Сряда, 19 Септември 2018
Понеделник, 27 Август 2018 12:35

Нейчо Неев пред BIG5: Премиерът ни или е адски глупав, или просто защитава глупостите по пътищата

Премиерът излиза и оправдава някакви глупости, като че ли или участва в това престъпление, или е адски глупав. Не може да кажеш за Търговския регистър, че били дадени някакви си пари за дисковете, които били евтини. Бойко Борисов знае ли, че когато се прави задание за проекти, трябва да си наясно какво се случва? Заданието посочва какъв е проектът и колко ще струва, а не обратното. Водил съм още Асен Гагаузов и съм му показвал как нищо не се прави по стандарт по пътищата, но всеки иска да е евтино и да краде от проекти, коментира жестоката катастрофа край Своге бившият транспортен министър Нейчо Неев пред BIG5. 

- Г-н Неев, кой е виновен за поредната трагедия по пътищата?

- Навсякъде цари пълно безхаберие. Говорят се лъскави думи, а няма никаква компетентност. Сутринта си мислих точно това, че глупостта е завладяла България от горе до долу. Не може некомпетентни хора, които не са ходили на училище и им липсва всякаква наблюдателност да управляват. Трябва ни министър-председател, който като мине, да се впечатли от проблемите, както и да има свой екип, който да изпълнява задачите си. Когато навремето исках да има дисциплина, всички скочиха срещу мен – защо влаковете да са чисти, защо България да е чиста. Сега викат по радиото и по телевизиите, че щели да я изчистят… Всичко обаче се прави за пари и за реклама по сутрешните блокове. Чисти се всеки ден и се работи! Първо трябва да познаваш психологията на народа си. При нас компромисите и началниците се избират, за да се радват родителите им. Когато изберем някого в България, първото нещо е да трябва да му се радваме и да се впечатляваме от него, да го каним на банкети и т.н. По този път съм водил какви ли не инженери. Още Асен Гагаузов, като правеше нещо съм му казвал, че не е по стандарт. Всичко, което става у нас, е глупаво.

- На същия път, на който стана катастрофата ли сте водили бившия министър Гагаузов?

- Не само, но и към Монтана. Премиерът днес постоянно се бие в гърдите, че приема обекти, а не трябва да действа по този начин. Навремето на мен всички ми се сърдеха, че ходех да проверявам всичко. На мен ми е ясно, че всички надолу влизат в комбинации. След това ще ти изкарат 1000 луксозни думи. На това отгоре после премиерът излиза и оправдава някакви глупости, като че ли или участва в това престъпление, или е адски глупав. Не може да кажеш за Търговския регистър, че били дадени някакви си пари за дисковете, които били евтини. Бойко Борисов знае ли, че когато се прави задание за проекти, трябва да си наясно какво се случва? Заданието посочва какъв е проектът и колко ще струва, а не обратното. Не може да казваш „вземете го направете, искаме най-ниски цени“. Няма я главата на държавата.

- Вчера и днес чухме куп версии за трагедията. Какво е вашето обяснение?

- Страната ни е много малка. Имах двама зам.-министри в транспортното министерство. Казаха ми да си сложа още един, защото съм имал право на пет. Казах им: „Хора, няма работа за мен, вие искате да сложа още пет души“. Какво има толкова? Имах едно фалирало предприятие БДЖ, което го вдигнах за една седмица, едно ограбвано с чували летище „Балкан“, на което върнах парите. На Вилхелм Краус оставих 40 млн. долара, които потрошиха за вили на Копитото. На ЕРВ бях направил парите да са гаранция за летщето, а не омански фондове и Катар да пипат. В момента аз съм несъвместим с министрите на транспорта. Виждам назначения на некъдърни дъщери и синове, жени и деца… Събират се, за да правят далавери. Не може да строиш пътища, дори и да си премиер, ако не си прочел за една седмица правилата. Има инструкции и чертежи. Длъжен си! Тези документи са простички. Отиваш и виждаш, че мантинелите в дадена отсечка може да се почистят, а не да ги сменяш, за да се облагодетелства дадена фирма. Имаш поръчка за 12 см. асфалт, но слагаш 2-4 см. По-добре направи 5 км път, но да е качествен. Вижте какви министри има? Може ли от една Теменужка да стане министър? Отишла да види машините в ТЕЦ „Марица“. Какво разбира от тях? Как ще се оправи пътното движение, като навсякъде се продава алкохол и има бинго зали? Всичко работи за разлагане на нацията. Ще се избиваме, докато си намерим човек, който се вълнува от България и може да забелязва проблемите.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 27 Август 2018 12:35
  Борисов прецаквал Станишев с контрабандни цигари

  "Разпространението на контрабандни цигари у нас за първи път падна под 5%". Това отчете властта по време на представянето на резултатите от второто тримесечие на 2018 г. за незаконната търговия. Най-разпространените марки контрабандни късове са били "Марлборо" и любимите на Сергей Станишев "Карелия". Оказва се, че от години бившият премиер е бил прецакан да пуши понякога нелегални цигари заради немърливостта на МВР. 

  За това тримесечие контрабандата в страната е 4,5%, в сравнение с първото, когато е почти 6%. Има градове, в които контрабандните цигари растат. В Хасково те са 15,3%, във Велико Търново – 13,3%, в Плевен – 10,7% и Перник – 10%. „Стотиците милиони и милиарди, които се събраха в бюджета са факт”, каза премиерът Бойко Борисов по време на представяне на резултатите. 

  „Не ме учудва, че вече сме под 10%. Мисля, че в следващите месеци ще ги задържим. Когато парите са вътре в бюджета, дори и най-добрите анализатори и критици не могат да не го отчетат. Това е директен удар срещу корупцията, защото тези пари десетилетия наред замърсяваха политическата среда”, коментира още Борисов.

 • Понеделник, 27 Август 2018 12:35
  Сидеров заподозря Бъчварова в пропаганда срещу кабинета

  Беше излишно това упорство от страна на президента, каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на Обединените патриоти и лидер на "Атака" Волен Сидеров.

  Радвам се, че той се е коригирал, защото иначе влизахме в един конфликт, от който нямаше нужда. Следваше една битка напук, която е излишна и вредна за държавата. Така че поздравявам го за решението, не може държавата да стои без вътрешен министър. Всяко безвластие води до хаос, заяви Сидеров по повод подписването на указа за освобождаването на кандидата за министър на вътрешните работи Младен Маринов от поста главен секретар на МВР.

  Идеята на коалиционния съвет беше да се коригира това недоразумение, че той не е уведомен, което явно е засегнало неговото честолюбие. След като това беше беше направено, бавенето щеше да е тенденциозно, добави председателят на ПГ на Обединените патриоти.

  Нека това да е поука за бъдещи действия и да не оставя съмнения за пренебрегване и незачитане. Понякога липсата на разговор води до изостряне и излишно напрежение, посочи Сидеров.

  В отговор на въпрос за отношенията в Обединените патриоти, Сидеров заяви, че за подкрепата на кабинета коалиционните партньори са единни, а за оставките на тримата мнинистри са на различни мнения. Това обаче не пречи на гласуването на новите министри, там и трите партии сме "за", уточни Волен Сидеров.

  Той каза, че продължава да е на мнение, че началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова е неподходяща за поста. Избор на премиера е Румяна Бъчварова за шеф на кабинета, но ще продължа да напомням, защото е важна позиция. Нямам нищо лично, но виждаме, че някои от ударите срещу правителството дойдоха от приближени до шефа на кабинета. Не мога да коментирам дали има пряка връзка, но не е логично роднините на шефа на кабинета да са в противниковия лагер и да правят такива публикукации. Говоря за дописките срещу Манолев, които си бяха удар под кръста, непозволен, с който се прави опит да се блокира работата на правителството. На всеки кандидат-министър може да му се изкара такава рядка плетка, в която да излезе виновен. Има знаци, че шефът на кабинета може да саботира премиера. Когато имаш връзки с кръг, който назначаваше министри, да има такава обвързаност, за мен е конфликт на интереси. За мен тук премиерът се огъна за Манолев, но това е лично мое мнение, каза още Волен Сидеров.

 • Понеделник, 27 Август 2018 12:35
  Амбицията на Борисов била да станем финансов рай за инвестиции

  „Финансовата стабилност е нещо, което се оценява след време. Преди два месеца ние намалихме външния дълг на България. В първата двойка на Европа сме. Поколенията след нас имат 25% външен дълг. БВП расте и то трайно“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на бизнес-закуската на Американската търговска камара.

  Темата на срещата е „Трансатлантическите отношения между България и САЩ в контекста на глобалните икономически промени“.

  „Аз се радвам, когато се откриват заводи, производства. Това е полезно за България. В сферата на земеделието и на ИТ сектора нещата се развиват изключително добре“, обясни премиерът. Той напомни е, че безработицата в момента е на най-ниските си нива. „В момента тя е под 5%. И сега дори трудно намираме работници“, добави Борисов.

  „22 години България е във валутен борд. Ние сме се научили да живеем в него, 2 лева=1 евро. 10% е плоският данък. В България има най – добрите условия за правене на бизнес“, напомни премиерът.

  Борисов не пропусна и да коментира темата Западни Балкани. „Тя беше сложена от България на масата“, напомни той и добави: „Това е най – сложната тема. В Западните Балкани имаме 4 – 5 стратегически играча“.

Оставете коментар