Сряда, 18 Юли 2018
Петък, 11 Май 2018 14:43

Михаил Константинов пред BIG5: Коалиция между ГЕРБ и БСП може да има само ако избухне война. Премиерът, и Супермен да беше, не може да е активен едновременно във външната и вътрешната политика

Не се случва кой знае какво. Естествено е при приемане на отделни закони и решения, които не са от фундаментално политическо значение, гласуването да е по съвест, а не по линия на партийната дисциплина. Така е в повечето демокрации по света. В момента голяма коалиция ГЕРБ-БСП не е възможна, освен ако не избухне война, да не дава Бог! Иначе такива коалиции имаше дълги години в Австрия, после една в Чехия и ето вече за трети път последователно в Германия. Големите и установени демокрации някак го преглъщат това нещо. Аз лично, в чисто емоционален план, го считам за измама спрямо избирателите, заяви пред BIG5 политическият коментатор проф. Михаил Константинов.

- Проф. Константинов, Корнелия Нинова заговори за плаващо мнозинство в парламента, което крепи правителството. Какво всъщност се случва в държавата?

- Не се случва кой знае какво. Естествено е при приемане на отделни закони и решения, които не са от фундаментално политическо значение, гласуването да е по съвест, а не по линия на партийната дисциплина. Така е в повечето демокрации по света.

- Бяхме свидетели на подобни управления с „плаващо мнозинство“ още при първия мандат на Бойко Борисов, когато беше подкрепян от „Атака“, без да има коалиция. До колко е възможно след края на председателството ни в ЕС да последва подобен сценарий и кабинетът да рухне?

- Тогава беше друго. Ще припомня, че по време на първия си мандат (2009-2013) ГЕРБ имаше първоначално 116 депутати, които впоследствие с решение на Конституционния съд се увеличиха до 117. Така първият мандат на ГЕРБ беше близко до т.нар. „управление на малцинството“, което също е добре позната демократична практика. Интересно е също да се припомни, че поради приетата тогава от БСП абсолютно глупава и противоконституционна изборна система (смесена от 31 мажоритарни и 209 пропорционални мандата) ГЕРБ получи именно онези 116 мандата. Иначе щеше да има 103, колкото му се полагаха по една чисто пропорционална система. Същевременно БСП загубиха 6 мандата поради същата причина. Това е най-впечатляващото самопрострелване в крака в новата ни политическа история. То стана възможно с фамозната поправка „Найденов-Добрев“ в изборния закон, пробутана непосредствено преди изборите през 2009 г. Това би трябвало вече да е влязло в учебниците в главата „Лоши изборни теории и практики“. А иначе всеки, който иска да „рухва“ кабинетът и парламентът, трябва да мисли, дали и как ще влезе пак в тези институции след едни предсрочни парламентарни избори. Според проучванията, сигурни участници в следващия парламент са само три, евентуално четири партии и коалиции.

- Вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов се срещат с Корнелия Нинова. Заплаха ли е това за Бойко Борисов, или играят ролята на "мостове" с опозицията?

- Работата на политиците е да правят политика в полза на хората и на страната като цяло. Това включва срещи, консултации, работа в комисиите и накрая гласуване на закони и решения. Така че нека си се срещат хората и нека дискутират. Дано е от полза. А иначе изобщо не е важно, дали едно, или друго нещо е заплаха за един или друг конкретен политик. Важно е нещото да е за доброто на България. 

- Как виждате една евентуална коалиция между ГЕРБ и БСП, за каквито варианти говорят някои политически анализатори и дори предвещават в най-скоро време да се случи?

- В момента голяма коалиция ГЕРБ-БСП не е възможна, освен ако не избухне война, да не дава Бог! Иначе такива коалиции имаше дълги години в Австрия, после една в Чехия и ето вече за трети път последователно в Германия. Големите и установени демокрации някак го преглъщат това нещо. Аз лично, в чисто емоционален план, го считам за измама спрямо избирателите.

- В същото време премиерът Бойко Борисов се среща с европейски лидери и не е толкова активен във вътрешната политика. Как ще се отрази това на рейтинга, след като социолози дори дават изравнени резултати на ГЕРБ и БСП?

- Борисов и Супермен да беше, нямаше как да е много активен едновременно във външната и във вътрешната политика. Както знаете, той го играе и като външен министър не само тази година, но още от началото на мандата. Между другото, успехите на България през последните месеци във външната политика са безпрецедентни и неочаквани от всички. Дано и срещата ЕС-Западни Балкани на 17-и май в София да е успех, макар че там има доста подводни камъни. И надводни също. И не, прогнозните резултати на ГЕРБ и БСП не са изравнени. ГЕРБ води с 3-4 пункта, точно като преди една година, което е забележително. Както се казва, ако изборите са утре, двете големи политически сили ще имат приблизително същия брой депутати като сега (95 и 80 съответно). В периода 2007-2017 година ГЕРБ се превърна в машина за печелене на избори. От 11 национални избори резултатът ГЕРБ срещу БСП е 10 на 1. Няма политическа партия в следвоенна Европа с такъв резултат и в частност с 4 спечелени последователни парламентарни избори (г-жа Меркел също спечели 4 пъти, но в коалиция). Ако БСП не си укрепи местните структури, които вече се бунтуват, не я чака хубаво бъдеще. 

- Десницата си направи нова коалиция без СДС. Ще успее ли новият проект да върне отново избирателите и да реанимира „синята идея“?

- Новият проект „Демократична България“ ще разчита на част от гласовете на градската десница и на група разгневени млади хора. В момента параметрите на проекта са 180 хиляди гласа и до 15 депутати. Възможни са обаче промени и в двете посоки. А СДС май не е бил в толкова скапано състояние от самото си създаване. Но то е така, каквото човек сам си направи, няма кой друг да му го.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 11 Май 2018 14:43
  Борисов освободи земеделски зам.-министър

  Премиерът Бойко Борисов освободи със своя заповед зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров, съобщиха от правителствената пресслужба. Решението на премиера е взето след срещата на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на протестиращите животновъди.

  Министър-председателят Борисов разпореди на министър Порожанов да освободи също така директорa на дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорa на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов.

  Оставките на тези служители бяха поискани по-рано от недоволни животновъди. Фермери протестират пред Министерския съвет. Освен за оставките на служители в земеделското министерство, те настояват за повече пари за сектора, и за промяна на политиката, водена до момента. На протеста пред правителствената сграда бяха излети около 100 литра овче мляко, запалена беше и овча вълна.

 • Петък, 11 Май 2018 14:43
  С обвито в лой сърце Сидеров брани скотобойната в Странджа

  “Хората трябва да разберат, че убиването на животните им не е без причина”, каза Волен Сидеров на извънреден брифинг в Народното събрание... Докато смирено адвокатстваше на държавните убийци в Странджа, зад гърба му се мъдреше гербаджийска кохорта, която само преди две лета атакистът кълнеше и пращаше в Централния софийски затвор.

  Това ли е същият Сидеров, който влезе с гръм и трясък в политиката като защитник на онеправданите българи?
  Този не воюваше ли с режима на Бойко Борисов и не го ли наричаше магистрална труженичка?
  Това ли е човекът, заканващ се да беси “грухтящите парламентарни прасета със сърца, обвити в лой”, щото не чуват гласа на народа си?

  Защо сега Сидеров не чува гласа на своя народ и брани скотобойната на ГЕРБ?
  Всъщност кой тук е грухтящото прасе и има ли Сидеров сърце?
  Или сърцето му е вече обвито в лой?

  Велизар Енчев, фейсбук

 • Петък, 11 Май 2018 14:43
  Наградиха любимата водеща на премиера, Борисов връчи приз на Валери Симеонов за борба със сивата икономика

  Наградите на Асоциацията на индустриалния капитал в България се превърнаха в другарска вечеринка, на която бяха наградени все хора, които са близки или любими по някакъв начин на властта. Водещата на рубриката „Чети етикета” на bTV Биляна Гавазова беше отличена с наградата „Икономика на светло” от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Тя получи приза от вицепремиера Валери Симеонов. Той пък беше награден от премиера Бойко Борисов в категория "За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата".

Оставете коментар