Вторник, 18 Септември 2018
Неделя, 01 Юли 2018 01:41

Последното интервю на Васа Ганчева: Всички са помияри, мина ми времето да се махна от България. Маргина ми носеше храна в болницата, а Кеворк трябва да ми целува ръка за "Всяка неделя"

"Отдадох живота си на БНТ, а виж как се отнасят с мен. Направих единственото предаване, насочено към пенсионерите, а те го свалиха. Кеворк ръка трябва да ми целува за „Всяка неделя”! Аз бях основателка на това великолепно предаване. С Големия Маргин бяхме в съседни стаи в болница. Поръчваше ми храна, която не можех да ям, защото ми извадиха жлъчката. Няма да пиша жалба срещу БНТ, защото шишманките са ми под нивото. Как ме виждаш да седна на печатна машина "Марица" и да се занимавам с тях", казва в последното си интервю преди да ни напусне Васа Ганчева през 2011 г. Вижте думите, които и днес, 7 години по-късно, описват родната действителност.

На 5-и юни ми звъни Васа Ганчева. „Адашче, на теб и на Иван Ласкин съм ви задължена до гроб! След малко влизам в ефир при Карбовски, ще ти се отблагодаря! Искам да се видим и да почерпя за това, че единствено вие застанахте на моя страна”. Уговорихме се да се видим за 8-и юни в култовото заведение „Вкусното кебапче” до БНТ. Закъснявам и заварвам Васа с шише минерална вода. Помислих, че наистина ще пием по кафе. След малко идва сервитьорът Боби и си поръчвам чай. Телевизионерката обаче отсече: „Ракийка, Боби, от моята, салатка, знаеш каква!”. 

Това са едни от последните думи, които успяхме да си кажем с легендата, която ни напусна от този свят прекалено рано. След гаврата, която си спретнаха колеги с Васа, с Иван Ласкин, без да се наговаряме, решихме да напишем по една добра дума във вече несъществуващ седмичник. В коментарите си бяхме включили имената на "мастити" журналисти, някои от които продължават да са толкова масти(т)и и се изживяват като главни редактори в бивши т. нар. вацови издания. Бяха разпънали на кръст Васа. Ставаше въпрос за скрита камера, на която Ганчева била се съгласила да вземе пари, за да пише по една добра дума за "Съдебен спор" в някакъв седмичник. Тя така и не дочака парите от двама "безфамилни" продуценти, които са известни с това, че ако не споменеш името на втория, няма да се сетиш кой е първият. 

BIG5 ви предоставя последното интервю на вечната Васа Ганчева от 2011 г. пред Васил Василев: 

- Боби, остави чая! За мен водка и от салатата на Васа. Адаш, как си?

- Смазана и уморена. Не съм в депресия, както на някои им се иска, но ми писна да се обяснявам пред хора като Карбовски. Адашче, съкратиха ми живота онези! Оправиш се с едните, идват другите. Какво съм им направила, кажи ми, защо все на мен... Аз съм журналист на свободна практика, мога да взема тези пари... Мен ме търсят, без работа няма да остана! Ти, като пишеш, не ти ли плащат?

- Плащат ми.

- Е, къде е проблемът? Да не се занимаваме с тъпотии! В момента превеждам страхотен крими роман от шведски! Скандинавците знаят как се пише, не са като нашите...

- Адаш, защо се опростачихме? Политиците, а и „онези”, не са паднали от Марс, възпитавани са от хора като теб? Майките им са на твоите години...

- Младо момче си, не се излагай, какво си ме заразпитвал за политици?! Говори ми за гаджета, за купони... Кажи какво прави моят любимец Ванката Ласкин? Той е голям мъжкар! Твоите колеги са станали пълни помияри. Едните са телеграфки с микрофонче пред Бойко, другите – хлебарки, които обичат да се е*ават с останалите и да им вредят. Успяват да влизат навсякъде, под всяка врата, през тоалетните дори могат да снимат задници. Тъпо е, че политиците се вързаха за трафикантите. Аз постоянно се занимавам с деца, които са кривнали и са поели по лошия път. Това са хора, чиито деца после шмъркат кокаина, от който ги изхранват... Наздраве!

- Наздраве! Защо пишат, че си алкохоличка, при положение, че пиеш с мерак и си готина компания?

- Защото са идиоти. Преди време ми махнаха жлъчката. Помиярите написаха, че съм имала цироза и че са ми присаждали черен дроб. Тогава, адашче, да ти кажа, бях в съседна стая с Големия Маргин. Те се майтапеха с човека, но той беше много зле, наистина. Разбра, че съм до него и започна да ми праща чрез охраната си пакети с храна от KFC. Аз, както „не обичам да си хапвам”, гледах жално, защото не ми даваха да ям. Веднъж се засякохме и пушихме по цигара на терасата в болницата. Питах го: „Защо?” Той ми отговори: „Защото искам.”

- Постоянно си в някакви войни. Има ли ги или ти ги приписват?

- Ако говориш за Кембъла и Вулева, аз нямам война с тях. Те бяха решили да си правят реклама на мой гръб. А инак, с Юлиян (Вучков – б.а.) постоянно ни скарват. Един изключително умен човек, начетен, казва само истината на хората. Има един недостатък, за който съм му казвала – пуска 40 минути в предаването си зрители. Той е експресивен и много малко хора го разбират. Постоянно му се обаждат глупаци, които нямат работа и го псуват. Веднъж му обясних, че трябва да изхвърли телефона и да си води предаването, да покани дори повече гости (виж, за това не се сетих да му кажа).

- Ходи ли на поклонението на Батето?

- Не, прекалено добър приятел ми е. Не мога да го прежаля и не искам да видя Славков в ковчег, защото Батенцето ми е като братче.

- Много го заобичаха изведнъж...

- Какво разправяш... Разни Костадинови се появиха като мутреси с черните очила и го ореваха, а не си спомнят как го унижиха навремето с това BBC. Нито взе пари, нито нищо. Моят случай е подобен. Търсят сензации, за да скрият далаверите си.

- Какво крият сега?

- Ти нали четеш? Направи си сметка какво... Борисов вдига пенсии, но не било предизборно. Ламбо трябвало да е президент, но не искал. Това не са ли същите драсканици? В същия момент в парламента приемат страшно важни закони, които остават на втори план... Боби (сервитьорът – б.а.), още една ракийка! А, и за Васко една водка.

- Благодаря!

- Момче, учил си, защо стоиш в България?

- А ти защо остана?

- Защото ми мина времето да се махна. Отдадох живота си на БНТ, а виж как се отнасят с мен. Направих единственото предаване, насочено към пенсионерите, а те го свалиха. Кеворк ръка трябва да ми целува за „Всяка неделя”! Аз бях основателка на това великолепно предаване. Кеворк е добрър... Както и Ванката Гарелов, с когото работехме в „Панорама”. Всичко съм видяла и какво? Някакви шишмановки за един ден решават да ме махнат...

- Търси си правата в Страсбург, като сестрите от Либия!

- Да бе, ти добре ли си, представяш ли си ме – седнала на печатна машина „Марица” и кълва на нея жалба срещу БНТ. Абсурд. Работи ми се бе, човек, работи ми се! Не ми се занимава с глупости. Стига с тези, на тях има кой да им търси сметка.

- За кого да гласуваме, Васа, не останаха хора?

- За когото искаш, но гласувай.

- Защо не вземеш да се кандидатираш за президент?

- Някои нямат години и се ядосват, че не могат да се кандидатират. Е, аз съм ги прехвърлила годинките и също се ядосвам, че не мога.

- Едва ли ще ти правят скрита камера, за да ти снимат паспорта...

- Виж, не съм се замисляла, трябва да внимавам! Ще ги осъдя, ще видиш! По два закона те са нарушили правата ми... Наздраве! Адашче, изморяваш ме, да знаеш. Не ми се мисли вече за нищо. Дай да се преместим в „Английския клуб” (Очаквам Васа да ме заведе в някой изискан ресторант, а всъщност „Английският клуб” е барче до БНТ. Повечето клиенти са от телевизията и я поздравяват на входа – б.а.)

