Петък, 22 Февруари 2019
Вторник, 15 Май 2018 10:01

Мира Радева пред BIG5: Борисов търси пристан във външната политика, но повтаря грешките на Иван Костов. Радев се бори за втори мандат, а не за партия

Когато вътрешната ти политика куца, не ти е виновен Симеон Сакскобургготски. На практика, няма български премиер, който досега да не е потърсил пристан във външната. Борисов повтаря грешката на Костов. Спасява го фактът, че тази година няма избори. Слави изтърва момента, вече няма шанс за нещо по-сериозно в политиката. Няма значение кой ще е лидер на СДС, Борисов отдавна победи "традиционната десница", заяви пред BIG5 социологът Мира Радева.

- Г-жо Радева, какво се случва в държавата? изоставени ли сме от Бойко Борисов в ръцете на вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов?

- На практика, няма български премиер, който досега да не е потърсил пристан във външната политика. Спомням си първо за Иван Костов. Той се опита през 2001 г. да спечели парламентарните избори на базата на външни постижения. Тогава България подобри изключително много имиджа си пред Европейския съюз, както и пред САЩ. В рамките на неговото правителство дойдоха Бил Клинтън и Хилъри Клинтън. Страната ни постигна много в преговорите си с ЕС, а Надежда Михайлова, като външен министър, успя да направи така, че да ни паднат визите. За първи път имахме голям пробив към Западна Европа. Цялата кампания на СДС беше насочена в тази посока, но на вота партията претърпя тежък провал. Много дясно ориентирани хора си казваха, че ако Симеон Сакскобургготски не бил дошъл, Костов е щял да спечели изборите. Аз лично не смятам така. Истинският тест за всеки са във вътрешно-политически план. Бойко Борисов балансира отношенията между Турция и ЕС, но недоволството в страната продължава да расте. Много от обещанията му още от първия мандат не са изпълнени. Той заяви, че ще прави пътища. За съжаление, голяма част от състоянието им е потресаващо зле. Дори новите магистрали са дефектни. Бях наскоро в САЩ в дълбоката провинция. Дори там, инфраструктурата е блестяща. Имам къща на курорта „Св. св. Константин и Елена“. В района имат имоти изключително богати хора, а пътищата са изключително лоши. Още по-зле е положението в по-малките населени места, където хората, не стига, че са бедни, а трябва да си чупят и колите. Нито богатите, нито бедните са удовлетворени. Бойко Борисов, подобно на други премиери, търси пристан. Ако една политика цепи по шефовете държавата, няма да издържи много дълго и да не се намери алтернатива. Алтернатива винаги се заражда, когато има пробойни. Още повече, че структурите на ГЕРБ започват да се цепят. Един депутат например е набил възрастна жена. Това са самозабравили се хора. Така не се печелят избори.

- Очаква ли го Борисов съдбата на Иван Костов?

- Аз не казвам, че външната му политика е лоша. Но Бойко Борисов често кръстосва шпаги с Румен Радев, тъй като президентската институция в това отношение също има голямо значение. Премиерът иска да влезе в обувките на Тато, който беше навсякъде – в медиите, във вътрешната и във външната политика. Не казвам, че в момента той е застрашен, но в перспектива, ако не се овладеят проблемите в държавата, рано или късно, ще се отрази на изборните резултати. Това вече се случва. За Бойко Борисов е добре, че тази година няма избори, за да изтече председателството ни в ЕС. Но голямото му обещание за пътища, не се случи. Проблемът не е само в магистралите, а че са зле пътищата в страната. В ГЕРБ се зароди една клиентелистка организация, която много краде. Става въпрос за формулата – наливаме некадърно асфалт – крадем, което се повтаря и се получава пробита каца.

- Рекетират ли патриотите ГЕРБ, или има театър на добрите и лошите ченгета?

- Бойко Борисов е доста добър балансьор. Той се справи доста добре с „десните“, като ги разби. Тази комбинация с патриотите ще завърши вероятно с минус за патриотите, а не за ГЕРБ. Като голяма партия, стои стабилно и не е застрашена, докато малките формации са по-уязвими, защото зависят от по-ситуативен вот. Имат интерес да влязат в парламента, когато има недоволство, а защо да ги избират, като са на власт с ГЕРБ? И те, разбира се, опитват да се грижат за собствената си клиентела.

- Работили сте със СДС. Какво се случва в редиците на „сините“, Лукарски не иска да е вече председател на партията, кое ще е новото лице?

- СДС отдавна е изчезнала партия. Това е един от успехите на ГЕРБ, че стъпиха върху дясната ориентация и станаха единственият изразител. Това е огромният успех на Бойко Борисов. Всички очакват БСП да настъпи ГЕРБ, но това изглежда невъзможно към този момент. Не защото хората харесват или не харесват Корнелия Нинова, а цялото общество просто гледа в друга посока. Няма никакво значение кой ще стане председател на СДС. Тази партия не е заплаха за ГЕРБ отдавна. Ако някой може да го „детронира“, това ще е нова народна партия, която изглежда като алтернатива на Бойко Борисов и на Корнелия Нинова едновременно. Преди президентските избори и референдума през 2016 г. се знаеше, че такава роля може да изиграе Слави Трифонов. Някакси обаче той не си повярва достатъчно, не вижда себе си в подобна функция. Слави и екипът му закъсня. Като видяха потенциала си през 2016 г., на следващите избори трябваше да вземат инициативата. Бойко Борисов добре се възползва от цялата ситуация.

- Заговори се за партия, която да е неформално на подчинение на Румен Радев. Има ли нужда от подобна фракция на политическата карта?

- Докато не си завърши мандата, Румен Радев няма да се захване с подобно нещо. Държавният глава няма личен интерес, защото е рискова операция. Като президент, той трябва да има имиджа на човек, който е баща на нацията и е еднакво отдалечен от всички. Румен Радев ще направи всичко възможно да продължи с втори мандат. Ако това не се случи, може би ще има някакъв друг развой.

- Вие пеете и имате участия. Гледахте ли Евровизия, хареса ли ви песента, която спечели? Политически ли е конкурсът?

- Върнах се от САЩ и бях много уморена. Много исках да изгледам всичко. От това, което видях, много песни ми направиха силно впечатление. Чух само части от израелското изпълнение. Хареасах парчетата на Норвегия, Швеция, например, дори не знам къде са се класирали. Аз не мисля, че една страна като нашата, която има толкова слаба защита на авторските продукция, може да има кой знае какви предни места. Това, което постигнаха Кристиян Костов и Поли Генова, както и екипите им, е феноменален успех на фона на неадекватната музикална продукция в страната. Имаме феноменални гласове в страната. Гледам предавания за таланти, страхотни момчета и момичета, но в България си пречим. За да те пускат по разни радиа, трябва да си плащаш. Талантливи хора се отказват от музиката. Вижте Славин. От музикално реалити отиде в „Като две капки вода“. Това предаване ще го храни 3 месеца, а след това какво ще прави? Означава, че от собствената си музика и производство той не може да се храни. Тези формати рекламират масово чужди продукти. Пеят на английски. Да, интернационален език е, но защото няма лансиране на български продукти, талантливите ни хора отиват в чужбина на други пазари. Самите музикални педагози лансират концепцията, за да могат след това да избягат и да успеят навън. Това е истината. Не съм съгласна, че конкурсът е политически. Има вот на хората и журито. Харесвам, когато изкуството защитава важни за живота теми. Това липсва в България. Ние сме прекалено затворени и традиционни. Четох коментари, че израелската певица с външния вид не можело да спечели. Разберете, обществото е отишло напред. За мен тя е по-красива от силиконовите звезди. Монсерат Кабайе не е ли велика? Поставянето на първо място на външния вид е подценяване на останалите качества. Не може да се лепят етикети. Доста провинциално се коментира.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 15 Май 2018 10:01
  Мария Пиргова: Ако от БСП не се радикализират и не искат избори, става неясно защо стоят извън парламента

  Данаил Кирилов и Цветан Цветанов предизвикаха абсолютно ненужна буря за ГЕРБ и се обърнаха към търсенето на служебна победа. Интелигенцията в много отношения е в служба на чужди интереси, българският народ няма водач, а с политика се занимават хора, които нямат никакви умения и парламентът е на 8% доверие, коментира  политологът Мария Пиргова в обзора на деня на радио „Фокус“ „Това е България“.

 • Вторник, 15 Май 2018 10:01
  ДПС: Страната е в политическа криза! ГЕРБ се провали

  Карадайъ: Популистко-националистическото управление на страната е пълен провал, ГЕРБ генерира напрежение, несигурност и нестабилност. Нашата оценка е, че 10 години България не се управлява, а върви по инерция

 • Вторник, 15 Май 2018 10:01
  Караянчева: По правилник депутатите получават пари и без да работят

  Кореспонденцията с председателя на БСП Корнелия Нинова е в резултат на писмо на левия лидер до председателя на НС, в което се декларира, че депутатите от ПГ "БСП за България" няма да ползват командировъчни средства от НС, отказват се от служебните автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони. Социалистите няма да получават и възнагражденията си като депутати за времето, през което отсъстват от работа в парламента.

Оставете коментар