Сряда, 19 Декември 2018
Сряда, 28 Ноември 2018 11:29

Евгений Дайнов: Властта е във видим страх от протестите – няма да изкара мандата

Живеем във феодализъм, където грубата сила надделява над закона и над цивилизованите нрави. За това са протестите. За първи път няма отговор на въпроса „Кому да дадем пари, за да спрат да викат?“

 

– Защо продължават протестите – да ни ориентира поканих политолога проф. Евгений Дайнов, който и тази вечер е на протест в София. Макар и малобройни, протестите продължават. Защо?

– В момента не съм на малоброен протест. Против насилието над жени доста хора има, доста млади хора има, които не познавам.

– Какво мотивира хората да излизат?

– Общото възмущение, че живеем във феодализъм. Аз обиколих страната, питах различни хора на различни протести и това ми е, от техните отговори това получих – живеем във феодализъм, където грубата сила надделява над закона и над цивилизованите нрави. За това са протестите.

– Осъзнават ли протестиращите в различни градове, кое ги обединява?

– Не. Те осъзнават, че ги обединява някаква ярост, но в различните градове формулират по различен начин гнева си. В Бургас, доколкото се ориентирах, ми разказаха фокуса „Лукойл“ и всички монополи. В Търново е всичко, всичко ги дразни. В Кърджали ги дразни корпорацията, както ми казаха те, ДПС- ГЕРБ, която в смъртна хватка задушава всичко. Това ми казаха хората.

– Проф. Дайнов, ако протестите продължат фрагментирано, няма ли опасност властта да се справи с тях на принципа „разделяй и владей“?

– Тя се опитва, тук-там успешно, но както виждате, поводи за протести има непрекъснато. Едни са потушавани успешно, други изскачат отгоре. Както сега този протест срещу насилието над жени, напълно неочакван от мен. Той изскочи от нищото. Но доста хора са. Работите даже отиват към блокиране на Орлов мост, този път със сериозно количество хора, като гледам горе-долу какво става покрай мен. Протести ще има винаги, защото поводи ни дават винаги. Да нахлузиш феодални нрави върху една европейска страна, модерна, съвременна, е напълно губещо. Тя ще се съпротивлява.

– Защо правителството се старае да нахлузи феодални нрави, след като би трябвало да си дава сметка, че това е губеща и стратегия, и тактика?

– Това съм го писал още при предишните управления на Бойко Борисов и на други правителства. Управляващите ни си мислят, че българският народ е като руския народ – ако го тъпчеш достатъчно дълго, ще го стъпчеш. Българският народ не е като руския народ, а само се прави на такъв от време навреме. Ако го тъпчеш достатъчно дълго, българският народ излиза на бунт, не се предава. Това им е грешката. Мислят, че сме руснаци.

– Наблюдаваме парадокс – протестите искат оставката на правителството, а от извънпарламентарната опозиция в лицето на десните партии, които също искат оставката на кабинета, се дистанцират от тях. Как го обяснявате?

– Не съм разбрал да се дистанцират. На много места в страната, т.е. на всички които обиколих, видях че хора от „Демократична България“ участват в протестите. Тук покрай мен в момента виждам четирима поне. Не съм чул. Може би няма гръмки декларации, но се участва на индивидуално ниво поне.

– Те излязоха преди две седмици с някаква пресконференция и заявиха такава позиция, че се дистанцират от тези протести. Затова ми е любопитно, защо не стоят до това недоволство, до бунтовете?

– Дори не съм забелязал тази декларация, но в момента покрай мен стоят четирима, които аз виждам. Така че с краката си стоят.

– В тези протести виждате ли лицата, които протестираха срещу правителството на Пламен Орешарски?

– Горе-долу тези четиримата, понеже съм в доста голяма тълпа, не виждам всички, има може би една двадесета от хората, които са в момента на Орлов мост бяха и на онези протести. Другите са много по-млади, не ги познавам, не съм ги виждал.

– Това означава ли, че младите хора на България тръгват напред?

– Тук в момента такива като мен развалят картината, средната възраст е не повече от 25 г., това което виждам покрай себе си.

– Влияят ли на властта протестите?

– Влияят естествено. Тя е във видим страх, защото не разбира, какво се случва. За първи път няма отговор на въпроса „Кому да дадем пари, за да спрат да викат?“, няма отговор, не се протестира за пари.

– Да разглеждаме ли оставката на вицепремиера Симеонов като резултат от протестите или като маневра на премиера да се дистанцира от Патриотите?

– Не, не е маневра. Бойко Борисов като е притиснат, хвърля глави с надежда да успокои хората. Той и 2013 г. го правеше това, метна няколко министерски глави, не се получиха нещата, накрая метна своята. Това прави. Той се опитва да метне към Зелените главата на Цеко Минев, ако помните, като казваше, че Цеко Минев е собственик на „Юлен“. Само че вече няма силата наистина да взима всички глави, които иска.

– Формално управленската топография все още е ясна, но практически има ли вече малка коалиция и в нея ли е Волен Сидеров? Не се ли извърши плавен преход към правителство на малцинството?

– Аз мисля, че вече имаме правителство на малцинството. И аз мисля, че Волен Сидеров прави обичайното в края на един парламент, в който той е бил в мнозинството: да се препозиционира като опозиция, за да изглежда по-свеж за следващите избори. А този парламент е в края и Волен Сидеров го е усетил безпогрешно.

– Отварят ли се нови фронтове между малката и голямата коалиция?

– Затова ги питайте тях, нямам представа, не ги следя чак до такава степен.

– Каква е картината в България, какво имаме – динамика или стагнация?

– Имахме дълго време стагнация, както винаги в България след стагнацията на хората им писва и започва динамика да се случва.

– Какво ще свали правителството и ще предизвика предсрочни избори? Могат ли да го направят хората?

– Тази власт е толкова зле конструирана и толкова неадекватно поведение има, че от първата седмица беше ясно, че няма да изкарат мандата. Тя ще падне поради лоша конструкция, напълно неспособна да се справя с каквато и да било криза, каквато назрява в момента. Както и от уплаха на управляващите, че не знаят защо хората са срещу тях.

– Какви са вероятните за през следващите месеци сценарии?

– Никой не знае. В момента, в който хората са на улицата, това означава че обичайните канали за диалог политически не работят. Това означава, че никой не знае, какво ще се случи.

– Докога може да издържи премиерът Борисов? Защото очевидно всичко зависи от него.

– Не до края на мандата.

– Това какво означава?

– Не до края на мандата. Вижте, погледнете. Хайде да се разберем за две неща. Тук слушат едни полицаи, тамън да чуят малко лекция. Да се разберем за две неща относно мандата. Първо, не познавах човек преди лятото, който да е убеден както аз, че този кабинет няма да си изкара мандата. В момента не познавам човек, който да мисли, че те ще изкарат мандата. И второ, няма още две години от този мандат, вижте ги на какво приличат – изморени, изтормозени, амортизирани, безпомощни хора. Това се случва в края на реален мандат.

– Парламентът докога ще издържи? Очаквате ли партии, които да излязат от него и да се опитат да яхнат протестите?

– Ако можеха да го яхнат, досега да са го яхнали. Това е моята констатация.

– Защо сега няма да им се получи? Обикновено все на някой му излиза пасиансът?

– Обикновено не става това. Това ставаше по времето, когато имаше СДС, за което нейните хора да гласуват. Откакто няма СДС, повечето протести не допускат вътре в себе си разпознаваеми политически физиономии и това го гледам по цялата страна.

– Да, но ще се съгласите, проф. Дайнов, че при протеста срещу Орешарски в крайна сметка някак се присъедини ГЕРБ и спечели палмата?

– С нищо подобно няма да се съглася. Протестът срещу Орешарски си беше протест срещу Орешарски. Накрая поради неприсъствието на арената на други сили, ГЕРБ се оказаха печелившата. С нищо подобно няма да се съглася. Както няма да се съглася с това, че протестите, когато са извън София са дирижирани от руснаците, както няма да се съглася, че руснаците дирижираха февруарския протест. Значи, за такива конспиративни работи търсете друг коментатор.

– Не, не ви говоря за конспирации с руснаци. Не ви говоря за това. Само се питам дали ГЕРБ няма да изиграе отново същата карта?

– Ние нямаме никаква представа. Ако те изглеждат като най-сериозната политическа сила на терена при избори, ще си дръпнат гласовете.

– Хората до кога ще останат на улицата? Защото дали ще протестират за едно или за друго, все едно всяка вечер те ще излизат. Докога ще останат?

– Всяка вечер не, очевидно. Връщаме се в началото на разговора. Докато има феодален модел на конструкцията и поведение на властта, нахлузено върху модерно европейско общество, всеки ден ще има поводи за протести. Дали всеки ден ще се протестира, не е ясно. Но както каза Тодор Живков, той когато беше в края на мандата си, всеки ден, всеки час, навсякъде има материал. Това е положението.

източник: focus-news.net; интервю на Цоня Събчева за обзора на деня на радио „Фокус“ „Това е България“

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 28 Ноември 2018 11:29
  ЕКСКЛУЗИВНО В BIG5: Тежка некомпетентност и бягство от професионална отговорност на членове от Националното бюро за контрол на СРС!

  Едва 8 от общо 28 съдебни района на територията на България са били проверени по линия на контрол на използваните специални разузнавателни средства (СРС) през 2018 година, научи ексклузивно BIG5 от настоящи служители от Бюрото за контрол на СРС.

  Комплексни проверки са били извършени единствено през февруари месец 2018 година от члена на Бюрото Огнян Атанасов (ГЕРБ), който след първоначален отказ да изпълни решение на службата и указание на председателя й Бойко Рашков, все пак с няколко седмици закъснение извършва проверки в районите Ловеч, Велико Търново, Плевен, Габрово, Бургас и Ямбол. Инцидентни проверки във връзка с конкретни случаи са били направени единствено още от самия председател на Бюрото Бойко Рашков (чиито професионални задължения в позицията му на ръководител на Бюрото не включват прякото извършване на подобно дейност) в районите на Стара Загора и Хасково. 

  Пред BIG5 служители на държавната служба по контрол на СРС разказаха още, че след предаването на годишния доклад на Бюрото на 31 май 2018 (отчитащ периода за предходната година) на редовно заседание и след решение на неговия председател Бойко Рашков, 3-мата останали членове - Огнян Атанасов (ГЕРБ), Илия Ганев (БСП) и Огнян Стоичков Янакиев (Атака) са отказали да извършват проверки в останалите съдебни райони в страната, използвайки безумния за държавен служител аргумент "и без това мандата ни изтича". По този начин със своето скандално бездействие те реално оставили без контрол и напълно непроверени над 100 структури из цялата страна.

  Нека припомним, че Националното бюро по контрол на специалните разузнавателни средства има за своя професионална задача редовния контрол и проверки на използваните СРС-та в окръжните съдилища в страната, в окръжните прокуратури, във военните съдилища, във военните окръжни прокуратури, в областните дирекции на МВР, в Териториалните дирекции на ДАНС, както и в териториалната структура на ДАТО.

  Според източници на BIG5 от Бюрото по СРС, почти през целия си мандат Илия Ганев (БСП) и Огнян Атанасов (ГЕРБ) проявявали скандално бездействие и тежка професионална некомпетенстност, като и двамата за "5 години дори не са си включвали принтерите в кабинетите", разказват свидетели на дейността им или по-скоро на липсата на такава.

  На заседание през септември месец тази година Ганев, Стоичков и Атанасов отново отказали да изпълнят законовите си задължения, криейки се зад приключващия мандат. Вследствие на това тяхно бездействие, само на територията на София останали непроверени близо 50 специализирани служби.

  Нека припомним също, че именно тази седмица на парламента предстои да избере нов състав и ръководство на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Преди дни парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения изслуша кандидатите и прие да предложи в пленарна зала за състава на шестчленното бюро досегашния му ръководител Бойко Рашков и Илия Ганев - кандидатури на БСП, Огнян Стоичков - предложен от "Обединените патриоти" - "Атака", Пламен Иванов - кандидатура на "Воля", Илко Желязков - кандидатура на ДПС и Огнян Атанасов - кандидатура на ГЕРБ. За зам.-председател ще бъде предложен Илко Желязков, а за председателския пост - кандидатурите на досегашния шеф на Бюрото Бойко Рашков, действащия член на Бюрото Огнян Стоичков и Пламен Иванов от "Воля". Решението бе взето с 6 гласа "за", нито един "против" и без въздържали се.

  Всъщност, освен в крайното безхаберие към професионалните ангажименти на някои от досегашните членове, скандалът в предстоящия избор се съдържа и във факта, че единствено Бойко Рашков е с необходимата професионална компетенция за поста председател, особено предвид европейските препоръки членове на подобни органи да имат ценза и статута на съдии от ВКС. В същото време обаче, поради своята политическа независимост, Рашков се явява политически неудобен за „партийните централи“, а за мястото му пък точат зъби лица с крайно неподходящ за тази служба служебен бекграунд.

  Кандидатурата на Илия Ганев за член на Бюрото по контрол на СРС пък е направо комична предвид факта, че той е завършил магистратура със специалност „Механизация и автоматизация на горското стопанство и дърводобива“, а после е бил обикновен пожарникар, а кандидатът на Веселин Марешки и "Воля" ни в клин, ни в ръкав, макар и да е служител от ДАНС, директно се цели в председателския пост.

  Любопитен факт е, че всеки един член на Националното бюро по контрол на специалните разузнавателни средства получава нетно около 5 500 лева месечно. Факт, който още повече вдига градуса на недоволство от отказа на досегашни негови членове да свършат законната си работа.

  Очaквайте още по темата в BIG5:

  - Заради бездействието на членове на Бюрото по контрол на СРС вече 3 месеца се осуетява проверката на лидер на политическа партия

  - Отново заради безхаберието на 2-ма членове на службата вече месеци наред няколко български депутати остават без отговор – използвани ли са СРС-та срещу тях?

  - Има ли лидер на политическа партия, подал молба за проверка, която умишлено се бави от членове на Бюрото? 

  - Кой е лидерът на политическа партия, който е накарал своя представител в Бюрото да спре Бойко Рашков и проверките му в ДАНС?

  BIG5.BG

 • Сряда, 28 Ноември 2018 11:29
  София е витрината на българската десница

  След 29 години десен рай дори и десните махмурлии май започнаха да проглеждат какво точно представлява тяхната политическа утопия, пише Александър Симов в социалната мрежа по повод управлението на София

 • Сряда, 28 Ноември 2018 11:29
  ГЕРБ и ДПС вадят общинските съветници от антикорупционния закон

  Нов законопроект на Данаил Кирилов и Хамид Хамид дава още повече репресивни правомощия на антикорупционната комисия

Оставете коментар