Петък, 29 Май 2020

Неделя, 18 Септември 2016 22:01

Бернар Вербер: Хуморът и любовта са двете най-мощни болкоуспокояващи

Избрани цитати от известния френски писател фантаст

Преди десетилетие името на Бернар Вербер нашумя у нас с трилогията „Мравките”, издадена на български от ИК „Колибри”. Тогава може би беше все още млад за голямата световна слава, която му донесоха неговите романи, а сега фантастът вече е доказано име в съвременната литература с неповторимия си начин, по който съчетава митологията и духовните учения с логиката, биологията и футурологията. Роденият на 18 септември 1961 г. в Тулуза журналист и писател днес навършава 55 години.

Писането му е кръвта. Още на 14-годишна възраст съчинява истории за един фензин, чете много и трупа опит, който няма как после да не се отрази благотворно в собствените му романи. Дълги години работи като журналист в престижни френски издания, включително в „Нувел обсерватьор”, а любимите му теми са за смъртта, бъдещето на човечеството и… мравките, разбира се.

Произведенията на Бернар Вербер са преведени на 35 езика. Книгите му са продадени в повече от 15 милиона екземпляра по света, което му носи признанието за един от „най-четените френски автори”. Освен трилогията, включваща „Мравките”, „Денят на мравките” и „Революцията на мравките”, негови са още „Танатонавтите” и „Империята на ангелите”, „Ние, боговете”, „Дъхът на боговете” и „Загадката на боговете”, на „Звездна пеперуда”, „Бащата на бащите ни”, „Енциклопедия на относителното и абсолютното знание” и др.

Когато публикува „Дървото на възможностите”, Вербер посвещава част от своя сайт на едноименния проект за изследване на човешкия свят и създаване на разнообразни сценарии за неговото възможно бъдеще.

Фантастът посети България през 2007-а, когато бе гост на Пролетния панаир на книгата. Именно в София завърша книгата си „Загадката на боговете". Критиката определя стила му като „философска фантастика”. А ние предлагаме избрани цитати от Бернар Вербер в деня, в който той празнува своя 55-и рожден ден:

„Хуморът и любовта са двете най-мощни болкоуспокояващи.”

„Преди самото раждане на бебето, ангелът докосва с пръст устните му и му шепти: „Забрави всички свои предишни животи, спомените за тях не бива да смущават сегашния ти живот.” И на горната устна на новороденото остава вдлъбнатинка.”

Наръчник за живота:

1. Ти ще получиш тяло. То може да хареса или да не ти хареса, но то е единственото, с което ще разполагаш до края на дните си.

2. Ще ти се наложи да учиш в училище, наречено „Живот на планетата Земя”. Всеки човек и всяко събитие са твои универсални учители.

3. Не съществуват грешки, а само уроци. Неуспехите са неизменна аст от успеха. Невинни жертви няма – всички са само студенти.

4. Урокът ще се повтаря в най-различни форми, докато не бъде усвоен напълно. Ако не усвоиш лесен урок, той ще стане по-труден. Когато го научиш, ще преминеш към следващия.

5. Външните проблеми са точно отражение на твоето вътрешно състояние. Ако промениш вътрешния си свят, външният също ще се промени за теб.

6. Ще разбереш, че урокът е научен, когато се променят поведението и отношението ти към страданието. Мъдростта се постига с практика. Малкото е малко по-добре от нищо.

7. Няма по-добро място и време от „тук и сега”. „Там” е малко по-лошо от „тук”. Когато твоето „там” стане „тук”, ти ще получиш друго „там”, което пак ще те се струва по-добро от „тук”.

8. Другите са само твое отражение. Не можеш да обичаш или мразиш това, което виждаш у другите, ако то не отразява собствените ти качества.

9. Животът майстори рамката, а ти рисуваш картината. Ако не поемеш отговорността за нейното създаване, други ще я нарисуват вместо теб.

10. Ще получиш всичко, което пожелаеш. Твоите минали и сегашни желания и мисли ще определят твоето бъдеще.

11. Всички отговори са в теб. Ти знаеш повече, отколкото е написано в книгите. Но за да си го спомниш, трябва да четеш книги, да се вглеждаш в себе си, да слушаш себе си и да се доверяваш на себе си.

12. Ти ще забравиш за всичко това.

И още:

„Истинската любов не е между тела, а между души.”

„Винаги ще има огромна разлика между тези, които питат: „Защо нищо не ми се получава?”, и тези, които питат: „Как да го направя, за да ми се получи?”

 „Времето е относително за всички, защото всеки го възприема по различен начин.”

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 18 Септември 2016 22:01
  „Кой съм аз? Това е наистина сложен пъзел…”

  19 + 1 цитата от Луис Карол, математикът, който се превърна в най-енигматичния детски писател, пренасящ ни в огледалния свят на чудесата вътре в нас

  „Тръгни от началото и продължи, докато стигнеш края. Чак тогава спри.”

  „Винаги казвай истината, мисли преди да говориш, а след това си записвай.”

  „О, тази любов, тази любов кара света да се върти.”

  „Във всяко нещо има поука, стига да можеш да я намериш.”

  „Ако всеки си гледаше собствената работа, светът щеше да се върти много по-бързо.”

  „Всичко е смешно, ако можеш да му се смееш.”

  „Ако пиеш много от бутилка, на чийто етикет пише „отрова”, ще ти се отрази, рано или късно.”

  „За мен няма достатъчно голяма чаша чай и достатъчно дълга книга.”

  „Ако ти вярваш в мен и аз вярвам в теб. Толкова ли е трудно?”

  „Трябва да си полулуд, за да ме накараш да мечтая.“

  „Колко дълго е завинаги? Понякога само една секунда.“

  „Ако вярваш на всичко, ще умориш мускулите на вярването в ума си много и ще си толкова слаб, че няма да вярваш и на най-простичките истински неща.“

  „Въображението е единственото оръжие във войната срещу реалността.“

  „Животът? Какво е той, ако не е един сън?“

  „Не мога да се върна към вчерашния ден – тогава бях друг човек.”

  „Една от тайните на живота е, че това, което наистина си струва да се направи е това, което правим за другите.”

  „Ако не знаеш къде отиваш, всеки път ще те отведе там.”

  „От друга страна, ако беше така, можеше да бъде и ако беше – щеше. Но не е така и след като не е, значи няма да бъде. Това е логиката.”

  AFISH.BG

 • Неделя, 18 Септември 2016 22:01
  Художник събра събитията на 2016 в една картина

  Американецът Нив Баварски създаде илюстрация, на която са отразени 127 от най-важните събития през отиващата си година

 • Неделя, 18 Септември 2016 22:01
  Кръвта се наследява, а добродетелта се придобива...

  Първият екземляр от „Дон Кихот“ на Мигел де Сервантес е отпечатан на днешния ден преди 412 години

Оставете коментар