- Всички те познават...

- Познават ме, защото съм им помогнала с каквото мога. Кого съм прикривала за някой гаф пред Хачо, за кого съм ходатайствала... Като са кадърни, защо да не им помогна? Моят любимец проф. Брезински навремето дойде в БНТ, за да дава уроци по правоговор на спортния отдел. На втория ден се отказа с единственото „трагедия”.

Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 01 Юли 2018 01:41
  Амбицията на Борисов била да станем финансов рай за инвестиции

  „Финансовата стабилност е нещо, което се оценява след време. Преди два месеца ние намалихме външния дълг на България. В първата двойка на Европа сме. Поколенията след нас имат 25% външен дълг. БВП расте и то трайно“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на бизнес-закуската на Американската търговска камара.

  Темата на срещата е „Трансатлантическите отношения между България и САЩ в контекста на глобалните икономически промени“.

  „Аз се радвам, когато се откриват заводи, производства. Това е полезно за България. В сферата на земеделието и на ИТ сектора нещата се развиват изключително добре“, обясни премиерът. Той напомни е, че безработицата в момента е на най-ниските си нива. „В момента тя е под 5%. И сега дори трудно намираме работници“, добави Борисов.

  „22 години България е във валутен борд. Ние сме се научили да живеем в него, 2 лева=1 евро. 10% е плоският данък. В България има най – добрите условия за правене на бизнес“, напомни премиерът.

  Борисов не пропусна и да коментира темата Западни Балкани. „Тя беше сложена от България на масата“, напомни той и добави: „Това е най – сложната тема. В Западните Балкани имаме 4 – 5 стратегически играча“.

 • Неделя, 01 Юли 2018 01:41
  Провал: Борисов „открива“ училище, децата отиват в друга сграда за първия учебен ден

  Бойко Борисов отиде да инспектира училище, негов кмет и верен директор го убедиха, че днес първият учебен ден ще започне нормално. Оказа се обаче, че децата трябва да учат на километър по-далече, заради ремонти. 

 • Неделя, 01 Юли 2018 01:41
  Антон Кутев: Борисов бяга от проблемите си, като прехвърля всичко към по-ниските слоеве

  "Кабинетът упорито се разпада, а Бойко Борисов се опитва да го задържи с всички сили и средства, което не знам дали му е необходимо чак толкова", заяви пред БТВ депутатът от БСП Антон Кутев. Поводът за коментара му беше отложеното гласуване на трите министерски оставки и отказът на номинирания за транспортен министър Александър Манолев да заеме поста.

  „Борисов панически се опитва да избяга от всички проблеми, които му излизат, като прехвърля всичко върху по-ниските слоеве. Важното е той да е „в бяло”, върхът да стои чист. Единствените, които не се сменят, са двамата вицепремиери, защото ако махне някой от тях, се разпада коалицията”, заяви Антон Кутев.

  „Борисов е безскрупулен, когато трябва да се сменят хора. Той винаги е знаел, че той е носителят на властта. Това играе през цялото време – цялата държава трябва да каже: „Докато не опре до Борисов, проблемът няма да се реши”, което означава, че всички, които пречат на тази теза, трябва да бъдат махани веднага, за да не нарушават този начин на мислене. Това му е играта от 10 години”, посочи зам.-шефът на ПГ на БСП.

  Според него няма българин, който да се съмнява, че правителството няма да изкара мандата си. „Лично аз не смятам, че тази година е възможно да се разпадне правителството, но съм сигурен, че ще стане следващата”, отбеляза Кутев.

  Той коментира и неподписания от президента Румен Радев указ за освобождаването на Младен Маринов, което се превърна в пречка за промените в кабинета. „Това е бил елегантен начин от страна на президента да им каже, че той участва в политическата система със своите функции и да не го използват само като пощенска кутия в дадени моменти”, смята Кутев.

Оставете коментар