Събота, 15 Декември 2018
Вторник, 28 Август 2018 12:45

Васил Филипов пред BIG5: “ГБС” и Симеон Пешов са опасни за България! Предупредих Борисов за него, сега нека премиерът отговаря за поразиите му!

"Във властта има посредствени хора, които ще ги запомним с щетите и с упадъка на България. Това, което направи Борисов и се хвана с Пешов, беше отврат. Нищо не свършиха в Булгартрансгаз, а само видяхме далавери. Досега няма нищо построено. Където са пипнали малко, е в пъти по-скъпо. Краде се!", коментира пред BIG5 бившият шеф на "Булгаргаз" Васил Филипов. 

- Г-н Филипов, кой носи вина за скандалните договори между "Главболгарстрой" и "Булгартрансгаз". 

- Симеон Пешов е велик строител, но това, че Бойко го набута да прави газопроводи, е провал и престъпление. През 1997 г. натиснах Пешов да построи сградата на „Булгаргаз“ в Люлин. Преди това беше една мижава мръсна къща. Направих я дворец! След това човекът продължи да съществува, но се хванаха с Бойко Борисов и провалиха всичко читаво, което можеше да се свърши като хората. Започнаха да строят навсякъде и с помощта на Борисов. На Бойко няма да му го простя! Преследвах го и му говорих да не загробва „Газстрой монтаж“. Това е негово престъпление. Това е велика фирма, на която по времето на соца американците дадоха два пъти ембарго за строителство на газопроводи. Продадоха се машините и сега Симеон Пешов е навсякъде и във всичко! За това Бойко трябва да отговаря!

- Защо компаниите на Пешов не могат да построят качествено газопровод?

- Защото не са лицензирани. Едно е да построиш някъде отклонение, друго е да правиш магистрален газопровод. Това са сериозни неща. През 1997 г. в онази мизерии и нямане направих лупинг за 1 година с „Газстрой монтаж“. Втория лупинг по времето на Костов го правиха 15 години. Третия лупинг е няколко пъти по-скъп. Наели са кьораво и сакато да строи и да краде. Накрая щели да строят хъбове… Съгласно конституцията, събира се сганта, правят избори, печелят ги и управляват. Всеки след това обаче трябва да отговаря какво е свършил! Нашата държава е в тотален упадък и избягаха милиони хора. Остават все повече некадърници, които управляват. Във властта има посредствени хора, които ще ги запомним с щетите и с упадъка на България. Това, което направи Борисов и се хвана с Пешов, беше отврат. Нищо не направиха в Булгартрансгаз, а само видяхме далавери. Досега няма нищо построено. Където са пипнали малко да построят, е в пъти по-скъпо. Перспективата е никаква. Прецакаха и интерконекторите. Ние бяхме готови. Ердоган клекна, още не се беше чифтосал с Путин, за да се врежем в турската газопреносна, мрежа. Можехме да получаваме газ и от Тюркменистан, и от Иран, и от Азербайджан. Всичко се провали заради комисионните. Тези хора вече не са само вредни, а и са опасни за съществуването на България.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 28 Август 2018 12:45
  Васко Начев: Ако смятат с един играч на пазара да изградят хъб "Балкан“, не познават нещата

  Има пряко отговорни за това, че България ще бъде осъдена със сума, по-голяма от 70 милиона евро, смята енергийният експерт

 • Вторник, 28 Август 2018 12:45
  "Газпром" потвърди: "Турски поток" ще преминава през България

  "Газпром" планира да участва в процедурата по резервиране на капацитет в рамките на проекта за разширяване на газопреносната система на България, който се реализира от "Булгартрансгаз". Това се казва в съобщение на газовия холдинг, цитирано от ТАСС.

  „Газпром“ следи отблизо развитието на проекта за разширяване на националната газопреносна мрежа на България, изпълняван от „Булгартрансгаз"от българо-турската до българо-сръбската граница. „Газпром" се интересува от този проект и очаква обявяването на процедурата по Фаза 3 за „Отворения сезон“. Към настоящия момент „Газпром" планира да вземе участие в процедурата за запазване на мощности, но решението ще бъде взето като се вземат предвид условията, които ще бъдат известни при обявяването на началото на процедурите от Фаза 3", се казва в съобщението.

  Проектът за разширяване на газопреносната мрежа "Булгартрансгаз"от българо-турската до българо-сръбската граница ще допринесе за повишаване на сигурността на доставките на газ за България, региона и Европейския съюз, и ще добави за ЕС нови пътища за доставка на газ, подчертават още от „Газпром".

  Министърът на енергетиката Теменужка Петкова потвърди новината по време на брифинг в Народното събрание. „Газпром“ пусна официално съобщение, че проява интерес и ще участва в третата обвързваща фаза на пазарния тест, който „Булгарстрансгаз“ ще обяви в началото на декември, свързан с реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура в България“, заяви Петкова. 

 • Вторник, 28 Август 2018 12:45
  БСП подкрепя "Турски поток", за да не се превърнем в газов апендикс

  До момента всички газови проекти ни заобиколиха, припомни Жельо Бойчев от левицата

Оставете коментар