Сряда, 11 Декември 2019
Четвъртък, 01 Септември 2016 09:33

Борисов: И аз съм против политиката на Турция, но това ни е съседът

Ще се кандидатирам за президент на следващите избори, заяви министър-председателят

Министър-председателят на България Бойко Борисов отговори на множеството критики, отправени към него за срещите му с турския премиер Бинали Йълдъръм и президента Реджеп Ердоган.Той сподели, че също не харесва политиката на Турция, но никой не си избира съседите.

„И аз съм против политиката на Турция, но това ни е съседът”, заяви Борисов в предаването "Тази сутрин" по BTV и допълни: „С нашите съседи сме длъжни да пазим най-добри отношения”.

Той каза, че не се припознава в образа на куриер, говорител или пощенски гълъб. „Това може само някой идиот да го каже – нито Джо Байдън е пощенски гълъб, нито е адвокат”, дава пример Борисов

„Сигурно и 100% от хората са недоволни от Турция, но ако зададем два въпроса на тези хора – искаме ли война с Турция? Имаме вече ограда – ако дойдат стотици хиляди на тази ограда, ще издържи ли? Ще стреляме ли по тези хора? Тогава ще дойдат неправителствени организации и ще трябва да ги пуснем да преминат”, коментира ситуацията премиерът.

„Какво казват турските колеги – ние вече години наред издържаме и храним над 3 млн. бежанци. До този момент Европа е дала нищожни пари, ние изнемогваме с това, вие какво ще направите в общата солидарност? Естествено, че в мое лице виждат един от лидерите на Европейския съвет”, каза Борисов.

По думите на премиера на един ден път от България се водят истински военни действия от няколко армии. Той коментира и думите на политолога Огнян Минчев, че премиерът обслужва интересите на Турция за зоната за сигурност в Сирия и каза, че тази зона ако не е в Сирия, ще е в България или в Гърция. Зоната за сигурност е смятана за начин да се блокира създаването на независима кюрдска държава.

„И аз искам ако може Австрия, Германия и Франция да са ми съседи”, допълни Борисов.

„Вече най-много ме дразни изречението „България не е сама”. Пари, техника, хора – това ни трябва в момента”, допълни Борисов. Той определи себе си като човек на действията. „Над 108 млн. евро са влезли в България по линия на границата, искам да имаме в пъти повече по линия на техника”, допълни той.

Борисов коментира и предстоящите избори за президент. Той сподели, че няма да се кандидатира сега, а на следващите избори. "Ще се канидатирам просто заради играта, за да участвам - ей така, на следващите избори. Тогава ще съм на възраст, на която вече ще съм дал каквото трябва.", заяви Борисов и допълни: "Имаме още 2 години, стиснали сме си ръцете за пълен мандат, за да се направят всички реформи, да се намери чувството за справедливост, да се стабилизира държавата".

Министър-председателят сподели мнението си и за кандидата на БСП ген. Румен Радев. "Той е добър професионалист. Като го гледах вчера как се гърчи, искат да го правят политик, а той не може. Така ми напомняше Бриого Аспарухов, когато решиха да го издигнат за кмет на София. Той беше толкова добър генерал. Пожелавам му успех на Радев“, заяви Борисов.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 01 Септември 2016 09:33
  Посланикът на Турция Н.Пр. д-р Хасан Улусой пред BIG5: Борисов и Ердоган действително са добри приятели

  Имаме една турска мъдрост, че „човек най-добре го познава неговият съсед”. Като резултат на това разбиране се формират и нашите взаимоотношения. Чувствам се наистина късметлия, че мандатът ми в България се случи точно в период на възход на тези добри взаимоотношения, подчерта пред BIG5 посланикът на Турция у нас. Той коментира свободата на медиите в Турция, както и възможностите за съвместното производство на отбранителна техника, военни машини и боеприпаси. „Тази сфера може да бъде много добре разработена. Бихме могли да засилим съвместното производство на военната техника и да продаваме на трети страни. Това е много перспективно и смятам, че бихме могли да развием тази ниша. Това са тенденции, които за в бъдеще биха могли да се реализират”, подчерта в интервюто си за BIG5 пред журналистката Оля Ал-Ахмед посланикът на Турция у нас Н.Пр. д-р Хасан Улусой.

   

 • Четвъртък, 01 Септември 2016 09:33
  Бойко Борисов: Винаги съм щастлив, когато има добри данни за българската икономика!

  "Винаги съм щастлив, когато има добри данни за българската икономика", написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

 • Четвъртък, 01 Септември 2016 09:33
  Политиците поздравиха студентите през социалните мрежи

  Борисов, Нинова и Караянчева отправиха пожелания за добро бъдеще 

Оставете коментар