Сряда, 19 Септември 2018
Сряда, 05 Септември 2018 20:05

Андрей Пантев пред BIG5: Още сме с комплекси, щом само изтъкваме, че сами сме си извоювали Съединението, "силните" не ни донесоха успех и исторически поуки

"Гледаме в една посока, към най-силния, който обикновено е обявен за агресор. И нашата държава три пъти е обявявана за агресорка в историята. Нашето усилие винаги да сме със силните досега не ни е дало никаква предупредителна историческа услуга и поука. Самият факт, че изтъкваме, че сами сме си извоювали Съединението на България, свидетелства за нашите вечни комплекси за малоценност. Не трябва да променяме Националния си празник. Ако го нямаше Трети март, нямаше да има и Шести септември". Това заяви пред BIG5 историкът проф. Андрей Пантев по повод Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

- Проф. Пантев, много ваши колеги твърдят, че Съединението трябва да е Национален празник на България на мястото на Трети март, тъй като е извоювано от народа ни без чужда помощ. Съгласен ли сте с подобни твърдения?

- Самият факт, че изтъкваме, че сами сме си извоювали Съединението на България, свидетелства за нашите вечни комплекси за малоценност. Нима опълченците не са извоювали Освобождението ни, естествено, заедно с руснаците? Трети март за мен е по-значима дата, защото, независимо от последвалите разочарования, на европейската политическа карта се появява единица с името България. Повечето държави имат своите символи на национална празнична значимост именно от модерните времена.

- От ДПС, когато още беше председател Лютви Местан, предложиха 24-и май да бъде обявен за национален празник, за да няма кавги с Турция. Щеше ли това да бъде адекватно решение?

- Обявяването на 24-и май за национален празник е принизяване на делото на Кирил и Методий само за нас. Наша заслуга е, че това дело става част от една нова космополитна и християнска цивилизация. Нищо укорително няма в това Трети март да си остане Национален празник, защото без него нямаше да има Шести септември. По Простата причина, че нямаше да има какво да се съединява. 24-и май е значима дата също, но ние сами ще ограничим значението на този велик книжовен подвиг на тогавашните българи. Иначе нямаше как да си обясним как така нашия празник ще го празнуват в Украйна, и в Русия, и в Сърбия? Шести септември също не трябва да остане по-малко важен за нашето самочувствие!

- В много държави Националните празници са в деня, в който са получили своята независимост. Защо у нас това не беше прието?

- При балканските държави независимостта се постига след плюс – минус двайсетина години, когато те се обособяват като национални държави. Така се случва и при Гърция, и при Сърбия, и при Румъния… Сърбия получава независимост едва след Руско-турската война. Ако говорим за САЩ, там е друго, тъй като говорим за едноактна драма и едноактно постижение. Когато свършва войната за Независимостта на САЩ, други забележителни дати там нямат. Не може да копираме всичко само защото е направено там. Трети март за мен си стои като здрава традиция на нашата празничност!

- След 133 години какви са вашите изводи, може ли пак да е „съединена“ България?

- Ако под „съединение“ се разбира единомислие, то такова не може да има, защото дори и не е полезно подобно явление. Има една вътрешна, хоризонтална и битова ненавист, безпаралелна в нашата история, независимо какво сме преживели. Има кавга на опашката. Знаете, при един дребен пътен инцидент – хората се избват, за едно момиче – хората се колят, а за сметка в банката – се тровят. Не че не е било и преди това, но като мащаб всичко е стъписващо за нашето битие. Гледаме в една посока, към най-силния, който обикновено е обявен за агресор. И нашата държава три пъти е обявявана за агресорка в историята. През 1913, 1917, 1947 г. Нашето усилие винаги да сме със силните досега не ни е дало никаква предупредителна историческа услуга и поука.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 05 Септември 2018 20:05
  Гафове на тържествата в Пловдив - възкресиха Ангелакова, Тотев срича като първолак, Марешки се препоти за венеца си

  Тържествата по повод Съединението в Пловдив не минаха без гафове. Кметът на града Иван Тотев едва прочете речта си, запъвайки се и сричайки сякаш я чете за първи път, като обяви, че Съединението ни е националният празник на България. Примерът на градоначалника с лапсусите прихванаха и дикторите на тържеството. Докато обявяваха венците, които се поднасяха, същите те объркаха името на министърката на туризма Николина Ангелкова, като я прекръстиха на великата ни оперна певица Ангелакова, която ни напусна тази година. 

  Това обаче не направи особено впечатление, защото всички погледи на журналистите бяха вперени във венеца на Веселин Марешки, който също беше сред гостите. Докато го носеха войниците, Марешки няколко пъти се припоти от притеснение. Припомняме, че партия "Воля" има горчивия опит с официалните надписи, след като на венец изписа "зам.-прецедател". В социалните мрежи дори започнаха майтапи, че този път Марешки е взел в Пловдив учителката си по български език.

  На честванията присъстваха още председателите на ПГ на ГЕРБ и на БСП Цветан Цветанов и Корнелия Нинова, както и зам.-председателят на НС Явор Нотев. Сред гостите, които изслушаха речта на президента Румен Радев имаше още депутати, политици, сред които и бившият президент Петър Стоянов. 

 • Сряда, 05 Септември 2018 20:05
  Румен Радев: Българският 20 век бе белязан от трагедии, които внесоха разкол в обществото. Дори демокрацията не успя да го излекува

  "Онзи вдъхновен възрожденски народ има една цел- Съединението и я постига с дързост и всеотдайност". Това каза президентът Румен Радев в тържественото си слово по повод 133-тата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. „През септември 1885 година, на седмата година от свободата, българите решават да вземат съдбата си в свои ръце. Не ги спира нищо, нито несправедливите договори, нито враждебността на Великите сили“, обяви той.

 • Сряда, 05 Септември 2018 20:05
  Румен Радев: Имам личен дълг на днешния празник - да благодаря на авиацията

  "Устремът и високата отговорност на военнотранспортната ни авиация остават непроменени през изминалите седем десетилетия". Това каза президентът Румен Радев по време на тържествената церемония по повод 70-ата годишнина създаването на военнотранспортната ни авиация, предаде „Фокус“.

  „За мен е чест и истинско удоволствие да мога лично да ви приветствам по случай 70-ата годишнина от създаването на военнотранспортната авиация на Република България и празника на 16-та транспортна авиационна група. Днес можете да бъдете горди със славната история и постиженията на авиогрупата. Създадена тук на това летище като военнотранспортно поделение от състава на ВВС за тези 7 десетилетия, се сменяше техниката, за да бъде днес една от най-съвременните. Сменяха се хората, но едно остава непроменено – това е устремът и високата отговорност, с която личният състав на група винаги е решавал стоящите пред него задачи“, каза Радев. По думите му тези задачи винаги са били приоритетно свързани с превоз на личен състав, бойна техника, товари, разузнаване, фотографиране. Той посочи, че транспортната авиационна група е важна съставна част на Българските въоръжени сили.

  „Днес освен специалната подготовка вие изпълнявате и високохуманни задачи в интерес на цялото българско общество. Екипажите носят непрекъснато дежурство за аварийно-спасително осигуряване, поддържа се постоянна готовност за авиомедицинска евакуация, за превоз на хора в случай на криза. Неоценима е ролята на военнотранспортната авиация в ситуации, където единствено бързият въздушен транспорт дава надежда за живот на болни, на пострадали, на нуждаещи се от трансплантация. Като командир на ВВС неведнъж съм се убеждавал във вашата висока подготовка и морални качества, за това че сте действали за спасяването на човешки живот в критични ситуации, понякога залагайки своя собствен живот. Зад гърба ви са полети до стотици далечни дестинации на далечни континенти, в които непрекъснато проявявахте висок професионализъм, мъжество и издръжливост. Искам специално да отбележа вашия принос за процесите на дълбока трансформация на военна подготовка“, каза Румен Радев. Той обърна внимание на участията и домакинствата на военнотранспортната ни авиация в международни учения.

  „Днес изпълнявам и един свой личен дълг пред вас. Като ваш командир в задъхания делник, изпълнен със задачи и предизвикателства, не намерих време за благодарност. За това днес използвам повода за вашия празник да изкажа своето дълбоко уважение и благодарност за вашата всеотдайност, вашето дръзновение и смелост, с които пазите силният български авиационен дух и развивате нашата военнотранспортна авиация“, допълни държавният глава. Той се обърна и към ветераните и им изказа своята признателност и благодарност за тяхното себеотрицание, с които са завещали авиационните ценности. „На всички, свързани завинаги с 16-та транспортна авиационна група пожелавам здраве и силен дух, а на личния състав - много енергия и ентусиазъм за следващите отговорни задачи и предизвикателства. Честит празник“, каза още Радев.

Оставете коментар