Понеделник, 27 Май 2019
Сряда, 28 Ноември 2018 11:29

Евгений Дайнов: Властта е във видим страх от протестите – няма да изкара мандата

Живеем във феодализъм, където грубата сила надделява над закона и над цивилизованите нрави. За това са протестите. За първи път няма отговор на въпроса „Кому да дадем пари, за да спрат да викат?“

 

– Защо продължават протестите – да ни ориентира поканих политолога проф. Евгений Дайнов, който и тази вечер е на протест в София. Макар и малобройни, протестите продължават. Защо?

– В момента не съм на малоброен протест. Против насилието над жени доста хора има, доста млади хора има, които не познавам.

– Какво мотивира хората да излизат?

– Общото възмущение, че живеем във феодализъм. Аз обиколих страната, питах различни хора на различни протести и това ми е, от техните отговори това получих – живеем във феодализъм, където грубата сила надделява над закона и над цивилизованите нрави. За това са протестите.

– Осъзнават ли протестиращите в различни градове, кое ги обединява?

– Не. Те осъзнават, че ги обединява някаква ярост, но в различните градове формулират по различен начин гнева си. В Бургас, доколкото се ориентирах, ми разказаха фокуса „Лукойл“ и всички монополи. В Търново е всичко, всичко ги дразни. В Кърджали ги дразни корпорацията, както ми казаха те, ДПС- ГЕРБ, която в смъртна хватка задушава всичко. Това ми казаха хората.

– Проф. Дайнов, ако протестите продължат фрагментирано, няма ли опасност властта да се справи с тях на принципа „разделяй и владей“?

– Тя се опитва, тук-там успешно, но както виждате, поводи за протести има непрекъснато. Едни са потушавани успешно, други изскачат отгоре. Както сега този протест срещу насилието над жени, напълно неочакван от мен. Той изскочи от нищото. Но доста хора са. Работите даже отиват към блокиране на Орлов мост, този път със сериозно количество хора, като гледам горе-долу какво става покрай мен. Протести ще има винаги, защото поводи ни дават винаги. Да нахлузиш феодални нрави върху една европейска страна, модерна, съвременна, е напълно губещо. Тя ще се съпротивлява.

– Защо правителството се старае да нахлузи феодални нрави, след като би трябвало да си дава сметка, че това е губеща и стратегия, и тактика?

– Това съм го писал още при предишните управления на Бойко Борисов и на други правителства. Управляващите ни си мислят, че българският народ е като руския народ – ако го тъпчеш достатъчно дълго, ще го стъпчеш. Българският народ не е като руския народ, а само се прави на такъв от време навреме. Ако го тъпчеш достатъчно дълго, българският народ излиза на бунт, не се предава. Това им е грешката. Мислят, че сме руснаци.

– Наблюдаваме парадокс – протестите искат оставката на правителството, а от извънпарламентарната опозиция в лицето на десните партии, които също искат оставката на кабинета, се дистанцират от тях. Как го обяснявате?

– Не съм разбрал да се дистанцират. На много места в страната, т.е. на всички които обиколих, видях че хора от „Демократична България“ участват в протестите. Тук покрай мен в момента виждам четирима поне. Не съм чул. Може би няма гръмки декларации, но се участва на индивидуално ниво поне.

– Те излязоха преди две седмици с някаква пресконференция и заявиха такава позиция, че се дистанцират от тези протести. Затова ми е любопитно, защо не стоят до това недоволство, до бунтовете?

– Дори не съм забелязал тази декларация, но в момента покрай мен стоят четирима, които аз виждам. Така че с краката си стоят.

– В тези протести виждате ли лицата, които протестираха срещу правителството на Пламен Орешарски?

– Горе-долу тези четиримата, понеже съм в доста голяма тълпа, не виждам всички, има може би една двадесета от хората, които са в момента на Орлов мост бяха и на онези протести. Другите са много по-млади, не ги познавам, не съм ги виждал.

– Това означава ли, че младите хора на България тръгват напред?

– Тук в момента такива като мен развалят картината, средната възраст е не повече от 25 г., това което виждам покрай себе си.

– Влияят ли на властта протестите?

– Влияят естествено. Тя е във видим страх, защото не разбира, какво се случва. За първи път няма отговор на въпроса „Кому да дадем пари, за да спрат да викат?“, няма отговор, не се протестира за пари.

– Да разглеждаме ли оставката на вицепремиера Симеонов като резултат от протестите или като маневра на премиера да се дистанцира от Патриотите?

– Не, не е маневра. Бойко Борисов като е притиснат, хвърля глави с надежда да успокои хората. Той и 2013 г. го правеше това, метна няколко министерски глави, не се получиха нещата, накрая метна своята. Това прави. Той се опитва да метне към Зелените главата на Цеко Минев, ако помните, като казваше, че Цеко Минев е собственик на „Юлен“. Само че вече няма силата наистина да взима всички глави, които иска.

– Формално управленската топография все още е ясна, но практически има ли вече малка коалиция и в нея ли е Волен Сидеров? Не се ли извърши плавен преход към правителство на малцинството?

– Аз мисля, че вече имаме правителство на малцинството. И аз мисля, че Волен Сидеров прави обичайното в края на един парламент, в който той е бил в мнозинството: да се препозиционира като опозиция, за да изглежда по-свеж за следващите избори. А този парламент е в края и Волен Сидеров го е усетил безпогрешно.

– Отварят ли се нови фронтове между малката и голямата коалиция?

– Затова ги питайте тях, нямам представа, не ги следя чак до такава степен.

– Каква е картината в България, какво имаме – динамика или стагнация?

– Имахме дълго време стагнация, както винаги в България след стагнацията на хората им писва и започва динамика да се случва.

– Какво ще свали правителството и ще предизвика предсрочни избори? Могат ли да го направят хората?

– Тази власт е толкова зле конструирана и толкова неадекватно поведение има, че от първата седмица беше ясно, че няма да изкарат мандата. Тя ще падне поради лоша конструкция, напълно неспособна да се справя с каквато и да било криза, каквато назрява в момента. Както и от уплаха на управляващите, че не знаят защо хората са срещу тях.

– Какви са вероятните за през следващите месеци сценарии?

– Никой не знае. В момента, в който хората са на улицата, това означава че обичайните канали за диалог политически не работят. Това означава, че никой не знае, какво ще се случи.

– Докога може да издържи премиерът Борисов? Защото очевидно всичко зависи от него.

– Не до края на мандата.

– Това какво означава?

– Не до края на мандата. Вижте, погледнете. Хайде да се разберем за две неща. Тук слушат едни полицаи, тамън да чуят малко лекция. Да се разберем за две неща относно мандата. Първо, не познавах човек преди лятото, който да е убеден както аз, че този кабинет няма да си изкара мандата. В момента не познавам човек, който да мисли, че те ще изкарат мандата. И второ, няма още две години от този мандат, вижте ги на какво приличат – изморени, изтормозени, амортизирани, безпомощни хора. Това се случва в края на реален мандат.

– Парламентът докога ще издържи? Очаквате ли партии, които да излязат от него и да се опитат да яхнат протестите?

– Ако можеха да го яхнат, досега да са го яхнали. Това е моята констатация.

– Защо сега няма да им се получи? Обикновено все на някой му излиза пасиансът?

– Обикновено не става това. Това ставаше по времето, когато имаше СДС, за което нейните хора да гласуват. Откакто няма СДС, повечето протести не допускат вътре в себе си разпознаваеми политически физиономии и това го гледам по цялата страна.

– Да, но ще се съгласите, проф. Дайнов, че при протеста срещу Орешарски в крайна сметка някак се присъедини ГЕРБ и спечели палмата?

– С нищо подобно няма да се съглася. Протестът срещу Орешарски си беше протест срещу Орешарски. Накрая поради неприсъствието на арената на други сили, ГЕРБ се оказаха печелившата. С нищо подобно няма да се съглася. Както няма да се съглася с това, че протестите, когато са извън София са дирижирани от руснаците, както няма да се съглася, че руснаците дирижираха февруарския протест. Значи, за такива конспиративни работи търсете друг коментатор.

– Не, не ви говоря за конспирации с руснаци. Не ви говоря за това. Само се питам дали ГЕРБ няма да изиграе отново същата карта?

– Ние нямаме никаква представа. Ако те изглеждат като най-сериозната политическа сила на терена при избори, ще си дръпнат гласовете.

– Хората до кога ще останат на улицата? Защото дали ще протестират за едно или за друго, все едно всяка вечер те ще излизат. Докога ще останат?

– Всяка вечер не, очевидно. Връщаме се в началото на разговора. Докато има феодален модел на конструкцията и поведение на властта, нахлузено върху модерно европейско общество, всеки ден ще има поводи за протести. Дали всеки ден ще се протестира, не е ясно. Но както каза Тодор Живков, той когато беше в края на мандата си, всеки ден, всеки час, навсякъде има материал. Това е положението.

източник: focus-news.net; интервю на Цоня Събчева за обзора на деня на радио „Фокус“ „Това е България“

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 28 Ноември 2018 11:29
  Изявленията на основните политически сили след exit poll-овете

  Какво казаха лидерите на основните политически сили и водачи на листи:

 • Сряда, 28 Ноември 2018 11:29
  EXIT POLL: ГЕРБ печели евровота, БСП заема втората позиция

  (допълнена)

  ГЕРБ печели вота за избор на нови български евродепутати. Това сочат резултатите от exit poll-овете на социологическите агенции „Галъп” и „Тренд”.

  Според данните на „Галъп” за управляващата партия са гласували 30.5% от отишлите до урните. Социалистите са спечелили доверието на 25.4 на сто от гласувалите. Следват ДПС (12.8%), ВМРО (8.0%), „Демократична България” (6.5%), ВОЛЯ (3.5%), Десислава Иванчева (2%), АБВ (1.6%), „Атака” (1.6%), „Патриоти за Валери Симеонов” (1.4%), „Възраждане” (1%), , Ваня Григорова (0.4%) и други (5.6%).

  Резултатите от exit poll-а на „Тренд” също показват победа за ГЕРБ с 30.5%. БСП печели 23.5 на сто от гласовете.

  Следват ДПС (14.0%), ВМРО (7.5%), „Демократична България” (6.5%), ВОЛЯ (3.7%), Десислава Иванчева (1.6%), „Възраждане” (1.6%), АБВ (1.5%), „Атака” (1.2%), „Патриоти за Валери Симеонов” (1.2%), Ваня Григорова (0.6%) и други (6.4%).

 • Сряда, 28 Ноември 2018 11:29
  Борисов: Приемам всяко изказване на президента като на политически лидер

  Ние сме Европа и Европа трябва да е такава, каквато на нас ни харесва, заяви премиерът, след като гласува в училището в Банкя

Оставете коментар