Сряда, 03 Юни 2020

Понеделник, 12 Септември 2016 20:49

Жаки Кенеди – да станеш Първа дама след брак по любов...

В едно интервю молят Джон Кенеди да опише накратко съпругата си и той се ограничава единствено с думата „фея”

Бащата на Жаклин Кенеди, брокерът Джон Бувие, напуска семейството си, когато бъдещата Първа дама е едва на 11 години. Две години по-късно майка ѝ отново се омъжва – за наследника на нефтената компания Standard Oil Хю Очинклос.

Жаклин завършва частно училище, после елитен колеж, след това постъпва в Сорбоната, но я напуска. Като се връща в родината, взима диплома от университета Джордж Вашингтон. Специалността ѝ е френска литература. След като се дипломира, Жаклин заминава със сестра си във Франция, където написва единствената си книга „Едно странно лято”. Издадена значително по-късно, в тази книга има доста авторски рисунки.

Преди да стане Първа дама на Америка, Жаклин Бувие е работила като журналистка в престижния Washington Times Herald;  седмично печелела по $56. Работата ѝ се състояла в това да задава смешни въпроси на минувачите и да ги снима.

Три месеца е била сгодена за брокера Джон Хъстед.

Резултат с изображение

Джон Кенеди и Жаклин в Бостън

Запознава се с Джон Кенеди на прием в Белия дом през юни 1952 година. Почти веднага започват да се срещат и обявяват годежа си през май следващата година.

Според легендата, Кенеди е направил предложение на Жаклин по телефона. Дали наистина е така, не се знае. Но годежният пръстен Van Cleef&Arpels, който ѝ подарява, става първото украшение в живота ѝ.

JFK and Jackie O at their Wedding table

"Жаки, ще се омъжиш ли за мен?"

Успешният политик и обикновената журналистка сключват брак на днешната дата, 12 септември, през 1953 година. Под венчилото я води не собственият ѝ баща, който едва стои на краката си, а Кенеди-старши. Именно Джоузеф Патрик Кенеди кара сина си да се ожени за това момиче, като смята, че тя е идеалната половинка за него.

Най-известната сватбена рокля в историята, в която Жаклин се омъжва, всъщност не се харесва на младоженката. Тя нарича творението на дизайнерката Ан Лоуи „абажур”. Въпреки това, тоалетът, „изял” над 50 м. плат, става образец за хиляди американки.

Резултат с изображение за john kennedy and jackie kennedy

Семеен портрет

Официален моделиер на Жаклин през 1960 г. става италианският модист от руски произход Олег Касини. Независимо от близките им отношения, тя е носила и тоалети на Chanel и Dior. След като напуска Белия дом, Кенеди започва да отдава предпочитание на Hermes, редовно се появява с джинси и тясно поло.

В едно интервю молят Джон Кенеди да опише накратко съпругата си и той се ограничава единствено с думата „фея”. По думите на хора, които са я познавали, за нея това е бил най-висшият комплимент.

Резултат с изображение за john kennedy and jackie kennedy

Джон и Жаклин с дъщеря им Керълайн

Освен дъщеря Керълайн и син Джон Фитцджералд, президентската двойка има още две деца, които умират в различни години, при раждането си.

Службата за безопасност към Белия дом тайно наричат Жаклин „дантелата” – вероятно заради страстта ѝ към дантелени рокли.

Няколко години преди гибелта на Кенеди Жаклин, която не желаела повече да търпи изневерите на съпруга си, решила да подаде молба за развод. Практичният баща на президента помолил снаха си да замени гнева си с милост и като компенсация ѝ предложил един милион долара. Жаклин се съгласила, при условие, че освен този милион, всяко дете, което роди, също ще получи толкова.

Резултат с изображение за jackie kennedy pink suit

Часове преди покушението в Далас

На 22 ноември 1963 година в Далас Джон Кенеди е зстрелян пред очите на съпругата си и на хиляди граждани, излезли да го посрещнат. В ковчега с тялото му тя поставя венчалния си пръстен, който все пак ѝ връщат преди да го погребат. А на встъпването в длъжност на новия държавен глава Линдън Джонсън, Джаки е с розовия костюм Chanel,  който е изпръскан с кръв при убийството на съпруга ѝ: „Искам всички да видят какво сториха на Джон”.

Докато все още е омъжена за Кенеди, Жаклин отива на круиз със сестра си Керълайн и нейния бъдещ съпруг, милиардера Аристотел Онасис. В крайна сметка бъдещият младоженец се влюбва безпаметно в Първата дама и сватбата на сестра ѝ се разтурва. Пет години след смъртта на Джон Кенеди Жаклин все пак приема предложението на Онасис и се омъжва за него. Америка решава, че вдовицата е скърбила твърде кратко.

Резултат с изображение за jackie kennedy aristotle onassis

Жаклин на сватбения ден с Аристотел Онасис

В предбрачния договор е било написано, че Жаклин ще получи двайсет милиона долара за времето, в което е била омъжена за Онасис, плюс още почти десет милиона след развод, смърт или изневяра. Когато Аристотел Онасис умира, бившата Първа дама получава всички тези пари... Приема и предложението от дъщерята на милиардера да вземе още двайсет и шест милиона и да изчезне завинаги от семейството.

Резултат с изображение за jackie kennedy maurice tempelsman

Жаклин с третия си съпруг Морис Темпълсмен

Трети съпруг на Кенеди-Онасис става търговецът на скъпоценности Морис Темпълсмен. С него Жаклин живее до смъртта си през 1994 година.

В края на дните си Жаклин, спомняйки живота си, казва: „Първия път се омъжих по любов, втория – за пари, а третия – заради компанията”.

Източник – elee.ru; Снимка – vintag.es: сватбата на Жаклин и Джон Кенеди, 12.09.1953-а

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 12 Септември 2016 20:49
  „Кой съм аз? Това е наистина сложен пъзел…”

  19 + 1 цитата от Луис Карол, математикът, който се превърна в най-енигматичния детски писател, пренасящ ни в огледалния свят на чудесата вътре в нас

  „Тръгни от началото и продължи, докато стигнеш края. Чак тогава спри.”

  „Винаги казвай истината, мисли преди да говориш, а след това си записвай.”

  „О, тази любов, тази любов кара света да се върти.”

  „Във всяко нещо има поука, стига да можеш да я намериш.”

  „Ако всеки си гледаше собствената работа, светът щеше да се върти много по-бързо.”

  „Всичко е смешно, ако можеш да му се смееш.”

  „Ако пиеш много от бутилка, на чийто етикет пише „отрова”, ще ти се отрази, рано или късно.”

  „За мен няма достатъчно голяма чаша чай и достатъчно дълга книга.”

  „Ако ти вярваш в мен и аз вярвам в теб. Толкова ли е трудно?”

  „Трябва да си полулуд, за да ме накараш да мечтая.“

  „Колко дълго е завинаги? Понякога само една секунда.“

  „Ако вярваш на всичко, ще умориш мускулите на вярването в ума си много и ще си толкова слаб, че няма да вярваш и на най-простичките истински неща.“

  „Въображението е единственото оръжие във войната срещу реалността.“

  „Животът? Какво е той, ако не е един сън?“

  „Не мога да се върна към вчерашния ден – тогава бях друг човек.”

  „Една от тайните на живота е, че това, което наистина си струва да се направи е това, което правим за другите.”

  „Ако не знаеш къде отиваш, всеки път ще те отведе там.”

  „От друга страна, ако беше така, можеше да бъде и ако беше – щеше. Но не е така и след като не е, значи няма да бъде. Това е логиката.”

  AFISH.BG

 • Понеделник, 12 Септември 2016 20:49
  Художник събра събитията на 2016 в една картина

  Американецът Нив Баварски създаде илюстрация, на която са отразени 127 от най-важните събития през отиващата си година

 • Понеделник, 12 Септември 2016 20:49
  Кръвта се наследява, а добродетелта се придобива...

  Първият екземляр от „Дон Кихот“ на Мигел де Сервантес е отпечатан на днешния ден преди 412 години

Оставете коментар