Събота, 22 Септември 2018
Петък, 11 Май 2018 14:43

Михаил Константинов пред BIG5: Коалиция между ГЕРБ и БСП може да има само ако избухне война. Премиерът, и Супермен да беше, не може да е активен едновременно във външната и вътрешната политика

Не се случва кой знае какво. Естествено е при приемане на отделни закони и решения, които не са от фундаментално политическо значение, гласуването да е по съвест, а не по линия на партийната дисциплина. Така е в повечето демокрации по света. В момента голяма коалиция ГЕРБ-БСП не е възможна, освен ако не избухне война, да не дава Бог! Иначе такива коалиции имаше дълги години в Австрия, после една в Чехия и ето вече за трети път последователно в Германия. Големите и установени демокрации някак го преглъщат това нещо. Аз лично, в чисто емоционален план, го считам за измама спрямо избирателите, заяви пред BIG5 политическият коментатор проф. Михаил Константинов.

- Проф. Константинов, Корнелия Нинова заговори за плаващо мнозинство в парламента, което крепи правителството. Какво всъщност се случва в държавата?

- Не се случва кой знае какво. Естествено е при приемане на отделни закони и решения, които не са от фундаментално политическо значение, гласуването да е по съвест, а не по линия на партийната дисциплина. Така е в повечето демокрации по света.

- Бяхме свидетели на подобни управления с „плаващо мнозинство“ още при първия мандат на Бойко Борисов, когато беше подкрепян от „Атака“, без да има коалиция. До колко е възможно след края на председателството ни в ЕС да последва подобен сценарий и кабинетът да рухне?

- Тогава беше друго. Ще припомня, че по време на първия си мандат (2009-2013) ГЕРБ имаше първоначално 116 депутати, които впоследствие с решение на Конституционния съд се увеличиха до 117. Така първият мандат на ГЕРБ беше близко до т.нар. „управление на малцинството“, което също е добре позната демократична практика. Интересно е също да се припомни, че поради приетата тогава от БСП абсолютно глупава и противоконституционна изборна система (смесена от 31 мажоритарни и 209 пропорционални мандата) ГЕРБ получи именно онези 116 мандата. Иначе щеше да има 103, колкото му се полагаха по една чисто пропорционална система. Същевременно БСП загубиха 6 мандата поради същата причина. Това е най-впечатляващото самопрострелване в крака в новата ни политическа история. То стана възможно с фамозната поправка „Найденов-Добрев“ в изборния закон, пробутана непосредствено преди изборите през 2009 г. Това би трябвало вече да е влязло в учебниците в главата „Лоши изборни теории и практики“. А иначе всеки, който иска да „рухва“ кабинетът и парламентът, трябва да мисли, дали и как ще влезе пак в тези институции след едни предсрочни парламентарни избори. Според проучванията, сигурни участници в следващия парламент са само три, евентуално четири партии и коалиции.

- Вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов се срещат с Корнелия Нинова. Заплаха ли е това за Бойко Борисов, или играят ролята на "мостове" с опозицията?

- Работата на политиците е да правят политика в полза на хората и на страната като цяло. Това включва срещи, консултации, работа в комисиите и накрая гласуване на закони и решения. Така че нека си се срещат хората и нека дискутират. Дано е от полза. А иначе изобщо не е важно, дали едно, или друго нещо е заплаха за един или друг конкретен политик. Важно е нещото да е за доброто на България. 

- Как виждате една евентуална коалиция между ГЕРБ и БСП, за каквито варианти говорят някои политически анализатори и дори предвещават в най-скоро време да се случи?

- В момента голяма коалиция ГЕРБ-БСП не е възможна, освен ако не избухне война, да не дава Бог! Иначе такива коалиции имаше дълги години в Австрия, после една в Чехия и ето вече за трети път последователно в Германия. Големите и установени демокрации някак го преглъщат това нещо. Аз лично, в чисто емоционален план, го считам за измама спрямо избирателите.

- В същото време премиерът Бойко Борисов се среща с европейски лидери и не е толкова активен във вътрешната политика. Как ще се отрази това на рейтинга, след като социолози дори дават изравнени резултати на ГЕРБ и БСП?

- Борисов и Супермен да беше, нямаше как да е много активен едновременно във външната и във вътрешната политика. Както знаете, той го играе и като външен министър не само тази година, но още от началото на мандата. Между другото, успехите на България през последните месеци във външната политика са безпрецедентни и неочаквани от всички. Дано и срещата ЕС-Западни Балкани на 17-и май в София да е успех, макар че там има доста подводни камъни. И надводни също. И не, прогнозните резултати на ГЕРБ и БСП не са изравнени. ГЕРБ води с 3-4 пункта, точно като преди една година, което е забележително. Както се казва, ако изборите са утре, двете големи политически сили ще имат приблизително същия брой депутати като сега (95 и 80 съответно). В периода 2007-2017 година ГЕРБ се превърна в машина за печелене на избори. От 11 национални избори резултатът ГЕРБ срещу БСП е 10 на 1. Няма политическа партия в следвоенна Европа с такъв резултат и в частност с 4 спечелени последователни парламентарни избори (г-жа Меркел също спечели 4 пъти, но в коалиция). Ако БСП не си укрепи местните структури, които вече се бунтуват, не я чака хубаво бъдеще. 

- Десницата си направи нова коалиция без СДС. Ще успее ли новият проект да върне отново избирателите и да реанимира „синята идея“?

- Новият проект „Демократична България“ ще разчита на част от гласовете на градската десница и на група разгневени млади хора. В момента параметрите на проекта са 180 хиляди гласа и до 15 депутати. Възможни са обаче промени и в двете посоки. А СДС май не е бил в толкова скапано състояние от самото си създаване. Но то е така, каквото човек сам си направи, няма кой друг да му го.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 11 Май 2018 14:43
  Борисов нареди на министрите си да отстранят служители заради задържаните журналисти

  Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят временно или в отпуск всички държавни служители и експерти, които са споменати в журналистическо разследване на сайта "Биволъ" за нередности при усвояването на евросредства, докато текат проверките по случая, съобщи Banker.bg

  На 17. септември Софийска градска прокуратура възложи на Държавна агенция "Национална сигурност" извършването на проверка по повод публикация в сайта "Биволъ" – "ДжиПи Гейт": Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми".

  На 14. септември сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове по повод същата публикация е постъпил до главния прокурор от вицепремиера Томислав Дончев. Сигналът на Дончев е адресиран и до министъра на вътрешните работи, както и до председателя на КПКОНПИ, с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС". Сигналите от Томислав Дончев и от сайта "Биволь" са обединени. Предмет на проверка ще са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци.

  Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица. На ДАНС са възложени конкретни действия, свързани с изискване на документи, снемане на обяснения и проверка на твърдяните факти. В хода на проверката ще бъде осъществено и взаимодействие с КПКОНПИ.

  Именно заради въпросното разследване журналистът от "Биволъ" Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро бяха задържани за няколко часа от полицията през миналата седмица. Това се случи, след като от сайта подали сигнал до ГДБОП, че край Радомир са изгорени и предстои да бъдат унищожени още документи, свързани с усвояването на евросредства от въпросната фирма.

  В последната част от разследването, озаглавена "ДжиПиГейт: Kеш, офшорки, ДПС, руски олигарси и жената на Таки", се споменава името на Станислава Йотова, която в момента е шеф на отдел Обществени поръчки в Министерството на земеделието и храните. Йотова е и парламентарен сътрудник по еврофондовете на депутата от ДПС Имрен Исметова Мехмедова. Посочва се още Янаки Червеняков – експерт в Държавен Фонд Земеделие.

 • Петък, 11 Май 2018 14:43
  Борисов: Бъчварова стана баба и гледа внуче, не са гаджета с Желязков, а е мое решение за министър

  "Премиерът лично ми предложи поста министър на транспорта. Не беше лесно решение за мен, но който го познава, знае, че той е много убедителен". Това обяви пред БТВ избраният вчера за министър на транспорта Росен Желязков по повод новините около това, че е предложен от шефа на кабинета на Бойко Борисов – Румяна Бъчварова, с която се спряга, че е интимен партньор.

 • Петък, 11 Май 2018 14:43
  Нинова: Борисов отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата...

  "И какво стана сега? Сутринта патриотите се похвалиха, че правителството взело единодушно решение България да подкрепи Унгария и г-н Орбан. Борисов обаче отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата". Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

  Коментарът ѝ е във връзка с изявлението на премиера Борисов от Залцбург, в което той изненадващо подчертава, че "решението на Министерския съвет да бъде изготвена позиция срещу предложението на ЕП за започване на процедура за отнемане на гласа на Унгария, няма правна стойност, а позицията ще бъде изготвена за "някой ден", ако се стигне до такова решение".

  Ето целият пост на Корнелия Нинова във Фейсбук:

  "И какво стана сега?

  Сутринта патриотите се похвалиха, че правителството взело единодушно решение България да подкрепи Унгария и г-н Орбан.

  Борисов обаче отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата. Браво, господин премиер. Последователен сте.

  Не за пръв път правите една външна политика вътре за електората, а друга - навън пред началниците.

  А коалиционните ви партньори са за украса.

  Горките патриоти. С какъв възторг обявиха днес защитата си за Виктор Орбан.

  А сега? Мислех, че това правителство не може вече да ме изненада с нищо. Но успя.

  То ще е първото, което официално и то пред Европейски партньори е делегитимирало институцията Министерски съвет с думите на премиер: “решението на Правителството няма правна стойност”. То е за "някой ден".

  Източник: "Епицентър"

  снимка: фейсбук профил на Бойко Борисов

Оставете коментар