Петък, 23 Август 2019
Четвъртък, 01 Септември 2016 09:33

Борисов: И аз съм против политиката на Турция, но това ни е съседът

Ще се кандидатирам за президент на следващите избори, заяви министър-председателят

Министър-председателят на България Бойко Борисов отговори на множеството критики, отправени към него за срещите му с турския премиер Бинали Йълдъръм и президента Реджеп Ердоган.Той сподели, че също не харесва политиката на Турция, но никой не си избира съседите.

„И аз съм против политиката на Турция, но това ни е съседът”, заяви Борисов в предаването "Тази сутрин" по BTV и допълни: „С нашите съседи сме длъжни да пазим най-добри отношения”.

Той каза, че не се припознава в образа на куриер, говорител или пощенски гълъб. „Това може само някой идиот да го каже – нито Джо Байдън е пощенски гълъб, нито е адвокат”, дава пример Борисов

„Сигурно и 100% от хората са недоволни от Турция, но ако зададем два въпроса на тези хора – искаме ли война с Турция? Имаме вече ограда – ако дойдат стотици хиляди на тази ограда, ще издържи ли? Ще стреляме ли по тези хора? Тогава ще дойдат неправителствени организации и ще трябва да ги пуснем да преминат”, коментира ситуацията премиерът.

„Какво казват турските колеги – ние вече години наред издържаме и храним над 3 млн. бежанци. До този момент Европа е дала нищожни пари, ние изнемогваме с това, вие какво ще направите в общата солидарност? Естествено, че в мое лице виждат един от лидерите на Европейския съвет”, каза Борисов.

По думите на премиера на един ден път от България се водят истински военни действия от няколко армии. Той коментира и думите на политолога Огнян Минчев, че премиерът обслужва интересите на Турция за зоната за сигурност в Сирия и каза, че тази зона ако не е в Сирия, ще е в България или в Гърция. Зоната за сигурност е смятана за начин да се блокира създаването на независима кюрдска държава.

„И аз искам ако може Австрия, Германия и Франция да са ми съседи”, допълни Борисов.

„Вече най-много ме дразни изречението „България не е сама”. Пари, техника, хора – това ни трябва в момента”, допълни Борисов. Той определи себе си като човек на действията. „Над 108 млн. евро са влезли в България по линия на границата, искам да имаме в пъти повече по линия на техника”, допълни той.

Борисов коментира и предстоящите избори за президент. Той сподели, че няма да се кандидатира сега, а на следващите избори. "Ще се канидатирам просто заради играта, за да участвам - ей така, на следващите избори. Тогава ще съм на възраст, на която вече ще съм дал каквото трябва.", заяви Борисов и допълни: "Имаме още 2 години, стиснали сме си ръцете за пълен мандат, за да се направят всички реформи, да се намери чувството за справедливост, да се стабилизира държавата".

Министър-председателят сподели мнението си и за кандидата на БСП ген. Румен Радев. "Той е добър професионалист. Като го гледах вчера как се гърчи, искат да го правят политик, а той не може. Така ми напомняше Бриого Аспарухов, когато решиха да го издигнат за кмет на София. Той беше толкова добър генерал. Пожелавам му успех на Радев“, заяви Борисов.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 01 Септември 2016 09:33
  Анкара наруши многократно гръцкото въздушно пространство

  В петък турски самолет за наблюдение CN-235 влезе в гръцкото въздушно пространство в югоизточния Егейски регион, нарушавайки Атинския полетен информационен регион (FIR)

 • Четвъртък, 01 Септември 2016 09:33
  БСП: Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. В България магистрали няма, има само части от магистрали

  Днес трябваше да стартира тол системата, но това не се случи.

  Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция.

  „Темата, по която ще си поговорим в горещината на летния сезон, разбира се, е транспортът, който касае всеки един български гражданин и случващото се в държавата. Днес, на 16 август, трябваше да стартира в България работата на прословутата тол система. Днес трябваше всеки един преминаващ през България камион да заплаща за преминато разстояние. Вследствие на тези средства държавният бюджет, държавата, АПИ трябваше да събира пари, с които да ремонтира българските пътища. Какво констатираме на 16 август, вместо да имаме пътища, по които да могат да пътуват българските граждани, имаме участъци от магистрали. Цяла магистрала, работеща в България няма, имаме една магистрала към Българското Черноморие - „Тракия“, която вече поредна година е с ограничения за 90 км в час за движение“, заяви още Свиленски.

  По думите му другата магистрала е „Струма“, която е изгоряла. „За пожара на магистрала „Струма“ четири дни вие медиите и ние политиците ни занимават с прехвърляне на отговорности“, отчете Свиленски. По думите му всички институции ги обединява едно единствено име и един единствен човек - премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

 • Четвъртък, 01 Септември 2016 09:33
  Борисов пак тръгна с джипа, вози кмет и министър до "Шишеджам"

  Премиерът Бойко Борисов посети завода за стъкло на холдинга "Шишеджам" в Търговище. Той отново бе зад волана на джипа си, а в него бяха финансовият министър Владислав Горанов и кмета на Търговище Дарин Димитров.

Оставете коментар