Сряда, 20 Юни 2018
Неделя, 03 Юни 2018 10:33

Явор Куюмджиев пред BIG5: ГЕРБ гази протокола, кметовете им се престарават пред лидерите! Борисов не постигна нищо в Русия, само размразихме отношенията си

Нито ще имаме повече руски туристи, нито тръба с газ пряко до България. Бойко Борисов и делегацията му направиха първата стъпа по дългата пътека към Москва. През последните години ГЕРБ обиди изключително много Кремъл. Управляващите прекаляват с подмазването към лидерите си, кметове на областни градове спряха да ни канят на празници, кометира пред BIG5 Явор Куюмджиев от БСП.

- Г-н Куюмджиев, как ще коментирате поведението на търговищкия кмет Дарин Димитров? Бившият зам.-областен управител в града Николай Дяков твърди, че му е направил цензура заради пост във фейсбук?

- От БСП коментирахме проблема на областен съвет. Категорично против сме да се свалят портретите на кметовете на Търговище в общината. Историята на града е още от 1878 г. Да се прави подобна подигравка с историята, не прави чест на никого. Нашите общински съветници от БСП ще поставят въпроса отново на някоя от следващите сесии в Търговище. Получихме отговор от общината, че портретите на бившите кметове ще бъдат върнати, но на друга стена. Това е типичното поведение на ГЕРБ като цяло. Работи се на принципа „проба – грешка“ в цялата държава.

- Възможно ли е това да е провокация, предизвикана от Цветан Цветанов, който преди няколко седмици откри панаира в града?

- Не, не вярвам. По-скоро става въпрос за местни свръх свръх инициативи. Те са по католици и от папата. Ще ви дам пример. За нас беше потресаващо. На 14-и май беше празникът на града и в 9:30 часа се вдигаха знамената. Имаше концерт на духовия оркестър, мажоретки, бяха се събрали официални лица на площада пред общината. Не беше почетен адресът, който прати Румен Радев. Това е изключителна грешка в протокола. Ние написахме декларация. В 10:30 часа започна тържествена сесия в Общинския съвет, на която чак прочетоха адреса на президента. Това беше и денят, в който Цветан Цветанов пристигна в Търговище. Не искам да правя генерални заключения, но се направиха много груби нарушения. Общинари се оправдаха, че късно са получили поздравления от „Дондуков“ 2. Повярвайте ми, президентството няма как да забрави празник на град. Тези писма не се изпращат с пощенски гълъб, а по електронна поща и с писма. Беше много абсурдно как се прочете пълният текст на Бойко Борисов, в което няма нищо лошо, а на президентът все едно не съществува.

- Бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров започна Вартоломееви нощи срещу градоначалници от БСП, да прави кметгейтове. Това част ли е от програмата, която изпълнява?

- Ние никога не сме се саморазправяли с кметовете от други партии, а обратното. По времето на правителството „Орешарски“ имаше 500 млн. лева, които бяха отделени за подпомагане на общините. Разпределяха се равномерно между всички кметове и не сме ги делили да партии. Абсолютната власт корумпира абсолютно. БСП е минавала по този път. 1994-1996 г. си спомнете, че общините бяха на БСП. През 1997 година си спомнете какво се случи… Трябва да има някаква граница. Колегите в Търговище този път просто се престараха. Има и един много интересен момент. ГЕРБ са трета година на власт, а не ни пращат официални покани за мероприятия. Нито областният, нито общинският председател на БСП. Доскоро дори и нашият депутат не беше желан гост. Забравиха дори да поканят бивши кметове на празника на града. Казах на градоначалника: „Дарине, не се прави така!“. Той ми отговори, че взели решение да не канят партии. Може ли да се постъпва по този начин? Ние сме национално представена партия в парламента, имаме общински съветници, как може да не поканят областния председател на БСП? По наше време сме пращали покани до всички ръководства. Има протокол, не може да си правиш каквото си искаш. Сега се фукат какво са направили в областта и колко са построили. Всички проекти са направени по времето на Красимир Мире и на БСП. Един проект не са стартирали, а мандатът изтича. Какво правим след една година, когато има местни избори?

- Ще искате ли оставката на Дарин Димитров?

- За подобно нещо няма как да искаме оставка. Става въпрос за приказка срещу приказка между Николай Дяков и кмета Дарин Димитров.

- Как ще коментирате поведението на ГЕРБ и на Бойко Борисов в Русия?

- Целите да строим заедно АЕЦ „Белене“ с Русия не бяха постигнати. Признавам, че поне имаше размразяване на отношенията с федерацията. Дълго време няма да успеем да постигнем и повече руски туристи, както и пряк достъп на газ. През последните години ръководството на ГЕРБ нанесе прекалено много обиди срещу Кремъл. Това е първа стъпка по дългата пътека.

- Томислав Дончев заяви, че имало и четвърти участник за строежа на атомната електроцентрала, но не каза кой е. Вие имате ли повече информация?

- Официално нямам достъп до подобна информация и трябва самият той да каже. Ние ще разберем, когато правителството извърши всички процедури и подпише. До тук всичко са само приказки. Не е сериозно.

- В БСП обсъждали се нов вот на недоверие към правителството?

- Поне аз не съм чувал да има подобна идея засега.

Интервю на Христо Стоилов

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 03 Юни 2018 10:33
  Онзи, който вози с правителствения самолет футболисти, уволнява чиновничка, защото си купила скъп билет

  "Нещо не схващам: значи този, който разхожда на държавни разноски за стотици хиляди левове със самолет селски футболисти и чалгаджийки-к**ви, уволнява оня, който е пътувал със самолет, защото билетът му бил скъп? Тъпо!". 

  Това написа във фейсбука си акад. Петър Иванов. Той припомни случая от 2012 г. Тогава отборите на Витоша Бистрица и Чавдар Етрополе се возиха с правителствения самолет. Отборът на бистришките тигри показа фактура, че е платил 20 хил. лв. Премиерът Бойко Борисов, който рита с момчетата от Витоша се ядоса на репортерски въпроси и издаде, че отпускал Еърбъса поне 20 пъти на други отбори като Левски и ЦСКА. Дори и с платено гориво обаче, едва ли клубовете са плащали за поддръжката на машината. 

  От правителствения Авиоотряд 28 бяха раздразнени и възмутени. Служителите намекнаха, че ги занимават с глупости. Борисов в свой стил пък заяви, че не било станало нищо кой знае какво. Някои от момчетата никога не се били качвали на самолет, и решил да ги повози, с което още повече предизвика народния гняв. Започнаха майтапи, че "Еърбъс 319" се е превърнал в панаирджийски атракцион, пред който остава само премиерът да застане и да къса билетчета. 

  Венцислав Лаков, който през 2013 г. беше председател на временната парламентарна комисия, която разследва полетите на Авиоотряд 28, заяви, че фолкпевицата Преслава също се е возила в Еърбъса. Владислав Горанов отрече, а случаят се потули. Така и не се разбра каква е истината.

 • Неделя, 03 Юни 2018 10:33
  Ревизоро към малките търговци на горива: Спрете да рекетирате премиера, след 10 дена няма да сме председатели на ЕС

  "Стига са рекетирали премиера със стачки, сезонът свършва след десет дни". Това заяви пред БНТ депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров – Ревизоро по повод стачките на малките търговци на горива, заради новия Закон за горивата. По план те трябва да започнат другата седмица. 

  "Свършва председателството, ние, за да не се излагаме пред чужденците, правим отстъпки, но това ще бъде забравено после", каза още депутатът обяви. Той допълни, че иска да обясни всички митове, легенди и лъжи за новия законопроект. „Нека започна по ред - комбайнери и трактористи трябвало да бъдат с висше образование – няма такова нещо. Ако комбайнера е с висше, тогава бригадира трябва да е академик, никой не иска такова нещо“, коментира Димитров. Промените целят единствено шофьорите и цистерните им да бъдат регистрирани, а от бензиностанциите се изисква да декларират обезпечение на стойност 20 хил. лв. Единствено от едрите търговци на едро, които съхраняват голямо количество гориво, има промените в закона предвиждат обезпечение от 3 млн. лв. „Ние искаме да спазват Закона за автомобилните превози по отношение на камионите. Ако не искат да имат книжки, нямат място в Европа тези хора. Всичко по служебен път се взима. Не може да се снимаш до обект, който струва 3 млн. лева, и да не можеш да докажеш 20 000 лева собственост“, поясни още вносителят на законопроекта.

  Удостоверението за регистриране на бензиностанциите ще ви струва 3 лева. В момента, в който казахме, че трябва да се регистрират, вече три асоциации искат да им защитят правата - като искат да ги защитят, да не ги лъжат. И 2000 лв. да беше на бензиностанция, те не желаят да бъдат регистрирани. Те не желаят да бъдат легални, да имат нивомерни системи и НАП да ги контролира. Вече 20 години се борят да останат в сивия сектор и определено им се получава. , категоричен беше Емил Димитров по отношение на недоволството на търговците на горива. Той е категоричен, че новият норматив не може да бъде причина за повишаване на цените за крайните потребители, както твърдят представители на малките и средни бензиностанции. Депутатът обясни още, че се съобразил с исканията на транспортни фирми, и компании, които се занимават с рециклиране на отпадъци и ще внесе още днес промените.

 • Неделя, 03 Юни 2018 10:33
  Симеонов бесен на Борисов, прескочили го за оставката на Росица Димитрова. Не било работа на майките да питат колко струва билетът й до Ню Йорк

  „На майките не им е работа колко струва самолетният билет на зам.-министърката”. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред по повод случая с Росица Димитрова, която пътува за 8 300 лв. до САЩ. Днес оставката ѝ беше приета от премиера. Симеонов обясни, че не е съгласен с напускането й и, че тя е пожертвана от Бойко Борисов. 

Оставете коментар