, семейството.

- Как си обясняваш новата роля на Бойко Борисов, който се обяви в медиатор на Балканите и посредник между Изтока и Запада? Това ли е новият десен политик?

- Аз не съм гласувал за Бойко Борисов. Не мога да си изкривя душата и да не призная някои добри неща, които се случиха по време на царуването на ГЕРБ. Най-важното е, че народът си избра Бойко Борисов и малко е залитнал в посока мутрясване и чалгарясване. Имаше времена, в които имахме много по-интелектуални политици, а днес в най-гледаното време ни предоставят друго. Те имахавизия и интелект. Всичко това до голяма степен се получи заради поведението на медиите. Избират се прости мачовци на власт. Държавата се е превърнала в „Питат ли ме, дей зората, шат на патката главата“.

- Слави Трифонов и Иво Сиромахов те иронизират. Обръщаш ли внимание на подобни шеги?

- Не, тук не става въпрос за някакви личности. Тези хора с водевилното си шоу изиграха много важна роля за пълното опростачване на народа. Затова момичетата в шести клас да изглеждат като проститутки и да се прави някаква посттекезесарска халтура. Налагането ѝ ражда простотията, от която сме обградени. Аз съм се изключил от шоуто, което в под моето ниво. Затова не гостувам в разни реалити предавания, в които са ме канили. Моето ниво е доста по-високо. Моята работа е да свиря и да пея за хората! Не ми се занимава с простотии.

- Къде останаха младите бунтари? Преди имаше солидарност, а сега не виждаме Криско и колежките му да скачат за оркестрите на БНР, които искат по-високи заплати?

- Не знам, аз подкрепих музикантите и певците от БНР. Това с митингите беше твърде отдавна. Имаше еуфория. Всички музиканти бяхме на място и бутнахме стената не с автомати, а с китари. В днешно време отново има протести на младите хора. Видях енергията, когато свалиха Пламен Орешерски и Делян Пеевски, например. Тази енергия винаги ще съществува, но трябва да се събуди. Имам телевизионно предаване, в което каня млади музиканти. Давам им кредит на доверие. От всяко дърво свирка не става, но съм длъжен да им дам шанс. Истината е някъде по средата. Аз не бих се хванал да работя на заплата, но има такива колеги по света. Повечето музиканти са изпълнители и не композират. Не е като при изобразителното изкуство. Винаги ще има такива музиканти. Вече 30 години имам група и дори вчера свирихме до зори. Трябва да има едно уважение към артистите. Малко станахме като селския маниер – „Какво работиш? Музикант. Не бе, питам те какво работиш“.

- Отваряш клуб до баня "Мадара". Как ще се казва?

На 23-и май сте поканени. Казва се клуб "Кръпките". Помага ми дъщеря ми и зет ми от САЩ, за да се опитаме да спрем чалгата! 

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар