Понеделник, 27 Май 2019
Сряда, 12 Септември 2018 12:14

Софиянски пред BIG5: Борисов вдига заплатите, за да влезе в Еврозоната, където ЕС го попари. Смяната на министри е лъжа, че държавата е стабилна!

Задават се избори, време беше да се вдигнат парите на хората. Заплатите не ги увеличава премиерът или финансовият министър, а ние. "Аз направих" е в реториката на соца. Първо да се направи реформа в администрацията, която не работи добре, а след това да се увеличават парите в сектора. Една държава, в която 6 министри за по-малко от 2 години подават оставки не е стабилна, а е лъжлива теза за стабилност, каза бившият столичен кмет и бивш служебен премиер Стефан Софиянски пред BIG5.

 - Г-н Софиянски, защо точно в този момент Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов решиха да вдигат с 10% заплатите на администрацията, която е над 400 000 души? Каква е политическата цел?

- Първо, заплатите не ги вдигат Бойко Борисов и Владислав Горанов. Те се вдигат с нашите пари. Едно време при комунизма се говореше така – „аз правя“. Този речник е типичен и за сегашните управляващи. Това трябваше да се случи отдавна. Не само в държавния сектор, а да се създават условия за растеж на работната заплата. Когато си поставиш условие да влезеш в Еврозоната, направете сметка с какви заплати ще бъдем и как ще се съпоставяме с европейците. Трябва да се подредят така приоритетите, че да влезем достойно. Разбира се, че трябва да се качват доходите. В известен смисъл инфлацията е правилна за страната ни.

- Правилно ли е обаче да се вдигат доходи на чиновници, от които масово останалите хора не са доволни?

- Първо трябва да се оптимизира държавната администрация. Ако ние я направим по-ефективна и да я редуцираме до необходимия минимум, за да е ефективна с автоматизация, тогава съвсем естествен ще е и този ръст. Тогава хората, които работят там, ще си заслужат парите. Сегашният хаос в администрацията се дължи на властта. Ако увеличим сега парите в този сектор на калпак, ще загубим съвсем ефективността. Не би било справедливо, защото не се работи ефективно. Администрацията работи според правителството. Когато има слаби министри, цялата структура надолу не работи, защото се подават слаби задачи.

- Бойко Борисов призова бизнеса да последва примера му и да вдигне заплатите. Това прилича ли ви на един вид рекет?

- Не е рекет. Рекет се прави в бизнеса. Към определени бизнесмени има рекет, а към други – покровителство. Това деление прозира доста ясно в обществото. Правителството не е създало добри условия към българския бизнес, не подкрепя експорта, няма добра кампания за достигане на средства до земеделците, до потребителите. Това е работата на администрацията! Ние вървим точно обратното, да вдигаме заплатите, без да се работи!

- Увеличението на заплатите няма ли да доведе до нова вълна от протести? Какво пречи на земеделците утре да излязат и да попитат защо за тях няма пари, а на чиновниците вдигат заплатите?

- Всичко е много прозрачно. Догодина има избори! Промените трябваше да се случат отдавна. Трябваше да има последователност. Първо оптимизираш администрацията. Откога говорим за електронно правителство? То не управлява, а улеснява администрацията, а заплатите щяха да се вдигнат сами! Правителството не работи! Как искате да работи администрацията, когато няма кой да я организира? Българинът трябва да влезе с достойнство в Еврозоната, но ни попариха. Не може да сме там с пенсия от 160 евро. Всички доходи трябва да се качат и да се осигурят условия за растеж на бизнеса! Какъвто постигнаха бившите източни държави. Давам ви пример с румънците, които бяха след нас преди членството в ЕС. Когато всичко това се направи, по естествен път ще ти се качат и заплатите. Политиката на ГЕРБ потапя всичко надолу.

- Ще се промени ли политиката на правителството след оставките на тримата министри?

- Това показва лъжливата теза, че в България има стабилност. На преполовен мандат имаме шест оставки на министри, две неприети – на Теменужка Петкова и на Бисер Петков. За две години шест министри подават оставки, а четири са приети. Стабилност означава стабилен икономически растеж. Ние сме много назад от европейските страни. Ние сме последни в ЕС. А не само че не бягаме по-бързо, за да ги стигнем, а все по-бавно тичаме.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар