Събота, 25 Май 2019
Неделя, 22 Юли 2018 16:28

Александър Маринов пред BIG5: ГЕРБ е едно политическо явление в заключителната фаза на съществуването си

Остриетата и говорителите на партията са изхабени, а нови респектиращи фигури на хоризонта няма. Властта се рабърза с лобистките закони, защото знае, че няма да изкара зимата. Слави Трифонов по-скоро ще се откаже от идеята за партия, за да не рискува доходите и влиянието, които му носи шоубизнесът, коментира пред BIG5 социологът.

- Проф. Маринов, протестите от последните седмици имат ли потенциал да разклатят правителството?

- Правителството и към този момент е достатъчно разклатено. Протестите може да не свалят в буквалния кабинета, но създават една обща среда, която става все по-трудна за контролиране от управляващите. В основата на това не са самите протести, а проблемите, които пораждат. Те са много, не са решавани, а са отлагани дълго време. Затова най-различни групи от обществото започват да търсят защита на своите интереси. Всичко това започва да поражда пуктнатини в самото управление.

- Ще доведат ли до оставка на кабинета пукнатините и напрежението в коалицията на патриотите?

- Всичко това ще доведе или до падане на правителството, или до преобразуването му в друга, много по-нестабилна форма, която няма да издържи дълго време. Това също е последица от лошото управление, което не решава проблемите на хората. Когато се усети, че едно правителство отива към своя край, тогава започват да се прокарват в последния момент едни явни лобистки закони, дали заради минали или бъдещи услуги, или заради обещания, които е дал. Всеки в последния момент гледа да пробута своето си. През последните седмици сме свидетели на редица подобни закони, които не могат да бъдат обяснени на обществото. Освен това, има споровете в самото управление, защото в един момент тези закони в бъдеще трябва да се обясняват и всеки гледа в момента да направи така, че да избяга от отговорност.

- Възможно ли е Веселин Марешки да бъде скритият коз на управлението, ако хипотетично Валери Симеонов оттегли подкрепата си?

- Аритметически това е възможно, но трябва да разсъждаваме по-скоро политически. Когато в управлението се включва подобна екзотична партия като „Воля“, тя обикновено започва да поставя големи изисквания. Това общо взето взривява опита за коалиция. Самата партия „Воля“ е ясно, че едва ли ще може да продължи в следващия парламент. Очевидно става дума за политическа еднодневка, която е на изчерпване и едва ли си струва цената, за да се правят по-сериозни компромиси.

- Последните социологически проучвания показват, че българите са по-скоро склонни към предсрочни избори. Какъв би бил резултатът?

- Има фактори на резултатите, които социологическите изследвания не могат да уловят напълно. При една ситуация с нараснал протестен потенциал, насочен срещу управлението, е възможно всичко. Най-важното е дали ще бъде представена политическа управленска алтернатива на днешното правителство. За една не малка част от хората не е достатъчно да отхвърлят настоящия кабинет и политическите му заставки, а да видят нещо различно и по-добро. В този смисъл очакванията са насочени към опозицията и към нейните предложения. Ще се запознаем по-внимателно с проекта на БСП за дългосрочна политика, нека да видим какво те предлагат. Идеята за по-дългосрочната стратегическа концепция идва навреме.

- Кой има интерес от предсрочни избори?

- Обикновено, когато се говори за това кой има интерес от избори, се търсят аргументите на партиите. Когато едно управление е лошо и не решава проблемите на обществото, самото общество има интерес мандатът на кабинета да бъде прекратен и да се търси нещо по-добро. В този смисъл, интерес ще има всеки, който може да предложи алтернатива. Ясно е, че нямат интерес тези, които в момента управляват, защото искат да продължат по същия начин. Доколкото виждаме и чуваме от тях, управлението им е добро и не виждат грешки и слабости. Аз смятам, че това управление трудно може да изкара още една зима.

- В края на този политически сезон, може ли да обобщите от къде тръгнаха раздорите в управляващата коалиция?

- Има различни причини за раздора, за който говорите – и конкретни, и личностни, но има нещо фундаментално. Едно управление е стабилно, когато решава проблеми въз основа на изпълнение на своята програма. Програмата на това правителство беше съставена по имитационен начин. Кабинетът не положи никакви усилия да я изпълнява, а още по-малко и да я отчита пред обществото. Когато няма един легитимен път, по който да върви правителството и задачи, които да решава, започват да действат други скрити користни интереси, намерения и съображения. Управлението става все по-хаотично. Всеки се опитва да прокара нещо, което за него е добро заради някакъв интерес или пък защото си е въобразил, че е добро. Още миналата година, след съставянето на правителството, когато стана ясно, че тази програма е една несръчна компилация от добри пожелания се видя, че всеки ще започне да дърпа чергата към себе си. По добре известни причини, визирам европредседателството, тези разногласия и раздори бяха отложени с половин година. След като свърши обаче алибито на председателството нещата веднага се изостриха.

- В същото време ДПС продължава да стои като страничен наблюдател. Има ли риск да изпусне вълната от недоволство срещу правителството в момента?

- Протестите досега не засягат кой знае колко електората на ДПС. Техните избиратели също са засегнати от слабостите на управлението, но те не са склонни да протестират по начина, по който останалите. При тази част от населението на България всичко е организирано и контролирано. ДПС се държи като една крипто опозиция, под прикритие. Тя има някакви общи декларативни критични формулировки срещу Обединените патриоти. В същото време критиките срещу ГЕРБ стигат само до там, че е привлякла патриотите във властта. Т.е., с единия крак ДПС е в опозиция, а с другия – в управлението. Има редица случаи, при които гласовете на ДПС правят възможно приемането на определени решения в Народното събрание. Партията очевидно играе някаква своя игра и не иска да скъсва всички възможни връзки с ГЕРБ. Още повече, че нямат особено голям избор. Ако допуснем, че от ДПС се стремят на всяка цена да се върнат във властта, тъй като това за тях е много важно, нямат много възможности. Едва ли ще видим скоро нова управляваща коалиция между БСП и ДПС, тъй като социалистите си изпатиха много, особено при втория кабинет. Формацията на Карадайъ търси по някакъв начин да участва във властта, било то и неофициално, което не е никак лесна задача.

- Отказа ли се Слави Трифонов да прави своя партия и да се включва по този начин в политиката? Подобна формация може ли да е алтернатива на сегашната власт?

- Това е Нероден Петко. Никой не може да прецени реално какво ще се случи, ако слави Трифонов реално тръгне да прави своя партия. Неслучайно той се колебае толкова дълго време. Ако Слави реши да влезе в политиката, ще трябва да се раздели с шоубизнеса, който е източник на финансовото му благополучие и на неговата популярност. Тези настроения, които се тълкуват като подкрепа за Трифонов са сложни и трудно могат да бъдат уловени и обяснени. Да не забравяме, че една голяма част от почитателите на Слави, които виждате и по стадиони, и по зали, са на възраст, в която не се гласува. Аз лично се съмнява, че ще възникне подобна партия или това би могло да стане при определени обстоятелства.

- Съгласен ли сте с констатацията на ГЕРБ за Румен Радев, който беше наречен опозиционен лидер без партия?

- Българският президент реализира ангажиментите, които е поел, когато го избраха. С едно внушително мнозинство. Румен Радев не е самоцелна опозиция на правителството, а в името на платформа и на поглед как би трябвало да се управлява. Неслучайно има и толкова голямо довери сред обществото. Разбира се, президентът е кост в гърлото на ГЕРБ, защото говори много неща, които други не казват или поне не го правят толкова убедително. Освен това, държавният глава има трибуна и няма за какво да го атакуват. Големият въпрос е дали президентът ще намери продължение на това критично, вярно и полезно говорене. Той има потенциала да бъде не само морален коректив, но и на друга алтернатива. При всяко положение трябва да констатираме, че ГЕРБ е едно политическо явление в заключителната фаза на съществуването си. Партията е в низходяща тенденция и това личи по много показатели, докато президентът е във възходяща позиция. ГЕРБ е изхабена партия, в която отдавна не сме виждали нова и респектираща фигура. Колкото повече време минава, толкова повече т.нар. остриета и говорители на управляващата партия стават странни хора. Всички основни политически фигури на партията са изхабени, тъй като не трябва да забравяме, че става въпрос за 10 години с кратки прекъсвания във властта, което е много време. Това дори добре управлявани държави с много силен политически елит вече е границата на окончателното изхабяване. Ще намерите много малко политици в Европа, които са били 10 години на власт и в същото време са в добра кондиция.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 22 Юли 2018 16:28
  Румен Радев: В българския език народът ни е откривал своето спасение

  Ние сме благословени да имаме като покровители светци, дарили ни буквите, заяви в словото си президентът 

 • Неделя, 22 Юли 2018 16:28
  Румен Радев ще проведе среща с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле

  Той пристига на официално посещение по покана на държавния глава

 • Неделя, 22 Юли 2018 16:28
  Румен Радев: Не аз викам всяка сряда главния прокурор, не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, не настоявам за имена, а за законност

  Президентът отговори на обвиненията на Борисов, че се меси в съдебната власт.

  Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Благоевград в отговор на въпрос за консултациите, които държавният глава проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт за критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор, съобщи  прессекретариатът на държавния глава.

  Помолен да коментира дали разговорите са намеса в съдебната власт, както заяви премиерът, Румен Радев посочи, че се създава „изкуствена драма“. „Тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор, защото обществото ни очаква справедливост, очаква реална борба с корупцията. Затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност“, посочи президентът.

Оставете коментар