Вторник, 23 Октомври 2018
Сряда, 03 Октомври 2018 14:37

Арх. Сергей Кузнецов: София има уникален силует на фона на Витоша, не позволявайте небостъргачите да го скрият

Главният архитект на Москва Сергей Кузнецов е сред гостите на Дни на Москва в София и специален гост на Столична община на събитието "Разговори за града". Общото, което свързва двете столици,  е желанието за намаляване на трафика, повече пешеходни и зелени зони и прилагане на идеите на датския урбанист проф. арх. Ян Геел.

Представяме част от интервюто на арх. Сергей Кузнецов за „24 часа”, в което той споделя опита си за справяне с проблемите в Москва и отправя препоръки за развитието на София:

- Арх. Кузнецов, експерт сте по трансформация на обществени места. В момента тече много важен конкурс за София – за нова визия на пл. “Св. Неделя”. След срещата с кмета Йорданка Фандъкова казахте, че може да помогнете с експертна помощ. Какъв съвет бихте дали?

- Договорихме се главният архитект на София Здравко Здравков да ми изпрати информацията за конкурса. Все още не съм виждал материалите, но мога да кажа, че за един конкурс е важно да има добро и качествено техническо задание, авторитетно жури, разбира се, максимално много интересни участници и гаранция, че този проект ще бъде реализиран. Ако всички тези фактори присъстват, може да сте сигурни, че ще имате интересен проект с добра архитектура и той ще бъде обичан от гражданите.

- Също като Москва и София привлече като консултант световноизвестния датски урбанист Ян Геел. Как той ви помогна да преобразите града?

- Знаете ли, сложно ми е да ви кажа дали Ян Геел ни каза нещо ново, но така или иначе работата му в Москва беше важна. Защо? Защото погледът отстрани на един безспорен авторитет за публиката, за управляващите града често тежи повече, отколкото разни и много мнения. И това, че Ян Геел работеше в Москва и даде своите препоръки, в голяма част той потвърди онова, което ние искахме да направим, но авторитетът му се оказа много важен. Работим, като се ориентираме към това, което той ни е препоръчал, макар че вече сме много напред, мина доста време. Той работеше в Москва през 2013 г., не е имал конкретни проекти, всичко беше по-скоро насоки, но това изигра важна роля за вътрешната ни убеденост, че вървим в правилната посока.

- Не сте привърженик на съвременната архитектура с причудливи форми на сградите. В София има сериозни дебати за местата на небостъргачите. Как решихте този проблем със ситито на Москва? Знам, че там част от сградите са готови, а други все още се строят.

- Сега вече почти всички са готови. Пак има няколко аспекта. Един от тях е технически – осигуреност на инфраструктурата, тоест ако построите една сграда и около нея няма нужната инфраструктура, тя няма да се продава, няма да се наема и ще бъде нефункционална. Това беше един от проблемите на ситито в Москва, който дълги години не беше решен. Но в последните години направихме там метро, железопътен транспорт, оправихме цялата инфраструктура и чак тогава тръгна работата. Затова сега изучаваме опита на Токио. Токио е мегаполис, който прилича на Москва, но не прилича на София. Там също активно се обсъждаха небостъргачите и те са решили проблема, като строят небостъргачи на места, които са обезпечени с нужната инфраструктура. Тоест не както преди се случваше у нас – да разчистваме сградите, да вдигаме сградите и после да мислим за инфраструктурата. Въпросът за небостъргачите има и архитектурен аспект. Говоря за силуета на града, налагането на новото върху старото. Тук не мога да дам съвет, защото това е ваша работа – да съчетаете града си с новото строителство. Въпросът за небостъргачите има и архитектурен аспект. Говоря за силуета на града, налагането на новото върху старото. Тук не мога да дам съвет, защото това е ваша работа – да съчетаете града си с новото строителство. Това, което ме впечатли в София, е силуетът на града на фона на планината Това е уникално, това е характерното за София и ѝдава идентичност, каквато аз съм виждал само в Техеран. Вероятно има и други примери, но ви давам този. Ако започнете да строите небостъргачи, първото нещо, за което бих питал, е как тези сгради ще се наложат върху силуета на града и тази гледка. Важно е да не загубите това – силуетът на фона на планината.

- За едно от постиженията си посочвате възобновяването на архитектурния съвет на Москва, който влияе върху формирането на архитектурния облик на града. Защо е важно да има такъв орган и бихте ли препоръчали на арх. Здравков да сформира подобно звено. Как този съвет ви помага?

- Въпросът отново има няколко аспекта. Първо, не съм фанатик за създаването на такъв съвет и не съм любител всъщност. Много по-полезно е не да се направи съвет за конкретен проект, а конкурс, защото, когато подбирате жури, специално само за даден проект, с експерти, които са специалисти в дадена област, каните архитекти, които ще са по-добри експерти от други експерти в тази област, правите публично обсъждане на проекта и като финал получавате най- добрия резултат, отколкото, ако архитектът отиде на съвет и започнат да го съветват. Ако архитектът е лош и направи лош проект, със съвета няма как да му помогнеш и да оправиш нещата, а ако е добър, той няма нужда от съвет. Затова смятам, че в Москва архитектурният съвет има определена роля, защото няма как да постигнем идеалния баланс и да правим толкова конкурси, колкото са ни нужни. И съветът служи за филтър да отсяваме лошите архитекти и лошите проекти. Но това е филтър, а не нещо, което създава. Така че накратко – според ситуацията може да има такъв съвет, може и да няма. Трудно ми е да кажа дали за София би било подходящо.

- Засегнахте темата за отговорността на архитектите. Казвате, че в Москва са се появили много сгради, които нямат функциите, от които има нужда градът. Че Лужков е имал лош вкус, но не той е държал молива, нарисувал тези сгради. Но как всъщност общината и главният архитект могат да влияят върху това какви сгради се появяват в един град?

- Проблемът не е точно в кмета Лужков. Тоет, разбира се, той е носил отговорност, но архитектурната общественост носи по-голямата или поне равна отговорност за това. Наистина Лужков имаше специфичен вкус. Не бих го квалифицирал като добър или лош, но е необичаен и съм убеден, че добрите професионалисти биха намерили квалифициран отговор на този странен вкус. Проблемът беше, че Лужков не осигури достатъчно конкуренция между добрите архитекти, които да дадат добри предложения, съответстващи на този вкус. И архитектите, които участваха с проекти, според мен направиха лоша архитектура. Но не Лужков е неин автор, а архитектите. Аз също съм архитект и смятам, че архитектурната общност също носи отговорност, че работите не са се получили. Смятам, че всеки трябва да носи отговорност както за доброто, така и за лошото, защото архитектите обичат да казват за красивите проекти - “ние сме го направили”, а за тези, които не се харесват от хората - “кметът ни възложи да го направим”. Но това не е така.

Снимка на Столична Община Направление "Архитектура и градоустройство".

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 03 Октомври 2018 14:37
  „Пандрол” обмисля да съди „Спаси София” заради скандала с трамвайните релси на „Графа”

  Неправителствената организация "Спаси София" огласи преди дни свое разследване (тук), според което под релсите на столичната ул. "Граф Игнатиев" се полага материал, който няма да е достатъчно ефективен за опазване на сградите от вибрациите при движението на трамваите. В скандала бяха набъркани имената на две чуждестранни компании - австрийската Getzner, чийто материал не е използван, и международната Pandrol ("Пандрол"), основана в Белгия, чиято виброизолационна система се използва в момента в проекта. Според "Спаси София" подмененият материал не е нов, а от рециклирани материали и не отговаря на изискването, заложено в обществената поръчка.

  По този повод в София пристигна Анджей Замаро – мениджър на обвинената от „спасителите” компания „Пандрол”. Той заяви, че компанията е разгледала много сериозно невярната информация за използвания материал на ул. „Граф Игнатиев”, и обмисля всички възможни правни последствия по този въпрос. Замаро е категоричен, че в София са доставени най-качествени продукти, с каквито компанията работи и в други столици като Париж, Брюксел и Мадрид.

  В „Пандрол” е било получено писмо от един от членовете на „Спаси София” – Андрей Зографски, в което са били поставени няколко въпроса за QTrack профилите. „Пандрол” е направила проверка на място в София и изпратила в рамките на два дни отговор на „Спаси София”, както и покана за среща, която обаче не била приета.

  Мениджърът на „Пандрол” е посетил ремонта на ул. "Граф Игнатиев" и споделя положителни впечатления от направеното дотук. Според него има дребни повреди, причинени от строителните машини, но те били лесни за отстраняване и няма да повлияят на качеството.

  От „Пандрол“ уверяват жителите на София, че системата, която са доставили, ще отговоря на очакванията за качество.

  Според Анджей Замаро всяко твърдение за материали втора употреба и/или ниско качество е абсолютно неоснователно. Продуктите, доставени в София, са с най-високо качество, идентични с материалите, които „Пандрол” е доставяла за Брюксел, Париж, Тампере, Мадрид, Лисабон, Флоренция, Варшава, се казва в официална позиция на компанията. 

  От „Пандрол“ съобщиха, че в дълбочина са се запознали с всички публикации по темата, компанията вече официално е поискала записите от излъчените в националните медии твърдения и те се разглеждат от правния й отдел.

  Коя е компанията „Пандрол”?

  Pandrol работи на 5 континента в над 100 страни. За фирмата работи екип от над 1700 души. Годишният й оборот надхвърля 1 милиард евро. Решения й са приложени в над 400 железопътни линии.

  2014, железопътното подразделение на компаниите за CDM и фабриката на RBSI бяха закупени от Pandrol - член на железопътните подразделения на Delachaux Group, световен лидер в критично важните съоръжения, услуги и системи, обслужващи железопътната група на железопътната инфраструктура като отговорно звено за разработване и производство на еластични системи за железопътна линия.

  2017, в стремежа си да засили ангажимента си към пазара на железопътна инфраструктура, групата Delachaux обедини своите бизнеси с железопътни подразделения под една единна марка Pandrol.

  Компанията изпълнява проекти в градове като: Сидни (AUS) - 19 километра трамвайна линия, Флоренция (IT) - 16 км трамвайно трасе, Сарагоса (ESP) - 12 км трамвайно трасе, Атина (GRE) - 54 км трамвайно трасе, Берген (NOR) - 10 км трамвайна линия, . Брюксел (BE) - 27 км трамвайна линия и много други.

 • Сряда, 03 Октомври 2018 14:37
  Политически амбиции и зависимости надничат зад НПО-то „Спаси София“

  Политически амбиции и зависимости надничат зад НПО-то „Спаси София“. На последните местни избори например Виктор Чаушев бе кандидат за общински съветник в София от „Реформаторския блок“, пише сайтът "Български журнал".

  Във фейсбук се появиха подигравателни снимки на 5-мата младежи, наричат организацията им #smu4isofiа вместо „Спаси София“.

  Андрей Зографски, Борис Бонев, Виктор Чаушев, Гергин Борисов, Христо Илиев са петима младежи и лица на добилата скандална слава през последните дни неправителствена организация „Спаси София“.

  "Български журнал" напомня, че тази седмица Андрей Зографски от „Спаси София“ се опита да вербува за свои неясни цели сайта за разследваща журналистика "Биволъ". Случката не бе широко отразена, но видя бял свят именно благодарение на журналистите от "Биволъ", които съобщиха на фейсбук страницата си за опита да бъдат въвлечени в неясната игра от 5-мата млади хитреци.

  Вижте какво написаха по този повод от "Биволъ":

  „Днес ви споделихме една публикация на някаква инициатива на име „Спаси София“, която разследвала, разследвала и намерила, че „Джи Пи Груп“ спестила от едни подложки за релси 200 000 лв.

  Дали ги на ОЛАФ. бТВ прави мощно разследване. Всички умни и красиви пишат дебели статии и ги слагат в чело.

  200 000 лв., хора, това е по-малко от една комисионна за кмет от истинския #ДжиПиГейт.

  Разбирате ли как работи подмяната и манипулацията? Народът пред зомбокутията сега трябва да асоциира "Джи Пи Груп" с малки суми, а не със стотиците милиони, за които пак настъпи мълчание.

  И внимавайте със спасителите. Има и фалшиви.“

  Според източници на медията петима младежи са политически продукт на две десни партийни формации със сериозни интереси в Столична община. Андрей Зографски, Борис Бонев, Виктор Чаушев, Гергин Борисов и Христо Илиев са създатели на НПО и групите „Спаси метрото“ и „Спаси София“. Макар и привидно каузата им да звучи богоугодно, реално се оказва, че зад усмихнатите им лица прозират съвсем конкретни политически амбиции и зависимости.

  На последните местни избори например Виктор Чаушев бе кандидат за общински съветник в София от „Реформаторския блок“.

  Сред близките му авери са лично лидерът на РБ Трайчо Трайков, както и лидерът на „Да, България“ Христо Иванов. Проверка на "Български журнал" показа, че именно те двамата са хората, които бутат амбициозния Чаушев напред. Идеята е на следващите избори възможно повече хора като Чаушев да бъдат вкарани в Столичния общински съвет.

  Чрез неправителствената организация „Спаси София“ Зографски, Бонев, Чаушев, Борисов и Илиев реално само изчакват на standby момента, в който ще бъдат политически активирани от шефовете си в сянка. Дотогава пък 5-мата „активисти – ентусиасти“, както самите те обичат да наричат себе си, ще продължат да си играят пред очите на наивната публика на „инициативи“, „каузи“ и „ивенти“ под предлог, че се грижат за нас, като всъщност прибират значими суми пари от различни програми от няколко неправителствени организации.

  Източник: http://bgjournal.info

 • Сряда, 03 Октомври 2018 14:37
  "Спаси София" се опита да "вербува" сайта Биволъ за черен ПР срещу Столична община

  "Внимавайте със спасителите. Има и фалшиви", предупреди Биволъ

  Неправителствената организация "Спаси София" се опита да вербува за свои цели сайта за разследваща журналистика Биволъ, видя NBOX.bg от публикации на страницата на разследващата медия във фейсбук.

  Макар и официалният слоган на NGO-то "Спаси София" да гласи, че то е създадено единствено с цел за постигане на една "по-добра София", реално наша проверка на страницата им в интернет показа, че 5-мата младежи, които са негови създатели, единствено и само оплюват безразборно и тенденциозно почти всички инициативи на Столична община. 

  Вижте какво написаха журналистите от Биволъ за случая: 

  "Днес ви споделихме една публикация на някаква инициатива на име "Спаси София", която разследвала, разследвала и намерила, че "Джи Пи Груп" спестила от едни подложки за релси 200 000 лв.

  Дали ги на ОЛАФ. бТВ прави мощно разследване. Всички умни и красиви пишат дебели статии и ги слагат в чело.

  200 000 лв, хора, това е по-малко от една комисионна за кмет от истинския #ДжиПиГейт.

  Разбирате ли как работи подмяната и манипулацията? Народът пред зомбокутията сега трябва да асоциира Джи Пи Груп с малки суми, а не със стотиците милиони, за които пак настъпи мълчание.

  И внимавайте със спасителите. Има и фалшиви."

  От Биволъ приложиха и скрийншот на лична кореспонденция между медията и един от шефовете на "Спаси София" Андрей Зографски. Ето я нея:

  От друга страна на официалната страница на неправителствената организация "Спаси София" пише следното:

  "Спаси София е неправителствена гражданска организация, чиято основна цел е подобряването на градската среда, градския транспорт и качеството на живота в София. Методите за постигане на важните цели, които ние от Спаси София сме си поставили, включват предлагане на решения за решаване на натрупалите се проблеми на българската столица и застъпване на желанията и нуждите на гражданите пред съответните институции. Можем да се похвалим и с ролята на граждански наблюдател върху дейностите на институциите, посочването и коригирането на допуснатите грешки и помагането при тяхното отстраняване, както и показване на правилната посока за дългосрочно и устойчиво развитие на София.

  Мисията на Спаси София е да помогне в преобразяването на София в модерен, подреден и екологичен град, в който ще има достатъчно място както за шофьорите, така и за пешеходците, ползвателите на градския транспорт и велосипедистите. Чрез идеите и предложенията си, активно работим за изграждането на качествени градски пространства, които да направят София приятен град с модерна и притегателна визия. Сред основните ни приоритети важно място намира и градската мобилност защото сме убедени, че ефективният градски транспорт може да направи града ни по-добро и здравословно място за живот за всички."

  Наша проверка показа, че извън натруфени и общи думи написани по-горе, въпросното NGO е създадено от 5-ма младежи. Това са Андрей Зографски, Борис Бонев, Виктор Чаушев, Гергин Борисов, Христо Илиев.

  Краткото ни проучване показа също, че за петимата "спасители" най-важна цел далеч не е столицата ни, а по-скоро безбройните им пътувания зад граница.

  Според експерт следящ дейността на подобни сдружения, най-вероятно големите финансови възможностите на петима учредители не се дължат на работа в полза на града ни, а по-скоро на добре платен черен ПР срещу него.

  Извод, който ясно се потвърждава и от факта, че "Спаси София" постоянно и единствено само оплюва всички инициативи на Столична община.

  От страницата на NGO-то в интернет лесно може да се види, че за последните 3 години петимата младежи не са спрели дори за миг, да сипят критики и клевети върху почти всяко действие извършено от настоящата администрация на София.   

  източник: NBOX.bg

Оставете коментар