Събота, 18 Януари 2020
Четвъртък, 19 Юли 2018 10:30

Бившият транспортен министър Антони Славински пред BIG5: Ако планът на кабинета с концесията на летището бъде изпълнен, ЕК ще ни санкционира

Идеята парите от концесията за летището да отидат в БДЖ е добра. Думата кроссубсидиране не е сред любимите на чиновниците в Брюксел, които веднага ще ни наложат санкции, ако се извърши подобен "транш". Т.е., ние нямаме предварителни договорки с Европейската комисия, но вече е решено, че средствата от концесията ще отидат в "железниците", категоричен е бившият транспортен министър Антони Славински.

- Г-н Славински, какво ни очаква след концесията на "Летище София", която беше приета в парламента?

- Идеята парите от концесията за летището да отидат в БДЖ е добра. Трябва обаче да се провери дали Европейската комисяи разрешава подобен ход на държавата. Налице са разрешена и неразрешена държавна помощ и кроссубсидиране. Това са две точки, които не са много любими на чиновниците в Брюксел. Т.е., дали тези средства от летището могат да бъдат насочени от концесията на летището към железниците без да ни наложат санкции. Това би могло да се случи след съответната предварителна подготовка. На първо четене обаче това не е в сферата на разрешените действия.

- Ако все пак успешно бъдат преведени тези средства към БДЖ, ще успее ли най-после да излезе от перманентната криза, в която се намират?

- Финансирането в БДЖ за нови влакове е хубаво намерение. Лично аз имам съмнение, че ще срещне спънка. Въпреки разделянето на инфраструктура и на БДЖ, нещата в съзнанието на хората си стоят като едно общо. В инфраструктурата държавата може да си инвестира колкото си иска и по този начин не нарушава конкуренцията. По релсите се движат всички влакове, както този от София до Варна, така и от Амстердам до Истанбул. Докато с инвестирането в БДЖ на държавни пари се нарушава пазара, защото останалите превозвачи няма да получават пари от летището. БДЖ се реформира много трудно. Това е може би най-изостаналият сектор. Няма никаква помощ отвътре. Малко по малко нещата ще се случат. Трябват пари и политическа воля. Рецептата е ясна.

- Ще успее ли протестът на Николай Колев-Босия, който иска оставката на Ивайло Московски заради издаването на фалшиви книжки?

Винаги е имало рискове с издаването на шофьорските книжки. Най-лошото е, че неправомерните документи водят до смъртни случаи и до осакатяване на хора. Проблемът не е само в рушветите. Проблемът е много сериозен и многопластов. Трагедията по пътищата е страшна. Избиваме се в мирно време. Най-лошото е, че и по магистралите стават инциденти. По третостепенните пътища на излизане от дискотеката има инциденти колкото си искате. Като изключим 1-2 участъка, които са лоши на АМ „Тракия“, пътят не е лош. В повечето случаи дори не става въпрос за фалшиви книжки, а за човешки грешки. По Кресна също се избиват при всеки удобен случай. По „Хемус“ също има 2-3 критични точки. Културата на движението ни е ниска. Преди 2 година бях на екскурзия в скандинавските страни. В Норвегия колите са се наредили на 50 м разстояние и карат с 85 км/ч, защото толкова е позволено. Поглеждаш на картата, виждаш, че разстоянието е 200 км и знаеш, че точно след 3 часа си в другия град. Как те могат, а ние не могат? Причините за катастрофите се наслагват. Фалшивата книжка може да не участва в катастрофата, но да я предизвика и да не се разбере. Една глупава маневра може да вкара камиони и коли в меле.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар