Сряда, 19 Септември 2018
Сряда, 12 Септември 2018 12:14

Софиянски пред BIG5: Борисов вдига заплатите, за да влезе в Еврозоната, където ЕС го попари. Смяната на министри е лъжа, че държавата е стабилна!

Задават се избори, време беше да се вдигнат парите на хората. Заплатите не ги увеличава премиерът или финансовият министър, а ние. "Аз направих" е в реториката на соца. Първо да се направи реформа в администрацията, която не работи добре, а след това да се увеличават парите в сектора. Една държава, в която 6 министри за по-малко от 2 години подават оставки не е стабилна, а е лъжлива теза за стабилност, каза бившият столичен кмет и бивш служебен премиер Стефан Софиянски пред BIG5.

 - Г-н Софиянски, защо точно в този момент Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов решиха да вдигат с 10% заплатите на администрацията, която е над 400 000 души? Каква е политическата цел?

- Първо, заплатите не ги вдигат Бойко Борисов и Владислав Горанов. Те се вдигат с нашите пари. Едно време при комунизма се говореше така – „аз правя“. Този речник е типичен и за сегашните управляващи. Това трябваше да се случи отдавна. Не само в държавния сектор, а да се създават условия за растеж на работната заплата. Когато си поставиш условие да влезеш в Еврозоната, направете сметка с какви заплати ще бъдем и как ще се съпоставяме с европейците. Трябва да се подредят така приоритетите, че да влезем достойно. Разбира се, че трябва да се качват доходите. В известен смисъл инфлацията е правилна за страната ни.

- Правилно ли е обаче да се вдигат доходи на чиновници, от които масово останалите хора не са доволни?

- Първо трябва да се оптимизира държавната администрация. Ако ние я направим по-ефективна и да я редуцираме до необходимия минимум, за да е ефективна с автоматизация, тогава съвсем естествен ще е и този ръст. Тогава хората, които работят там, ще си заслужат парите. Сегашният хаос в администрацията се дължи на властта. Ако увеличим сега парите в този сектор на калпак, ще загубим съвсем ефективността. Не би било справедливо, защото не се работи ефективно. Администрацията работи според правителството. Когато има слаби министри, цялата структура надолу не работи, защото се подават слаби задачи.

- Бойко Борисов призова бизнеса да последва примера му и да вдигне заплатите. Това прилича ли ви на един вид рекет?

- Не е рекет. Рекет се прави в бизнеса. Към определени бизнесмени има рекет, а към други – покровителство. Това деление прозира доста ясно в обществото. Правителството не е създало добри условия към българския бизнес, не подкрепя експорта, няма добра кампания за достигане на средства до земеделците, до потребителите. Това е работата на администрацията! Ние вървим точно обратното, да вдигаме заплатите, без да се работи!

- Увеличението на заплатите няма ли да доведе до нова вълна от протести? Какво пречи на земеделците утре да излязат и да попитат защо за тях няма пари, а на чиновниците вдигат заплатите?

- Всичко е много прозрачно. Догодина има избори! Промените трябваше да се случат отдавна. Трябваше да има последователност. Първо оптимизираш администрацията. Откога говорим за електронно правителство? То не управлява, а улеснява администрацията, а заплатите щяха да се вдигнат сами! Правителството не работи! Как искате да работи администрацията, когато няма кой да я организира? Българинът трябва да влезе с достойнство в Еврозоната, но ни попариха. Не може да сме там с пенсия от 160 евро. Всички доходи трябва да се качат и да се осигурят условия за растеж на бизнеса! Какъвто постигнаха бившите източни държави. Давам ви пример с румънците, които бяха след нас преди членството в ЕС. Когато всичко това се направи, по естествен път ще ти се качат и заплатите. Политиката на ГЕРБ потапя всичко надолу.

- Ще се промени ли политиката на правителството след оставките на тримата министри?

- Това показва лъжливата теза, че в България има стабилност. На преполовен мандат имаме шест оставки на министри, две неприети – на Теменужка Петкова и на Бисер Петков. За две години шест министри подават оставки, а четири са приети. Стабилност означава стабилен икономически растеж. Ние сме много назад от европейските страни. Ние сме последни в ЕС. А не само че не бягаме по-бързо, за да ги стигнем, а все по-бавно тичаме.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 12 Септември 2018 12:14
  Борисов прецаквал Станишев с контрабандни цигари

  "Разпространението на контрабандни цигари у нас за първи път падна под 5%". Това отчете властта по време на представянето на резултатите от второто тримесечие на 2018 г. за незаконната търговия. Най-разпространените марки контрабандни късове са били "Марлборо" и любимите на Сергей Станишев "Карелия". Оказва се, че от години бившият премиер е бил прецакан да пуши понякога нелегални цигари заради немърливостта на МВР. 

  За това тримесечие контрабандата в страната е 4,5%, в сравнение с първото, когато е почти 6%. Има градове, в които контрабандните цигари растат. В Хасково те са 15,3%, във Велико Търново – 13,3%, в Плевен – 10,7% и Перник – 10%. „Стотиците милиони и милиарди, които се събраха в бюджета са факт”, каза премиерът Бойко Борисов по време на представяне на резултатите. 

  „Не ме учудва, че вече сме под 10%. Мисля, че в следващите месеци ще ги задържим. Когато парите са вътре в бюджета, дори и най-добрите анализатори и критици не могат да не го отчетат. Това е директен удар срещу корупцията, защото тези пари десетилетия наред замърсяваха политическата среда”, коментира още Борисов.

 • Сряда, 12 Септември 2018 12:14
  Сидеров заподозря Бъчварова в пропаганда срещу кабинета

  Беше излишно това упорство от страна на президента, каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на Обединените патриоти и лидер на "Атака" Волен Сидеров.

  Радвам се, че той се е коригирал, защото иначе влизахме в един конфликт, от който нямаше нужда. Следваше една битка напук, която е излишна и вредна за държавата. Така че поздравявам го за решението, не може държавата да стои без вътрешен министър. Всяко безвластие води до хаос, заяви Сидеров по повод подписването на указа за освобождаването на кандидата за министър на вътрешните работи Младен Маринов от поста главен секретар на МВР.

  Идеята на коалиционния съвет беше да се коригира това недоразумение, че той не е уведомен, което явно е засегнало неговото честолюбие. След като това беше беше направено, бавенето щеше да е тенденциозно, добави председателят на ПГ на Обединените патриоти.

  Нека това да е поука за бъдещи действия и да не оставя съмнения за пренебрегване и незачитане. Понякога липсата на разговор води до изостряне и излишно напрежение, посочи Сидеров.

  В отговор на въпрос за отношенията в Обединените патриоти, Сидеров заяви, че за подкрепата на кабинета коалиционните партньори са единни, а за оставките на тримата мнинистри са на различни мнения. Това обаче не пречи на гласуването на новите министри, там и трите партии сме "за", уточни Волен Сидеров.

  Той каза, че продължава да е на мнение, че началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова е неподходяща за поста. Избор на премиера е Румяна Бъчварова за шеф на кабинета, но ще продължа да напомням, защото е важна позиция. Нямам нищо лично, но виждаме, че някои от ударите срещу правителството дойдоха от приближени до шефа на кабинета. Не мога да коментирам дали има пряка връзка, но не е логично роднините на шефа на кабинета да са в противниковия лагер и да правят такива публикукации. Говоря за дописките срещу Манолев, които си бяха удар под кръста, непозволен, с който се прави опит да се блокира работата на правителството. На всеки кандидат-министър може да му се изкара такава рядка плетка, в която да излезе виновен. Има знаци, че шефът на кабинета може да саботира премиера. Когато имаш връзки с кръг, който назначаваше министри, да има такава обвързаност, за мен е конфликт на интереси. За мен тук премиерът се огъна за Манолев, но това е лично мое мнение, каза още Волен Сидеров.

 • Сряда, 12 Септември 2018 12:14
  Амбицията на Борисов била да станем финансов рай за инвестиции

  „Финансовата стабилност е нещо, което се оценява след време. Преди два месеца ние намалихме външния дълг на България. В първата двойка на Европа сме. Поколенията след нас имат 25% външен дълг. БВП расте и то трайно“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на бизнес-закуската на Американската търговска камара.

  Темата на срещата е „Трансатлантическите отношения между България и САЩ в контекста на глобалните икономически промени“.

  „Аз се радвам, когато се откриват заводи, производства. Това е полезно за България. В сферата на земеделието и на ИТ сектора нещата се развиват изключително добре“, обясни премиерът. Той напомни е, че безработицата в момента е на най-ниските си нива. „В момента тя е под 5%. И сега дори трудно намираме работници“, добави Борисов.

  „22 години България е във валутен борд. Ние сме се научили да живеем в него, 2 лева=1 евро. 10% е плоският данък. В България има най – добрите условия за правене на бизнес“, напомни премиерът.

  Борисов не пропусна и да коментира темата Западни Балкани. „Тя беше сложена от България на масата“, напомни той и добави: „Това е най – сложната тема. В Западните Балкани имаме 4 – 5 стратегически играча“.

Оставете коментар