Сряда, 20 Февруари 2019
Понеделник, 12 Септември 2016 16:10

Отличиха иновативни проекти на млади таланти

На едномесечен стаж в Европейския парламент в Брюксел ще отидат осем от победителите в Националната стажантска инициатива „Оставаме в България“ на Съвета на жените в бизнеса (списък)

Вторият национален конкурс, в рамките на най-мащабната стажантска инициатива у нас - „Оставаме в България”, приключи с целемония по награждаване на най-добрите проекти. Организаторите от Съвета на жените в бизнеса в България /СЖББ/ тази година предизвикаха младите таланти на България да се включат в надпревара под надслов „Иноватори на бъдещето - Стажанти 2016”.

Конкурсът бе предназначен за студенти от бакалавърска и магистърска степен от български и чуждестранни университети, ученици от 12-ти клас, талантливи млади хора с предприемачески дух и иновативни идеи.

В рамките на конкурса бяха представени над 70 проекта в областите Технологии и иновации; Инфраструктура и околна среда и Социални иновации и човешки ресурси. След оспорвана борба и дълги дискусии на жури от представители на компаниите-членове и Управителния съвет на СЖББ, в конкурса бяха отличени над 20 младежи, които получиха предметни награди и стипендии, предоставени от E-Act, УниКредит Булбанк, Бенефит Систем БГ, списание Мениджър и СЖББ.

Най-високи оценени бяха проектите на осем млади таланти, които ще имат възможността на участват в пет едномесечни стажа в Европейския парламент в Брюксел в екипа на Мария Габриел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и три работни посещения в ЕП с домакин Ева Паунова, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и патрон на Националната стажантска инициатива „Оставаме в България”.

„Оставаме в България” е проект, който е олицетворение на основната ни мисия – да работим за създаване на условия за реализация на младите хора тук, в България, сподели д-р инж. Боряна Манолова, председател на УС на СЖББ. - Предприемаческият потенциал на младите хора в България и Европа трябва да бъде доразвит и подкрепян, защото именно той ще бъде двигателят на нашето бъдеще”.

“Като патрон на инициативата аз трябва да ви вдъхновя да покажете своя потенциал. Но днес искам да ви уверя, че вие вдъхновихте мен. Вдъхновихте ме с иновативните си идеи, които представихте, с ентусиазма, който струи от очите ви, със смелостта и силата, с която се изправихте пред тази пълна зала и защитихте проектите си, поздрави участниците, Ева Паунова. - Изключително съм щастлива, че ще имам възможност да посрещна трима от вас на работно посещение в Брюксел, където ще можем по-дълго да обменим идеи и заедно да поставим основите на вашето бъдещо професионално израстване”.

Националната стажантска инициатива „Оставаме в България“ на Съвета на жените в бизнеса е най-мащабната стажантска инициатива в страната, чиято цел е да подкрепи младите хора да реализират потенциала си в България и потърсят професионална реализация в страната. Български и международни компании, членове на Съвета на жените в бизнеса, се обединяват, за да създадат благоприятна среда и стимул на активните и образовани млади хора да стартират своята кариера  в България. Инициативата е насочена към студенти в българските университети, български студенти в чужбина, чуждестранни граждани с интерес за стаж в България и ученици от 11/12 клас от средно-образователните и професионални учебни заведения. Всяка година над 1400 стажанти започват своя професионален път в компаниите-членове на Съвета, като 30-35% от тях остават в тези компании и след стажа на постоянна работа.

Кампанията стартира през 2015 г. с конкурса за есе „Стажът – първа стъпка в моята кариера“ и поставя началото на поредица инициативи на Съвета, насочени към младите таланти на България. През 2016 проектът бе надграден като отправи все по-големи предизвикателства към младите, но и им предостави още по-перспективни възможности, каквито са стажовете в Европейския парламент.

Това лято стартира и новия проект в рамките на Националната стажантска инициатива „Оставаме в България” - Лятна академия „Лидери на бъдещето”, насочена към ученици 11/12 клас и студенти 1-2-ра година. Академията целеше посредством лекции, дискусионни форуми и работилници да даде допълнителна информация, знания и опит на младите хора за кариерно ориентиране, да запознае участниците с компаниите и техните политики за работа с млади хора и да им даде възможност да придобият допълнителна подготовка в комуникации, презентационни и дигитални умения, креативно мислене и други основни познания, необходими за добра професионална реализация. 30 млади таланти имаха възможност в рамките на един месец да работят с преподаватели, лектори и ментори от компаниите на СЖББ и гости, благодарение на което превърнаха своите креативни идеи в проекти, придобиха опит и самочувствие в представяне, защита и отстояване на идеите, получиха допълнителни доказателства и аргументи, че бизнесът в България предоставя много добри условия за старт на кариерния път и професионална реализация.

„Съветът на жените в бизнеса в България” е сдружение с нестопанска цел в обществена полза. Негови членове са водещи мениджъри и представители на компании и организации у нас. Сред целите на Съвета са разпространяване на добрите практики и програми за насърчаване на професионално развитие на жените в малкия и среден бизнес и израстването им в мениджърските позиции; развитие и утвърждаването на професионалните ценности в гражданското общество, образованието, науката, културата, техниката и технологиите; подкрепа за младите специалисти и таланти да реализират потенциала си в България и подпомагане на младежи в неравностойно социално положение в тяхното образование.

Вижте класирането на представените проекти в конкурса Иноватори на бъдещето -Стажанти 2016

1-во място

Едномесечен Стаж в Брюксел:

1.             Елица Недева

ПРОЕКТ: Linkstudents.com - Социална мрежа с образователна цел

2.             Красимира Манашфи

ПРОЕКТ: Къща на мечтите - домашна употреба

3.             Ралица Банкова 

ПРОЕКТ: MeDICOM – десктоп приложение за визуализация и обработка на медицински изображения

4.             Ралица Велева

ПРОЕКТ: Колега за един ден

5.             Александрина Пенчева

ПРОЕКТ: Една грижа по-малко

1-во място

Посещение в Брюксел

1.             Ваня Чакърова

ПРОЕКТ: Опознайте ни!

2.             Мартин Ралчев

ПРОЕКТ: Безпилотен летателен апарат за нуждите на Енергетиката

3.             Джейхан Барутев -

ПРОЕКТ: Безпилотен летателен апарат за нуждите на Енергетиката

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 12 Септември 2016 16:10
  Правителството да задраска думата "срам" от българския език с постановление!

  Боже, господи. Спряха да хранят войниците, понеже се скараха чия фирма - на Патриотите или на ГЕРБ - да вземе поръчката за храната и да крадне от нея! 

  Съдът решил, че не може да се държи гладна войската, обаче Каракачанов по BTV вика: аз съм министър и аз решавам!

  Правителството си трае, все едно, че това е най-нормалното нещо в света.

  Поне да задраска думата "срам" от българския език с постановление.

  В България явно вече няма нужда от нея.

  Анна Заркова, фейсбук

 • Понеделник, 12 Септември 2016 16:10
  Медийни титани на мисълта: Харчим най-много за храна в Европа, защото сме като Карабас Барабас. А бедността?

  "Българите харчат най-много пари за храна. След това се нареждат разходите за сметки за дома. Това сочи анализ на „Евростат“ за финансовите характеристики на домакинствата в Европейския съюз през последната година. Най-много обичат да похапват в България, Румъния, Латвия и Естония. Според анализа на „Евростат“ през 2017 г. 30% от разходите на българите са за храна. В сравнение с храната, българите дават два пъти по-малко пари за поддръжка на дома като ток, вода, газ и отопление. Същите сметки са донесли най-голям разход за европейските ни съседи."

  Така изглежда новината за данните на "Евростат", представена от БНТ. Държавната телевизия не е единствената медия, която први великото заключение, че сме най-лакомите в Европа. Титаните на българската журналистика обаче не се ли замислиха, че процентът пари, които отделяме за храна не идва от това, че сме се превърнали в Карабас Барабас, а защото просто да се пазарува храна в родината ни започва да става все по-голям лукс. В държавата със скъпите стоки и мизерните заплати изглежда като някаква магия човек да се превърне в чревоугодник. По-другите показатели обаче българинът е спестовник - ходи със старите си дрехи и обувки и пести от парно и от ток през зимата, за да се калява. 

  Ако попитаме пенсионерите, процентът от свръх големите си пенсии, които харчат за храна, сигурно ще е дори 70-80 на сто. Какво излиза от всичко това? Че възрастните хора у нас пълнят торбите в супермаркетите и са толкова лакоми, че не знаят кое по-напред да си купят и какво да правят с парите си. С подобни заключения, които правят първосигнално разни колеги обикновено си припомняме народната мъдрост: "Ситият на гладния не вярва". 

  Васил Василев

 • Понеделник, 12 Септември 2016 16:10
  Полицията: Не се съпротивлявайте при нападение на въоръжени

  Не спорете, не се бийте и не ги гонете, инструктират русенци служителите на реда 

Оставете коментар