Вторник, 18 Юни 2019
Четвъртък, 25 Август 2016 21:46

Михаил Миков: Безпринципното единение в ляво не се състоя

В ръководството на БСП има хора, които искат Първанов да се върне, твърди бившият лидер на левицата

Опитът да се постигне единение в ляво за президентските избори, без да се държи на принципи, не се състоя. Трябваше да се стъпи на лявата политика, когато се търсеше обединение, заяви Михаил Миков в предаването „Тази сутрин“ на бТВ в коментар на „сапунено-драматичната“ раздяла между БСП и АБВ.

Той отбеляза, че различията между Столетницата и партията на Първанов не са отсега и припомни, че вече е прогнозирал, че ще се стигне до няколко кандидатури вляво.

По думите му левицата ще се яви разединена на вота за държавен глава, а кандидат-президентската двойка на БСП трябва да отстоява левите принципи и позиции, за да бъде разпозната и припозната от левите хора в България.

В коментар на думите на председателя на БСП Корнелия Нинова, че позициите на АБВ са безпринципни, Миков припомни, че те са били ясни и преди месеци, както и позициите на БСП от партийния конгрес. Според него не е трябвало да се влиза в такъв разговор единствено с цел да се излъчи една кандидатура. Социалистът определи развитията в това отношение като прекалено резки завои, които объркват симпатизантите на левицата и които в крайна сметка не са довели до по-различен резултат: „Въпросът за истинската причина да се стигне дотук трябва да бъде зададен към тясното партийно ръководство, което пренебрегна очакванията, регистрирани у членовете на БСП на вътрешнопартийното допитване и замени вътрешнопартийните механизми за вземане на решения с решения в един по-тесен кръг на Изпълнителното бюро. Оказва се, че към момента опциите, които получиха най-много симпатии, като че ли няма да се реализират. Обсъжда се вариант за инициативен комитет, но той също е много далеч от това, от което се тръгна – широка лява коалиция“.

Михаил Миков добави, че лидерът на АБВ Георги Първанов последователно е налагал своето разбиране за обединение на левицата, което не е в интерес на БСП.

„Това е ясно не отпреди три месеца, не отпреди година, а от поведението на АБВ на местните избори, на парламентарните избори, участието им във властта и отношението по такива фундаментални въпроси като за президентската република и разбирането им, че няма ляво и дясно. Това са все въпроси, по които АБВ очевидно не желаеше да отстъпи“, припомни той. Като последователна политика на АБВ в последните две години бившият председател на БСП изтъкна и поведението на нейни представители по места, където партията на Първанов играе с ГЕРБ против БСП. Той обаче отбеляза още веднъж, че това не са доводи, които се констатират сега.

Според Миков работата само по отношение на кандидата на БСП за държавен глава не може да подмени основния въпрос – за политическата платформа и принципите, които освен да дадат идентификация на партиите, които го издигат, трябва и да създадат усещане у хората за доверие за една различна политика. „Иначе всички изглеждат еднакви и се различават единствено по ръста, по професията… един е генерал, друг е лекар, трети е учителка. Това в крайна степен убива доверието в политиката, а всеки избор, включително за президент, е политически избор“, категоричен бе социалистът. В тази връзка той предположи, че и кандидатурата на столичния кмет Йорданка Фандъкова е реална за ГЕРБ след раздора между БСП и АБВ.

„Големият въпрос е, че в левицата не се постигна единение, въпреки че кандидатурата на БСП беше селектирана не без участието на АБВ“, подчерта Михаил Миков.

Той припомни водените предварителни разговори с АБВ и решението на коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, изпреварили заседанието на Националния съвет на БСП, на което се гласува за издигане на кандидат-президент. Миков изрази мнение, че в момента е необходимо спешно свикване на НС и определи отлагането на заседанието за следващия вторник като грешка, защото обстановката е коренно променена: „Отстояваше се позиция за тази кандидатура, заради това, че тя може да постигне съгласие с АБВ. Сега, когато нещата се разтуриха, отново дискусията трябва да се върне в Националния съвет и то по онзи отговорен начин, който предполага и уставът на партията.“

В ръководството на БСП има хора, които искат Първанов да се върне

Михаил Миков отбеляза, че в БСП, включително в Изпълнителното бюро, има хора, които са работили за завръщането на Георги Първанов в партията и даде пример с Весела Лечева и отстояваната от нея позиция на Националния съвет. „Има такива хора – някои по-скрито отстояват такава позиция, други по-явно“, констатира бившият лидер на левицата. Той не пожела да определи връзката с Първанов и АБВ като окончателно скъсана и обърна внимание, че усещането в партийните членове и обществото е за разговори, които не винаги се отразяват в медиите. „Знаете, че номинациите и кандидатурите в партията далеч се разминаваха с това, до което се стигна в крайна сметка, а то беше в името на коалиция, която не се случи“, подчерта Миков. Представителят на БСП изрази мнение, че Първанов няма право да се кандидатира за нов президентски мандат.

„Големият въпрос е върху каква политика и какви принципи се стъпва, за да получиш доверие от хора, които искат определена политика.

Смятам, че от кампанията в голяма степен ще зависи и подкрепата за кандидат-президентската двойка на БСП, която трябва да отстоява принципите и позициите на левицата.

При една упорита кампания ген. Радев може да бъде и припознат, и разпознат, защото това е допълнителен проблем“, коментира Миков. Той добави, че вицепрезидентът трябва да допълва профила на президента и трябва да даде политически профил на кандидат-президентската двойка, който във висока степен да мотивира и активизира членовете и симпатизантите на БСП в кампанията. Социалистът отбеляза, че след дълги години на деполитизация, на ген. Радев ще му бъде „трудно да включи на пета предавка в политиката“, но изрази надежда, че той ще се справи. „Трябва ясно артикулиране на политика и ангажиране с политически позиции и смятам, че той ще оцени това и ще го направи“, подчерта депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Разводът с АБВ изглеждаше сапунено-драматичен, трябваше да е по-дипломатичен

Михаил Миков коментира още, че раздялата на БСП с АБВ е изглеждала доста „сапунено-драматично“ и предупреди, че такъв тип отношения в кухнята на левицата едва ли допринасят особено за нейния авторитет и укрепване на доверието в нея. „Смятам, че разводът можеше да стане доста по-елегантно, по-възпитано, по-дипломатично, защото споразумения в политиката се сключват и развалят, но отношенията между политиците трябва да имат определено равнище, което да е пример за гражданите“.

Миков сподели очакванията си, че в лявото пространство ще има няколко кандидатури за държавен глава.

Според него това в крайна сметка не е добре за политическото представителство на левите хора в България.

„Инициативният комитет тепърва ще трябва да бъде обсъден като формула – какво ще даде и какво ще отнеме от политическото представителство, към което се стремим на всички избори“, каза той и бе категоричен, че разединението в лявото за президентския вот е факт.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар