Събота, 22 Септември 2018
Понеделник, 25 Юни 2018 10:15

Правозащитникът Любомир Данков пред BIG5: Държавата се страхува от децата с увреждания. Платени майки от НПО-та са финансирани от властта и от чужбина, което вече е опасно!

Гражданското общество е подменено от платени организации, които се разхождат по симпозиуми и работни срещи, но нищо не правят. Дали ще отида в Народния театър, или в Министерския съвет, резултатът за децата с увреждания и техните родители ще е един и същ. Депутатите и министрите предпочитат да не правят нищо, за да не сгрешат. Плашат се след това нещата да не се обърнат срещу тях, каза пред BIG5 Любомир Данков от Асоциация за детско развитие "Член 24". 

- Г-н Данков, зарязали тотално държавата грижата за децата?

- Изключително трудно е с тези протести да се постигне нещо. Затова си има причини. Докато при тези майки нещата са по-сложни, защото става въпрос за пари, през 2010 г. започнах с нещо изключително просто. Поисках да се смени едно изречение в Семейния кодекс, което беше съвсем неправомерно премахнато в новия кодекс от 2009 г. То доведе до това, че се улесняваше продажбата на деца. През есента на 2010 г. започнах комуникация с Министерски съвет. От там разбраха, че са оплели много нещата и бързо за месец и половина оправиха частично закона. Това обаче беше козметична промяна и на практика нищо не се получи. Тази комуникация продължи години, но от МС отказваха да признаят каквото и да е като своя грешка. През 2016 г. съдих държавата в Страсбург. Те явно са имали информация какво ще се случи и признаха изведнъж, че са допуснали грешка и че са допуснали текст, с който се улеснява продажбата на деца. Въпреки че държавата е осъдена поправи стореното, до ден днешен няма нищо насреща. Обръщал съм се към Министерството на правосъдието, към комисията за връзки с НПО в парламента… Те ми отговарят с типичните бюрократични писма. По много други проблеми сме ги търсили. Например по въпроса с домашното насилие. Ние имаме цялостна концепция за промяна на закона. Искахме да се срещаме с Министерството на правосъдието. Нищо не се случи.

- Как си обяснявате факта, че държавата обръща гръб на подобни въпроси?

- Ако допуснем, че получа съдействие от Министерски съвет или от Народното събрание за 2 въпроса, те знаят, че след няколко дни ще отида при тях с още папки и ще им предложа да оправим още проблеми, които засягат цялото общество. Ако оправят и тях, после може да отидем с 30 папки и т.н. Очевидно управлението и администрацията в държавата не може да допусне това. Тяхната логика е: „по-лесно е да не се прави нищо, защото ако всеки тръгне с предложения, какво ще стане“. На практика се получава така, че законодателна инициатива има почти всеки депутат и Министерски съвет. На „Дондуков“ 2 обаче работят някакви чиновници, от които най-вероятно нищо не зависи. Т.е., дали ще се обърна към Министерството на правосъдието, или към отсрещната сграда на Народния театър… И двете институции ще ми свършат една и съща работа. Има някакво управление. Дали то е задкулисно или предкулисно – няма значение. Явно има други приоритети. За депутатите е ясно. Става дума за 240 души, които няма как да са компетентни по всички въпроси. Обърнете се към някого и той отговаря, че не разбира от тази материя. Хората се притесняват, че ако направят грешка, ще се обърне срещу тях. Ако не правят нищо, всичко е наред и няма да има никакви проблеми.

- Къде е гражданското общество и защо не застана зад майките, които са опънали палатков лагер?

- Гражданското общество в България не можа да се развие. То е заменено от разни хора, на които им се плаща, за да се представят като „гражданско общество“. Ние сме имали контакти с Държавна агенция за закрила на детето. Това е единствената организация, която по някакъв начин ни обръща внимание и общува с нас. Резултатът не е кой знае какъв. Обещават ни да говорим, да се направят срещи с други организации и работни групи. След няколко месеца започваме отначало. Все едно нищо не се е случило преди това. Ние нямаме абсолютно никакъв достъп до Министерството на правосъдието. Той е на ниво чиновник, който ще ти отговори с някакво писмо. Там се канят само национално представени организации, които получават пари или от бюджета, или от чужди страни. Ако взимат държавни пари, то няма как да са неправителствени организации, защото който плаща, той поръчва музиката. Майките, които са излезли с палатките, знаят, че няма как по друг начин да им се обърне внимание. Докато останалите, които никога няма да го направят, си ходят по разни симпозиуми и работни групи. Не им обръщат внимание, но си продължават напред. Тези организации, които получават пари отвън, създават впечатлението на един вид шпионаж и намеса във вътрешната ни политика. Няма проблем да се вкарат пари отвън за наука или за изкуство, но за участие в законодателни промени или за религия е напълно недопустимо и опасно. Платените организации застанаха на страната на правителството. Те имат някакъв проект, който им е написан от юристи. Цялата идея е да се направи един театър, от който да не излезе абсолютно нищо.

- Т.е., протестите са безсмислени и майките няма да получат нищо?

- Аз много се надявам те да получат отговори на своите искания. Ще е трудно, но родителите са готови на всичко. Страшно трудно е, защото всеки се съпротивлява.

- Как си обяснявате парадокса, че когато полицаите скачат на протест, им се дават допълнителни 100 млн. лв. в бюджета на МВР, а за болните деца пари няма?

- Едва ли са решени всички проблеми на полицаите. Бяха им дадени пари, колкото да не крякат, както се изразява премиерът Бойко Борисов. Може би те притесняват повече правителството, докато майките с децата? Виждате. Става въпрос за протест от група хора, които са по-малко от журналистите, които ги отразяват.

- Писали ли сте лично до Бойко Борисов за проблемите на децата и на техните родители?

- Разбира се. Много от писмата се изпращат до конкретно министерство с копия до Министерски съвет, до министър-председателя. Нямам представа кой ги чете. Това е и един от основните проблеми, че няма система, която да отсява важното, което непременно трябва да се промени. Разбира се, че в Министерски съвет и Бойко Борисов е запознат с проблемите. Ако не е прочел конкретно писмо, то поне следи медиите. Липсата на контакт между държавата и гражданите е един от най-сериозните проблеми. Ако той може да се разреши, всичко ще се случва по-лесно, макар че пак ще има съпротива. Едно от най-важните неща е, когато човек забележи проблем, независимо дали е в платено или неплатено НПО, или въобще участва в организация, да може да се обърне към конкретна структура и да подаде своя сигнал, знаейки, че ще му се обърне внимание. Освен това липсва обществената медия. По-големите са търговски организации, които си имат някаква политика и не се занимават с подобни проблеми.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 25 Юни 2018 10:15
  Рокадите на "Дондуков" 1 разсмяха до припадък Данаил Кирилов на трибуната в НС, бившият кмет на Пловдив го пита защо му чете траурни речи

  Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов не можа да спре смеха си една минута от трибуната на Народното събрание, докато представяше новите кандидатури в Министерски съвет. Припомняме ви, че трима министри си тръгват заради трагедията с автобуса край Своге. 

  Когато стигна до Валентин Радев и до дейността му като министър на МВР, Кирилов се разсмя от подвикванията на колегите му от БСП и от ГЕРБ. Той не можа да се спре, но след минута се стегна и продължи монотонната реч. Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов му направи забележка, че не е направил експозиция, а е дръпнал траурна реч. Той защити старите министри и заяви, че от НФСБ няма да подкрепят промените.  

 • Понеделник, 25 Юни 2018 10:15
  Сидеров заподозря Бъчварова в пропаганда срещу кабинета

  Беше излишно това упорство от страна на президента, каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на Обединените патриоти и лидер на "Атака" Волен Сидеров.

  Радвам се, че той се е коригирал, защото иначе влизахме в един конфликт, от който нямаше нужда. Следваше една битка напук, която е излишна и вредна за държавата. Така че поздравявам го за решението, не може държавата да стои без вътрешен министър. Всяко безвластие води до хаос, заяви Сидеров по повод подписването на указа за освобождаването на кандидата за министър на вътрешните работи Младен Маринов от поста главен секретар на МВР.

  Идеята на коалиционния съвет беше да се коригира това недоразумение, че той не е уведомен, което явно е засегнало неговото честолюбие. След като това беше беше направено, бавенето щеше да е тенденциозно, добави председателят на ПГ на Обединените патриоти.

  Нека това да е поука за бъдещи действия и да не оставя съмнения за пренебрегване и незачитане. Понякога липсата на разговор води до изостряне и излишно напрежение, посочи Сидеров.

  В отговор на въпрос за отношенията в Обединените патриоти, Сидеров заяви, че за подкрепата на кабинета коалиционните партньори са единни, а за оставките на тримата мнинистри са на различни мнения. Това обаче не пречи на гласуването на новите министри, там и трите партии сме "за", уточни Волен Сидеров.

  Той каза, че продължава да е на мнение, че началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова е неподходяща за поста. Избор на премиера е Румяна Бъчварова за шеф на кабинета, но ще продължа да напомням, защото е важна позиция. Нямам нищо лично, но виждаме, че някои от ударите срещу правителството дойдоха от приближени до шефа на кабинета. Не мога да коментирам дали има пряка връзка, но не е логично роднините на шефа на кабинета да са в противниковия лагер и да правят такива публикукации. Говоря за дописките срещу Манолев, които си бяха удар под кръста, непозволен, с който се прави опит да се блокира работата на правителството. На всеки кандидат-министър може да му се изкара такава рядка плетка, в която да излезе виновен. Има знаци, че шефът на кабинета може да саботира премиера. Когато имаш връзки с кръг, който назначаваше министри, да има такава обвързаност, за мен е конфликт на интереси. За мен тук премиерът се огъна за Манолев, но това е лично мое мнение, каза още Волен Сидеров.

 • Понеделник, 25 Юни 2018 10:15
  Антон Кутев: Борисов бяга от проблемите си, като прехвърля всичко към по-ниските слоеве

  "Кабинетът упорито се разпада, а Бойко Борисов се опитва да го задържи с всички сили и средства, което не знам дали му е необходимо чак толкова", заяви пред БТВ депутатът от БСП Антон Кутев. Поводът за коментара му беше отложеното гласуване на трите министерски оставки и отказът на номинирания за транспортен министър Александър Манолев да заеме поста.

  „Борисов панически се опитва да избяга от всички проблеми, които му излизат, като прехвърля всичко върху по-ниските слоеве. Важното е той да е „в бяло”, върхът да стои чист. Единствените, които не се сменят, са двамата вицепремиери, защото ако махне някой от тях, се разпада коалицията”, заяви Антон Кутев.

  „Борисов е безскрупулен, когато трябва да се сменят хора. Той винаги е знаел, че той е носителят на властта. Това играе през цялото време – цялата държава трябва да каже: „Докато не опре до Борисов, проблемът няма да се реши”, което означава, че всички, които пречат на тази теза, трябва да бъдат махани веднага, за да не нарушават този начин на мислене. Това му е играта от 10 години”, посочи зам.-шефът на ПГ на БСП.

  Според него няма българин, който да се съмнява, че правителството няма да изкара мандата си. „Лично аз не смятам, че тази година е възможно да се разпадне правителството, но съм сигурен, че ще стане следващата”, отбеляза Кутев.

  Той коментира и неподписания от президента Румен Радев указ за освобождаването на Младен Маринов, което се превърна в пречка за промените в кабинета. „Това е бил елегантен начин от страна на президента да им каже, че той участва в политическата система със своите функции и да не го използват само като пощенска кутия в дадени моменти”, смята Кутев.

Оставете коментар