Петък, 20 Септември 2019
Сряда, 24 Август 2016 13:15

Полицията: Не се съпротивлявайте при нападение на въоръжени

Не спорете, не се бийте и не ги гонете, инструктират русенци служителите на реда 

„Ако ви нападне въоръжен човек, не оказвайте съпротива! Не спорете, не се бийте и не ги гонете, може да Ви наранят! Опитайте се да запомните колкото се може повече подробности за нападателите си!

Това са част от съветите, които ОДМВР-Русе отправи към хората от града край Дунав, с идеята, как да опазят личната си кола от посегателства на крадци.

Напоследък кражбите на коли, или аксесоари от паркирани автомобили в Русе, отново зачестиха.

„Не оставяйте автомобила с работещ двигател, без надзор, дори когато се налага да слезете от него за кратък период от време, например да си купите сутрин кафе, вестник и т.н. Не на последно място, не оставяйте деца сами в колата, защото освен всички други опасности, за които можете да се сетите, има регистрирани и случаи, в които деца са похитени заедно с автомобила”, припомнят полицаите.

Според служителите на реда всички тези съвети са разумна предпазна мярка в определени случаи, но в реалността често пъти не могат да спрат напълно посегателствата над коли.

Например упоритите и нагли крадци могат и да изтеглят колата на буксир или дори да ползват репатрираща техника”, признават служителите на реда.

„Паркирайте автомобила си само на добре осветени, многолюдни места. Използването на охраняеми паркинги и гаражи, паркирането в обсега на видео система за наблюдение и т.н. са добри практики. Трябва да се поучим от горчивия опит на препатилите и да имаме предвид едно основно правило - ако нещо е скъпо и ценно, вземете го със себе си, когато не сте в колата. В никакъв случай не рискувайте да оставяте без надзор и на видно място в автомобила – телефони, лаптопи, чанти, важни документи, скъпа стока/техника, дори и да оставяте колата на оживено място.

Правилото е особено валидно, ако паркирате колата за през нощта, тъмната част на денонощието предлага удобно прикритие за престъпниците, особено в слабо осветени и рискови райони.

Ако автомобилът Ви е снабден с имобилайзер и електронен код, сменяйте кода си след всяко влизане в сервиз”, съветват още от ОДМВР-Русе.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар