Понеделник, 27 Май 2019
Четвъртък, 22 Ноември 2018 11:04

Д-р Руслан Тошев: С общи усилия ще възстановим доброто име на българския шахмат

Председателят на "Българска федерация по шахмат - 1928" за възстановеното членство във ФИДЕ и бъдещето на българския шах

– Г-н Тошев, през последните дни, някои медии писаха за нови драми в родния шахмат. Така ли е наистина?

– Вижте, аз съм човек, който като лекар е научен да обръща повече внимание на положителните неща. Българският шахмат премина през доста трудности и разногласия, както и международни скандали през последните години. Управителният съвет и шахматната общественост като цяло положихме доста труд и усилия, които донесоха и първите положителни резултати.

– Какво точно постигна новата шахматна федерация през 2018 г.?

– На първо място възстановихме членството на федерацията във ФИДЕ и аз искам да благодаря на всички шахматни дейци, които положиха усилия за постигането на този изключителен успех. Радостта е огромна, защото нашият шахмат отново е част от световното шахматно семейство.

– Какво все пак предстои пред федерацията?

– В момента водим много усилени разговори за възстановяване на членството ни в Европейския шахматен съюз. И аз съм убеден, че съвсем скоро ще се поздравим с европейското ни членство.

– Предполагам, че много малко хора осъзнават колко много труд се изисква, за да бъде постигнато всичко това.

– Нашата работа като ръководители не е да се оплакваме, а да работим за просперитета и развитието на шахмата в България. Особено съм горд и щастлив, че успяхме да вкараме шахмата в училищата и все повече деца да се докоснат до тази вълшебна игра на ума. Разбира се, предстои ни много работа и за подобряване на материалната база на шахматните клубове, за което е необходимо и сериозно финансиране.

– Звучите доста оптимистично и уверено.

– Както ви казах вече, от всички нас – дейците на българския шахмат, зависи неговото развитие и аз съм убеден, че само с общи усилия ще възстановим неговото добро име.

– Ще се радваме ли в скоро време на световни и европейски шампиони?

– Със сигурност трудът, който влагаме сега, ще бъде възнаграден и аз съм сигурен, че съвсем скоро България отново ще бъде на върха на Европейския и световен шахмат. 

интервю на Георги Боянов 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар