Вторник, 18 Юни 2019
Понеделник, 03 Октомври 2016 11:40

Полезните свойства на канелата

 

Едно от най-известните приложения на канела е повлияването на нивата на кръвната захар. Редица изследвания показват, че ароматната подправка притежава свойства, коитоповлияват успешно инсулиновата резистентност,която е в основата на диабет тип 2. Счита се, че не всеки вид канела има понижаващ ефект върху кръвната захар.

Това действие се приписва основно на цейлонската канела, която освен това има по-ниско съдържание на кумарин (това вещество във високи дози оказва неблагоприятно въздействие върху черния дроб). Прилагането на канела за подобряване на глюкозната обмяна има ефект ако се съчетае с понижаване на наднорменото тегло и с повишаване на двигателната активност. При диабетици, канела не може да замести постоянната терапия, особено ако тя включва лечение с инсулин. Хората с повишен риск за развитие на диабет обаче, могат да получат значителни ползи от приема на канела.

Маслото от цейлонска канела притежава изразени антибактериални свойства и представляваестествен дезинфектант. Разтворено във вода, то може успешно да се използва за почистване и на кухненски плотове, мивки, детски играчки и много други. Пръчки канела също могат да се използват за приготвянето на мек дезинфектант, с който да се почиства лицето. За да се повиши ефективността на маслото от канела срещу бактериите ешерихия коли, то може да се смеси с водороден пероксид.

Маслото от канела притежава иизразено противогъбично действие. При вътрешен прием на канела, тя успешно се бори с инфекции от кандида в организма и освен това повишава имунитета. Канела може да се прилага и външно, при гъбични инфекции на кожата, особено в областта на краката.

Канела притежавасвойствата на стимулант на храносмилателната системаи успешно повлиява симптомите при синдрома на раздразненото черво, най-вече чувството за подуване. Това свойство на канела се дължи на антибактериалното ѝ действие, а също и на стимулирането на стомашните сокове. Ендо японско проучване е показало ефективност на канела и в лечението на стомашна язва, но този ефект не е потвърден от други изследвания.

Антибактериалното действие на маслото от канела се използва успешно заунищожаване на бактериите в устната кухина, които причиняват кариес и заболявания на венците. Ето защо растението се добавя в дъвки, води за уста и пасти за зъби.

Канела повлиява и психическото здраве катоподобрява будността и паметта. Според немско проучване, приемът на канела подобрява реакциите при шофиране. Освен това, приятният аромат на канела подобрява настроението и оказва лек антидепресисантен ефект.

Установено е, че канела е среднай-силните антиоксиданти в света. Антиоксидантите намаляват формирането на свободните радикали, които увреждат клетките. Основно заради антиоксидантните си свойства, се счита че канела може да се използва успешно за профилактика и лечение на злокачествени заболявания. Все още липсват достатъчно клинични данни за ползите на канела в тази област, но резултатите от проведените изследвания са обещаващи.

Канела понижава склонността на кръвта да се съсирва и така повишава кръвния ток към тъканите. Ето защо се счита, че приемът на канела води доповишаване на нивото на метаболизмаи понижаване на телесната маса. Трябва да се внимава обаче, тъй като приемът на канела едновременно с лекарства за разреждане на кръвта, може да доведе до повишен риск от кървене.

Антибактериалното действие на канела я превръща и в подходящосредство за лечение на гърлобол и настинки. Приемът ѝ се съпровожда и от приятен загряващ ефект.

Канела съдържа повишено съдържание на минерала манган, който има значение за здравината на костната тъкан и може да се използва запрофилактика на остеопороза. Освен това, манганътоблекчава симптомите при предменструален синдром.

Канела – Описание

Ароматната подправкаканела се добива от вътрешната част на кората на вечнозелени дървета, разпространени в Индия, Шри Ланка и Южна Америка. Дърветата се отнасят към семейството на лавровите дървета. На височина достигат до 18 метра, но култивираните растения рядко надвишават 10 метра. Листата са дълги около 1.8 сантиметра, овални, със заострен връх. Когато са млади, са червеникави, в последствие стават ярко зелени, а след това бледо зелени. Цветовете на растението представляват бели или червени съцветия. Плодовете са кафяви до синкаво-черни, с форма подобна на боровинки.

Канела – Използвани части

За медицински цели се използва вътрешната кора на растението.

Канела – Начин на употреба

Канела се предлаганай-често под формата на ситно смляна подправка или пръчици. Пръчиците могат да се съхраняват до една година, а смляната канела – до шест месеца. От значение е правилният начин на съхраняване на подправката – в добре затворен съд (буркан) на тъмно и хладно място. Съхраняването в хладилник удължава срока ѝ на годност.

Канеламоже да се добавя като подправка за овкусяване на различни храни и напитки. Добре е да се има в предвид, че при добавянето на подправката към студени храни и напитки, тя не се абсорбира от тях и може да стане по-трудна за консумиране. Добавянето ѝ към горещи напитки допълва загряващия им ефект и успешно може да се прилага при настинки.

При храносмилателни проблеми, като тежест и подуване след хранене и киселини, може да се консумирачай от канеласлед всяко хранене.

Предлага се и етерично масло от канела, което се прилага основно външно, за масаж. Ефектът е приятно затопляне и отпускане. Канела се прилага и в ароматерапията, като се влага в ароматни свещи. Има данни, че само помирисването на смляната подправка повишава концентрацията и когнитивните процеси.

Освен традиционните методи заприемане на канела, могат да се намерят и хранителни добавки, под формата на капсули и таблетки, които съдържат екстракт от канела. Особено полезни са тези, с екстракт от цейлонска канела.

Канела – Дозировка

Лечебнатадоза на канелане е точно установена. Препоръчва се прием на половин до една чаена лъжичка (2 до 4 грама) на ден смляна канела. Според други изследвания дозата може да варира от 1 до 6 грама. Трябва да се избягват високите дози канела, тъй като те могат да бъдат токсични.

Когато се приема под форма накапсули илитаблетки, трябва да се следва дозировката изписана на опаковката. Ориентировъчно, тя варира от 500 до 1000 милиграма на ден, разпределени в два приема.

Канела – Лечебни съставки

Десет грамаканела на прах(около две чаени лъжици) съдържат 24.7 калории, 0.12 грама мазнини, 8.06 грама въглехидрати (от които фибри – 5.31 грама, захари – 0.2 грама) и 0.4 грама протеин.

Характерният аромат на канела се дължи на съдържащото се в кората етерично масло, което съставлява от 0.5 до 1% от общото съдържание. Маслото е златисто-жълто на цвят, с характерния аромат и пикантен вкус. Те се дължат на съдържащия се в него цинамалдехид (около 90% от етеричното масло). Други вещества, влизащи в състава на етеричното масло са етилцинамат, еугенол, бета-кариофилен, линалол, метил хавикол.

Канела – Странични ефекти

Приемането наканела под форма на подправкасе счита за безвредно. Приемът на канела под форма на лекарство, при което се приемат малко по-високи дози, също се счита за безопасно. Консумирането на подправката в големи количества обаче, може да доведе до неблагоприятни ефекти. Приемът на етерично масло от канела през устата не се препоръчва, тъй като има дразнещ ефект върху кожата и лигавиците на стомаха, червата и уринарния тракт. То може да предизвика диария, повръщане и замайване.

Приемът на високидози канела, особено ако не е цейлонска, може да доведе до увреждане на черния дроб, поради съдържащия се в нея кумарин. Канела не трябва да се приема едновременно с лекарства за разреждане на кръвта, тъй като повишава риска от кървене.

Канела води до понижаване на кръвната захар и затова приемът и от диабетици трябва да се съпровожда с често измерване на кръвната захар и повишено внимание за поява на белези на хипогликемия. Това е особено важно за хората, които се лекуват с орални медикаменти, водещи до повишен риск от хипогликемия (например сулфонилурейни препарати).

Прибременност и кърмене се препоръчваприемът на канелада не надвишава обичайния ѝ прием като подправка към храната.

http://bilki.pharmacy-bg.com/

Оставете коментар