Вторник, 10 Декември 2019
Четвъртък, 07 Април 2016 15:44

Петър Пунчев: Искам да върна гордостта на журналистите от БНР

Радиожурналистът в откровено интервю пред BIG5

Радиожурналистът Петър Пунчев е един от сериозните кандидати за генерален директор на БНР. Двадесет журналисти, артисти и медийни експерти създадоха обществен комитет, чрез който подкрепят кандидатурата му. Тяхната единствена цел е бързо и трайно да се преодолее кризата в БНР. Под писмото са се подписали личности като: Ники Кънчев, Божана Димитрова, Румен Бояджиев от ФСБ, режисьорът Стефан Командарев, Тома Спространов, Петър (Ути) Бъчваров, Иван Гранитски, Мария Стефанова и Юлиана Тончева - бивши членове на СЕМ, баскетболната легенда Атанас Голомеев, Поля Станчева, бивш шеф на БНР, радиожурналистката Даниела Кузманова, пиар експертът Максим Бехар, Веселин Дремджиев, радиоводещият Георги Кушвалиев, музикантът Румен Бояджиев-син, тв журналистката Нина Спасова, преводачката Мариана Хил, Иван Тенев и Ирина Флорин.

Петър Пунчев започва работа в БНР след конкурс и от най-ниското стъпало – новинарската прослушвателна служба на „Хоризонт“ (1980). Той е репортер и водещ, съосновател на Нощния блок на програма „Хоризонт“ (1984). Освен това е съосновател (1992) на първото частно радио в България – Радио FM+, съосновател, дългогодишен председател и член на УС на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АББРО), на сръбската радиоасоциация – RAB Srbija, член (до живот) на нейния УС, с право на глас. Ръководил е медийни групи в Украйна и Сърбия, с преподавателски медиен опит в Грузия. Той е носител на наградата Радио на годината в България – 2002 и 2005 година, както и на Сертификат за бизнес етика на НКВ Чарлз, Принц на Уелс.

Петър Пунчев е автор на книгата „Първите седем. Частното радио в България“, издадена през 1997 година. Награден е от българската държава за принос в развитието на българската култура – 2013. 
В откровено интервю пред BIG5 Петър Пунчев говори за кандидатурата си за генерален директор на БНР, за бъдещето на радиото, възможното сливане с БНТ и цензурата днес.

- Г-н Пунчев, как гледате на предложението на тези обществено популярни личности да станете генерален директор на БНР?

-Това е голямо признание за постигнатото от мен в радиото за 35 години. Разбира се, редно е да се отбележи, че аз вече бях заявил своето желание за позицията генерален директор. Създаденият обществен комитет ме подкрепи, когато знаеше, че аз съм твърдо решен да вляза в Националното радио, при все, че знам колко тежка е обстановката там. Журналистите са демотивирани, уплашени. С хора в такова състояние се работи трудно. Така че аз нямам никакви илюзии, че ще ми бъде лесно, въпреки 25-годишния ми мениджърски радио опит. Но, вярвам, че всичко ще се нареди. Защото от една страна са моите искрена амбиция и богатият опит, от друга е заявената обществена подкрепа… Така се създават условия нещата да се променят положително, при това дългосрочно.

- Как виждате бъдещето на радиото като медия?

- Радиото не е в най-силните си дни, нито в най-силните си години. Банално е да се говори за интернет като за една от основните причини, но е факт, че нещата през последните години много се промениха. Съвсем очевидно е, че пазарният дял на радиото намаля. Това съвсем не означава, че имат право тези, които предричат неговата смърт. Просто е дошло време то да стане част от съвременните т.нар. “нови медии“. И този процес е реален, ние сме свидетели на това. Това е световен процес, той е видим и у нас. Така че животът продължава, включително и за радиото.

- Трябва ли БНР и БНТ да се обединят, според вас?

- Зададоха ми този въпрос и ми поискаха и писмено мнение от парламентарната работна група, която се занимава с този въпрос. Не казвам нито „да“, нито „не“, защото и едното и другото е възможно. Това при всички случаи не може да стане с тези бурни темпове, с които може би някой си го представя. Процесът на сливане е добре известен в корпоративната практика. Опитът сочи, че са много рядко случаите, в които ефектът е силно положителен. Има такива модели, но те не са големия процент. Същевременно и БНР и БНТ се нуждаят от реформи. Не бих слагал каруцата пред коня. Според мен трябва да се направят част от тези реформи, а успоредно с това - много задълбочени изследвания, проучвания, изчисления с най-добрите международни експерти.

Целта е да се види дали наистина може да има сериозен положителен и дълготраен ефект от такова сливане. Ако отговорът е „да“ – тогава защо да не се направи?! Но това е процес, който отнема година, дори две. И има едно изключително важно условие,  и аз акцентирам върху него – и ръководството на БНР, и на БНТ трябва да бъдат изключително силни. Защото едно слабо ръководство на някое от двете места, ще позволи една от двете медии да бъде изядена от другата. Обикновено по-голямата изяжда по-малката. И в този смисъл, при прибързани действия, има заплаха за съдбата на БНР.

- Имате ли концепция в каква посока трябва да се развива БНР?

