Понеделник, 20 Август 2018
Събота, 09 Юни 2018 14:42

Марин Марковски пред BIG5: Изчезналите пари по делото на Иванчева са или в Бъкингамския дворец, или в циганската махала. Заради липсата на агенти и некадърните разследващи, убиха Пелов!

Адвокатът на задържаната бивша кметица на кв. "Младост" Десислава Иванчева - Марин Марковски, коментира случая пред BIG5. Според него е груба грешка, че "светещите пари" не са останали като доказателство по делото, както е по закон. Той се пошегува, че вероятно са върнати на собственика им Ваклин, който вероятно ги е вложил в банка, и вече може би светят по цял свят, включително в Бъкингамския дворец и цигански махали. 

- Г-н Марковски, къде изчезнаха парите по делото с Десислава Иванчева?

- Парите, които трябва да бъдат приложени към самото дело, не са загубени от прокуратурата, а вероятно са върнати на бизнесмена Ваклин, който е „дал подкупа“. Ако той ги е вложил в банка, което е нормално, е допусната грешка, че липсват в делото.

- Възможно ли е да бъдат върнати в един момент от делото?

- Може би, но само предполагам, че прокуратурата ще намери парите. Може в един по-късен момент банката да ги предаде. Прокуратурата си има някаква тактика на обвинението. Това е само детайл. Липсват и други доказателства. За обвиненията, че Десислава Иванчева е искала 250 000 евро подкуп, освен показанията на Ваклин, който казва, че Дюлгеров му заявил, че е искала сумата. Без да правим анализ, се вижда, че това доказателство е крайно недостатъчно, за да се опираш на обвинението. Има и още нещо. Ако е взела 75 000 лева, а не 500 000 лева, то обвинението трябва да е до около 5 години затвор, а не 20 години.

- Ще бъдат ли свидетели и хората, които описвах номерата на парите?

- Не само, че могат да бъдат, а и в самите протоколи са записали коректно от МВР номерата на банкнотите. Аз разговарям с оперативните работници. Ние не сме врагове, а работим. Аз си защитавам клиента, а те го обвиняват. В спора трябва да се роди истината.

- Ако Вклин е изхарчил банкнотите, какво става с делото? Дума срещу дума?

- Ако ги е внесъл в банката, парите потъват в паричен поток. Ако ги е занесъл на гишето, от там касиерката ги слага в касите. Пръсват се. Може да са и в циганската махала, може да са и в Бъкингамския дворец. Тези пари трябва да се държат в касата на съда, за да са доказателство, когато дойде време за делото. Веществените доказателства се пазят до окончателното приключване на доказателствата. Има протоколи за номерата на банкнотите, но ако са били фалшиви – нямаме подкуп. Как да разберем това, като парите са изчезнали? Тогава означава, че разследването е направило най-голямата глупост.

- Следите ли случая с избягалия затворник Владимир Пелов?

- Това беше проява на некадърност от страна на разследващите. Всичко идва от липсата на цивилни агенти. Ние нямаме агентура, на която да се плаща и да следи за определени лица. Трябва да има дискретност, а някой път заради пари – предават агентите. Кажете ми къде има хора под прикритие?

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 09 Юни 2018 14:42
  Маргарита Михнева към Румен Петков: Вие май не помните доста неща от периода, в който бяхте министър на МВР

  "Де да беше Пеевски виновен. Да, ама не е. Този път задачата е по-сложна господа политици", каза журналистката пред BIG5, коментирайки казуса с Митьо Очите и последващата реакция пред bTV на ексвътрешния министър Румен Петков

 • Събота, 09 Юни 2018 14:42
  Адвокати съветват: Не сключвайте сделки, докато Търговският регистър е блокиран

  Пети ден Търговският регистър на България е блокиран, което засяга хиляди търговски дружества. За годините, в които действа регистъра, е имало проблеми не е имало прекъсване за толкова дълго време, коментира в предаването „Тази сутрин” на bTV адвокат Трифон Трифонов, представител на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

  Той се надява слуховете за хакерска атака да не са верни. Според него обаче това е поредният лош сигнал към инвеститорите за икономическата среда у нас.

  Съветът на адвокат Трифонов е да не се сключват сделки между юридически лица, докато Търговският регистър не работи. Адвокатът е скептичен, че някой може да осъди държавата за пропуснати ползи.

 • Събота, 09 Юни 2018 14:42
  Централната банка: Българите теглят все повече кредити

  Българите теглят все повече кредити. Това сочат данни на Централната банка. Над 21 милиарда лева са кредитите на домакинствата у нас в края на юни. Само за година сме взели заеми в размер на 1 милиард 768 милиона лева. Най-голямо увеличение има при броя на кредитите между 100 и 200 хиляди лева.

  Справката на Централната банка показва още, че при заемите до 1000 лева също има значителен ръст. Най-малък е ръстът при кредитите над 1 милион. Финансовите експерти обясняват по-високия интерес към заемите с ниските лихви, които предлагат банките. При ипотечните кредити средните лихви и в левове, и в евро намаляват и са под 4%. В борбата за клиенти някои банки предлагат кредит за жилище с лихва под 3%:

  „За тип клиенти, които се осигуряват на високи доходи, на максималния осигурителен доход или пък имат нетен доход поне 3000 лева”, обясни финансовият анализатор Иван Стойков пред БТВ. А според икономистите за ръста в кредитирането има и други причини. „Икономиката расте, заетостта е на рекордно високи нива и заплатите растат с относително високи темпове – всичко това води до едни по-добри доходи и спокойствие в потребителите за бъдещето”, коментира Десислава Николова.

  Икономистите обясняват ръста на по-големите кредити с поскъпването на имотите. А по-голямата популярност на кредитите до 1000 лева се дължи на желанието за дребни покупки, за които потребителите предпочитат заем с малки вноски, които не тежат на семейния бюджет.

Оставете коментар