Петък, 21 Септември 2018
Вторник, 15 Май 2018 10:01

Мира Радева пред BIG5: Борисов търси пристан във външната политика, но повтаря грешките на Иван Костов. Радев се бори за втори мандат, а не за партия

Когато вътрешната ти политика куца, не ти е виновен Симеон Сакскобургготски. На практика, няма български премиер, който досега да не е потърсил пристан във външната. Борисов повтаря грешката на Костов. Спасява го фактът, че тази година няма избори. Слави изтърва момента, вече няма шанс за нещо по-сериозно в политиката. Няма значение кой ще е лидер на СДС, Борисов отдавна победи "традиционната десница", заяви пред BIG5 социологът Мира Радева.

- Г-жо Радева, какво се случва в държавата? изоставени ли сме от Бойко Борисов в ръцете на вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов?

- На практика, няма български премиер, който досега да не е потърсил пристан във външната политика. Спомням си първо за Иван Костов. Той се опита през 2001 г. да спечели парламентарните избори на базата на външни постижения. Тогава България подобри изключително много имиджа си пред Европейския съюз, както и пред САЩ. В рамките на неговото правителство дойдоха Бил Клинтън и Хилъри Клинтън. Страната ни постигна много в преговорите си с ЕС, а Надежда Михайлова, като външен министър, успя да направи така, че да ни паднат визите. За първи път имахме голям пробив към Западна Европа. Цялата кампания на СДС беше насочена в тази посока, но на вота партията претърпя тежък провал. Много дясно ориентирани хора си казваха, че ако Симеон Сакскобургготски не бил дошъл, Костов е щял да спечели изборите. Аз лично не смятам така. Истинският тест за всеки са във вътрешно-политически план. Бойко Борисов балансира отношенията между Турция и ЕС, но недоволството в страната продължава да расте. Много от обещанията му още от първия мандат не са изпълнени. Той заяви, че ще прави пътища. За съжаление, голяма част от състоянието им е потресаващо зле. Дори новите магистрали са дефектни. Бях наскоро в САЩ в дълбоката провинция. Дори там, инфраструктурата е блестяща. Имам къща на курорта „Св. св. Константин и Елена“. В района имат имоти изключително богати хора, а пътищата са изключително лоши. Още по-зле е положението в по-малките населени места, където хората, не стига, че са бедни, а трябва да си чупят и колите. Нито богатите, нито бедните са удовлетворени. Бойко Борисов, подобно на други премиери, търси пристан. Ако една политика цепи по шефовете държавата, няма да издържи много дълго и да не се намери алтернатива. Алтернатива винаги се заражда, когато има пробойни. Още повече, че структурите на ГЕРБ започват да се цепят. Един депутат например е набил възрастна жена. Това са самозабравили се хора. Така не се печелят избори.

- Очаква ли го Борисов съдбата на Иван Костов?

- Аз не казвам, че външната му политика е лоша. Но Бойко Борисов често кръстосва шпаги с Румен Радев, тъй като президентската институция в това отношение също има голямо значение. Премиерът иска да влезе в обувките на Тато, който беше навсякъде – в медиите, във вътрешната и във външната политика. Не казвам, че в момента той е застрашен, но в перспектива, ако не се овладеят проблемите в държавата, рано или късно, ще се отрази на изборните резултати. Това вече се случва. За Бойко Борисов е добре, че тази година няма избори, за да изтече председателството ни в ЕС. Но голямото му обещание за пътища, не се случи. Проблемът не е само в магистралите, а че са зле пътищата в страната. В ГЕРБ се зароди една клиентелистка организация, която много краде. Става въпрос за формулата – наливаме некадърно асфалт – крадем, което се повтаря и се получава пробита каца.

- Рекетират ли патриотите ГЕРБ, или има театър на добрите и лошите ченгета?

- Бойко Борисов е доста добър балансьор. Той се справи доста добре с „десните“, като ги разби. Тази комбинация с патриотите ще завърши вероятно с минус за патриотите, а не за ГЕРБ. Като голяма партия, стои стабилно и не е застрашена, докато малките формации са по-уязвими, защото зависят от по-ситуативен вот. Имат интерес да влязат в парламента, когато има недоволство, а защо да ги избират, като са на власт с ГЕРБ? И те, разбира се, опитват да се грижат за собствената си клиентела.

- Работили сте със СДС. Какво се случва в редиците на „сините“, Лукарски не иска да е вече председател на партията, кое ще е новото лице?

- СДС отдавна е изчезнала партия. Това е един от успехите на ГЕРБ, че стъпиха върху дясната ориентация и станаха единственият изразител. Това е огромният успех на Бойко Борисов. Всички очакват БСП да настъпи ГЕРБ, но това изглежда невъзможно към този момент. Не защото хората харесват или не харесват Корнелия Нинова, а цялото общество просто гледа в друга посока. Няма никакво значение кой ще стане председател на СДС. Тази партия не е заплаха за ГЕРБ отдавна. Ако някой може да го „детронира“, това ще е нова народна партия, която изглежда като алтернатива на Бойко Борисов и на Корнелия Нинова едновременно. Преди президентските избори и референдума през 2016 г. се знаеше, че такава роля може да изиграе Слави Трифонов. Някакси обаче той не си повярва достатъчно, не вижда себе си в подобна функция. Слави и екипът му закъсня. Като видяха потенциала си през 2016 г., на следващите избори трябваше да вземат инициативата. Бойко Борисов добре се възползва от цялата ситуация.

- Заговори се за партия, която да е неформално на подчинение на Румен Радев. Има ли нужда от подобна фракция на политическата карта?

- Докато не си завърши мандата, Румен Радев няма да се захване с подобно нещо. Държавният глава няма личен интерес, защото е рискова операция. Като президент, той трябва да има имиджа на човек, който е баща на нацията и е еднакво отдалечен от всички. Румен Радев ще направи всичко възможно да продължи с втори мандат. Ако това не се случи, може би ще има някакъв друг развой.

- Вие пеете и имате участия. Гледахте ли Евровизия, хареса ли ви песента, която спечели? Политически ли е конкурсът?

- Върнах се от САЩ и бях много уморена. Много исках да изгледам всичко. От това, което видях, много песни ми направиха силно впечатление. Чух само части от израелското изпълнение. Хареасах парчетата на Норвегия, Швеция, например, дори не знам къде са се класирали. Аз не мисля, че една страна като нашата, която има толкова слаба защита на авторските продукция, може да има кой знае какви предни места. Това, което постигнаха Кристиян Костов и Поли Генова, както и екипите им, е феноменален успех на фона на неадекватната музикална продукция в страната. Имаме феноменални гласове в страната. Гледам предавания за таланти, страхотни момчета и момичета, но в България си пречим. За да те пускат по разни радиа, трябва да си плащаш. Талантливи хора се отказват от музиката. Вижте Славин. От музикално реалити отиде в „Като две капки вода“. Това предаване ще го храни 3 месеца, а след това какво ще прави? Означава, че от собствената си музика и производство той не може да се храни. Тези формати рекламират масово чужди продукти. Пеят на английски. Да, интернационален език е, но защото няма лансиране на български продукти, талантливите ни хора отиват в чужбина на други пазари. Самите музикални педагози лансират концепцията, за да могат след това да избягат и да успеят навън. Това е истината. Не съм съгласна, че конкурсът е политически. Има вот на хората и журито. Харесвам, когато изкуството защитава важни за живота теми. Това липсва в България. Ние сме прекалено затворени и традиционни. Четох коментари, че израелската певица с външния вид не можело да спечели. Разберете, обществото е отишло напред. За мен тя е по-красива от силиконовите звезди. Монсерат Кабайе не е ли велика? Поставянето на първо място на външния вид е подценяване на останалите качества. Не може да се лепят етикети. Доста провинциално се коментира.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 15 Май 2018 10:01
  Нинова: Борисов отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата...

  "И какво стана сега? Сутринта патриотите се похвалиха, че правителството взело единодушно решение България да подкрепи Унгария и г-н Орбан. Борисов обаче отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата". Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

  Коментарът ѝ е във връзка с изявлението на премиера Борисов от Залцбург, в което той изненадващо подчертава, че "решението на Министерския съвет да бъде изготвена позиция срещу предложението на ЕП за започване на процедура за отнемане на гласа на Унгария, няма правна стойност, а позицията ще бъде изготвена за "някой ден", ако се стигне до такова решение".

  Ето целият пост на Корнелия Нинова във Фейсбук:

  "И какво стана сега?

  Сутринта патриотите се похвалиха, че правителството взело единодушно решение България да подкрепи Унгария и г-н Орбан.

  Борисов обаче отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата. Браво, господин премиер. Последователен сте.

  Не за пръв път правите една външна политика вътре за електората, а друга - навън пред началниците.

  А коалиционните ви партньори са за украса.

  Горките патриоти. С какъв възторг обявиха днес защитата си за Виктор Орбан.

  А сега? Мислех, че това правителство не може вече да ме изненада с нищо. Но успя.

  То ще е първото, което официално и то пред Европейски партньори е делегитимирало институцията Министерски съвет с думите на премиер: “решението на Правителството няма правна стойност”. То е за "някой ден".

  Източник: "Епицентър"

  снимка: фейсбук профил на Бойко Борисов

 • Вторник, 15 Май 2018 10:01
  Рокадите на "Дондуков" 1 разсмяха до припадък Данаил Кирилов на трибуната в НС, бившият кмет на Пловдив го пита защо му чете траурни речи

  Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов не можа да спре смеха си една минута от трибуната на Народното събрание, докато представяше новите кандидатури в Министерски съвет. Припомняме ви, че трима министри си тръгват заради трагедията с автобуса край Своге. 

  Когато стигна до Валентин Радев и до дейността му като министър на МВР, Кирилов се разсмя от подвикванията на колегите му от БСП и от ГЕРБ. Той не можа да се спре, но след минута се стегна и продължи монотонната реч. Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов му направи забележка, че не е направил експозиция, а е дръпнал траурна реч. Той защити старите министри и заяви, че от НФСБ няма да подкрепят промените.  

 • Вторник, 15 Май 2018 10:01
  Георги Свиленски: Чудите се как да сложите колани на правостоящите в градския транспорт, поне съм се къпал и съм чист, за да говоря

  "Не се занимавате с важните въпроси! Миналата седмица решихте правостоящите в градския транспорт на София да слагат колани. Фандъкова, жената се чуди какво да направи. Какви са тези циркове? Било мъжко поведение, че се подава оставка. Да, но не след една седмица, като е искана от премиера Бойко Борисов, а на следващия ден". 

  Това заяви в парламента Георги Свиленски от БСП по време на дебатите за оставките в кабинета. Той попита новите министри какво ще правят с вечния хаос в БДЖ, с концесията на летище "София", за Български пощи, потърси отговор и за ТОЛ системата. "Да дойде някой експерт и да обясни на гражданите за какво се харчат 180 млн. лева за тази система. Един министър се замисли, че всъщност не бил виновен за трагедията край Своге и оставката не била май поемане на отговорност. Какво е тогава отговорност? Да стане от министър зам.-министър ли? Коя оставка беше приета? На Теменужка Петкова, на Бисер Петков, на Делян Добрев ли? Така ли се прави? Да готвите Нанков за зам.-министър? Ако, г-н Борисов, бяхте ни предложили всички оставки на кабинета, БСП щеше да ви подкрепи", заяви Свиленски.

  По повод "скандала" със СПА процедурите, депутатът подчерта, че е ходил на басейн и поне се е къпал, за да е чист, за да говори.  

Оставете коментар