- О, да. Аз съм готов със своята концепция, която смятам да изложа в детайлите, които ми поиска СЕМ,  когато му дойде времето. Най-важното, което ми се иска да направим, е да върнем мотивацията, достойнството и чувството на гордост  на хората, работещи в БНР. Като човек, който дълги години е работил в Програма “Хоризонт”, аз познавам това чувство. Едно чудесно чувство! Поставям тази цел над всичко друго. Когато аз постъпвах там през 1980 година, беше гордост да казваш: „Аз работя в Българското национално радио“. Сега за съжаление нещата не са така. Процесът няма да е лесен, аз имам енергията и възможностите да направя силен екип, но добрата промяна не може да стане и няма да стане без участието на всички служители на БНР. В тези времена на разединеност е тежко да се говори по този въпрос и да се очаква  бързо развитие. Но, вярвам, че това ще стане.

- Мислите ли да върнете сваленото преди време предаване на Петър Волгин, ако станете генерален директор?

- Господин Волгин е кандидат за поста генерален директор, какъвто съм и аз. Ако той победи, ще трябва сам да реши дали да върне предаването си в ефир, или в името на администрирането на радиото, да се откаже от ефирните си изяви. Ако поема аз поста генерален директор на БНР, ще направим в спешен порядък пълен преглед  на всички съществуващи радиопредавания, на всички идеи за радиопредавания, които чакат ред и не са разгледани досега, както и на всички предавания, спрени през последните 12 месеца. С две думи - пълен преглед на програмния потенциал на БНР към ден днешен.

След един такъв анализ със сигурност ще се стигне до пренареждане на програмната схема и тогава всичко е възможно. Но това ще стане успоредно с въвеждането на правила и стандарти, които са приети отдавна и дават чудесни резултати в обществените медии в Европа. Те ще важат за всеки, който излиза в ефир... Няма никакво съмнение, че Петър Волгин е едно изключително популярно име от средите на БНР. Такива хора са капитал на радиото, а капиталът на радиото не бива да се разпилява.

- Вие сте сред основателите на Нощния блок на програма „Хоризонт“. Ще искате ли да възобновите „вашето“ предаване?

- Мога да ви говоря с часове какви вълнуващи минути съм имал в нощния блок. Аудиторията му е изключително специфична, любима моя аудитория, и не смятам да я оставим на сухо.

- Какво мислите за цензурата в днешно време и трудно ли се прави журналистика?

- Аз съм човек от едно друго поколение и, макар че съм съжителствал с цензурата,  винаги съм бил против нея. Не съм ѝ се давал. Бяхме се изхитрили в годините до 1989, да прокарваме неща, които тогава смятахме за смели, революционни. Дали това е било така?…Съмнявам се, но поне живеехме с това усещане и желание. Слава Богу, сега цензура няма. Никога в моята практика не съм си позволявал да упражнявам цензура и по никакъв начин няма да има подобни опити и в БНР. Моята политика на мениджър винаги е била да заставам зад своите служители, даже, по-точно казано - пред тях, и да ги защитавам във всяка тежка ситуация.

И естествено очаквам от тях лоялност и висока степен на интелигентност, за да си вършим работата с ентусиазъм и по правилата. Свободата на мнения е задължителна. Но и редът и технологичната дисциплина са задължителна част от професионализма, те трябва да бъдат спазвани безкомпромисно. Това са неща, на които винаги съм държал и на които ще наблегна и в моето бъдещо управление, ако се наложа в предстоящия конкурс. А аз отивам за победа.

 Румяна Смилкова, BIG5.BG

 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 07 Април 2016 15:44
  СЕМ прекрати предсрочно мандата на генералния директор на БНР

  “За” предсрочното му освобождаване гласуваха всички петима членове. Антон Митов става и.д. генерален директор на БНР

 • Четвъртък, 07 Април 2016 15:44
  Главният прокурор: Силвия Великова има право да ме отразява, както намери за добре, а аз имам право да не я слушам в ефир

  Твърденият от Силвия Великова натиск върху БНР не идва от министър-председателя, заяви Сотир Цацаров.

   

  В Прокуратурата са се развили пет сюжетни линии за БНР, тя не може да решава проблемите на радиото. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си във Временната анкетна комисия за БНР във връзка с проблемите и спирането на ефира на националното радио.

  Цацаров посочи, че Прокуратурата не може да решава проблемите на радиото и че това е от компетентността от ръководствата на медиите, на СЕМ и на много други органи

  „Това, с което ние се занимаваме е това дали е налице извършено престъпление. Предварително ще направя уговорката, че всички факти и обстоятелства ще бъдат съобщени след съответно разрешение от наблюдаващия прокурор", заяви Цацаров и посочи, че разполага с такива писмени разрешения.

 • Четвъртък, 07 Април 2016 15:44
  СЕМ откри процедура за предсрочното освобождаване на шефа на БНР

  Без да изчака прокурорската проверка в радиото, съветът бърза с назначаването на изпълняващ длъжността директор.

  С 3 гласа "за" и 2 "въздържал се" Съветът за електронни медии откри процедура по предсрочното освобождаване на директора на Българското национално радио Светослав Костов.

  Според въздържалите се членове на СЕМ гласуването е прибързано и няма законово основание на този етап Костов да бъде освобождаван предсрочно.

  Според председателката София Владимирова, Розита Еленова и Ивелина Димитрова обаче е налице нарушение на чл. 10 от Закона за радио и телевизия и отговорността за спирането на излъчването на програма "Хоризонт" за пет часа на 13 септември трябва да понесе генералният директор.

Оставете коментар