Петък, 16 Ноември 2018
Понеделник, 25 Юни 2018 10:15

Правозащитникът Любомир Данков пред BIG5: Държавата се страхува от децата с увреждания. Платени майки от НПО-та са финансирани от властта и от чужбина, което вече е опасно!

Гражданското общество е подменено от платени организации, които се разхождат по симпозиуми и работни срещи, но нищо не правят. Дали ще отида в Народния театър, или в Министерския съвет, резултатът за децата с увреждания и техните родители ще е един и същ. Депутатите и министрите предпочитат да не правят нищо, за да не сгрешат. Плашат се след това нещата да не се обърнат срещу тях, каза пред BIG5 Любомир Данков от Асоциация за детско развитие "Член 24". 

- Г-н Данков, зарязали тотално държавата грижата за децата?

- Изключително трудно е с тези протести да се постигне нещо. Затова си има причини. Докато при тези майки нещата са по-сложни, защото става въпрос за пари, през 2010 г. започнах с нещо изключително просто. Поисках да се смени едно изречение в Семейния кодекс, което беше съвсем неправомерно премахнато в новия кодекс от 2009 г. То доведе до това, че се улесняваше продажбата на деца. През есента на 2010 г. започнах комуникация с Министерски съвет. От там разбраха, че са оплели много нещата и бързо за месец и половина оправиха частично закона. Това обаче беше козметична промяна и на практика нищо не се получи. Тази комуникация продължи години, но от МС отказваха да признаят каквото и да е като своя грешка. През 2016 г. съдих държавата в Страсбург. Те явно са имали информация какво ще се случи и признаха изведнъж, че са допуснали грешка и че са допуснали текст, с който се улеснява продажбата на деца. Въпреки че държавата е осъдена поправи стореното, до ден днешен няма нищо насреща. Обръщал съм се към Министерството на правосъдието, към комисията за връзки с НПО в парламента… Те ми отговарят с типичните бюрократични писма. По много други проблеми сме ги търсили. Например по въпроса с домашното насилие. Ние имаме цялостна концепция за промяна на закона. Искахме да се срещаме с Министерството на правосъдието. Нищо не се случи.

- Как си обяснявате факта, че държавата обръща гръб на подобни въпроси?

- Ако допуснем, че получа съдействие от Министерски съвет или от Народното събрание за 2 въпроса, те знаят, че след няколко дни ще отида при тях с още папки и ще им предложа да оправим още проблеми, които засягат цялото общество. Ако оправят и тях, после може да отидем с 30 папки и т.н. Очевидно управлението и администрацията в държавата не може да допусне това. Тяхната логика е: „по-лесно е да не се прави нищо, защото ако всеки тръгне с предложения, какво ще стане“. На практика се получава така, че законодателна инициатива има почти всеки депутат и Министерски съвет. На „Дондуков“ 2 обаче работят някакви чиновници, от които най-вероятно нищо не зависи. Т.е., дали ще се обърна към Министерството на правосъдието, или към отсрещната сграда на Народния театър… И двете институции ще ми свършат една и съща работа. Има някакво управление. Дали то е задкулисно или предкулисно – няма значение. Явно има други приоритети. За депутатите е ясно. Става дума за 240 души, които няма как да са компетентни по всички въпроси. Обърнете се към някого и той отговаря, че не разбира от тази материя. Хората се притесняват, че ако направят грешка, ще се обърне срещу тях. Ако не правят нищо, всичко е наред и няма да има никакви проблеми.

- Къде е гражданското общество и защо не застана зад майките, които са опънали палатков лагер?

- Гражданското общество в България не можа да се развие. То е заменено от разни хора, на които им се плаща, за да се представят като „гражданско общество“. Ние сме имали контакти с Държавна агенция за закрила на детето. Това е единствената организация, която по някакъв начин ни обръща внимание и общува с нас. Резултатът не е кой знае какъв. Обещават ни да говорим, да се направят срещи с други организации и работни групи. След няколко месеца започваме отначало. Все едно нищо не се е случило преди това. Ние нямаме абсолютно никакъв достъп до Министерството на правосъдието. Той е на ниво чиновник, който ще ти отговори с някакво писмо. Там се канят само национално представени организации, които получават пари или от бюджета, или от чужди страни. Ако взимат държавни пари, то няма как да са неправителствени организации, защото който плаща, той поръчва музиката. Майките, които са излезли с палатките, знаят, че няма как по друг начин да им се обърне внимание. Докато останалите, които никога няма да го направят, си ходят по разни симпозиуми и работни групи. Не им обръщат внимание, но си продължават напред. Тези организации, които получават пари отвън, създават впечатлението на един вид шпионаж и намеса във вътрешната ни политика. Няма проблем да се вкарат пари отвън за наука или за изкуство, но за участие в законодателни промени или за религия е напълно недопустимо и опасно. Платените организации застанаха на страната на правителството. Те имат някакъв проект, който им е написан от юристи. Цялата идея е да се направи един театър, от който да не излезе абсолютно нищо.

- Т.е., протестите са безсмислени и майките няма да получат нищо?

- Аз много се надявам те да получат отговори на своите искания. Ще е трудно, но родителите са готови на всичко. Страшно трудно е, защото всеки се съпротивлява.

- Как си обяснявате парадокса, че когато полицаите скачат на протест, им се дават допълнителни 100 млн. лв. в бюджета на МВР, а за болните деца пари няма?

- Едва ли са решени всички проблеми на полицаите. Бяха им дадени пари, колкото да не крякат, както се изразява премиерът Бойко Борисов. Може би те притесняват повече правителството, докато майките с децата? Виждате. Става въпрос за протест от група хора, които са по-малко от журналистите, които ги отразяват.

- Писали ли сте лично до Бойко Борисов за проблемите на децата и на техните родители?

- Разбира се. Много от писмата се изпращат до конкретно министерство с копия до Министерски съвет, до министър-председателя. Нямам представа кой ги чете. Това е и един от основните проблеми, че няма система, която да отсява важното, което непременно трябва да се промени. Разбира се, че в Министерски съвет и Бойко Борисов е запознат с проблемите. Ако не е прочел конкретно писмо, то поне следи медиите. Липсата на контакт между държавата и гражданите е един от най-сериозните проблеми. Ако той може да се разреши, всичко ще се случва по-лесно, макар че пак ще има съпротива. Едно от най-важните неща е, когато човек забележи проблем, независимо дали е в платено или неплатено НПО, или въобще участва в организация, да може да се обърне към конкретна структура и да подаде своя сигнал, знаейки, че ще му се обърне внимание. Освен това липсва обществената медия. По-големите са търговски организации, които си имат някаква политика и не се занимават с подобни проблеми.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 25 Юни 2018 10:15
  Бойко Борисов: Съжалявам! Оставката на Симеонов не се обсъжда! Радев всеки ден напада правителството! „Визията за България“ е една глупост!

  Партията-държава не били ГЕРБ, а БСП! Изнервен, премиерът обясни колко вдига доходите и колко пречат БСП и президентът на управлението, при това президентът взимал по-голяма заплата от него.

  "Съжалявам. Извиних се от негово име. И ми е мъчно, и ме е яд! С едно непремерено и обидно за майките изказване  на вицепремиера Валери Симеонов, той ни върна обратно, след като доста поработихме, особено с майките с увреждания, и се разбрахме и за времето, и за законите, и за промените." 

  Така - с извинение, започна интервюто на министър-председателя Бойко Борисов за bTV, дадено в кабинета му в МС, на фона на многобройни снимки по етажерките без книги.

  Въпреки извинението обаче, Борисов заяви, че оставката на Валери Симеонов не стои на дневен ред, тъй като била работа на коалицията на патриотите.

  Борисов призна, че извинението на Симеонов е дошло след неговото лично настояване и на целия Коалиционен съвет. „Да се надяваме, че Валери Симеонов се е осъзнал. Според мен беше искрен, защото има човек с увреждания в семейството и знам колко тежко и трудно го понася“, коментира премиерът. 

  Цените на горивата падат не заради протестите, а защото цената на петрола на международните пазари пада, каза още той.

 • Понеделник, 25 Юни 2018 10:15
  Поредна вечер на протести. МВР шефът призна, че нямат организатори (обзор)

  Маринов: Трудно ни е да комуникираме с протестиращите, защото са без организатор. Някои от демонстрациите са регламентирани, но други – нерегламентирани и без организатор.

  „Там, където няма организатор и няма заявление в общината, няма с кого да разговаряме". Така шефът на МВР Младен Маринов обори по bTV твърденията на Цветан Цветанов, че протестите са организирани от БСП.

  Около 200 служители на жандармерията ще бъдат командировани на различни места в страната във връзка с протестите, съобщи директорът на Националната полиция гл. комисар Христо Терзийски. До момента са изпратени допълнително екипи в Кюстендил, Перник, Благоевград и Пловдив.

  Перничани за трета поредна вечер блокираха магистралите „Люлин“ и „Струма“ при пътния възел „Даскалово“, предаде БНР. Отново те се събраха, недоволни от стандарта на живот. Стотици хора искаха за поредна вечер оставката на правителството. Подстъпите към пътния възел се "атакуваха" от различни страни, така че той да бъде запушен във всички посоки. Снощният протест е под мотото "Няма спирка до оставката на правителството. Всички заедно за България". В 20.15 ч. протестиращите вдигнаха блокадата и пуснаха движението. И тази вечер протестът премина без ексцесии със скандирания "Оставка!" и "Мафия!".

  Участниците в блокадата заявиха, че искат правителството да падне. Те скандираха: "Дайте ни властта!" и "Народовластие!". На автомагистрала "Люлин" имаше гайдар, хвърляха се и пиратки. През блокадата бяха пропускани автомобили с деца и спешните случаи. Сградата на общинската и областната администрация на Перник беше обсадена от протестиращи граждани. След като свалиха с час по-рано блокадата на автомагистрала "Люлин", протестиращите се отправиха към центъра на Перник. За около половин час те обсадиха сградата на общината, която бе пазена от полиция. На протеста имаше мегафон, от който протестиращите отново обявиха, че ще се борят докато не падне правителството. Те пееха на служителите на реда "Свалете каските, бъдете българи". Протестът приключи в 22:15 ч., след като полицаите свалиха каските си. Протестиращите ги аплодираха, чуха се възгласи "Българи, юнаци!", "Браво, Перник!" и "Сърце и душа за България!". 

  В София недоволството пред Министерския съвет продължава. Там се сляха протестите на майките на деца с увреждания, които протестираха за 24-та поредна вечер с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Снощи майките организираха и автошествие в столицата.

  След като в продължение на половин час протестиращите скандираха "Оставка, затвор, Валери е позор!" пред Министерския съвет, малко след 18 ч. колоната от велосипеди, мотоциклети и автомобили потегли от бул. "Цар Освободител". 

  Шествието премина по булевардите "Тодор Александров" и "Царица Йоанна" и малко след 20 ч. се върна в началната си точка - до БНБ. Общо три пъти бяха блокирани две кръстовища за по няколко минути. Движещите се в колоната автомобили бяха с включени аварийни светлини и натиснати клаксони. На прозорците им бяха залепени плакати с надписи "Системата ни убива". 

  И в София, както в Перник, протестът премина при засилено полицейско присъствие.

  Във Варна протестиращите блокираха бул. „Владислав Варненчик” със скандирания „Оставка!”, „Мафия” и искания за оставка на правителството. Варненският сайт „Афера” съобщава, че протестиращите са се оплакали, че се заглушава сигнала на телефоните им и не могат да предават на живо в социалните мрежи.

  В Добрич кметът Йордан Йорданов призова протестиращите граждани да се въздържат от нарушаване на обществения ред. И при двата досегашни протеста в Добрич се стигна до гражданско неподчинение. От Областната дирекция на МВР-Добрич обявиха протестите за незаконни, понеже нямали уведомление до общината.

  „Ние сме за върховенството на закона и за спазване от всеки един протестиращ или друг гражданин. Не е използвана физическа сила и помощни средства спрямо участниците в протеста. За нарушаване на закона за движение по пътищата до този момент са били съставени актове на 13 собственици на автомобили.” Така от МВР-Добрич обясниха съобщенията в социалните мрежи за нарочни проверки на автомобилите и насилствена промяна на маршрута на протестиращите.

  Снощи протестите в Добрич бяха отменени, а организаторите обещаха да внесат уведомление в общината, за да подновят демонстрациите.

  Стотици души демонстрираха по главната улица на Сливен заради ниския жизнен стандарт. Стана ясно, че сливенската полиция е издала актове за административно нарушение на 26 шофьори, участници в неделния протест. Те са санкционирани, защото били оставили автомобилите си на пътното платно и мост. Тогава движението в района бе блокирано за около четири часа.

  Началникът на РПУ-Сливен коментира, че те са били предупредени, че ако оставят автомобилите си на пътя, ще бъдат санкционирани. Шофьорите може да бъдат глобени от 20 до 150 лева. Един от санкционираните участници в протеста – общинският съветник адвокат Момчил Пантелеев, обяви, че ще поеме защитата на всички шофьори, на които им е издадено наказателно постановление.

  В Габрово протестът срещу ниския стандарт на живот събра около 50. Пешеходното шествие затрудни за минути движението в центъра на града. Участниците призоваха управляващите да помислят за тези, които ги избират. Млади хора, недоволни от ниските доходи, поискаха достоен живот и бъдеще за децата си. "Протестът вече не е за горивата, вече е за България", обявиха недоволните от стандарта на живот и издигнаха призив да се спре геноцидът над българския народ, като призоваха още хора да се присъединят към протеста. Протестните прояви пред сградата на общината в Габрово продължават и през следващите дни, като се очаква в неделя протестът да е масов и да блокира движението през прохода "Шипка".

