Неделя, 19 Август 2018
Понеделник, 16 Юли 2018 13:05

Михаил Константинов пред BIG5: Докато не се смени начинът за избор на ръководство в ЕС, ще виждаме пияния Юнкер и деградиращата Европа

Надявам се бившите социалистически държави да спасят ЕС от собствената му глупост. Потъването идва от там, че администрацията в Брюксел не носи отговорност пред никого. Ако премиер на някоя страна се появи в подобно състояние като Юнкер, ще бъде разкъсан от народа си. Доналд Тръмп беше прав със забележките си към Европа, която иска безплатно да им се охраняват границите. От срещата му с Путин няма да се реши нищо съществено. Американският президент е от хората, които днес говорят едно, а утре - друго. 

- Проф. Константинов, какви са очакванията ви след срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин?

- Не бихме могли да очакваме подписване на някакви сериозни договори, защото няма подготовка за подобно нещо. Те ще обсъдят критичните точки като конфликта в Сирия и в Източна Украйна, положението с Крим, макар че Тръмп не е много ентусиазиран, както и въпроса със Северна Корея, където нещата са в доста начален стадий.

- Ще бъде ли поставена на дневен ред точката за намесата на Русия в избора на Тръмп за президент?

- Това мисля, че няма да се случи, защото самият Доналд Тръмп обяви случая за „фейкова история“ и директно каза, че американско-руските взаимоотношения са лоши заради това, че се поставя този въпрос. Така че той няма сметка да се повдига и иска темата да бъде приключена. Не разбирам какво толкова се оплакват американците. Дори и да са им „хакнали“ изборите, какво толкова реват? Нали те са супер силата? Да си направят разследване. На мен, ако ми „хакнат“ изборите, ще си мълча и няма да ходя да плача по световната сцена и да плача колко лошо нещо са ми направили.

- Възможен ли е и друг сценарий – да се случи новата Ялтенска конвенция?

- Чак толкова категорични резултати не очаквам да се случат. Освен това знаем, че президентът Тръмп е импулсивна личност, която днес говори едно, а утре друго. Той обяви за основни противници Европейския съюз, Китай и Русия. Виждате какъв хубав тюрлюгювеч се получи. Китай и Русия могат да са военна заплаха за САЩ, докато ЕС само в някакви търговски взаимоотношения. Световният мир се крепи на старата концепция за взаимното унищожение. Предполагам, че това ще продължи дълго време. Ако тя се няруши, предстоят много сериозни войни, макар и неядрени. Трябва обаче да се понижи нивото на ядрено противопоставяне. В момента супер силите имат по 5000 бойни глави, макар че и по 500 са им напълно достатъчни.

- Беше ли прав американският президент, който поиска страните от ЕС да плащат повече за НАТО?

- Европейските държави не изпълняват своите ангажименти към НАТО. Президентът Тръмп е напълно прав, когато каза, че иска военните „вноски“ да бъдат повишени. Няма как да поддържате силна армия, да си защитавате границите, а да не отделяте пари за това. Европа в момента е нападната и трябва да отдели допълнително пари за защита на границите си. Ако това не се случи, континентът ще изчезне. Напоследък на все повече европейски лидери им идва акъл в главата. В това отношение страната ни заема правилна позиция.

- Защо обаче ЕС трябва плаща повече, при положение, че алиансът се използва през последните 20 години предимно от САЩ за войни и мисии в Близкия изток?

- НАТО е демократична организация, в която всички решения се взимат с общо съгласие. Включително и нападението срещу бивша Югославия заради Косово през 1999 г. Гърците бяха против нападението, не сложиха вето, а само отказаха да участват. Въпреки всичко , Солунското пристанище през цялото време работеше на макс и от него се снабдяваха войски на НАТО. Т.е., Гърция изигра една изключително важна роля за осигуряване на логистика. Колкото и да е малка една държава, тя може да попречи на войските на НАТО. В този смисъл, САЩ няма как да налагат сами волята си, ако останалите страни в алианса не са се съгласили и не са се подписали. Т.нар. европейски ценности трябва да са на втори план след българските. Немският химн от времето на Ото фон Бисмарк е „Deutschland uber alles” (Германия над всичко). Всички видяхме поведението на „министър-председателя“ на Европейския съюз Жан-Клод Юнкер по време на Срещата на върха на НАТО. Аз не знам как да ого оценя. В момента, в който Европа и светът са в криза, не може да се появиш в този вид. След това чухме серия от лъжи. Говорителят на Европейската комисия каза няколко лъжи. Освен ишиас, имаше и други неща. Нали не мислите, че всичките 500 млн. европейци ядем доматите с колците? Някои от тях може и да го правят, но 7 млн. българи знаем за какво ставаше въпрос. Лошо е да се лъже, защото накрая не се получават добри резултати.

- Защо европейците допускат подобно поведение?

- Защо питате мен? Председателят на ЕК не е избран от европейците. Те избират други органи, които го избират. Да внимават тогава за кого гласуват. Г-н Камерън през 2014 г. каза нещо много важно, когато избираха настоящия председател на ЕК. Тогавашният премиер на Великобритания заяви, че не бива да се пие коняк от сутринта. Аз съм склонен да му вярвам, защото той е един опитен английски политик. Аз също не мисля, че трябва да се пие коняк от сутринта. Може би някъде се случва.

- Как и от кога започна деградацията в ЕС?

- Деградацията идва от там, че администрацията в Брюксел не носи отговорност пред никого. Тя не е пряко избрана, както и самият Жан-Клод Юнкер. Той не се явява на всеки 4-5 години на избори. Ако имаше вот, нямаше да се държи по този безобразен начин. При този особен начин на избиране, на чиновниците не им пука, защото знаят, че ще я изберат. Може ли един премиер в държава, в която скоро предстоят избори, да се държи по този безумен начин? Този начин на избиране на ръководство в ЕС е порочен и трябва да бъде променен. Ако някой политик направи подобно изпълнение, на следващия ден няма да е на поста. Представете си подобна издънка в България? Вестниците ще го разкъсат на парченца и на следващия ден ще си ходи с оставката в джоба си. Освен това, ще провали и партията си. Когато някой не носи отговорност, се държи като шейх и като император, а не като нормален политик.

- Може ли Вишеградската четворка да се разрасне и да бъде алтернатива на досегашния модел на ЕС?

- Вишеградската четворка включва държави с изключително точни и верни позиции. Това са бивши социалистически страни, които имат изключително голяма чувствителност към злото. Ние трябва да гледаме към тях и да вземаме пример. България е една от държавите с правилно поведение в ЕС. Може би не сме достигнали нивото на Виктор Орбан, който е велик във всяко едно отношение. България по-скоро е в синхрон с Вишеградската четворка, отколкото с някои други. Аз лично се надявам, че бившите социалистически държави ще спасят ЕС от собствената му глупост.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 16 Юли 2018 13:05
  Танците на Путин с австрийската министърка Карин Кнайсъл станаха хит в мрежата

  Руският президент Владимир Путин пристигна днес в имението "Чепе" на австрийската община Гамлиц като гост на сватбата на австрийската външна министърка Карин Кнайсъл и бизнесмена Волфганг Майлингер, предадоха ТАСС и Ройтерс. 

  Самолетът на Путин кацна на летището на град Грац, откъдето хеликоптер трябваше да го заведе до имението, където протича сватбената церемония. В последния момент обаче президентът предпочете да стигне до там с автомобил, което наложи да бъде закрито шосето, водещо към Гамлиц, на около 50 км от летището, близо до границата със Словения. Около имението също бяха взети много сериозни мерки за сигурност.

  Веднага след пристигането на брачното тържество Путин поднесе букет цветя на булката и сърдечно я поздрави. Освен това той доведе със себе си и 10-членен традиционен руски казашки хор, който да позабавлява 100-тината гости на сватбата. Според съобщения на австрийски и германски медии, позоваващи се на дипломатически източници, именно изпълнението на казашкия ансамбъл е сватбеният подарък на руския президент за младоженците.

  Вижте видео от танците на Путин и Кнайсъл, които станаха хит в мрежата

 • Понеделник, 16 Юли 2018 13:05
  Нинова прекъсва ваканцията на депутатите, извика Борисов и Горанов в НС на извънредно заседание

  Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска на извънредна пресконференция прекратяване на ваканцията на парламента и заседание още следващата седмица. На него тя настоя да присъстват премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов. 

  Социалистите искат обяснения по въпросите, свързани със скандалното изчезване на Търговския регистър, на сайта на правосъдното министерство и за проблема с винетките около аферата "Олимпик". Нинова обясни, че властта трябва да каже по какъв начин могат да се решат проблемите с Търговския регистър, какви ще бъдат санкциите и по какъв начин ще бъдат компенсирани пострадалите от застрахователната компания. По думите на Крум Зарков е задача на правителството да помогне за обезщетенията, които трябва да получат от Кипър засегнатите от фалиралите застрахователи. Кирил Добрев допълни, че вече България е страната на ГЕРБ и поиска оставката на вътрешния министър Валентин Радев. Той посочи, че отдавна там се правят непрозрачни поръчки, за които вина носи самият началник на МВР. 

 • Понеделник, 16 Юли 2018 13:05
  След Търговския регистър изчезна и сайтът на правосъдното министерство, Борисов привика Цецка Цачева

  Сайтът на Министерството на правосъдието временно не работи поради технически причини. Очаква се отново да заработи след 13:00 часа, а от ведомството обясниха пред 24 часа, че проблемът е незначителен. 

  В същото време Бойко Борисов е извикал спешно правосъдния министър Цецка Цачева. Най-вероятно двамата ще обсъдят създалата се кризисна ситуация около изчезването на Търговския регистър и евентуалната оставка на шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Вчера тя заяви, че е готова да напусне, но първо искала да оправи регистъра. Премиерът също каза, че докато не се разреши проблема, няма да пипа Даскалова от поста ѝ. Тази сутрин Цецка Цачева също каза пред БТВ, че заради проблемите, които се появиха някой трябва да поеме отговорност, но също не се ангажира категорично, дали ще бъде сменена Даскалова. 

Оставете коментар