Сряда, 19 Септември 2018
Понеделник, 20 Август 2018 11:17

Велизар Енчев пред BIG5: Борисов имитира лятна активност, за да прикрие последните си провали във вътрешната и външната политика

Слава Богу, че още нямаме електронно правителство. Тогава цялата държава щеше да изпадне в клинична смърт. Победител от войната между Сидеров и Симеонов ще е Бойко Борисов, който отново ще си намери виновник за собствения провал. По-важното е кои са губещите. Това са хилядите избиратели, полъгали се по патриотарските обещания за 300 лева минимална пенсия и още куп захаросани лъжи. Путин никога не е променял стратегията си. Той иска да върне Русия в семейството на великите държави, но не като парий, а като патриций.

- Г-н Енчев, виждате ли смечкаване на тона към Москва след срещата на Владимир Путин с Ангела Меркел? До каква степен това може да се тълкува като падане на санкциите срещу Русия от страна на ЕС?

- Самият факт, че имаше такава среща, която продължи цели три часа, говори, че Меркел не само е смекчила тона, но и търси път за нормализиране на връзките с Русия. Причините за германската диалогичност трябва да се търсят както в заплахите на Доналд Тръмп, че може да има американски санкции срещу компаниите, строящи газопровода “Северен поток 2”, така и в германското политическо море, заплашващо да потопи кораба на Меркел.
Тръмп настоява Европа да получава газ от САЩ за сметка на руските доставки, което за германската икономика е недопустимо скъпо упражнение. И тъй като Меркел е подчинена не само на избирателите си, но и на германския индустриален капитал, който е един от най-мощните в света, иска или не иска тя трябва да строи газопровода с Русия, независимо от протестите на Полша и Украйна.
“Северен поток” ще осигурява 57 млрд. куб.м. газ годишно само за Германия, което е изключително силен мотив за германската подкрепа за газопровода. Става дума за жизнено важни икономически интереси на Германия, от които зависи стандарта на живот на германците. За разлика от българските политици, германските не могат да си позволят лукса да блокират газовото трасе по дъното на Северно море заради Тръмп, както България доброволно се отказа от “Южен поток” под натиска на САЩ и ЕС.
Това са двойните стандарти на евроатлантическите ни партньори – когато Германия трябва да печели, руските енергийни проекти са добри, но когато България иска са пусне на своя земя “Южен поток” и да печели от транзита, тогава ни пускат гилотината на санкциите.
Според Меркел проектът “Северен поток” не трябва да се политизира, но “Южен поток” може да се политизира, защото българите са лоялни съюзници и са готови на саможертва. Така германците ще се топлят с газ и индустрията им ще е на синьо гориво, а ние ще се топлим със светли идеи. Русия и Германия изхарчиха досега 10 милиарда евро, за да заобиколят със “Северен поток” Полша и Украйна, а ние изгубихме поне 100 милиона годишно от отказа от “Южен поток” и като най-големите евроглупаци го подарихме на Турция.

- Руският президент беше гост на сватбата на външната министърка на Австрия. Означават ли танците, които демонстрира Владимир Путин, че той е променил стратегията си и с ръкавици иска да си върне влиянието в Европа, което загуби през последните години?

- Путин никога не е променял стратегията си. Той иска да върне Русия в семейството на великите държави, но не като парий, а като патриций. Колкото и да е парадокскално, американският президент му помага в тази историческа мисия. Аз не зная дали Путин се е месил в американските избори, но дори да го е направил, това не е новина.

- А нима през миналия и в началото на този век има континент, който да не е бил полигон на западна военна или икономическа инвазия? Нима Франция и Великобритания не свалиха с незаконна военна операция либийския лидер Муамар Кадафи? Нима САЩ и Великобритания не погазиха международното право с агресията си срещу Ирак през 2003-а?

- Тръмп руши стария световен ред и се опитва да създаде нов, в който старите политически елити нямат място. Тръмп отстоява в много по-голяма степен интересите на индустриалния капитал в САЩ, а не толкова на банковите корпорации и Уолстрийт. В този смисъл той и Путин са партньори и това се видя в Сирия, където Путин демонстрира новата военна доктрина на Русия, а Щатите не отвърнаха със сила. Парадоксалното е, че Тръмп помага на Путин и със заплахите си срещу “Северен поток”, защото по този начин кара ЕС, най-вече Германия, Франция и Италия, да се сближават с Русия, за да компенсират икономическите загуби от новата американска митническа политика. И да не забравяме: Путин не само е гост на сватбата на австрийската външна министърка, но е в страна, която е ротационен председател на ЕС, открито лобираща за падане на санкциите срещу Русия. Както Германия, така и Австрия са държави, управлявани от държавници, а не от лакеи.

- Получихте ли отговор на писмото си до главния прокурор г-н Сотир Цацаров? Защо, според вас, институциите запазиха мълчание по повод на призивите му за разстрели на хора?

- На 12 август т.г., в интервю за сайта “Блиц”, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки си позволи нещо недопустимо за едно цивилизовано общество – призова да се разстрелват членовете на една политическа сила, тъй като били отговорни за отминали исторически събития на Балканите. Интервюто внушава, че заплахата на Джамбазки се отнася и за всички критици на сегашната балканска политика на правителството.
Понеже живеем в правова държава, която не може да толерира поведение, застрашаващо личната неприкосновеност и обществения ред, очаквам главният прокурор да се самосезира и привлече към наказателна отговорност Ангел Джамбазки.
Защото, ако наистина сме правова държава, всеки, който публично призовава да се използва огнестрелно оръжие срещу критиците на управляващите, трябва да бъде санкциониран с цялата строгост на закона.
Надявам се главният прокурор скоро да излезе с решение по въпроса ., което ще е подчинено на правото и обществения морал.

- Бойко Борисов спази обещанието си и не почива през август, а обикаля по-малките областни градове. Започва ли по този начин предизборната си кампания за предствоящите избори догодина или е по-скоро среща с хората за убеждаване в стабилността на властта?

- Борисов имитира лятна активност, за да прикрие последните си провали във вътрешната и външната политика. Сривът на Търговския регистър, първият срив в договора за приятелство с Македония, нестихващите сривове на патриотарския фронт и измислената епидемия в Странджа са основание не само за извънредно заседание на парламента, но и за оставката на целия кабинет. Няма да се изненадам, ако той отново абдикира от властта.

- След като останахме без Търговски регистър, гарантирана ли е сигурността на останалите институции от подобни атаки?

- Във вашия въпрос е и отговорът. Слава Богу, че още нямаме електронно правителство. Тогава цялата държава щеше да изпадне в клинична смърт.

- Войната между Валери Симеонов и Волен Сидеров се задълбочава. Какво се случва в редиците на патриотите? Кой ще излезе победител от всичко това?

- Победител ще е Бойко Борисов, който отново ще си намери виновник за собствения провал. По-важното е кои са губещите. Това са хилядите избиратели, полъгали се по патриотарските обещания за 300 лева минимална пенсия и още куп захаросани лъжи.
Хора, разберете най-после! Симеонов, Сидеров и Каракачанов нямат нищо общо с патриотизма, те са обсебили патриотичната кауза и открито търгуват с нея пред вашите очи. Отворете си очите!

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 20 Август 2018 11:17
  Борисов прецаквал Станишев с контрабандни цигари

  "Разпространението на контрабандни цигари у нас за първи път падна под 5%". Това отчете властта по време на представянето на резултатите от второто тримесечие на 2018 г. за незаконната търговия. Най-разпространените марки контрабандни късове са били "Марлборо" и любимите на Сергей Станишев "Карелия". Оказва се, че от години бившият премиер е бил прецакан да пуши понякога нелегални цигари заради немърливостта на МВР. 

  За това тримесечие контрабандата в страната е 4,5%, в сравнение с първото, когато е почти 6%. Има градове, в които контрабандните цигари растат. В Хасково те са 15,3%, във Велико Търново – 13,3%, в Плевен – 10,7% и Перник – 10%. „Стотиците милиони и милиарди, които се събраха в бюджета са факт”, каза премиерът Бойко Борисов по време на представяне на резултатите. 

  „Не ме учудва, че вече сме под 10%. Мисля, че в следващите месеци ще ги задържим. Когато парите са вътре в бюджета, дори и най-добрите анализатори и критици не могат да не го отчетат. Това е директен удар срещу корупцията, защото тези пари десетилетия наред замърсяваха политическата среда”, коментира още Борисов.

 • Понеделник, 20 Август 2018 11:17
  Сидеров заподозря Бъчварова в пропаганда срещу кабинета

  Беше излишно това упорство от страна на президента, каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на Обединените патриоти и лидер на "Атака" Волен Сидеров.

  Радвам се, че той се е коригирал, защото иначе влизахме в един конфликт, от който нямаше нужда. Следваше една битка напук, която е излишна и вредна за държавата. Така че поздравявам го за решението, не може държавата да стои без вътрешен министър. Всяко безвластие води до хаос, заяви Сидеров по повод подписването на указа за освобождаването на кандидата за министър на вътрешните работи Младен Маринов от поста главен секретар на МВР.

  Идеята на коалиционния съвет беше да се коригира това недоразумение, че той не е уведомен, което явно е засегнало неговото честолюбие. След като това беше беше направено, бавенето щеше да е тенденциозно, добави председателят на ПГ на Обединените патриоти.

  Нека това да е поука за бъдещи действия и да не оставя съмнения за пренебрегване и незачитане. Понякога липсата на разговор води до изостряне и излишно напрежение, посочи Сидеров.

  В отговор на въпрос за отношенията в Обединените патриоти, Сидеров заяви, че за подкрепата на кабинета коалиционните партньори са единни, а за оставките на тримата мнинистри са на различни мнения. Това обаче не пречи на гласуването на новите министри, там и трите партии сме "за", уточни Волен Сидеров.

  Той каза, че продължава да е на мнение, че началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова е неподходяща за поста. Избор на премиера е Румяна Бъчварова за шеф на кабинета, но ще продължа да напомням, защото е важна позиция. Нямам нищо лично, но виждаме, че някои от ударите срещу правителството дойдоха от приближени до шефа на кабинета. Не мога да коментирам дали има пряка връзка, но не е логично роднините на шефа на кабинета да са в противниковия лагер и да правят такива публикукации. Говоря за дописките срещу Манолев, които си бяха удар под кръста, непозволен, с който се прави опит да се блокира работата на правителството. На всеки кандидат-министър може да му се изкара такава рядка плетка, в която да излезе виновен. Има знаци, че шефът на кабинета може да саботира премиера. Когато имаш връзки с кръг, който назначаваше министри, да има такава обвързаност, за мен е конфликт на интереси. За мен тук премиерът се огъна за Манолев, но това е лично мое мнение, каза още Волен Сидеров.

 • Понеделник, 20 Август 2018 11:17
  Амбицията на Борисов била да станем финансов рай за инвестиции

  „Финансовата стабилност е нещо, което се оценява след време. Преди два месеца ние намалихме външния дълг на България. В първата двойка на Европа сме. Поколенията след нас имат 25% външен дълг. БВП расте и то трайно“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на бизнес-закуската на Американската търговска камара.

  Темата на срещата е „Трансатлантическите отношения между България и САЩ в контекста на глобалните икономически промени“.

  „Аз се радвам, когато се откриват заводи, производства. Това е полезно за България. В сферата на земеделието и на ИТ сектора нещата се развиват изключително добре“, обясни премиерът. Той напомни е, че безработицата в момента е на най-ниските си нива. „В момента тя е под 5%. И сега дори трудно намираме работници“, добави Борисов.

  „22 години България е във валутен борд. Ние сме се научили да живеем в него, 2 лева=1 евро. 10% е плоският данък. В България има най – добрите условия за правене на бизнес“, напомни премиерът.

  Борисов не пропусна и да коментира темата Западни Балкани. „Тя беше сложена от България на масата“, напомни той и добави: „Това е най – сложната тема. В Западните Балкани имаме 4 – 5 стратегически играча“.

Оставете коментар