Петък, 16 Ноември 2018
Неделя, 12 Август 2018 08:15

Владимир Береану пред BIG5: Румъния страда от същата болест, от която не може да се излекуват и останалите балкански страни

Балканската политическа класа гледа най-вече собствения си интерес, независимо от коя страна на политическата барикада се намира. В Румъния ситуацията ще става все по-сериозна през септември. Жандармерията този път допусна огромна грешка, като прекали със силата на протестите. Нито Сорос, нито Русия стоят зад демонстрациите в страната. За разлика от българите, румънците протестират за сериозни неща като борбата с корупцията, а не само за по-високите цени на тока, коментира журналистът последните протести и създалото се напрежение в Румъния. 

 - Г-н Береану, каква беше причината, за да се стигне до бурните протести в Румъния?

- До всичко това се стигна след управлението на коалицията между Социалдемократическата партия и АЛДЕ. Именно тя би трябвало да има по-либерални възгледи, но те всъщност се доближават до тези на социалдемократите. Цялата борба се води от лидера на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня, който е и председател на долната камара на парламента. Веднага след изборите през 2016 г., когато тази коалиция спечели сериозно мнозинство в парламента, самият Ливиу Драгня трябваше да стане премиер на Румъния. Това обаче нямаше как да се случи, защото дирекцията за антикорупция го беше осъдила за нарушаване на изборния закон. Драгня беше осъден на две години условно и нямаше как според конституцията на Румъния той да стане министър-председател. Драгня беше разследван и по второ обвинение – за престъпление по служба. Ставаше въпрос за отклоняване на средства от държавния бюджет в размер от 24 000 евро. Става дума за назначаване на две служителки от партията, които се водеха на работа в една община. Т.е. по този начин бяха отклонени средства от общинския бюджет и затова се водеше дело срещу него. Ливиу Драгня беше осъден на първа инстанция във Върховния съд три години и половина ефективно, тъй като преди това имаше и условна присъда и нямаше как отново да получи условна присъда. Оказа се, че с действията си срещу антикорупционната дирекция работи всъщност в свой интерес. В момента цялата румънска държава се управлява от интереса на този човек, който просто не иска да влезе в затвора. Това е много реално, защото втората инстанция ще се разглежда през септември и има голяма вероятност да Драгня да бъде осъден на последна инстанция. Това би означавало, че той влиза за три години и половина в затвора.

- Ще успеят ли в крайна сметка северните ни съседи да се преборят със собствената си система, която се управлява от Драгня? 

- През 2016 г. правителството излезе с извънреден указ №13 за обявяване на решение, че престъпления по служба за отклоняване на средства по-малко от 25 000 евро не се преследваха наказателно. Интересен факт е, че Драгня е обвинен за 24 000 евро. Т.е., ако това се приеме, Драгня не би влязъл в затвора. През февруари 2016 г. именно заради това имаше огромни протести в Румъния срещу този указ. Те стигнаха почти до 1 млн. души в цялата страна. Поради тази причина указът беше отменен от правителството на тогавашния премиер Сорин Гриндяну. Проблемът в Румъния беше в това, че Ливиу Драгня искаше да управлява задкулисно и назначаваше премиери, които смяташе, че ще го слушат. Гриндяну обаче отказа да започне разследване на Лаура Кьовеши, която оглавяваше дирекция „Антикорупция“, понеже смяташе, че няма основание. Това доведе до един абсурд в Европа. За първи път една партия внесе вот на недоверие на собствения си премиер. По този начин Гриндяну беше махнат от поста си, който беше зает от Михай Тодосе. Драгня очакваше, че ще може да контролира и него. Искаше да бъде сменен шефът на националната полиция, който се противопостави на промени в Наказателния кодекс, които бяха предприети от Драгня и партията му. Чрез тях се затрудняваше разкриването на престъпността изобщо, а не само на антикорупцията. Тодосе обаче беше уволнен и подаде оставка, след като Драгня му я поиска. Настоящият премиер Виорика Дънчила прилича по-скоро на карикатура на премиер. Тя е шефка на женската организация на Социалдемократическата партия и по-скоро изпълнява абсолютно всичко, което ѝ заповяда Ливиу Драгня и същевременно не може да действа сама, ако няма написан текст при изявите си. Дънчила няма никакъв политически опит, а около нея има огромни политически скандали с нейното незнание на география.

- Какви ходове има премиерът Виорика Дънчила?

- Тя няма абсолютно никакви ходове, защото изпълнява всичко, което зависи от пряката воля на Драгня. Всички журналисти и наблюдатели знаят това много добре. В момента Драгня чрез министъра на правосъдието успя да уволни г-жа Кьовеши от поста си директор на дирекция „Антикорупция“ с помощта на Конституционния съд. В момента дирекцията се управлява от заместничката на Кьовеши, която ѝ беше нейната дясна ръка и продължава да работи с пълна пара. Действията им доведоха до това, че Социалдемократическата партия заедно с АЛДЕ да имат най-много осъдени хора за корупция. Причината не е в това, че се действа по политически подбуди, а защото от двете формации имат най-много хора във властта на всички нива. Промените в Наказателния кодекс в момента се оспорват от президента на Румъния, защото са противоконституционни. Т.е., борбата се води и срещу самия държавен глава. Социалдемократите обявиха под натиска на Драгня, че има паралелна държава, в която се включвали тайните служби, които работят за разкриване на подобни престъпления, прокуратурата, дирекция „Антикорупция“ и съдебната система. Те твърдят, че паралелната държава се опитва да управлява страната, което е едно много опасно разделение на властите. Всичко това доведе до сегашните протести, които са организирани от диаспората – от румънците зад граница. Докато те са в отпуска през лятото в страната си решиха да направят протест срещу правителството по въпросите за борбата с корупцията. Организираха се в социалните мрежи и се събраха между 50 и 100 000 души, зависи от източниците, които са броили протестиращите. Проблемът, който се случи по време на демонстрациите е в това, че жандармерията, която е обявена от опозицията за преторианска гвардия на Ливиу Драгня, използва насилие за първи път срещу протестиращи. Това не се е случвало досега. Използвани са огромни количества сълзотворен газ и водни оръдия. Бяха ранени между 260 и 400 демонстранти, което е голяма цифра. Проблемът, който сега ще се постави, е, че количеството насилие е прекалено за европейските стандарти. Това ще е начало на много големи протести, защото реакцията на жандармерията беше несъизмерима спрямо самите демонстрации.

- Появиха се коментари, че има външна намеса в Румъния и до някаква степен протестите са били предизвикани от други страни?

- Прочетох коментарите, че имало знамена на други държави по време на протестите в Румъния. Намеси се дори името на Сорос. А в същото време бяха дошли освен с румънското знаме, и с това на държавата, където живеят. Чуждестранните флагове нямат нищо общо с външно влияние. Нещата ще се изострят много през септември, защото много хора са в отпуска. Тогава ще започне много сериозна борба, защото самият Драгня ще бъде съден на втора инстанция. Ако той бъде осъден преди поправките на Наказателния кодекс, които биха го освободили от отговорност, той просто ще влезе в затвора за три години и половина. Същевременно борбата на управляващите е да прокарат поправките през Конституционния съд, но това няма да е лесно, защото КС е казал, че ще ги гледа едва през октомври. През септември ще се активизира и обществото, защото в Румъния хората са много по-активни от българите и са склонни да протестират за важни неща, каквато е борбата с корупцията, а не само срещу увеличаването на цените на тока. Все повече се чувства борба за оставка на това правителство и за предсрочни избори. Същевременно този кабинет има едно много добро мнозинство в парламента и има възможност да се защити. Борбата е ясна – Ливиу Драгня не иска да влезе в затвора. Разбираемо е поведението от гледна точка на Драгня, но не и поставянето под съмнение на прокуратурата и цялата съдебна система, както и собствените си тайни служби само за да не влезеш в затвора. От гледна точка на държавността ситуацията е абсурдна.

- Възможно ли е все пак да има руско влияние в протестите заради последните новини около военния министър Михай Фифор, който се издаде, че има балистични ракети на НАТО в страната си?

- Намеса на Русия в Румъния може да има съвсем малко. Румъния е един от най-преданите членове на НАТО и изразходва над 2% за отбрана. Много от действията на НАТО се случват в Румъния. Самите румънци в самата си същност са русофоби. Чуждестранната намеса е от страна на ЕС, който на няколко пъти критикува действията на правителството за борбата с корупцията. Другите, които се намесиха директно, бяха американците чрез посолството си. Ако има външна намеса в Румъния, тя е на страната на онези, които протестират срещу действията на кабинета. Ако Драгня бъде осъден, ще има промяна в политическата линия на Социалдемократическата партия под натиска на протестите. Другата възможност е правителството да не издържи и да има нови избори. В Румъния обаче населението много се гордее с борбата с корупцията. Самата им дирекция е много популярна сред обикновеното население. Това е една тема, която ще продължи да е важна. Има и вътрешни проблеми, защото политиката на това правителство доведе до някои мерки, с които се увеличи инфлацията, намали се стойността на леята. Икономическите мерки са доста сериозни. Имаше едни големи увеличения на заплати и на пенсии, които обаче доведоха до проблемите в икономиката. Важното е, че гражданското общество се опитва да коригира действията на правителството. Какви ще са резултатите, нищо не се знае. Защото балканската политическа класа гледа най-вече собствения си интерес, независимо от коя страна на политическата барикада се намира. Това е една болест, която за съжаление съществува в нашите страни. Важното е, че населението иска да се запази борбата с корупцията, която е добре за държавния апарат. В момента много български фирми се местят в Румъния, защото липсва това изнудване от страна на държавата. Това се усеща много ясно. Освен това има и много големи чуждестранни инвестиции, благодарение на факта, че корупцията сериозно намаля в по-ниските етажи на властта. Хората вече не изнудват фирми и инвеститори, както преди.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 12 Август 2018 08:15
  Хоро на Орлов мост след оставката на Валери Симеонов

  „Щастливи сме! Доказахме, че обществото може да се справи”, коментираха майките от инициативата „Системата ни убива”.

  Майките на деца с увреждания ликуват, след като вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че подава оставка. И днес, по станала вече традиция, майките излязоха на шествие в центъра на София. 

  Скандиранията им „оставка” обаче бяха сменени с радостни викове, след като разбраха новината. В пристъп на радост те се хванаха на хоро на Орлов мост. 
  „Щастливи сме! Показахме, че когато има гражданско общество и има постоянство, нещата могат да се случат. Доказахме, че обществото може да се справи”, коментира една от майките от инициативата „Системата ни убива”. 

  Майките се заканиха, че ще продължат с протестите, докато парламентът не гласува окончателно оставката на Симеонов. 

  Протестите срещу оттеглилия се вицепремиер продължиха 26 дни подред.

 • Неделя, 12 Август 2018 08:15
  Задочен диалог в Конструкцията

  Докога Борисов и Цветанов ще се извиняват заради обидите на НФСБ към българските граждани?

  Действащи лица:

  Бойко Борисов – министър-председател и председател на ПП ГЕРБ

  Цветан Цветанов – председател на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на ГЕРБ

  Валери Симеонов – вицепремиер и председател на НФСБ

  Валентин Касабов – народен представител от НФСБ

  Петър Петров – народен представител от НФСБ

  Хор – протестиращи граждани от всички български градове, които желаят да останат да живеят в България, а не в Конструкцията

  Валери Симеонов (16.10.): Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца, без грам майчинско чувство и грижа за тях. Просто ги използваха като инструмент за постигането на техните чисто материални цели.

  Бойко Борисов (19.10.): Aз мога и като премиер, и като човек да им каже (бел.ред. – на майките) голямо извинявай за това, че така са обидени. На мястото на Валери Симеонов също щях да поднеса извиненията си, защото му познавам езика - той съвсем по друг начин иска да го каже, но аз не съм му адвокат, за да излизам да го защитавам. Той е достатъчно голям и достатъчно опит има явно в медиите, и достатъчно често се изявява, да не кажа ежедневно. Така че да излезе и да обясни какво е имал предвид. Такъв език е първо – недопустим, второ - не е правилен. Нещастието на хората не трябва да бъда използвано.

  Бойко Борисов (22.10.): Аз мога да му поискам оставката (бел. ред. - на Валери Симеонов), но това няма правна стойност. Ако тръгна силово да искам неговата оставка, както настояват майките, това означава, че мигновено ще се счупи цялата конструкция.

  Валери Симеонов (24.10.): По настояване на Коалиционния съвет аз поднасям своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от моето изказване в интервю по телевизия „Скат”.

  Валентин Касабов (11.11.): Зад протеста на майките на деца с увреждания стоят лумпени, хора на бившата кметица Иванчева, платени лица, некакви зелени и сбъркани хора.

  Бойко Борисов (15.11.): Съжалявам. Извиних се от негово име. И ми е мъчно, и ме е яд! С едно непремерено и обидно за майките изказване  на вицепремиера Валери Симеонов, той ни върна обратно, след като доста поработихме, особено с майките с увреждания, и се разбрахме и за времето, и за законите, и за промените.

  Валентин Касабов (15.11.): Кои и какви са тези, които протестират. Вижте ги. Голяма част са лумпени, другата част са мутри. Казвам го за тези, които блокират пътищата и магистралите.

  Петър Петров (15.11.): Тези деца (бел.ред. - деца с увреждания), е моето дълбоко убеждение, че трябва да бъдат дадени в домове, където с тях да се занимават специалисти. Според мен е възмутително, че те (бел. ред. - протестиращите майки) отказаха ваучери с част от тези пари, с които те да могат ползват специализирана медицинска помощ и поискаха парите, това не е правилно.

  (няколко часа по-късно): Изобщо не съм казвал, че децата с увреждания трябва да бъдат оставени в домове, за да могат майките им да работят.

  Цветан Цветанов (16.11.): Не съм чул коментарите, които е направил колегата народен представител. Но мога да кажа, че подобни изказвания не бих направил, нито пък колега от нашата парламентарна група. И в тази насока мога само да се извиня за тези неудобства, които създаваме, и всички тези противоречия, които могат да възникнат в обществото. Така е в политиката – трябва по някой път да се извиняваш за други грешки.

  Хор (25 поредни дни): Оставка!

  Бел.ред. - Основна черта в гръцките трагедии е противопоставянето на пасивния хор на активните актьори.

  BIG5

 • Неделя, 12 Август 2018 08:15
  И сега протестите работят за Борисов

  Управляващите подцениха дребния собственик на 15-годишна кола, каквито са 90% от българите. 

  И надцениха търпението на получаващия заплата до 700 лева и пенсия до 350 лв., каквито са 90% от българите. 

  И преди 2 месеца имаше опит за протест пред парламента, с много очаквания, а излязоха една шепа хора.

  Сега излязоха повече и щяло да има окупация на парламента. Това е "лоша" окупация.

  През 2013 лятото имаше добра, от правилните протестиращи, които накрая върнаха Борисов на власт.

  Но и сега протестите работят за него.

  На Борисов са му изгодни предсрочни избори. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

  Ще загуби не от протести сега, а ако изкара още година или пълен мандат.

  Иван Бакалов, фейсбук

Оставете коментар