Петък, 16 Ноември 2018
Понеделник, 20 Август 2018 11:17

Велизар Енчев пред BIG5: Борисов имитира лятна активност, за да прикрие последните си провали във вътрешната и външната политика

Слава Богу, че още нямаме електронно правителство. Тогава цялата държава щеше да изпадне в клинична смърт. Победител от войната между Сидеров и Симеонов ще е Бойко Борисов, който отново ще си намери виновник за собствения провал. По-важното е кои са губещите. Това са хилядите избиратели, полъгали се по патриотарските обещания за 300 лева минимална пенсия и още куп захаросани лъжи. Путин никога не е променял стратегията си. Той иска да върне Русия в семейството на великите държави, но не като парий, а като патриций.

- Г-н Енчев, виждате ли смечкаване на тона към Москва след срещата на Владимир Путин с Ангела Меркел? До каква степен това може да се тълкува като падане на санкциите срещу Русия от страна на ЕС?

- Самият факт, че имаше такава среща, която продължи цели три часа, говори, че Меркел не само е смекчила тона, но и търси път за нормализиране на връзките с Русия. Причините за германската диалогичност трябва да се търсят както в заплахите на Доналд Тръмп, че може да има американски санкции срещу компаниите, строящи газопровода “Северен поток 2”, така и в германското политическо море, заплашващо да потопи кораба на Меркел.
Тръмп настоява Европа да получава газ от САЩ за сметка на руските доставки, което за германската икономика е недопустимо скъпо упражнение. И тъй като Меркел е подчинена не само на избирателите си, но и на германския индустриален капитал, който е един от най-мощните в света, иска или не иска тя трябва да строи газопровода с Русия, независимо от протестите на Полша и Украйна.
“Северен поток” ще осигурява 57 млрд. куб.м. газ годишно само за Германия, което е изключително силен мотив за германската подкрепа за газопровода. Става дума за жизнено важни икономически интереси на Германия, от които зависи стандарта на живот на германците. За разлика от българските политици, германските не могат да си позволят лукса да блокират газовото трасе по дъното на Северно море заради Тръмп, както България доброволно се отказа от “Южен поток” под натиска на САЩ и ЕС.
Това са двойните стандарти на евроатлантическите ни партньори – когато Германия трябва да печели, руските енергийни проекти са добри, но когато България иска са пусне на своя земя “Южен поток” и да печели от транзита, тогава ни пускат гилотината на санкциите.
Според Меркел проектът “Северен поток” не трябва да се политизира, но “Южен поток” може да се политизира, защото българите са лоялни съюзници и са готови на саможертва. Така германците ще се топлят с газ и индустрията им ще е на синьо гориво, а ние ще се топлим със светли идеи. Русия и Германия изхарчиха досега 10 милиарда евро, за да заобиколят със “Северен поток” Полша и Украйна, а ние изгубихме поне 100 милиона годишно от отказа от “Южен поток” и като най-големите евроглупаци го подарихме на Турция.

- Руският президент беше гост на сватбата на външната министърка на Австрия. Означават ли танците, които демонстрира Владимир Путин, че той е променил стратегията си и с ръкавици иска да си върне влиянието в Европа, което загуби през последните години?

- Путин никога не е променял стратегията си. Той иска да върне Русия в семейството на великите държави, но не като парий, а като патриций. Колкото и да е парадокскално, американският президент му помага в тази историческа мисия. Аз не зная дали Путин се е месил в американските избори, но дори да го е направил, това не е новина.

- А нима през миналия и в началото на този век има континент, който да не е бил полигон на западна военна или икономическа инвазия? Нима Франция и Великобритания не свалиха с незаконна военна операция либийския лидер Муамар Кадафи? Нима САЩ и Великобритания не погазиха международното право с агресията си срещу Ирак през 2003-а?

- Тръмп руши стария световен ред и се опитва да създаде нов, в който старите политически елити нямат място. Тръмп отстоява в много по-голяма степен интересите на индустриалния капитал в САЩ, а не толкова на банковите корпорации и Уолстрийт. В този смисъл той и Путин са партньори и това се видя в Сирия, където Путин демонстрира новата военна доктрина на Русия, а Щатите не отвърнаха със сила. Парадоксалното е, че Тръмп помага на Путин и със заплахите си срещу “Северен поток”, защото по този начин кара ЕС, най-вече Германия, Франция и Италия, да се сближават с Русия, за да компенсират икономическите загуби от новата американска митническа политика. И да не забравяме: Путин не само е гост на сватбата на австрийската външна министърка, но е в страна, която е ротационен председател на ЕС, открито лобираща за падане на санкциите срещу Русия. Както Германия, така и Австрия са държави, управлявани от държавници, а не от лакеи.

- Получихте ли отговор на писмото си до главния прокурор г-н Сотир Цацаров? Защо, според вас, институциите запазиха мълчание по повод на призивите му за разстрели на хора?

- На 12 август т.г., в интервю за сайта “Блиц”, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки си позволи нещо недопустимо за едно цивилизовано общество – призова да се разстрелват членовете на една политическа сила, тъй като били отговорни за отминали исторически събития на Балканите. Интервюто внушава, че заплахата на Джамбазки се отнася и за всички критици на сегашната балканска политика на правителството.
Понеже живеем в правова държава, която не може да толерира поведение, застрашаващо личната неприкосновеност и обществения ред, очаквам главният прокурор да се самосезира и привлече към наказателна отговорност Ангел Джамбазки.
Защото, ако наистина сме правова държава, всеки, който публично призовава да се използва огнестрелно оръжие срещу критиците на управляващите, трябва да бъде санкциониран с цялата строгост на закона.
Надявам се главният прокурор скоро да излезе с решение по въпроса ., което ще е подчинено на правото и обществения морал.

- Бойко Борисов спази обещанието си и не почива през август, а обикаля по-малките областни градове. Започва ли по този начин предизборната си кампания за предствоящите избори догодина или е по-скоро среща с хората за убеждаване в стабилността на властта?

- Борисов имитира лятна активност, за да прикрие последните си провали във вътрешната и външната политика. Сривът на Търговския регистър, първият срив в договора за приятелство с Македония, нестихващите сривове на патриотарския фронт и измислената епидемия в Странджа са основание не само за извънредно заседание на парламента, но и за оставката на целия кабинет. Няма да се изненадам, ако той отново абдикира от властта.

- След като останахме без Търговски регистър, гарантирана ли е сигурността на останалите институции от подобни атаки?

- Във вашия въпрос е и отговорът. Слава Богу, че още нямаме електронно правителство. Тогава цялата държава щеше да изпадне в клинична смърт.

- Войната между Валери Симеонов и Волен Сидеров се задълбочава. Какво се случва в редиците на патриотите? Кой ще излезе победител от всичко това?

- Победител ще е Бойко Борисов, който отново ще си намери виновник за собствения провал. По-важното е кои са губещите. Това са хилядите избиратели, полъгали се по патриотарските обещания за 300 лева минимална пенсия и още куп захаросани лъжи.
Хора, разберете най-после! Симеонов, Сидеров и Каракачанов нямат нищо общо с патриотизма, те са обсебили патриотичната кауза и открито търгуват с нея пред вашите очи. Отворете си очите!

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 20 Август 2018 11:17
  Борисов от Солун: Приемам поканата на президента Радев

  Премиерът Бойко Борисов прие поканата на президента Румен Радев, който по-рано днес го покани на среща, за да представи визията си за справяне с корупцията по високите етажи на властта:

  „Готов съм да приема лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и да изслушам неговата визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далече напред по темпове на икономически растеж и качество на живот”.

  Чрез поканата си президентът отговори на критиката на Бойко Борисов,  че е приел лидера на БСП Корнелия Нинова, която му представила "Визия за България” на БСП, а не приемал Менда Стоянова и Владислав Горанов, които да му представят вижданията си за промените в данъчните закони.

  В тази връзка днес Радев апелира: „Нека не бъркаме закон с визия. Вече много ясно поясних, че няма как президентът да обсъжда с депутати закони, които са в процес на изготвяне”.

  "Приемам поканата на президента. Надявам се, че до срещата ни държавният глава ще се запознае поне с четиригодишната ни визия за управление на кабинета, както и с доклада на Еврокомисията, и заедно да ги дискутираме!", заяви Борисов от Солун.

  Правителствената информационна служба официално обяви, че премиерът приема поканата на президента:

  „Във връзка с медийни запитвания информираме, че министър-председателят Бойко Борисов приема поканата на президента Румен Радев за разговор. Премиерът Борисов изразява надежда, че до срещата им държавният глава ще се запознае с четиригодишната програма за управление на кабинета, както и с последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, за да ги дискутират заедно”. 

 • Понеделник, 20 Август 2018 11:17
  Задочен диалог в Конструкцията

  Докога Борисов и Цветанов ще се извиняват заради обидите на НФСБ към българските граждани?

  Действащи лица:

  Бойко Борисов – министър-председател и председател на ПП ГЕРБ

  Цветан Цветанов – председател на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на ГЕРБ

  Валери Симеонов – вицепремиер и председател на НФСБ

  Валентин Касабов – народен представител от НФСБ

  Петър Петров – народен представител от НФСБ

  Хор – протестиращи граждани от всички български градове, които желаят да останат да живеят в България, а не в Конструкцията

  Валери Симеонов (16.10.): Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца, без грам майчинско чувство и грижа за тях. Просто ги използваха като инструмент за постигането на техните чисто материални цели.

  Бойко Борисов (19.10.): Aз мога и като премиер, и като човек да им каже (бел.ред. – на майките) голямо извинявай за това, че така са обидени. На мястото на Валери Симеонов също щях да поднеса извиненията си, защото му познавам езика - той съвсем по друг начин иска да го каже, но аз не съм му адвокат, за да излизам да го защитавам. Той е достатъчно голям и достатъчно опит има явно в медиите, и достатъчно често се изявява, да не кажа ежедневно. Така че да излезе и да обясни какво е имал предвид. Такъв език е първо – недопустим, второ - не е правилен. Нещастието на хората не трябва да бъда използвано.

  Бойко Борисов (22.10.): Аз мога да му поискам оставката (бел. ред. - на Валери Симеонов), но това няма правна стойност. Ако тръгна силово да искам неговата оставка, както настояват майките, това означава, че мигновено ще се счупи цялата конструкция.

  Валери Симеонов (24.10.): По настояване на Коалиционния съвет аз поднасям своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от моето изказване в интервю по телевизия „Скат”.

  Валентин Касабов (11.11.): Зад протеста на майките на деца с увреждания стоят лумпени, хора на бившата кметица Иванчева, платени лица, некакви зелени и сбъркани хора.

  Бойко Борисов (15.11.): Съжалявам. Извиних се от негово име. И ми е мъчно, и ме е яд! С едно непремерено и обидно за майките изказване  на вицепремиера Валери Симеонов, той ни върна обратно, след като доста поработихме, особено с майките с увреждания, и се разбрахме и за времето, и за законите, и за промените.

  Валентин Касабов (15.11.): Кои и какви са тези, които протестират. Вижте ги. Голяма част са лумпени, другата част са мутри. Казвам го за тези, които блокират пътищата и магистралите.

  Петър Петров (15.11.): Тези деца (бел.ред. - деца с увреждания), е моето дълбоко убеждение, че трябва да бъдат дадени в домове, където с тях да се занимават специалисти. Според мен е възмутително, че те (бел. ред. - протестиращите майки) отказаха ваучери с част от тези пари, с които те да могат ползват специализирана медицинска помощ и поискаха парите, това не е правилно.

  (няколко часа по-късно): Изобщо не съм казвал, че децата с увреждания трябва да бъдат оставени в домове, за да могат майките им да работят.

  Цветан Цветанов (16.11.): Не съм чул коментарите, които е направил колегата народен представител. Но мога да кажа, че подобни изказвания не бих направил, нито пък колега от нашата парламентарна група. И в тази насока мога само да се извиня за тези неудобства, които създаваме, и всички тези противоречия, които могат да възникнат в обществото. Така е в политиката – трябва по някой път да се извиняваш за други грешки.

  Хор (25 поредни дни): Оставка!

  Бел.ред. - Основна черта в гръцките трагедии е противопоставянето на пасивния хор на активните актьори.

  BIG5

 • Понеделник, 20 Август 2018 11:17
  Президентът Радев: Готов съм да приема лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и да изслушам неговата визия

  Нека не бъркаме закон с визия. Вече много ясно поясних, че няма как президентът да обсъжда с депутати закони, които са в процес на изготвяне, заяви държавният глава по повод ветото на Закона за корпоративното подоходно облагане.

  Никога не съм наричал България "блато", каза президентът в отговор на обвиненията на шефа на Младежи ГЕРБ.

  „Готов съм да приема лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и да изслушам неговата визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далече напред по темпове на икономически растеж и качество на живот”.

  Това каза президентът и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев пред журналисти след тържественото събрание във Военната академия „Г.С.Раковски“ по повод празника на Сухопътни войски.

Оставете коментар