Сряда, 19 Септември 2018
Четвъртък, 23 Август 2018 09:21

Любомир Данков пред BIG5: Ще замерям Цачева с краставици, защото с нея няма друг контакт, а държавата ни продължава да е оазис за продажба на деца

Любомир Данков излиза на протест на 12-и септември. Той се закани да замеря с криви краставици и патладжани сградата на Министерството на правосъдието, с което вече години наред не може да влезе в диалог. Данков настоява да се промени закона, който позволява лесната продажба на деца. 

- Г-н Данков, какъв е поводът за протеста ви срещу Министерството на правосъдието?

- Ще протестираме срещу това, че с Министерството на правосъдието не могат да се направят никакви контакти. Гражданските организации са тотално изолирани. Изключваме организациите, които са на бюджетна издръжка и само се водят, че вършат някаква дейност, която да коригира управляващите. Конкретният повод, заради който се събираме е грубото неуважение към защитата на правата на човека и подкрепата към организираната престъпност, която прави министерството. Още през 2009 г. в Семейния кодекс бяха направени промени, с които на практика се подкрепя продажбата на деца. Беше ограничена възможността да се оспори произходът на дете, което е извънбрачно. Това означава само едно – че у нас деца се продават по един много лесен начин. Гинекологът, който се крие зад жената, когато разбере, че има намерения и склонност жената да не задържи детето си, намира по свои схеми семейства, като от него съпругът припознава детето. След един месец майката дава право за осиновяване, съпругата на вече припознатото от мъжа семейство го осиновява и нещата приключват. Като се ограничи правото това да се оспори от други хора, фактически се дава сигурност, че сделката няма как да се развали.

- От кога се опитвате да влезете в диалог с правосъдния министър Цецка Цачева?

- Още от 2010 г. съм започнал контакт по този въпрос. Това не е изобщо практика само при ромите. Аз също съм засегнат от това нещо. Моето дете е на 8 години и още не мога да се добера до съда, за да докажа произхода му. То беше продадено от майка му, която изобщо не е ромка, но понякога жените изпадат в някакви особени ситуации като пред- и следродилна депресия. Правят някакви глупости. През декември 2016 г. излезе решение по този въпрос, което влезе през март 2017 г. Правосъдното министерство няма накъде да ходи, освен да спазва закона. Още преди решението министерството си призна за грешката и че законодателството благоприятства продажбата на деца. Явно обаче има интереси нищо да не се случва, тъй като мина достатъчно дълго време. Става въпрос за няколко думи, които трябва да се променят в закона. През всичките тези години сме се опитвали да направим много сериозен диалог с правосъдното министерство. Има проблеми например със закона за защита от домашно насилие. Хора, които не са жертви, ги използват, за да постигнат предимство в бракоразводния процес. От друга страна – истинските жертви, които нямат средства за адвокати, не получават никаква защита по закона. Общували сме за родителските конфликти. Става дума за проблеми, при които след раздялата има уж механизъм родителите да имат връзка с детето. Нищо обаче не се получава, не ни обръщат внимание и очевидно не искат да работят.

- Какви мерки трябва да бъдат взети, за да се промени работата на министерството? Оставката на Цецка Цачева достатъчен аргумент ли е за протеста ви?

- Истината е, че който и министър да вземете, и Маргарита Попова, и Дияна Ковачева, и Зинаида Златанова, и големият реформатор Христо Иванов… министерството е на трагично ниво. Нищо не се получава. Всеки един министър е длъжен да направи нещо, Цецка Цачева очевидно също не желае. Този проблем за липсата на диалог не е само в това министерство. Редно е всеки гражданин да може да се обърне към дадена структура. Започвам да си мисля, че хората в правосъдното министерство се страхуват да работят, за да не направят някоя грешка. Давам ви отново пример със закона за продажбата на деца. Очевидно е променен, след като някой е имал интерес и си е платил. Какво им пречи да го променят? Явно ще има проблем за тях.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 23 Август 2018 09:21
  Протестиращи замерят Цачева с краставици и патладжани

  На 12-и септември в сряда се организира протест срещу липсата на адекватен диалог с Министерството на правосъдието и за оставката на Цецка Цачева. След 8 часа пред сградата до Народния театър на ъгъла на Славянска и Бенковски ще полетят криви краставици и патладжани срещу правосъдната министърка. Приемат се предложения за включване в мотивите на откази за адекватни действия по проблеми, изискващи законодателни промени, които са в компетенцията на министерството.

  Припомняме, че тя е в центъра на скандала с изчезването на Търговския регистър и бъркотията в икономиката, който беше създаден. От БСП поискаха оставката ѝ, но все още тя не е решила как да постъпи при създадената ситуация. 

 • Четвъртък, 23 Август 2018 09:21
  Деница Златева: От февруари Цачева знае за проблеми в Агенцията по вписванията, трябва да подаде оставка

  За краха на Търговския регистър политическа отговорност трябва да поеме с оставката си правосъдният министър Цецка Цачева, която е принципал на Агенцията по вписванията. Това заяви зам.-председателят на БСП Деница Златева.

 • Четвъртък, 23 Август 2018 09:21
  В изчакване на новините от МС: Изчезна Цецка Цачева, предстои ремонт на кабинета, намерихме място на Лиляна Павлова

  След като нямаме Търговски регистър, изчезна и сайтът на правосъдното министерство. В очакване сме на още по-страшни новини. Изчезването на сградите на правосъдието, някои от които отдавна служат за библиотеки, гълъбарници и складове на потънали в прах архиви. Очакваме дори и изчезването на самата министърка Цецка Цачева. 

  Бившата шефка на парламента беше извикана от Бойко Борисов за спешна спявка, след като министерството ѝ стана основна тема за подигравки в социалните мрежи. Както винаги, след подобни лични разговори между колеги не става особено ясно за какво са си говорили, защото... са лични. 

  Не са тайна обаче приказките през последните месеци за смяната на Цачева, която отдавна се готви за уютното място на конституционен съдия, а на нейното място да седне външният министър Екатерина Захариева. Нейният пост пък най-логично може да заеме останалата без работа Лиляна Павлова. Освен ако румънските ни съседи не я искат за министър на европейското си председателство догодина. На мушка е още вътрешният министър Валентин Радев, който засега с Танталови мъки и заловени фалшиви дъвки "Орбит" и ароматни борчета за коли се опитва да закрепи положението. Засега премиерът привидно е спокоен и повтаря на предизборните си обиколки за вотовете през 2019 г., че правителството е добре и караниците между партньорите му са напълно естествен процес в демокрацията. Очевидно за момента самият той се чуди какво да прави и до какво биха довели козметичните промени в кабинета му. За негово щастие приключва летният сезон и поне ще му се махнат от главата шумните дискотеки на Валери Симеонов и на Волен Сидеров. Тепърва обаче предстоят въпросите, на които трябва да отговаря.  

  Васил Василев, BIG5

Оставете коментар