  В Стара Загора над 100 души участваха в протестно шествие, което стигна до хотел, в който кметът Живко Тодоров даваше отчет за своята дейност. Протестиращите имаха разрешение за шествие, което тръгна от Градската градина, премина по бул. "Митрополит Методий Кусев", зави наляво по ул. "Христо Ботев", след което се насочи към хотела, в който кметът даваше своя отчет. Въпреки че нямаха разрешение за завой надясно, недоволните се насочиха към мястото, от което точно излизаха кметът Живко Тодоров, неговият екип, депутати от ГЕРБ и други политици от партията. Кметът Тодоров застана лице в лице с недоволните старозагорци. Стигна се до размяна на реплики между него и протестиращите. Утре протестите в Стара Загора продължават. Сборният пункт е затворената част на бул. "Патриарх Евтимий", откъдето протестиращите тръгват на шествие с автомобили.

  Протестно шествие се проведе тази вечер и в Ямбол. Десетки недоволни от системата и високите цени на горивата преминаха по централните ямболски улици. За кратко протестиращите затвориха две от основните пътни артерии, като бавно преминаваха по пешеходните пътеки. До ескалация на напрежението не се стигна.

   

 • Понеделник, 25 Юни 2018 10:15
  Правителството все пак оставя отворена вратата за Пакта за миграцията

  Решението на кабинета още се изработва, стана ясно от заседанието на две парламентарни комисии

  Възможно е все пак България да подкрепи Пакта за миграцията на ООН, въпреки че коалиционният съвет на управляващите обяви, че няма да го подкрепим. Българската позиция още се изработва и предстои окончателно решение на правителството. Това се разбра след съвместното заседание на двете парламентарни комисии - по външна политика и по вътрешна сигурност, съобщава Канал 3.

  Министрите Екатерина Захариева и Младен Маринов не отговориха еднозначно на въпроса, зададен от депутати от БСП, а след това и от журналистите. Подкрепяме или не подкрепяме Пакта, попита Захариева соцдепутатът Валери Жаблянов на финала на заседанието. Външната министърка не отговори на този въпрос. Тя се измъкна от медиите, подтичвайки към изхода на Партийния дом.

  По-рано, след час и половина дебати представителите на изпълнителната власт, на ГЕРБ и ДПС декларираха подкрепата си за присъединяването на България към въпросната декларация на ООН.  ВМРО и БСП потвърдиха позицията си против. Тя беше изказана и след заседанието на Коалиционния съвет в понеделник от страна на Патриотите.

  България може във всеки един момент да се присъедини към документа, стана ясно от изказването пред депутатите на външната министърка. Захариева подчерта, че Пактът за миграцията е в полза на нашите 1 850 000 сънародници, които са емигранти в момента.

  Председателката на външната комисия Джема Грозданова изтъкна, че няма как да се прави паралел между Истанбулската конвенция и Пакта, тъй като първият документ е обвързващ, докато вторият няма такъв характер.

  Лидерът на ПГ на ГЕРБ пък захапа соцлидерката Корнелия Нинова и евродепутата Петър Курумбашев, че вчера излъгали по въпроса, че в ЕП Пактът не е гласуван. По-рано социалистите обвиниха Цветанов, че е излъгал. Той ги опроверга, като показа разпечатката от гласуването в ЕП и обяви, че Курумбашев и Станишев са подкрепили пакта за миграцията с гласуване на 18 април точно в 12 часа 13 минути и 58 секунди. Цветанов укори социалистите, че се заиграват със страховете на хората и вчера са минали всякакви граници.

  Виждаме, че с всеки изминал ден се отдалечаваме все повече от европейските ценности, констатира Цветанов. Зам.-шефът на ГЕРБ установи, че за пореден път БСП и ПЕС се разминават в позициите си.

  Той обясни, че коалиционният съвет на ГЕРБ и ОП в понеделник е обявил, че не дава подкрепа на Пакта на ООН, за да избегне спекулациите на БСП и да не изпадне в обяснителен режим. Този Пакт е правно необвързващ, всяка страна спазва националното си законодателство, заяви още Цветанов.

  Жаблянов пък упрекна изпълнителната власт, че държи парламента на тъмно и поставя в неудобна ситуация своите представители в мнозинството. "И парламентаристи като Вас да събират гилзите", обърна се той към Цветанов, който се разсмя на метафората. Самият той обаче в изказването си призова при изготвяне на подобни важни решения, които засягат общественото мнение, министрите да провеждат предварително разясняване и информационни кампании.

  Източник: Канал 3

Оставете коментар