Петък, 16 Ноември 2018
Четвъртък, 23 Август 2018 09:21

Любомир Данков пред BIG5: Ще замерям Цачева с краставици, защото с нея няма друг контакт, а държавата ни продължава да е оазис за продажба на деца

Любомир Данков излиза на протест на 12-и септември. Той се закани да замеря с криви краставици и патладжани сградата на Министерството на правосъдието, с което вече години наред не може да влезе в диалог. Данков настоява да се промени закона, който позволява лесната продажба на деца. 

- Г-н Данков, какъв е поводът за протеста ви срещу Министерството на правосъдието?

- Ще протестираме срещу това, че с Министерството на правосъдието не могат да се направят никакви контакти. Гражданските организации са тотално изолирани. Изключваме организациите, които са на бюджетна издръжка и само се водят, че вършат някаква дейност, която да коригира управляващите. Конкретният повод, заради който се събираме е грубото неуважение към защитата на правата на човека и подкрепата към организираната престъпност, която прави министерството. Още през 2009 г. в Семейния кодекс бяха направени промени, с които на практика се подкрепя продажбата на деца. Беше ограничена възможността да се оспори произходът на дете, което е извънбрачно. Това означава само едно – че у нас деца се продават по един много лесен начин. Гинекологът, който се крие зад жената, когато разбере, че има намерения и склонност жената да не задържи детето си, намира по свои схеми семейства, като от него съпругът припознава детето. След един месец майката дава право за осиновяване, съпругата на вече припознатото от мъжа семейство го осиновява и нещата приключват. Като се ограничи правото това да се оспори от други хора, фактически се дава сигурност, че сделката няма как да се развали.

- От кога се опитвате да влезете в диалог с правосъдния министър Цецка Цачева?

- Още от 2010 г. съм започнал контакт по този въпрос. Това не е изобщо практика само при ромите. Аз също съм засегнат от това нещо. Моето дете е на 8 години и още не мога да се добера до съда, за да докажа произхода му. То беше продадено от майка му, която изобщо не е ромка, но понякога жените изпадат в някакви особени ситуации като пред- и следродилна депресия. Правят някакви глупости. През декември 2016 г. излезе решение по този въпрос, което влезе през март 2017 г. Правосъдното министерство няма накъде да ходи, освен да спазва закона. Още преди решението министерството си призна за грешката и че законодателството благоприятства продажбата на деца. Явно обаче има интереси нищо да не се случва, тъй като мина достатъчно дълго време. Става въпрос за няколко думи, които трябва да се променят в закона. През всичките тези години сме се опитвали да направим много сериозен диалог с правосъдното министерство. Има проблеми например със закона за защита от домашно насилие. Хора, които не са жертви, ги използват, за да постигнат предимство в бракоразводния процес. От друга страна – истинските жертви, които нямат средства за адвокати, не получават никаква защита по закона. Общували сме за родителските конфликти. Става дума за проблеми, при които след раздялата има уж механизъм родителите да имат връзка с детето. Нищо обаче не се получава, не ни обръщат внимание и очевидно не искат да работят.

- Какви мерки трябва да бъдат взети, за да се промени работата на министерството? Оставката на Цецка Цачева достатъчен аргумент ли е за протеста ви?

- Истината е, че който и министър да вземете, и Маргарита Попова, и Дияна Ковачева, и Зинаида Златанова, и големият реформатор Христо Иванов… министерството е на трагично ниво. Нищо не се получава. Всеки един министър е длъжен да направи нещо, Цецка Цачева очевидно също не желае. Този проблем за липсата на диалог не е само в това министерство. Редно е всеки гражданин да може да се обърне към дадена структура. Започвам да си мисля, че хората в правосъдното министерство се страхуват да работят, за да не направят някоя грешка. Давам ви отново пример със закона за продажбата на деца. Очевидно е променен, след като някой е имал интерес и си е платил. Какво им пречи да го променят? Явно ще има проблем за тях.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 23 Август 2018 09:21
  И Цецка Цачева се включи с анализ на Обръщението на президента – било едностранно и опозиционно

  „Румен Радев поднесе едностранно фактите в обръщението си към нацията, ако не знаех кой го е произнесъл, щях да го разчета като лидер на опозицията”. Така квалифицира правосъдната министърка Цецка Цачева пред bTV изявлението на президента, който говори за икономически интереси в част от законовите текстове.

  В отговор на въпроса лобистки ли са законите, които гласува парламентът, тя обаче не отрече: „Има отделни примери, които би могло да се допуска, че има такива закони, но да се лепи етикет на цялата законодателна дейност, която е прозрачна, е пресилена теза”.

  Според Цачева Румен Радев е поднесъл „едностранно” фактите в своето Обръщение към нацията. „Ако не знаех кой е произнесъл тези думи, щях да ги разчета като лидер на опозицията”, отбеляза тя.

  Цачева каза още, че се очаква през следващата седмица Европейската комисия в новия си доклад по Механизма за сътрудничество и проверка да похвали усилията на институциите у нас.

  По повод корупционния скандал в Държавната агенция за българите в чужбина, Цачева коментира, че още от момента, в който е поела поста, се работело по конкретни проблеми, сред които на първо място е удостоверението за български произход, което често не може да стъпи на документални доказателства заради унищожаването на всякакви с това архиви в съседни държави.

  Тя е категорична, че не било политическа саморазправа уволнението на подалата множество сигнали за участието на политици националисти в престъпни практики служителка в правосъдното министерство Катя Матева.

  Цачева посочи, че инспекторатът на Министерския съвет е довел до образуването на дисциплинарно производство заради загубени преписки и 17 000 молби, оставени без последствия. Освен това от ДАНС ѝ е бил отнет допускът до класифицирана информация, а прокуратурата ѝе образувала досъдебно производство.

 • Четвъртък, 23 Август 2018 09:21
  Цачева: България няма как да оттегли подписа си от Истанбулската конвенция

  Все още няма официална позиция дали България да се присъедини към Глобалния пакт за миграцията на ООН

  Българската държава няма да оттегли подписа си от Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, защото такава процедура не съществува. Това съобщи министърът на правосъдието Цецка Цачева пред радио "Дарик".

  Едновременно с това страната вече е информирала европейските институции и Съда на ЕС в Люксембург, че не може да я прилага след решението на Конституционния съд.

  Цачева добави, че на седмица по петдесетина неправителствени организации отправят към нея искане България да оттегли подписа си под международния документ, наричан за кратко "Истанбулската конвенция" по името на града, където е приет.

  България е подписала конвенцията през 2016 г., но тя не е ратифицирана от българския парламент. По думите на Цачева това вече не е и възможно след като Конституционният съд се е произнесъл, че конвенцията противоречи на българската конституция и "с това приключва темата".

  България няма да даде съгласие Европейският съюз като цяло да се присъедини към конвенцията, въпреки че е ратифицирана от други страни - членки, добави правосъдният министър.

  В отговор на въпрос Цачева каза, че все още няма оформена официална позиция по това дали България трябва да се присъедини към Глобалния пакт за миграцията на ООН, но предстои тя да се обсъжда във външната комисия на парламента с участието на министерствата на външните и вътрешните работи и на социалната политика.

 • Четвъртък, 23 Август 2018 09:21
  700 хиляди лв. бонуси за „постигнати резултати” и „стимулиране” за времето без Търговски регистър

  Скандалното е, че са наградени хора, които от една година са били наясно, че системата може да се срине и това личи от мотивите, с които година по-рано е обявена обществена поръчка за разширяване на архива й.

  В Агенцията по вписвания си раздадоха 700 000 лв. бонуси точно за периода, когато Търговският регистър се срина за 18 дни. През октомври са били разпределени 700 хил. лв. "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати" за юли, август и септември.

  „Разпоредбите на наредбата и на вътрешните правила са стриктно спазени”, заяви по този повод на извънреден брифинг в Министерство на правосъдието министър Цецка Цачева.

  По думите й, когато е имало икономии, са се раздавали бонуси. „Това е изключително правомощие на изпълнителния директор. Още рано тази сутрин аз съм разпоредила извършването на проверка, която да ми даде отговор на въпроса спазена ли е наредбата“, коментира Цачева.

Оставете коментар