Събота, 20 Април 2019
Понеделник, 27 Август 2018 12:35

Нейчо Неев пред BIG5: Премиерът ни или е адски глупав, или просто защитава глупостите по пътищата

Премиерът излиза и оправдава някакви глупости, като че ли или участва в това престъпление, или е адски глупав. Не може да кажеш за Търговския регистър, че били дадени някакви си пари за дисковете, които били евтини. Бойко Борисов знае ли, че когато се прави задание за проекти, трябва да си наясно какво се случва? Заданието посочва какъв е проектът и колко ще струва, а не обратното. Водил съм още Асен Гагаузов и съм му показвал как нищо не се прави по стандарт по пътищата, но всеки иска да е евтино и да краде от проекти, коментира жестоката катастрофа край Своге бившият транспортен министър Нейчо Неев пред BIG5. 

- Г-н Неев, кой е виновен за поредната трагедия по пътищата?

- Навсякъде цари пълно безхаберие. Говорят се лъскави думи, а няма никаква компетентност. Сутринта си мислих точно това, че глупостта е завладяла България от горе до долу. Не може некомпетентни хора, които не са ходили на училище и им липсва всякаква наблюдателност да управляват. Трябва ни министър-председател, който като мине, да се впечатли от проблемите, както и да има свой екип, който да изпълнява задачите си. Когато навремето исках да има дисциплина, всички скочиха срещу мен – защо влаковете да са чисти, защо България да е чиста. Сега викат по радиото и по телевизиите, че щели да я изчистят… Всичко обаче се прави за пари и за реклама по сутрешните блокове. Чисти се всеки ден и се работи! Първо трябва да познаваш психологията на народа си. При нас компромисите и началниците се избират, за да се радват родителите им. Когато изберем някого в България, първото нещо е да трябва да му се радваме и да се впечатляваме от него, да го каним на банкети и т.н. По този път съм водил какви ли не инженери. Още Асен Гагаузов, като правеше нещо съм му казвал, че не е по стандарт. Всичко, което става у нас, е глупаво.

- На същия път, на който стана катастрофата ли сте водили бившия министър Гагаузов?

- Не само, но и към Монтана. Премиерът днес постоянно се бие в гърдите, че приема обекти, а не трябва да действа по този начин. Навремето на мен всички ми се сърдеха, че ходех да проверявам всичко. На мен ми е ясно, че всички надолу влизат в комбинации. След това ще ти изкарат 1000 луксозни думи. На това отгоре после премиерът излиза и оправдава някакви глупости, като че ли или участва в това престъпление, или е адски глупав. Не може да кажеш за Търговския регистър, че били дадени някакви си пари за дисковете, които били евтини. Бойко Борисов знае ли, че когато се прави задание за проекти, трябва да си наясно какво се случва? Заданието посочва какъв е проектът и колко ще струва, а не обратното. Не може да казваш „вземете го направете, искаме най-ниски цени“. Няма я главата на държавата.

- Вчера и днес чухме куп версии за трагедията. Какво е вашето обяснение?

- Страната ни е много малка. Имах двама зам.-министри в транспортното министерство. Казаха ми да си сложа още един, защото съм имал право на пет. Казах им: „Хора, няма работа за мен, вие искате да сложа още пет души“. Какво има толкова? Имах едно фалирало предприятие БДЖ, което го вдигнах за една седмица, едно ограбвано с чували летище „Балкан“, на което върнах парите. На Вилхелм Краус оставих 40 млн. долара, които потрошиха за вили на Копитото. На ЕРВ бях направил парите да са гаранция за летщето, а не омански фондове и Катар да пипат. В момента аз съм несъвместим с министрите на транспорта. Виждам назначения на некъдърни дъщери и синове, жени и деца… Събират се, за да правят далавери. Не може да строиш пътища, дори и да си премиер, ако не си прочел за една седмица правилата. Има инструкции и чертежи. Длъжен си! Тези документи са простички. Отиваш и виждаш, че мантинелите в дадена отсечка може да се почистят, а не да ги сменяш, за да се облагодетелства дадена фирма. Имаш поръчка за 12 см. асфалт, но слагаш 2-4 см. По-добре направи 5 км път, но да е качествен. Вижте какви министри има? Може ли от една Теменужка да стане министър? Отишла да види машините в ТЕЦ „Марица“. Какво разбира от тях? Как ще се оправи пътното движение, като навсякъде се продава алкохол и има бинго зали? Всичко работи за разлагане на нацията. Ще се избиваме, докато си намерим човек, който се вълнува от България и може да забелязва проблемите.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар