Петък, 16 Ноември 2018
Понеделник, 27 Август 2018 12:35

Нейчо Неев пред BIG5: Премиерът ни или е адски глупав, или просто защитава глупостите по пътищата

Премиерът излиза и оправдава някакви глупости, като че ли или участва в това престъпление, или е адски глупав. Не може да кажеш за Търговския регистър, че били дадени някакви си пари за дисковете, които били евтини. Бойко Борисов знае ли, че когато се прави задание за проекти, трябва да си наясно какво се случва? Заданието посочва какъв е проектът и колко ще струва, а не обратното. Водил съм още Асен Гагаузов и съм му показвал как нищо не се прави по стандарт по пътищата, но всеки иска да е евтино и да краде от проекти, коментира жестоката катастрофа край Своге бившият транспортен министър Нейчо Неев пред BIG5. 

- Г-н Неев, кой е виновен за поредната трагедия по пътищата?

- Навсякъде цари пълно безхаберие. Говорят се лъскави думи, а няма никаква компетентност. Сутринта си мислих точно това, че глупостта е завладяла България от горе до долу. Не може некомпетентни хора, които не са ходили на училище и им липсва всякаква наблюдателност да управляват. Трябва ни министър-председател, който като мине, да се впечатли от проблемите, както и да има свой екип, който да изпълнява задачите си. Когато навремето исках да има дисциплина, всички скочиха срещу мен – защо влаковете да са чисти, защо България да е чиста. Сега викат по радиото и по телевизиите, че щели да я изчистят… Всичко обаче се прави за пари и за реклама по сутрешните блокове. Чисти се всеки ден и се работи! Първо трябва да познаваш психологията на народа си. При нас компромисите и началниците се избират, за да се радват родителите им. Когато изберем някого в България, първото нещо е да трябва да му се радваме и да се впечатляваме от него, да го каним на банкети и т.н. По този път съм водил какви ли не инженери. Още Асен Гагаузов, като правеше нещо съм му казвал, че не е по стандарт. Всичко, което става у нас, е глупаво.

- На същия път, на който стана катастрофата ли сте водили бившия министър Гагаузов?

- Не само, но и към Монтана. Премиерът днес постоянно се бие в гърдите, че приема обекти, а не трябва да действа по този начин. Навремето на мен всички ми се сърдеха, че ходех да проверявам всичко. На мен ми е ясно, че всички надолу влизат в комбинации. След това ще ти изкарат 1000 луксозни думи. На това отгоре после премиерът излиза и оправдава някакви глупости, като че ли или участва в това престъпление, или е адски глупав. Не може да кажеш за Търговския регистър, че били дадени някакви си пари за дисковете, които били евтини. Бойко Борисов знае ли, че когато се прави задание за проекти, трябва да си наясно какво се случва? Заданието посочва какъв е проектът и колко ще струва, а не обратното. Не може да казваш „вземете го направете, искаме най-ниски цени“. Няма я главата на държавата.

- Вчера и днес чухме куп версии за трагедията. Какво е вашето обяснение?

- Страната ни е много малка. Имах двама зам.-министри в транспортното министерство. Казаха ми да си сложа още един, защото съм имал право на пет. Казах им: „Хора, няма работа за мен, вие искате да сложа още пет души“. Какво има толкова? Имах едно фалирало предприятие БДЖ, което го вдигнах за една седмица, едно ограбвано с чували летище „Балкан“, на което върнах парите. На Вилхелм Краус оставих 40 млн. долара, които потрошиха за вили на Копитото. На ЕРВ бях направил парите да са гаранция за летщето, а не омански фондове и Катар да пипат. В момента аз съм несъвместим с министрите на транспорта. Виждам назначения на некъдърни дъщери и синове, жени и деца… Събират се, за да правят далавери. Не може да строиш пътища, дори и да си премиер, ако не си прочел за една седмица правилата. Има инструкции и чертежи. Длъжен си! Тези документи са простички. Отиваш и виждаш, че мантинелите в дадена отсечка може да се почистят, а не да ги сменяш, за да се облагодетелства дадена фирма. Имаш поръчка за 12 см. асфалт, но слагаш 2-4 см. По-добре направи 5 км път, но да е качествен. Вижте какви министри има? Може ли от една Теменужка да стане министър? Отишла да види машините в ТЕЦ „Марица“. Какво разбира от тях? Как ще се оправи пътното движение, като навсякъде се продава алкохол и има бинго зали? Всичко работи за разлагане на нацията. Ще се избиваме, докато си намерим човек, който се вълнува от България и може да забелязва проблемите.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 27 Август 2018 12:35
  Борисов от Солун: Приемам поканата на президента Радев

  Премиерът Бойко Борисов прие поканата на президента Румен Радев, който по-рано днес го покани на среща, за да представи визията си за справяне с корупцията по високите етажи на властта:

  „Готов съм да приема лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и да изслушам неговата визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далече напред по темпове на икономически растеж и качество на живот”.

  Чрез поканата си президентът отговори на критиката на Бойко Борисов,  че е приел лидера на БСП Корнелия Нинова, която му представила "Визия за България” на БСП, а не приемал Менда Стоянова и Владислав Горанов, които да му представят вижданията си за промените в данъчните закони.

  В тази връзка днес Радев апелира: „Нека не бъркаме закон с визия. Вече много ясно поясних, че няма как президентът да обсъжда с депутати закони, които са в процес на изготвяне”.

  "Приемам поканата на президента. Надявам се, че до срещата ни държавният глава ще се запознае поне с четиригодишната ни визия за управление на кабинета, както и с доклада на Еврокомисията, и заедно да ги дискутираме!", заяви Борисов от Солун.

  Правителствената информационна служба официално обяви, че премиерът приема поканата на президента:

  „Във връзка с медийни запитвания информираме, че министър-председателят Бойко Борисов приема поканата на президента Румен Радев за разговор. Премиерът Борисов изразява надежда, че до срещата им държавният глава ще се запознае с четиригодишната програма за управление на кабинета, както и с последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, за да ги дискутират заедно”. 

 • Понеделник, 27 Август 2018 12:35
  Задочен диалог в Конструкцията

  Докога Борисов и Цветанов ще се извиняват заради обидите на НФСБ към българските граждани?

  Действащи лица:

  Бойко Борисов – министър-председател и председател на ПП ГЕРБ

  Цветан Цветанов – председател на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на ГЕРБ

  Валери Симеонов – вицепремиер и председател на НФСБ

  Валентин Касабов – народен представител от НФСБ

  Петър Петров – народен представител от НФСБ

  Хор – протестиращи граждани от всички български градове, които желаят да останат да живеят в България, а не в Конструкцията

  Валери Симеонов (16.10.): Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца, без грам майчинско чувство и грижа за тях. Просто ги използваха като инструмент за постигането на техните чисто материални цели.

  Бойко Борисов (19.10.): Aз мога и като премиер, и като човек да им каже (бел.ред. – на майките) голямо извинявай за това, че така са обидени. На мястото на Валери Симеонов също щях да поднеса извиненията си, защото му познавам езика - той съвсем по друг начин иска да го каже, но аз не съм му адвокат, за да излизам да го защитавам. Той е достатъчно голям и достатъчно опит има явно в медиите, и достатъчно често се изявява, да не кажа ежедневно. Така че да излезе и да обясни какво е имал предвид. Такъв език е първо – недопустим, второ - не е правилен. Нещастието на хората не трябва да бъда използвано.

  Бойко Борисов (22.10.): Аз мога да му поискам оставката (бел. ред. - на Валери Симеонов), но това няма правна стойност. Ако тръгна силово да искам неговата оставка, както настояват майките, това означава, че мигновено ще се счупи цялата конструкция.

  Валери Симеонов (24.10.): По настояване на Коалиционния съвет аз поднасям своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от моето изказване в интервю по телевизия „Скат”.

  Валентин Касабов (11.11.): Зад протеста на майките на деца с увреждания стоят лумпени, хора на бившата кметица Иванчева, платени лица, некакви зелени и сбъркани хора.

  Бойко Борисов (15.11.): Съжалявам. Извиних се от негово име. И ми е мъчно, и ме е яд! С едно непремерено и обидно за майките изказване  на вицепремиера Валери Симеонов, той ни върна обратно, след като доста поработихме, особено с майките с увреждания, и се разбрахме и за времето, и за законите, и за промените.

  Валентин Касабов (15.11.): Кои и какви са тези, които протестират. Вижте ги. Голяма част са лумпени, другата част са мутри. Казвам го за тези, които блокират пътищата и магистралите.

  Петър Петров (15.11.): Тези деца (бел.ред. - деца с увреждания), е моето дълбоко убеждение, че трябва да бъдат дадени в домове, където с тях да се занимават специалисти. Според мен е възмутително, че те (бел. ред. - протестиращите майки) отказаха ваучери с част от тези пари, с които те да могат ползват специализирана медицинска помощ и поискаха парите, това не е правилно.

  (няколко часа по-късно): Изобщо не съм казвал, че децата с увреждания трябва да бъдат оставени в домове, за да могат майките им да работят.

  Цветан Цветанов (16.11.): Не съм чул коментарите, които е направил колегата народен представител. Но мога да кажа, че подобни изказвания не бих направил, нито пък колега от нашата парламентарна група. И в тази насока мога само да се извиня за тези неудобства, които създаваме, и всички тези противоречия, които могат да възникнат в обществото. Така е в политиката – трябва по някой път да се извиняваш за други грешки.

  Хор (25 поредни дни): Оставка!

  Бел.ред. - Основна черта в гръцките трагедии е противопоставянето на пасивния хор на активните актьори.

  BIG5

 • Понеделник, 27 Август 2018 12:35
  Президентът Радев: Готов съм да приема лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и да изслушам неговата визия

  Нека не бъркаме закон с визия. Вече много ясно поясних, че няма как президентът да обсъжда с депутати закони, които са в процес на изготвяне, заяви държавният глава по повод ветото на Закона за корпоративното подоходно облагане.

  Никога не съм наричал България "блато", каза президентът в отговор на обвиненията на шефа на Младежи ГЕРБ.

  „Готов съм да приема лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и да изслушам неговата визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далече напред по темпове на икономически растеж и качество на живот”.

  Това каза президентът и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев пред журналисти след тържественото събрание във Военната академия „Г.С.Раковски“ по повод празника на Сухопътни войски.

Оставете коментар