Сряда, 24 Април 2019
Вторник, 14 Август 2018 08:23

Следователят поет Теодор Кърчев пред BIG5: Законите ни са по-добри от румънските, не е вярно, че няма съдебна реформа

Мечтата ми е да си купя симфоничен оркестър, който да дирижирам. В световната история няма по-голям гений в изкуството от Моцарт. Преобладаващата част от хората, които работят в правоохранителните органи са честни и си вършат работата. За 30 години аз нямам върнати дела. Това е критерият за свършената работа, каза пред BIG5 поетът следовател.

 

- Г-н Кърчев, на кого е посветена новата ви книга?

- Воден съм от патриотични пориви. Посветил съм много от творбите си на наши общественици. В същото време ми направи много силно впечатление Моцарт. С размаха на своето творчество. Мисля, че това е най-високата точка в изкуството, не само в музиката. Имам мои творби, които са написани на мраморни плочи в Разград, в Хан Кубрат, в Цар Калоян и в Исперих. Имам седем книги, подготвям осмата си. Постарал съм се да са с качествена хартия, да отговаря образът на съдържанието. Получавал съм поздравления от Дилма Русеф, от министерствата на културата в Австрия и Германия.

- Защо обаче не започнахте да пишете мафиотска литература като Христо Калчев и не описахте случаите, с които се занимавате?

- Правилата на професията ми не го позволяват. Въздържам се от коментари, за да не изпадна в конфликт с преките ми задължения. Като следовател си изкарвам хляба.

- Самият вие имате ли музикално образование?

- Не, но знам наизуст примерно опери и през целите 4 часа мога да ви разказвам какво се случва в „Дон Жуан“ без да гледам сцената. Не съм ходил на школи, но мечтата ми е да намеря пари и да имам симфоничен оркестър. На афишите ми ще пише „следовател търси да дирижира музиканти“. Не искам да взимам хляба на професионалистите си, но музиката ме избива отвътре. Няколко десетилетия се опитвам да разбера кой е Моцарт.

- Кой е българският еквивалент на Моцарт?

- Няма никъде в света еквивалент на Моцарт. Нито Орфей, нито Бог може да се сравнява с таланта му. Панчо Владигеров и Любомир Пипков са прославили страната ни, но са далеч от гения на Моцарт. Няма я специфичната красота и слънчевост. Всеки си мисли, че е много лесно и плитко дъно, но когато се наведеш и го пипнаш, имаш чувството, че потъваш в безкрайна бездна. Не говорим за българските композитори, а за всички световни майстори. Моцарт е най-изпълняваният композитор. Бетовен не е излязъл една седмица от стаята си, когато е разбрал, че Моцарт е починал.

- Каква е истината около смъртта на композитора? Вярвате ли като следовател, че е бил отровен от Салиери?

- Много е трудно да се каже, защото и медицината е била на много ниско ниво по онова време. Зъбоболът се е лекувал с опиуми и наркотици. Има огромно влияние на мнението на Бетовен и на Пушкин, които до края на живота си са вярвали, че Моцарт е отровен. Филмът „Амадеус“ също е художествена интерпретация. Световни лекари също са много предпазливи с оценките си. Вероятно не е отровен, а е починал от бъбречна недостатъчност. Другата хипотеза е, че в лекарствата е имало арсен, който го е убил. Моцарт няма и гроб, от който да се направи ДНК-анализ. Не мога да кажа, че Моцарт е бил женкар. Във филма „Амадеус“ го даваха постоянно с питие в ръка, което възмути целия свят. Прекалиха с бутилките. Не е било така. Моцарт е бил начетен човек.

- Около Митьо Очите отново се заговори за обвързаността на политици с бизнесмени. Възможно ли е тази практика да се прекрати?

- Нещата не са толкова черни, колкото се представят. Аз съм редови следовател, който си изпълнява задълженията и не съм откраднал една стотинка. Висшият пример на Моцарт и на Левски е твърде обвързващ и не бих си позволил да премина от другата страна на барикадата. Не страдам и от звездна болест, за да се правя на съдник на държавата и на целия ЕС. Смятам, че преобладаващата част от хората, които работят в правоохранителните органи са честни и си вършат работата. За 30 години аз нямам върнати дела. Това е критерият за свършената работа. И това ми дава правото да гледам честно в очите хората.

- В Румъния заради съдебната реформа е на път да си отиде правителството. Това ли е основният проблем и у нас – липсата на промени?

- Ако трябва да сравняваме двете страни, нещата у нас стоят по-добре в това отношение. Поне на книга имаме качествени закони. Не бих могъл да кажа, че няма реформа. Само Бог прави нещата идеално. Хората грешим. Има различни политически сили. Мнозинството иска на власт да са ГЕРБ и патриотите. Аз съм деполитизиран и си върша моята работа. Когато ми кажат, че са приели даден закон, го изпълнявам.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар