Вторник, 20 Ноември 2018
Събота, 01 Октомври 2016 09:59

Кражбите на коли в София намаляват

От началото на годината задигнатите автомобили са под 1000

Кражбите на коли в София са намалели в сравнение с предишни години. От началото на 2016 г. в столицата са задигнати около 950. Средно на ден се крадат между 3 и 5 коли, като през август дори имало ден без нито един свит автомобил. Това не се било случвало от години.

Кражбите са с около 300 по-малко в сравнение с миналата година, показва статистиката. Най-крадени в София остават марките Волксваген, Ауди и Мерцедеси.. Противно на очакванията БВМ е едва на 4-а позиция по предпочитани марки, информира "24 часа".

Като цяло най-крадени са колите среден клас, които отиват за части по автоморгите. Обикновено ударите не са планирани, а плод на засечка при излизане на лов за автомобили, но има и тарикати, които разбиват гаражите на конкуренцията си.

"Само за 6 месеца имаме поне 10 случая на автокрадци, които се засичат вечер. Единият вижда другия и решава да го удари", казва криминалист.

Докато апашът краде, конкурентът му гледа. Изчаква да подпали возилото и го следва. Често именно заради "карантината" колата се оставя на паркинг, ако крадецът няма собствен гараж. Именно това чака конкурентът му, който задига колата, обясняват разследващите.

Самото разбиване и запалване на автомобила става по няколко начина. Ако колата е заключена, се използва меча лапа, тирбушон, специално подготвен ключ или турбодекодер. Новост е т. нар. записвачка, която намира приложение при кийлес (безключово) заключване. Тя записва честотите на алармата и после ги възпроизвежда.

Друг номер е с тапа, която, вместо да записва, направо заглушава сигнала на алармата и централното заключване и колата остава отворена. Веднъж влезли в колите, бандитите използват същите инструменти, за да ги запалят.

При някои обаче се налага и използването на лаптоп, който задейства бордовия компютър на колата и тя тръгва. Най-рискови са автомобилите, паркирани близо до околовръстното, което е предпочитан маршрут за бягство след кражба.

Масово колите се изнасят към Перник, откъдето са повечето гастрольори в столицата.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 01 Октомври 2016 09:59
  21 точки за бонус-малус

  Наредбата няма да важи за колите на държавата и общините. Защо? Нещо богопомазани ли са? Или не правят нарушения? Или просто поредното издевателство на администрация и политици…

  Автор: Любомир Аламанов

  Приета е на първо четене проектонаредбата „Бонус-малус“, която щяла да ни избави от катастрофи. С грандиозното заявление: „по този начин се създават условия за намаляване на пътнотранспортните произшествия и особено на тежките, които водят до загуба на човешки живот или трайно инвалидизиране“.

  На практика какво се получава:

  1. Направените хиляди нарушения до сега нямат значение при определяне размера на Гражданската отговорност. Т.е. няма значение какво са направили джигитите. Може да са убили няколко човека, да са затрили съдби, да са помлели коли, стълбове и стени, но от влизане на Наредбата, всичко това няма значение и Гражданската им се определя на чисто.

  2. Обратното. Може 20 г. да сте карали перфектно, може да имате Златен талон, може да имате грамоти, медали и каквото там дават за много години шофиране без нарушения. Но от влизане на Наредбата всичко това няма значение. Приравнявате се на джигитите от горната точка.

  3. Освен това, за да ползвате прословутите 25% намаление от Гражданската (да, само за 25% се борите), трябва да карате без нарушение 7 години. 7 години без нарушение, а само 25% сам самички. Не е шега.

  4. Колите стават самостоятелни субекти. И ще бъдат наказвани. И това не е шега. Ако вие нарушите правилата, колата ви също е наказана. Миличката.

  5. Все едно нож, с който е прободен човек, да бъде съден и наказан, че с него е извършено престъпление.

  6. Освен, че колата ви ще е наказана, тя ще носи наказанието със себе си. Като къща с духове. И следващият собственик наследява духовете, т.е. наказанията.

  7. Да, вие получавате наказанията в наследство от бившите собственици на колата. И автоматично падате в категориите. Все едно ако новото ви гадже преди години е ходила с престъпник, то сега вие ставате автоматично престъпник само като ходите с нея. Страшен фън.

  8. Вие имате грижа да проверявате дали колата, която искате да закупите има история. За да не станете престъпник.

  9. Не знам какво ще се случи с лизинговите коли, които се връщат за втори лизинг. Ще прехвърлят ли нарушенията на лизинговите компании, или тези нарушения ще висят като духове, за да се стоварят върху бъдещия купувач.

  10. Не знам какво се случва, ако единият съпруг вземе книжка по-късно от другия, който е нарушител. И имат обща семейна кола. Колата ще предаде ли нарушението на новия шофьор, като проклятие? Новият ще започне ли от минус, само защото законната му половинка се е напила на сватбата преди 5 години?

  И това видях само на първо четене. Някои изводи:

  11. Богатите келеши с много пари няма да се стреснат. Който плаща над 100 000 лв. за кола, не се притеснява да плати тройна Гражданска.

  12. Чичото със старата баракуда не иска да си я продава. Той няма да мисли дали някой ще търси за предишни нарушения. А ще си кара, както си знае.

  13. Наредбата ще засегне пак само средната класа, която иска да живее нормално. И да си купува коли, за да ходи на работа и да плаща данъци. Сега и това ще бъде ударено.

  14. Както винаги, българската администрация прехвърля проблема за справяне с нарушенията на хората. Ние да се проверяваме, ние да се дебнем, ние да гледаме кой кога с коя кола е направил нарушения.

  15. Въпросът „И кво праим са?“ ще започне да звучи със страшна сила. КАТ-аджиите сигурно потриват доволно ръце.

  И както винаги, има само наказания. И огромни дупки:

  16. Няма анализ на рисковите групи;

  17. Няма превенция;

  18. Няма обучения;

  19. Няма отговорност за купени книжки;

  20. Няма отговорност за лоши пътища, неправилно сложени пътни знаци и всичко друго, което органите би трябвало да свършат и което е в компетенцията им, за да гарантират намаляване на катастрофите;

  21. Наказанията са само финансови. Все едно е определена цена на човешкия живот.

  Някой каза, че тази наредба е готвена 10 г. Не знам дали е така, но ако е, то много моля всички, които са участвали в правенето й, веднага да си подадат оставките и никога повече да не правят наредби. А ако е направена набързо, за да се замаже драмата с вдигането на Гражданската, то да спрат, да се консултират и тогава да продължават.

  Добре де, хора, даже компютърните игри имат период на Бета-тестинг. Когато софтуерът е готов, но се дава на външни хора да го тестват. За да не се излагат. За да се хванат глупавите грешки. За да може външно око да мине през всичко. И чак след оправяне на грешките, софтуерът се представя пред публиката. Даже компютърните игри го правят. Които са за забава. А тук става дума за човешки животи.

  Наистина не разбирам как някой може да си мисли, че с подобни мери ще постигне цитираната в началото цел за намаляване на нарушенията? Как точно ще стане?

  Но като се вгледаме в мотивите, виждаме, че „с това се цели да се гарантира финансовата стабилност на системата и да не се застрашава платежоспособността на застрахователния пазар“. И всичко става ясно…

  Наредбата се прави от Комисията по финансов надзор (КФН). Имало работна група с МВР и МТИТС, но КФН е водеща. КФН, която се занимава с брокери, пенсионни дружества, застрахователи, фондова борса, акции и облигации, купуване и продаване и т.н. Някъде да видяхте пътна безопасност? Да, това е същата КФН, която трябваше да бие барабана за Олимпик.

  КФН. Комисията, на която плащаме заплатите, за да ни пази от финансови измамници.

  Поне малко не ви ли е срам да представяте такива наредби?

  Като за финал, Наредбата няма да важи за колите на държавата и общините. Защо? Нещо богопомазани ли са? Или не правят нарушения? Или просто поредното издевателство на администрация и политици…

  Явно моделът „Хубаво е, но не е готово“ току-що удари национално ниво.

  Браво!

  (от фейсбук профила на автора)

 • Събота, 01 Октомври 2016 09:59
  Като при комунизма...

  Не знам колцина се замислят в каква медийна пропагандна хватка сме притиснати.

  Всяко действие на властта е пропагандно обгрижвано от големите телевизии. В тях няма никакъв спор, дискусия по важни въпроси като поправки в закони за данъците за коли, за застраховките, за бюджета, за поправки в НК и др.

  Репортери като стойки с микрофон свеждат до народонаселението мнението на лобисти от властта и на заинтересовани от олигархията.

  Колко благородно ще накажем шофьорите нарушители с по-висока цена (само тях ли?)! Какво мислят вносителите на коли? Например застрахователите се държат като монополисти картел – открит, явен – а няма кой да им зададе един въпрос. Като при комунизма със закон слагат цена на убит, сдружените застрахователи си казват цена от 1000 лева на застраховка, сякаш няма свободен пазар и конкуренция. 

  Тиражират се пропагандни акции за цените на горивата, били различни на различните бензиностанции. Ми то проблемът е като бяха еднакви, ама кой да попита...

  В пропагандната хватка вестниците не се броят, слабо влияние имат, освен жълтите, които громят арестуваните олигарси и им показват домовете, услужливо заснети от МВР, и клюки за тях. 

  На този фон леко се промъкват в новините действия на опозицията по бюджета, но те са показани от немай къде. Нали са "против", а и освен това са от "комунистите". То друга опозиция няма.

  Иван Бакалов, фейсбук

 • Събота, 01 Октомври 2016 09:59
  Мият ти стъклата на светофара - отнасяш глоба, ако платиш

  Столичните общинари ще гласуват новата наредба за обществения ред и сигурност на 26 юли

  Мият стъклата ви на светофара – отнасяте глоба. Това предвижда новата Наредба за обществения ред на Столичния общински съвет. Паричната санкция ще бъде нанесена, само ако водачът на превозното средство плати на мияча на стъкла. В противен случай контролният орган не може да докаже провинението.

  „Нашата цел беше да се опитаме максимално да изчистим кръстовището от тези хора, които мият коли. Шофьорите в София, които биха позволили и биха платили да им се измият стъклата, са може би съвсем малко. Въпреки това, искаме да предотвратим едно такова деяние”, коментира за Нова телевизия Иван Илиев - председател на постоянната комисия по обществен ред и сигурност на Столичния общински съвет.

  „Ако водачът даде пари, тогава той става съучастник и ще бъде наказан, ако контролният орган прецени, че има извършено нарушение”, поясни той.

  Работната комисия ще разгледа и проблема с шума в градска среда.

  „Проблемът с шума е сериозен. Ние го разглеждаме в две направления. Първо, това са домашни дейности и съседи, които извършват ремонтни дейности в жилищата си. От друга гледна точка, това са строежите, които също създават шум. Предвиждат се забрани в определени часови интервали”, съобщи Иван Илиев.

  Столичните общинари ще гласуват новата наредба за обществения ред и сигурност на 26 юли.

Оставете коментар