Сряда, 17 Октомври 2018
Понеделник, 16 Юли 2018 13:05

Михаил Константинов пред BIG5: Докато не се смени начинът за избор на ръководство в ЕС, ще виждаме пияния Юнкер и деградиращата Европа

Надявам се бившите социалистически държави да спасят ЕС от собствената му глупост. Потъването идва от там, че администрацията в Брюксел не носи отговорност пред никого. Ако премиер на някоя страна се появи в подобно състояние като Юнкер, ще бъде разкъсан от народа си. Доналд Тръмп беше прав със забележките си към Европа, която иска безплатно да им се охраняват границите. От срещата му с Путин няма да се реши нищо съществено. Американският президент е от хората, които днес говорят едно, а утре - друго. 

- Проф. Константинов, какви са очакванията ви след срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин?

- Не бихме могли да очакваме подписване на някакви сериозни договори, защото няма подготовка за подобно нещо. Те ще обсъдят критичните точки като конфликта в Сирия и в Източна Украйна, положението с Крим, макар че Тръмп не е много ентусиазиран, както и въпроса със Северна Корея, където нещата са в доста начален стадий.

- Ще бъде ли поставена на дневен ред точката за намесата на Русия в избора на Тръмп за президент?

- Това мисля, че няма да се случи, защото самият Доналд Тръмп обяви случая за „фейкова история“ и директно каза, че американско-руските взаимоотношения са лоши заради това, че се поставя този въпрос. Така че той няма сметка да се повдига и иска темата да бъде приключена. Не разбирам какво толкова се оплакват американците. Дори и да са им „хакнали“ изборите, какво толкова реват? Нали те са супер силата? Да си направят разследване. На мен, ако ми „хакнат“ изборите, ще си мълча и няма да ходя да плача по световната сцена и да плача колко лошо нещо са ми направили.

- Възможен ли е и друг сценарий – да се случи новата Ялтенска конвенция?

- Чак толкова категорични резултати не очаквам да се случат. Освен това знаем, че президентът Тръмп е импулсивна личност, която днес говори едно, а утре друго. Той обяви за основни противници Европейския съюз, Китай и Русия. Виждате какъв хубав тюрлюгювеч се получи. Китай и Русия могат да са военна заплаха за САЩ, докато ЕС само в някакви търговски взаимоотношения. Световният мир се крепи на старата концепция за взаимното унищожение. Предполагам, че това ще продължи дълго време. Ако тя се няруши, предстоят много сериозни войни, макар и неядрени. Трябва обаче да се понижи нивото на ядрено противопоставяне. В момента супер силите имат по 5000 бойни глави, макар че и по 500 са им напълно достатъчни.

- Беше ли прав американският президент, който поиска страните от ЕС да плащат повече за НАТО?

- Европейските държави не изпълняват своите ангажименти към НАТО. Президентът Тръмп е напълно прав, когато каза, че иска военните „вноски“ да бъдат повишени. Няма как да поддържате силна армия, да си защитавате границите, а да не отделяте пари за това. Европа в момента е нападната и трябва да отдели допълнително пари за защита на границите си. Ако това не се случи, континентът ще изчезне. Напоследък на все повече европейски лидери им идва акъл в главата. В това отношение страната ни заема правилна позиция.

- Защо обаче ЕС трябва плаща повече, при положение, че алиансът се използва през последните 20 години предимно от САЩ за войни и мисии в Близкия изток?

- НАТО е демократична организация, в която всички решения се взимат с общо съгласие. Включително и нападението срещу бивша Югославия заради Косово през 1999 г. Гърците бяха против нападението, не сложиха вето, а само отказаха да участват. Въпреки всичко , Солунското пристанище през цялото време работеше на макс и от него се снабдяваха войски на НАТО. Т.е., Гърция изигра една изключително важна роля за осигуряване на логистика. Колкото и да е малка една държава, тя може да попречи на войските на НАТО. В този смисъл, САЩ няма как да налагат сами волята си, ако останалите страни в алианса не са се съгласили и не са се подписали. Т.нар. европейски ценности трябва да са на втори план след българските. Немският химн от времето на Ото фон Бисмарк е „Deutschland uber alles” (Германия над всичко). Всички видяхме поведението на „министър-председателя“ на Европейския съюз Жан-Клод Юнкер по време на Срещата на върха на НАТО. Аз не знам как да ого оценя. В момента, в който Европа и светът са в криза, не може да се появиш в този вид. След това чухме серия от лъжи. Говорителят на Европейската комисия каза няколко лъжи. Освен ишиас, имаше и други неща. Нали не мислите, че всичките 500 млн. европейци ядем доматите с колците? Някои от тях може и да го правят, но 7 млн. българи знаем за какво ставаше въпрос. Лошо е да се лъже, защото накрая не се получават добри резултати.

- Защо европейците допускат подобно поведение?

- Защо питате мен? Председателят на ЕК не е избран от европейците. Те избират други органи, които го избират. Да внимават тогава за кого гласуват. Г-н Камерън през 2014 г. каза нещо много важно, когато избираха настоящия председател на ЕК. Тогавашният премиер на Великобритания заяви, че не бива да се пие коняк от сутринта. Аз съм склонен да му вярвам, защото той е един опитен английски политик. Аз също не мисля, че трябва да се пие коняк от сутринта. Може би някъде се случва.

- Как и от кога започна деградацията в ЕС?

- Деградацията идва от там, че администрацията в Брюксел не носи отговорност пред никого. Тя не е пряко избрана, както и самият Жан-Клод Юнкер. Той не се явява на всеки 4-5 години на избори. Ако имаше вот, нямаше да се държи по този безобразен начин. При този особен начин на избиране, на чиновниците не им пука, защото знаят, че ще я изберат. Може ли един премиер в държава, в която скоро предстоят избори, да се държи по този безумен начин? Този начин на избиране на ръководство в ЕС е порочен и трябва да бъде променен. Ако някой политик направи подобно изпълнение, на следващия ден няма да е на поста. Представете си подобна издънка в България? Вестниците ще го разкъсат на парченца и на следващия ден ще си ходи с оставката в джоба си. Освен това, ще провали и партията си. Когато някой не носи отговорност, се държи като шейх и като император, а не като нормален политик.

- Може ли Вишеградската четворка да се разрасне и да бъде алтернатива на досегашния модел на ЕС?

- Вишеградската четворка включва държави с изключително точни и верни позиции. Това са бивши социалистически страни, които имат изключително голяма чувствителност към злото. Ние трябва да гледаме към тях и да вземаме пример. България е една от държавите с правилно поведение в ЕС. Може би не сме достигнали нивото на Виктор Орбан, който е велик във всяко едно отношение. България по-скоро е в синхрон с Вишеградската четворка, отколкото с някои други. Аз лично се надявам, че бившите социалистически държави ще спасят ЕС от собствената му глупост.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 16 Юли 2018 13:05
  "Джи Пи Груп" – от крупните ремонти до пране на пари. Защо фирмата с най-големи договори нарича разследването на Прокуратурата и ОЛАФ "измислени събития"?

  Разкрития за нередности, подозрения за корупция, данни за унищожаване на документи, прокурорски проверки (вж тук), сезиране на ОЛАФ (Еевропейската служба за борба с финансовите измами) и блокирани средства за една от най-големите фирми, печелеща крупни проекти. Наред с това – скандали за некачествени ремонти на всички обекти, на които работи „ДжиПи Груп”, публикации на разследващи журналисти, дори  евентуален мотив за убийството в Русе.

  Ядосан от обществените реакции за некачествените ремонти, Борисов нареди на АПИ да намери начин да се извади от проектите с европейско и държавно финансиране „Джи Пи Груп", в следствие на което фирмата се отказа и от изграждането на тунела "Железница" на АМ „Струма”, който ще е най-дългият в България, оттегли се и от ремонта на трасето на трамвай №5 за близо 40 млн. лева без ДДС.

  Засега Пътната агенция не е съобщила дали е открила механизъм да не допуска "Джи Пи Груп" до обществени поръчки, както премиерът й нареди. В понеделник кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че процедурата за трасето на трамвай №5 продължава, като за подписване на договор ще бъде поканен участникът, класиран на второ място - „Интегрирани строителни системи“ – част от "София инфраструктура 2018". След появилата се информация, обаче, че собственикът й Владимир Пилчев участва в управлението на дружества с адрес на регистрация, съвпадащ с този на „Джи Пи Груп“, Фандъкова пак излезе с изявление, че обществената поръчка се анулира и ще има нова.

   „Сготвени” и „сатанизирани” ли са „Джи Пи Груп”?

 • Понеделник, 16 Юли 2018 13:05
  Атанас Атанасов: Свидетели сме на едноличния режим на Борисов, институциите са тежко обезличени

  Плащайки „дупката” на Гергов, Борисов си купува влияние в т.нар. „опозиция” в БСП, смята лидерът на ДСБ

  „Бойко Борисов нарежда да се спрат някакви сделки, което означава, че нарежда да се пуснат тези сделки. Свидетели сме на едноличния режим на Борисов”. Това обяви пред bTV ген. Атанас Атанасов - председател на ДСБ.

  Правителството управлява парите в България, въпреки че в Конституцията пише друго. В държавата има много пари, след като правителството може да подари 43 млн. лева и да ги подари на едно физическо лице - Георги Гергов. "Дупката" във Варна излиза по над 7 хиляди евро на квадратен метър. Няма такова място никъде другаде в света.

  Според Атанасов по този начин премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов си купува влияние в „т.нар. опозиция” в БСП. „Вижда се, че Борисов с чужда пита помен прави. С наши пари си купува влияние в опозицията. На 10 октомври Борисов се скара на българите, извика посланиците и между тези две събития реши да даде парите на Гергов”, коментира още ген. Атанасов.

  "Проблемът в момента е, че институциите са тежко обезличени в България. Няма такива. Изниква дадена ситуация, изведнъж се появява Бойко Борисов и решава всичко. Решенията се взимат еднолично. Това е големият проблем. Със сделката за "Дупката" Борисов си купува влияние в така наречения му политически опонент. За това тази опозиция е бутафорна. Управлението има пълен комфорт в парламента. Въпреки това не минава седмица без скандал между управляващите. Това показва, че горе нещата се получават, но долу в низите не може повече да се търпи това положение. Видяхте и в чужбина как реагираха за убийството в Русе. Защо да не питат хората?", попита Атанасов.

 • Понеделник, 16 Юли 2018 13:05
  Волен Сидеров: Либерализмът ще отстъпи пред консервативните идеи, на хората започна да им се повръща от това, ЕС трябва да се промени

  В момента имаме една бюрократична, пирамидална структура със скъпоплатени чиновници – Еврокомисия, и задкулисие зад тази Комисия, които всъщност решават нещата - това трябва да се промени!

  „Знам какво е да си в опозиция 10 години. Влязох в управляващата коалиция с идеята, че когато си във властта, можеш поне нещо да направиш. След толкова години се убедих, че политиката е наистина изкуство на възможното. В момента имам някаква възможност да реализирам някакви неща. В здравеопазването какво направих? Извоювах в Ямбол – моят избирателен район – болницата, която от средата на 80-те години е започната и недовършена, да бъде довършена, но след една година буквално битка в самото правителство”.

  Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ Волен Сидеров – председател на парламентарната група на Обединените патриоти и лидер на партия „Атака“. Обикновено дебатите в парламента са критики към правителството, но без визия за бъдещето, обобщи той.  

  По повод новината, че партия „Атака“ е получила покана за членство в Консервативния алианс на Европа, а следващата седмица ще подаде формално документи, Сидеров заяви: „Историческият момент е такъв, че на европейското поле, а значи и на българското, става огромен сблъсък между консервативни идеи и либерализъм. Либерализмът беше властващ през периода след падането на Берлинската стена. Обаче на хората започна да им се повръща от това и казват: „Стига толкова, не искаме мигранти от където си поискат“. Надявам се, че в крайна сметка ще спечели тази разумна среда, в която са и консерваторите. Според вижданията на Консервативния алианс ЕС не трябва да се разпада, но трябва да се промени, изтъкна Сидеров. 

  Лидерът на „Атака” допълни, че Съюза има нужда от промяна, защото, по думите му, в момента имаме една бюрократична, пирамидална структура със скъпоплатени чиновници – Еврокомисия, и задкулисие зад тази Комисия, които всъщност решават нещата. Това трябва да се промени и да се даде повече възможност на хората – наистина демокрацията да се върне, защото тя в момента е отнета“, посочи още Сидеров. 

  Пред БНР Сидеров призна, че премиерът Борисов „води по-гъвкава политика“, отколкото той би водил на негово място. Той заяви, че самият Борисов и неговите евродепутати гласуваха за първи път различно от мейнстрийма – в защита на Орбан, когато стана дума за санкции срещу него в ЕП. Това означава, че има промяна, че нищо не статично“.

  Сидеров оцени Николай Бареков като човек, който се е преборил да вкара двама евродепутати в ЕП и е заел своето място в Консервативния алианс в последните пет години. Той поясни, че винаги е бил конструктивен политик, „но това е било приглушавано и завоалирано от черната пропаганда“.

  Според него и твърденията за скандално негово поведение в столично заведение са свързани с поканата от европейските консерватори. “Това е измислица, която трябва внесе някакъв черен щрих към моя профил. Аз съм свикнал с това, няма проблем”. 

  Относно дали трите патриотични партии ще се явят заедно на евроизборите догодина, Волен Сидеров посочи, че все още няма пълна яснота по въпроса. До момента има отговор от Каракачанов, който е казал „да, така трябва, правилно е, съгласен съм“. Националистът сподели, че няма отговор от Валери Симеонов, който продължавал да казва, че ще помисли.

  „Нашето споразумение е само за участие в парламентарните избори през 2017-а, то не важи за европейските избори, трябва да взема решение, но в момента не мога да ви кажа“, бил лаконичен Симеонов.

  Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ завърши с това, че заедно с Каракачанов са подканвали вече няколко пъти вицепремиера да каже дали коалицията ще продължи заедно и на евроизборите.

Оставете коментар