Петък, 19 Октомври 2018
Четвъртък, 19 Юли 2018 10:30

Бившият транспортен министър Антони Славински пред BIG5: Ако планът на кабинета с концесията на летището бъде изпълнен, ЕК ще ни санкционира

Идеята парите от концесията за летището да отидат в БДЖ е добра. Думата кроссубсидиране не е сред любимите на чиновниците в Брюксел, които веднага ще ни наложат санкции, ако се извърши подобен "транш". Т.е., ние нямаме предварителни договорки с Европейската комисия, но вече е решено, че средствата от концесията ще отидат в "железниците", категоричен е бившият транспортен министър Антони Славински.

- Г-н Славински, какво ни очаква след концесията на "Летище София", която беше приета в парламента?

- Идеята парите от концесията за летището да отидат в БДЖ е добра. Трябва обаче да се провери дали Европейската комисяи разрешава подобен ход на държавата. Налице са разрешена и неразрешена държавна помощ и кроссубсидиране. Това са две точки, които не са много любими на чиновниците в Брюксел. Т.е., дали тези средства от летището могат да бъдат насочени от концесията на летището към железниците без да ни наложат санкции. Това би могло да се случи след съответната предварителна подготовка. На първо четене обаче това не е в сферата на разрешените действия.

- Ако все пак успешно бъдат преведени тези средства към БДЖ, ще успее ли най-после да излезе от перманентната криза, в която се намират?

- Финансирането в БДЖ за нови влакове е хубаво намерение. Лично аз имам съмнение, че ще срещне спънка. Въпреки разделянето на инфраструктура и на БДЖ, нещата в съзнанието на хората си стоят като едно общо. В инфраструктурата държавата може да си инвестира колкото си иска и по този начин не нарушава конкуренцията. По релсите се движат всички влакове, както този от София до Варна, така и от Амстердам до Истанбул. Докато с инвестирането в БДЖ на държавни пари се нарушава пазара, защото останалите превозвачи няма да получават пари от летището. БДЖ се реформира много трудно. Това е може би най-изостаналият сектор. Няма никаква помощ отвътре. Малко по малко нещата ще се случат. Трябват пари и политическа воля. Рецептата е ясна.

- Ще успее ли протестът на Николай Колев-Босия, който иска оставката на Ивайло Московски заради издаването на фалшиви книжки?

Винаги е имало рискове с издаването на шофьорските книжки. Най-лошото е, че неправомерните документи водят до смъртни случаи и до осакатяване на хора. Проблемът не е само в рушветите. Проблемът е много сериозен и многопластов. Трагедията по пътищата е страшна. Избиваме се в мирно време. Най-лошото е, че и по магистралите стават инциденти. По третостепенните пътища на излизане от дискотеката има инциденти колкото си искате. Като изключим 1-2 участъка, които са лоши на АМ „Тракия“, пътят не е лош. В повечето случаи дори не става въпрос за фалшиви книжки, а за човешки грешки. По Кресна също се избиват при всеки удобен случай. По „Хемус“ също има 2-3 критични точки. Културата на движението ни е ниска. Преди 2 година бях на екскурзия в скандинавските страни. В Норвегия колите са се наредили на 50 м разстояние и карат с 85 км/ч, защото толкова е позволено. Поглеждаш на картата, виждаш, че разстоянието е 200 км и знаеш, че точно след 3 часа си в другия град. Как те могат, а ние не могат? Причините за катастрофите се наслагват. Фалшивата книжка може да не участва в катастрофата, но да я предизвика и да не се разбере. Една глупава маневра може да вкара камиони и коли в меле.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 19 Юли 2018 10:30
  Пенсионерски протест блокира движението пред Министерски съвет, искат преизчисляване на пенсиите

  Основното искане е всички пенсии да се преизчислят чрез средния осигурителен доход за 2017 г.

  Протестиращи пенсионери от цялата страна блокираха движението по бул. “Цар Освободител“ и преминаха в шествие до сградата на Народното събрание. В акцията участват десетки възрастни от различни пенсионерски организации от цялата страна, съобщи БНР.

  Пенсионери  се събраха преди това на протест пред сградата на Министерския съвет.

  Основното им искане е от 1 януари идната година всички пенсии да се преизчислят чрез средния осигурителен доход за 2017 г.

  На площада пред сградата на МС се събраха няколко десетки пенсионери. С плакати "Справедливо за пенсионерите и таван и за заплатите на депутатите“ възрастните поискаха достойни пенсии, с които да живеят достойно. Венелин Налбантов от националната инициатива "Социална солидарност" каза за искането за преизчисление на пенсиите от догодина:

  „Те не са преизчислявани реално от 2007 г. Сега ние искаме да бъде преизчислено с цел да могат горе-долу пенсиите малко да помръднат в посока, която да осигури едно полудостойно съществуване от 1 януари“.

  „Аз съм тука, за да изразя възмущението си, че се поддържа ниска пенсия от 200 лева. Нека те да вземат по 200 лева на месец и да изкарат с тия 200 лева. Пенсионерът има нужда от лекарства. Аз сега съм получила 7 лева увеличение. Какво е това? Един килограм хубаво сирене върви 11-12 лева, аз не ям боклуци. Всичко върви нагоре. Ние накъде вървим? Те просто искат да ни унищожат и ние да не съществуваме“, възмущава се една от протестиращите.

  Председателят на Областния Съюз на пенсионерите във Варна Димо Димов заяви пред „Фокус”, че варненската организация подкрепя днешния национален протест в столицата и настоява за увеличаване на пенсиите и еднакви правила за всички.

  „Хората са си отработили всичко през годините. Имаше дебат дали таванът на пенсиите да остане за по-рано пенсионираните, а за останалите да няма. Според нас това е несправедливо“, каза още Димо Димов. Той добави, че половината от възрастните хора във Варна и областта преживяват с 200 лева месечно, на прага на нищетата.

  По врене на брифинг на БСП в Народното събрание стана ясно, че исканията на пенсионерите ще бъдат подкрепени от ПГ на „БСП за България“. Секретарят на ПГ на левицата Филип Попов уточни, че това ще се случи през бюджетната процедура. „Като пример мога да дам това е двойното вдигане на тавана на пенсиите“, каза Попов и добави, че БСП има възможност да вкара отново Закона за възрастните хора.

  Зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев допълни, че представители на БСП са били на протеста на пенсионерите. „Аз като председател на Комисия в Народното събрание поканих протестиращите или ръководството, излъчено от тях, да присъства на комисията по жалбите и връзките с гражданското общество. От 14.30 започва комисията. Ще се постараем да изслушаме техните искания“, каза още Кутев и уточни, че след това ще се обсъди какво може да бъде направено.

 • Четвъртък, 19 Юли 2018 10:30
  БСП даде процедурата за концесия на Летище София на прокурор

  Елена Йончева: Имаме не само законовите, но и моралните права да искаме спирането на концесията на Летище София

  БСП внесе сигнал до прокуратурата с искане за проверка и отмяна на решението на Министерски съвет за започване на процедура за отдаване на Летище София на концесия.

  "Голямата корупция и кражба в България идва от големите инфраструктурни обекти. При това положение, имаме не само законовите, но и моралните права да искаме спирането на концесията на Летище София. Внесохме сигнал в прокуратурата с искане за проверка и отмяна на решението на Министерски съвет, с което започна процедурата за отдаване на Летище София на концесия". Това каза говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева при внасянето на сигнала до Главния прокурор. Тя припомни, че Летище София е най- голямото в България и е част от обектите, които са в списъка от значение за българската национална сигурност.

  "Според чл. 24 от Закона за концесиите, не се допуска концесия при опасност за националната сигурност и отбрана на България", каза Йончева. Тя припомни, че миналата година концесията беше спряна от служебното правителство, именно защото имаше обосновани съмнения за заплаха за националната сигурност.

  Филип Попов: Летище София е печелившо, а с концесията се подарява

  "Летище София е 100% държавна собственост. За миналата година през него са минали 6.5 млн. пътници, т.е. то е на печалба. В същото време, се отдава на концесия за много голям период от време. На практика то се продава, приватизира, подарява". Това каза секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов при внасянето на сигнала до Главния прокурор. " Не може да се дава на концесия едно печелившо предприятие, без да има някаква облага за определен кръг от хора", отбеляза Филип Попов. Той припомни, че с постановление на МС от 2009 г., Летище София е записано като обект от национална сигурност и не би следвало да бъде отдавано на концесия. "Защо всяка година държавата да не взима печалба от това летище?", попита Попов. Той коментира, че противоречието със закона за Концесиите е основният мотив на ПГ на БСП да бъде внесен сигнал до Главния прокурор на Република България.

 • Четвъртък, 19 Юли 2018 10:30
  Напрежение пред Столичната община, има задържан

  Десетки се събраха на протест, един от демонстрантите опита да влезе в сградата на Столичната община

  Около 150 души се събраха пред сградата на Столичната община на протест, организиран в социалните мрежи.

  През последните дни в медиите и социалните мрежи се обсъжда качеството на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" и естетиката на пространството около църквата "Св. Седмочисленици".

  Напрежението се покачи, след като един от протестиращите направи опит да влезе в сградата на общината и бе задържан от полицията. Той беше отведен в един от полицейските автомобили, а други протестиращи се опитаха да спрат полицаите да отведат задържания. Недоволството на протестиращите прерасна и в гневни изблици и беше разбита оградата на строителния обект до общината.

  Протестиращите с викове "Оставка" опитват да призоват столичния кмет Йорданка Фандъкова да излезе и да говори с тях. До момента това не се е случило.
  "Тук съм като гражданин, защото това, което виждаме вече 12 години, откакто управлява Йорданка Фандъкова води след себе си много некачествено свършени ремонти, в които са вложени огромно количество публични средства”, коментира пред Нова ТВ Георги Илиев от „Да, България”.

  Като пример за недобре изпълнени ремонти той посочи още ремонта пред НДК, бул. „Дондуков” , бул. „България”, бул. „Цариградско шосе”, кестените на бул. „Патриарх Евтимий”, които бяха изсечени. Протестиращите настояват за оставка на кмета Йорданка Фандъкова и за непрекъснат контрол на целия инвестиционен и строителен процес в София.

  За контрол призова и главният архитект на София Здравко Здравков по-рано днес пред Нова ТВ. 

  "От Столичната община ще държим на изпълнението на проекта, за който сме си заплатили. Ще изискаме качествен продукт", каза той по повод ремонта пред "Св.Седмочисленици". Здравков беше категоричен, че ако има разминавания в изпълнението, ще бъдат наложени санкции.

  Спорът за качеството на ремонтите в София премина и на политическо ниво, след като ГЕРБ-София, от една страна, и ДСБ и "Да, България" - от друга, започнаха да разменят нападки.

  Движението по ул. „Московска“, от пресечката с ул. „Дунав“ до бул. „Г.С.Раковски“, е блокирано. Полицейското присъствие е засилено.

Оставете коментар