Вторник, 11 Август 2020

Четвъртък, 07 Април 2016 15:44

Петър Пунчев: Искам да върна гордостта на журналистите от БНР

Радиожурналистът в откровено интервю пред BIG5

Радиожурналистът Петър Пунчев е един от сериозните кандидати за генерален директор на БНР. Двадесет журналисти, артисти и медийни експерти създадоха обществен комитет, чрез който подкрепят кандидатурата му. Тяхната единствена цел е бързо и трайно да се преодолее кризата в БНР. Под писмото са се подписали личности като: Ники Кънчев, Божана Димитрова, Румен Бояджиев от ФСБ, режисьорът Стефан Командарев, Тома Спространов, Петър (Ути) Бъчваров, Иван Гранитски, Мария Стефанова и Юлиана Тончева - бивши членове на СЕМ, баскетболната легенда Атанас Голомеев, Поля Станчева, бивш шеф на БНР, радиожурналистката Даниела Кузманова, пиар експертът Максим Бехар, Веселин Дремджиев, радиоводещият Георги Кушвалиев, музикантът Румен Бояджиев-син, тв журналистката Нина Спасова, преводачката Мариана Хил, Иван Тенев и Ирина Флорин.

Петър Пунчев започва работа в БНР след конкурс и от най-ниското стъпало – новинарската прослушвателна служба на „Хоризонт“ (1980). Той е репортер и водещ, съосновател на Нощния блок на програма „Хоризонт“ (1984). Освен това е съосновател (1992) на първото частно радио в България – Радио FM+, съосновател, дългогодишен председател и член на УС на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АББРО), на сръбската радиоасоциация – RAB Srbija, член (до живот) на нейния УС, с право на глас. Ръководил е медийни групи в Украйна и Сърбия, с преподавателски медиен опит в Грузия. Той е носител на наградата Радио на годината в България – 2002 и 2005 година, както и на Сертификат за бизнес етика на НКВ Чарлз, Принц на Уелс.

Петър Пунчев е автор на книгата „Първите седем. Частното радио в България“, издадена през 1997 година. Награден е от българската държава за принос в развитието на българската култура – 2013. 
В откровено интервю пред BIG5 Петър Пунчев говори за кандидатурата си за генерален директор на БНР, за бъдещето на радиото, възможното сливане с БНТ и цензурата днес.

- Г-н Пунчев, как гледате на предложението на тези обществено популярни личности да станете генерален директор на БНР?

-Това е голямо признание за постигнатото от мен в радиото за 35 години. Разбира се, редно е да се отбележи, че аз вече бях заявил своето желание за позицията генерален директор. Създаденият обществен комитет ме подкрепи, когато знаеше, че аз съм твърдо решен да вляза в Националното радио, при все, че знам колко тежка е обстановката там. Журналистите са демотивирани, уплашени. С хора в такова състояние се работи трудно. Така че аз нямам никакви илюзии, че ще ми бъде лесно, въпреки 25-годишния ми мениджърски радио опит. Но, вярвам, че всичко ще се нареди. Защото от една страна са моите искрена амбиция и богатият опит, от друга е заявената обществена подкрепа… Така се създават условия нещата да се променят положително, при това дългосрочно.

- Как виждате бъдещето на радиото като медия?

- Радиото не е в най-силните си дни, нито в най-силните си години. Банално е да се говори за интернет като за една от основните причини, но е факт, че нещата през последните години много се промениха. Съвсем очевидно е, че пазарният дял на радиото намаля. Това съвсем не означава, че имат право тези, които предричат неговата смърт. Просто е дошло време то да стане част от съвременните т.нар. “нови медии“. И този процес е реален, ние сме свидетели на това. Това е световен процес, той е видим и у нас. Така че животът продължава, включително и за радиото.

- Трябва ли БНР и БНТ да се обединят, според вас?

- Зададоха ми този въпрос и ми поискаха и писмено мнение от парламентарната работна група, която се занимава с този въпрос. Не казвам нито „да“, нито „не“, защото и едното и другото е възможно. Това при всички случаи не може да стане с тези бурни темпове, с които може би някой си го представя. Процесът на сливане е добре известен в корпоративната практика. Опитът сочи, че са много рядко случаите, в които ефектът е силно положителен. Има такива модели, но те не са големия процент. Същевременно и БНР и БНТ се нуждаят от реформи. Не бих слагал каруцата пред коня. Според мен трябва да се направят част от тези реформи, а успоредно с това - много задълбочени изследвания, проучвания, изчисления с най-добрите международни експерти.

Целта е да се види дали наистина може да има сериозен положителен и дълготраен ефект от такова сливане. Ако отговорът е „да“ – тогава защо да не се направи?! Но това е процес, който отнема година, дори две. И има едно изключително важно условие,  и аз акцентирам върху него – и ръководството на БНР, и на БНТ трябва да бъдат изключително силни. Защото едно слабо ръководство на някое от двете места, ще позволи една от двете медии да бъде изядена от другата. Обикновено по-голямата изяжда по-малката. И в този смисъл, при прибързани действия, има заплаха за съдбата на БНР.

- Имате ли концепция в каква посока трябва да се развива БНР?

- О, да. Аз съм готов със своята концепция, която смятам да изложа в детайлите, които ми поиска СЕМ,  когато му дойде времето. Най-важното, което ми се иска да направим, е да върнем мотивацията, достойнството и чувството на гордост  на хората, работещи в БНР. Като човек, който дълги години е работил в Програма “Хоризонт”, аз познавам това чувство. Едно чудесно чувство! Поставям тази цел над всичко друго. Когато аз постъпвах там през 1980 година, беше гордост да казваш: „Аз работя в Българското национално радио“. Сега за съжаление нещата не са така. Процесът няма да е лесен, аз имам енергията и възможностите да направя силен екип, но добрата промяна не може да стане и няма да стане без участието на всички служители на БНР. В тези времена на разединеност е тежко да се говори по този въпрос и да се очаква  бързо развитие. Но, вярвам, че това ще стане.

- Мислите ли да върнете сваленото преди време предаване на Петър Волгин, ако станете генерален директор?

- Господин Волгин е кандидат за поста генерален директор, какъвто съм и аз. Ако той победи, ще трябва сам да реши дали да върне предаването си в ефир, или в името на администрирането на радиото, да се откаже от ефирните си изяви. Ако поема аз поста генерален директор на БНР, ще направим в спешен порядък пълен преглед  на всички съществуващи радиопредавания, на всички идеи за радиопредавания, които чакат ред и не са разгледани досега, както и на всички предавания, спрени през последните 12 месеца. С две думи - пълен преглед на програмния потенциал на БНР към ден днешен.

След един такъв анализ със сигурност ще се стигне до пренареждане на програмната схема и тогава всичко е възможно. Но това ще стане успоредно с въвеждането на правила и стандарти, които са приети отдавна и дават чудесни резултати в обществените медии в Европа. Те ще важат за всеки, който излиза в ефир... Няма никакво съмнение, че Петър Волгин е едно изключително популярно име от средите на БНР. Такива хора са капитал на радиото, а капиталът на радиото не бива да се разпилява.

- Вие сте сред основателите на Нощния блок на програма „Хоризонт“. Ще искате ли да възобновите „вашето“ предаване?

- Мога да ви говоря с часове какви вълнуващи минути съм имал в нощния блок. Аудиторията му е изключително специфична, любима моя аудитория, и не смятам да я оставим на сухо.

- Какво мислите за цензурата в днешно време и трудно ли се прави журналистика?

- Аз съм човек от едно друго поколение и, макар че съм съжителствал с цензурата,  винаги съм бил против нея. Не съм ѝ се давал. Бяхме се изхитрили в годините до 1989, да прокарваме неща, които тогава смятахме за смели, революционни. Дали това е било така?…Съмнявам се, но поне живеехме с това усещане и желание. Слава Богу, сега цензура няма. Никога в моята практика не съм си позволявал да упражнявам цензура и по никакъв начин няма да има подобни опити и в БНР. Моята политика на мениджър винаги е била да заставам зад своите служители, даже, по-точно казано - пред тях, и да ги защитавам във всяка тежка ситуация.

И естествено очаквам от тях лоялност и висока степен на интелигентност, за да си вършим работата с ентусиазъм и по правилата. Свободата на мнения е задължителна. Но и редът и технологичната дисциплина са задължителна част от професионализма, те трябва да бъдат спазвани безкомпромисно. Това са неща, на които винаги съм държал и на които ще наблегна и в моето бъдещо управление, ако се наложа в предстоящия конкурс. А аз отивам за победа.

 Румяна Смилкова, BIG5.BG

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар