Понеделник, 21 Май 2018
Петък, 11 Май 2018 14:43

Михаил Константинов пред BIG5: Коалиция между ГЕРБ и БСП може да има само ако избухне война. Премиерът, и Супермен да беше, не може да е активен едновременно във външната и вътрешната политика

Не се случва кой знае какво. Естествено е при приемане на отделни закони и решения, които не са от фундаментално политическо значение, гласуването да е по съвест, а не по линия на партийната дисциплина. Така е в повечето демокрации по света. В момента голяма коалиция ГЕРБ-БСП не е възможна, освен ако не избухне война, да не дава Бог! Иначе такива коалиции имаше дълги години в Австрия, после една в Чехия и ето вече за трети път последователно в Германия. Големите и установени демокрации някак го преглъщат това нещо. Аз лично, в чисто емоционален план, го считам за измама спрямо избирателите, заяви пред BIG5 политическият коментатор проф. Михаил Константинов.

- Проф. Константинов, Корнелия Нинова заговори за плаващо мнозинство в парламента, което крепи правителството. Какво всъщност се случва в държавата?

- Не се случва кой знае какво. Естествено е при приемане на отделни закони и решения, които не са от фундаментално политическо значение, гласуването да е по съвест, а не по линия на партийната дисциплина. Така е в повечето демокрации по света.

- Бяхме свидетели на подобни управления с „плаващо мнозинство“ още при първия мандат на Бойко Борисов, когато беше подкрепян от „Атака“, без да има коалиция. До колко е възможно след края на председателството ни в ЕС да последва подобен сценарий и кабинетът да рухне?

- Тогава беше друго. Ще припомня, че по време на първия си мандат (2009-2013) ГЕРБ имаше първоначално 116 депутати, които впоследствие с решение на Конституционния съд се увеличиха до 117. Така първият мандат на ГЕРБ беше близко до т.нар. „управление на малцинството“, което също е добре позната демократична практика. Интересно е също да се припомни, че поради приетата тогава от БСП абсолютно глупава и противоконституционна изборна система (смесена от 31 мажоритарни и 209 пропорционални мандата) ГЕРБ получи именно онези 116 мандата. Иначе щеше да има 103, колкото му се полагаха по една чисто пропорционална система. Същевременно БСП загубиха 6 мандата поради същата причина. Това е най-впечатляващото самопрострелване в крака в новата ни политическа история. То стана възможно с фамозната поправка „Найденов-Добрев“ в изборния закон, пробутана непосредствено преди изборите през 2009 г. Това би трябвало вече да е влязло в учебниците в главата „Лоши изборни теории и практики“. А иначе всеки, който иска да „рухва“ кабинетът и парламентът, трябва да мисли, дали и как ще влезе пак в тези институции след едни предсрочни парламентарни избори. Според проучванията, сигурни участници в следващия парламент са само три, евентуално четири партии и коалиции.

- Вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов се срещат с Корнелия Нинова. Заплаха ли е това за Бойко Борисов, или играят ролята на "мостове" с опозицията?

- Работата на политиците е да правят политика в полза на хората и на страната като цяло. Това включва срещи, консултации, работа в комисиите и накрая гласуване на закони и решения. Така че нека си се срещат хората и нека дискутират. Дано е от полза. А иначе изобщо не е важно, дали едно, или друго нещо е заплаха за един или друг конкретен политик. Важно е нещото да е за доброто на България. 

- Как виждате една евентуална коалиция между ГЕРБ и БСП, за каквито варианти говорят някои политически анализатори и дори предвещават в най-скоро време да се случи?

- В момента голяма коалиция ГЕРБ-БСП не е възможна, освен ако не избухне война, да не дава Бог! Иначе такива коалиции имаше дълги години в Австрия, после една в Чехия и ето вече за трети път последователно в Германия. Големите и установени демокрации някак го преглъщат това нещо. Аз лично, в чисто емоционален план, го считам за измама спрямо избирателите.

- В същото време премиерът Бойко Борисов се среща с европейски лидери и не е толкова активен във вътрешната политика. Как ще се отрази това на рейтинга, след като социолози дори дават изравнени резултати на ГЕРБ и БСП?

- Борисов и Супермен да беше, нямаше как да е много активен едновременно във външната и във вътрешната политика. Както знаете, той го играе и като външен министър не само тази година, но още от началото на мандата. Между другото, успехите на България през последните месеци във външната политика са безпрецедентни и неочаквани от всички. Дано и срещата ЕС-Западни Балкани на 17-и май в София да е успех, макар че там има доста подводни камъни. И надводни също. И не, прогнозните резултати на ГЕРБ и БСП не са изравнени. ГЕРБ води с 3-4 пункта, точно като преди една година, което е забележително. Както се казва, ако изборите са утре, двете големи политически сили ще имат приблизително същия брой депутати като сега (95 и 80 съответно). В периода 2007-2017 година ГЕРБ се превърна в машина за печелене на избори. От 11 национални избори резултатът ГЕРБ срещу БСП е 10 на 1. Няма политическа партия в следвоенна Европа с такъв резултат и в частност с 4 спечелени последователни парламентарни избори (г-жа Меркел също спечели 4 пъти, но в коалиция). Ако БСП не си укрепи местните структури, които вече се бунтуват, не я чака хубаво бъдеще. 

- Десницата си направи нова коалиция без СДС. Ще успее ли новият проект да върне отново избирателите и да реанимира „синята идея“?

- Новият проект „Демократична България“ ще разчита на част от гласовете на градската десница и на група разгневени млади хора. В момента параметрите на проекта са 180 хиляди гласа и до 15 депутати. Възможни са обаче промени и в двете посоки. А СДС май не е бил в толкова скапано състояние от самото си създаване. Но то е така, каквото човек сам си направи, няма кой друг да му го.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 11 Май 2018 14:43
  Радев разкри прегрешенията на Борисов, премиерът е с 10 неплатени акта в КАТ

  С 10 неплатени акта се е оказал премиерът Бойко Борисов според информационната система на КАТ. Това е станало ясно на оперативно заседание на Министерския съвет, на което вътрешният министър Валентин Радев е представил справка колко държавни служители и кои ведомства дължат пари за пътни глоби.

 • Петък, 11 Май 2018 14:43
  ГЕРБ загуби предсрочните избори, обвиненият за сводничество в Испания отново стана кмет

  Предсрочните избори за местен кмет, проведени в неделя завършиха с поражение за партията на премиера Бойко Борисов. На 20 май частични избори се проведоха в 2 общини и 8 кметства в страната. ГЕРБ успя да спечели само две населени места. В едно от кметствата е преизбран досегашен функционер на партията, който обаче се яви като независим кандидат.

  На тези избори водещата опозиционна сила в лицето на БСП участва в битката за пет кметски места. В четири от тях Столетницата е първа и отива на втори тур. Само два от тези балотажа са срещу партията на Борисов. ГЕРБ губи и в петте избора, където се изправя срещу БСП. Кандидатите, издигнати пряко от левицата печелят в: с. Лясково, с. Галиче и с. Беден и с. Макреш, където издигнатият от ГЕРБ Николай Ненчев се класира трети с малко на 20%.

  Макар и частични, и тези избори не се разминаха без сигнали за нередности. Представители на БСП в секционната избирателна комисия (СИК) на Галиче алармираха за установени от тях фалшификации в протокол от изборите за кмет на селото, съобщиха от пресцентъра на партията. Според застъпниците протоколът, който показаха в 19:15 е попълнен с отбелязан час - 20:15, който тогава все още не е настъпил. От левицата подчертаха, че председател на СИК, в която е оформен документът с невярно съдържание е баща на депутат от ГЕРБ. (Припомняме, че до предсрочни избори в селото се стигна, след като бившият кмет Ценко Чоков на селото получи 4,5 г. ефективна присъда - за отвличане, палеж на кола и за средна телесна повреда).

  Въпреки опитите за манипулации в с. Галиче, кандидатът на БСП Веселин Тушинов се класира първи, следван от Страхил Стоянов от ГЕРБ. Врачанското село не успя да си избере кмет на първи тур и кандидатите на двете партии отиват на балотаж, който ще се проведе в следващата неделя - 27 май.

  Независимият кандидат Пламен Темелков, който бе обвинен за трафик на жени в Испания, спечели изборите за кмет в пазарджишкото село Семчиново. Той имаше преднина от 200 гласа. За опонента му Димитър Джамов, издигнат от ДПС, гласуваха 466 жители на селото, показват окончателните резултати. Пламен Темелков спечели за втори път с гласовете на ромските избиратели.

  Темелков е досегашният кмет на Семчиново. ВАС прекрати мандата му беше предсрочно заради 4-месечен престой в испански арест с обвинение за сводничество. Припомняме, че той е освободен срещу 400 000 лева гаранция, които звучат странно за селски кмет. Както BIG5 писа, зад него стои градоначалникът на Септември Марин Рачев, от когото се отказаха дори герберите, които го подкрепиха. 

 • Петък, 11 Май 2018 14:43
  Таско Ерменков: Не съжалявам за постъпката си, не съм писал за развалени домати, а за водата на хората! Поне институциите се размърдаха!

  Народният представител от БСП Таско Ерменков не съжалява, че написа пост за заразена вода във фейсбука си. Той е доволен, че институциите са се размърдали. Обещава да си понесе отговорността, ако прокуратурата и съдът решат и е готов да си даде имунитета, но не и оставката си.

Оставете коментар